Tények és tévhitek az egészséges táplálkozásról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Föld 71%-át víz borítja, édesvíz készletének 90 %-a hó
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
2012 Március 22:A Víz világ napja.
Az A vércsoport.
Alap Termékek.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Egészséges táplálkozás
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Táplálékok, tápanyagok
Flavon max termékcsalád
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy kb. 650-féle kórokozót 6 percen belül elpusztít. /Science Digest magazin(1978/03.)/ Ezzel szemben egy antibiotikum.
A helyes táplálkozás.
Pajzsmirigy.
A növények ásványianyag-felvétele
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Horváth Krisztián A Vitamin.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Nano Silver.
Illóolaj Fehérjék Cukrok Köhőgés Emésztés Ánizs csoki Epe bántalmak.
Lucerna (Medicago sativa)
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Az ember táplálkozása.
Haj - és körömnövekedés-serkentő tabletta
Tápanyagok.
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
A szervezet energiaforgalma
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Egyed alatti szerveződési szintek
Az egészséges táplálkozás ismérvei
Testi - lelki egyensúly
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSAI SZERVEZETÜNKRE
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mikroelemek.
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Tények és tévhitek az egészséges táplálkozásról

Minden ember vágya, hogy Boldog életet éljen Egészséges legyen Ne legyen túlsúlyos Jól nézzen ki

Ehhez szükséges: A tudatos életmód A tudatos táplálkozás A tudatos gondolkodás

TÉNYEK Élelmiszeripar profitorientáltság kevés veszteséggel minél nagyobb haszon Elsődleges a küllem és az íz  sok vegyi anyag hozzáadása (kísérletek bizonyítják ezek káros hatásait)

TÉNYEK Étkezési hibák Sok állati fehérje Sok finomított szénhidrát Túlzott kalória bevitel Kevés nyers zöldség és gyümölcs Kevés természetes vitamin és ásványi anyag bevitel Kevés víz

TÉNYEK ÁLLATI FEHÉRJÉK Nyákképzést indukálnak Erősen savasítanak (emésztéskor kén-, és salétromsavra bomlanak) Hormonokat, antibiotikumokat tartalmaznak Kedvezőtlen aminosav összetétele miatt növelik a rák kialakulásának kockázatát (pl. bélrák, bőrrák …)

Esszenciális aminosavak: A táplálékkal kell bevinni Szén Hidrogén Oxigén Nitrogén Fehérjék Aminosavak láncolataiból épülnek fel A különböző összekapcsolódási sorrendekből több millió fajta fehérje származhat Esszenciális aminosavak: Olyan létfontosságú aminosavak, amelyeket a szervezet nem vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani A táplálékkal kell bevinni

Fehérjék Primer fehérjék: állati fehérjék komplettek  az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban tartalmazzák Szekunder fehérjék: növényi fehérjék inkomplettek a bennük lévő aminosavak egymáshoz képesti aránya nem megfelelő

Limitáló aminosavak Felszíváskor a szervezetben/táplálékban a legkisebb mennyiségben található aminosav Az összes többi jelenlévő aminosav ennek arányában képes beépülni, felszívódni

Fehérje komplettálás Az emberi szervezet a növényi fehérjékből tud értékes aminosavakat képezni, minimális salakanyag képződéssel Komplettálás: Aminosav készlet kiegészítése a megfelelő növények párosításával Minden egyes élelmiszerben más-más limitáló aminosav legyen pl. gabonát – hüvelyessel metionin treonin lizin

A lucernacsíra (medicago sativa) Minden esszenciális aminosavat tartalmaz Izoleucin 3,7 % Leucin 7,4 % Lizin 4,7 % Metionin 1,3 % Triptofán 0,7 % Treonin 4,2 % Fenilalanin 4,2 % Valin 4,4 %

II. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek Kiszipolyozzuk a földeket Műtrágya: N, P, K Kb. 50 ásványra lenne szükség Hiányukban a növény védtelenné válik a fertőzésekkel és a kártevőkkel szemben rovarirtók, gombaölők

Ami nincs benne a növényben, belőlünk is hiányozni fog A növények tartalmaznak: - vitaminok, - ásványi anyagok, - enzimek - fehérjék, szénhidrátok, illóolajok,…stb. Mindezeket a szervezet számára felismerhető és beépíthető formában Biotranszformáció

Tönkretett növények

Élettelen ételek A főzéssel (40 ºC felett) károsítjuk a növényekben található értékes tápanyagokat Paul Kouchakoff (svájci orvos) ’30-as évek: Ha az étrend 51 %-a főtt étel étkezési fehérvérűség (megnő a fehérvérsejt aktivitás hamis immunriasztás ) Az étrendnek 51 %-ban nyers ételt kell tartalmaznia

A helyes étkezés szabályai Esszénus béke evangélium (részlet) „…Mert élet csak élettől származik, halál pedig csak haláltól. Ezért minden, ami megöli táplálékotokat, megöli testeteket is. És minden ami megöli testeteket, megöli lelketeket is. És testetek azzá válik, amit megesztek, ahogy szellemetek is olyan, amilyenek gondolata- itok. Ezért ne egyetek semmi olyat, amit tűz, a fagy vagy a víz szét- zúzott. Mert a főzött, fagyott vagy romlott táplálék ugyanúgy testete- ket is elégeti, megfagyasztja és megromlasztja…”

Génmódosíott élelmiszerek „Az embernek két magba kár volt belekotnyeleskednie,az egyik az atommag, a másik a sejtmag.” (Erwin Chargaff biokémikus) DNS szerkezetének mesterséges módosítása Cél: Olyan tulajdonságú enzim vagy élő organizmus létrehozása, amely a természetben nem fordul elő, nem alakul ki.

Veszélyei Vírus és baktériumgének túlzott használatakor fertőző vírusok alakulhatnak ki és kerülhetnek ki a természetbe. Az idegen gének az emberi DNS-ben lévő ún. nyugvó vírusgéneket és alvó tumorsejteket is aktivizálhatják  beláthatatlan folyamatokat indítva el. Az idegen gének befolyásolhatják a bélflórát, pl. a bélhámsejtek osztódási sebességét befolyásolva. Nem ismert, és nem kontrollálható hatások

A legtöbb betegség valamilyen hiányállapotból ered C-vitamin: antioxidáns, gyulladásgátló, érfavédő, immunerősítő, antihisztamin, vírusellnes, depresszióellenes …. stb. E-vitamin: jó a szívbetegségekre,de az égésre is, és csökkenti az epilepsziás rohamokat… stb. Vas: oxigéntranszport, fáradékonyság, száraz bőr… stb.

Vitaminok, ásványi anyagok Egy vitamin sok hatással bír  sok betegséget tud gyógyítani, mert egy vitamin hiánya sok betegséget tud okozni Alig 2 tucat vitaminunk van, de a testünkben több ezerféle kémiai reakció történik a vitaminok által közvetített reakciókban egy vitaminnak többszörös szerepe kell legyen. Ez igaz az ásványi anyagokra is !

Nem a vitaminok gyógyítanak Képessé teszik a testet, hogy meggyógyítsa önmagát. „Az orvosnak az a kötelessége, hogy aktiválja és újraaktiválja a test saját gyógymechanizmusát.” Dr. Max Gerson (1881-1959)

Tápanyagszükséglet Egy tápanyag javasolt napi beviteli szintje annyi, amennyi a lakosság többségében megakadályozza egy hiánybetegség kialakulását. A gyakorlatban: amennyitől jobban érezzük magunkat.

Nem elég kúraszerűen szedni a táplálékkiegészítőket ! Fontos az egymáshoz képesti arányuk, ezért legjobb egy jó minőségű multivitamin, szükségszerűen kiegészítve az egyén állapotának megfelelően. Alap: A-,B-,C-,E-, D-vitamin, Ca, Mg, Cink, Vas, Jód, Szelén

A JÓD, mint barát és ellenség - A pajzsmirigyhormonok nélkülözhetetlen alkotórésze (tiroxin-T4, trijód-tironin T3) - A pajzsmirigyben raktározódnak Szerepe van: - hőháztartás, vízháztartás, - anyagcsere szabályozásában - hormonális egyensúly - immunrendszer működése - fizikai- szellemi teljesítőképesség - testi, szellemi fejlődés - megakadályozza a radioaktív jód beépülését

HIÁNYÁBAN: testi/szellemi visszamaradottság döntésképtelenség depresszióra való hajlam gyenge immunrendszer hőhullámok/fázósság anyagcserezavarok (hízás/fogyás) ritmuszavarok meddőség nőgyógyászati problémák

A jódpótlás lehetőségei Magyarország jódsivatag

Milyen jódot fogyasszunk? A szervezet csak a szerves jódot képes hasznosítani A szervetlen kötésű jód maró hatással van a nyálkahártyára nátha, kötőszöveti gyulladás, bőrproblémák, irritációk… stb. Természetes jódforrás  biotranszformáció növények (pl. cékla, algák, izlandi zuzmó…)

A jód, ami jó Az élő szervezetek számára az 1 vegyértékű pozitív kötésben lévő jódion a legfontosabb, a legaktívabb, a legkedvezőbb élettani hatású.

Napi jódszükséglet (mikrogramm) ÉLETKOR Napi jódszükséglet (mikrogramm) RDA 1989 0-5 hónap 40 6-12 hónap 50 1-3 év 70 4-6 év 90 7-10 év 120 10 év felett 150 Áldott állapotban 175 Szoptatás alatt 200 De akár 1000 mikrogramm is !!

A profilaxiás jód hatása Prof. Dr. Lothar Hotze: a profilaxiás jód káros az egészségre ! - hyper-/hypothireosis, hypertonia, szívpanaszok, fogyás/hízás, koncentráció- és alvászavar, hajhullás, pajzsmirigyet támadó autoimmun betegségekre való hajlam növekedése más belső elválasztású mirigyek megbetegedései…

Tények: - Az élelmiszerek (pl. só) jódozása előtt a Basedow-kór Németország lakosságának 1 %-át érintette. Ma 4 % !! 1995 előtt a Hasimoto-kór Németországban ismeretlen volt. Ma a lakosság 6 %-a érintett !

Szervetlen jódsókkal való jódozás hosszú távú következményei Jód-akné Dermatitis herpetiformis Duhring Terápiarezisztens allergiák Jódallergia Fényallergia Pánikrohamok Agresszivitás Hiperakivitás Köhögés Hasmenés Fejfájás Csontritkulás Depresszió Impotencia

A megmérgezett konyhasó Konyhasó = NaCl Sószabvány: étkezési sónak min. 97%-ban tiszta NaCl-ot kell tartalmaznia A legtöbb só kálium-kloriddal szennyezett !!! Tartalmaznak még: kálium-ferro-cianid (sárgavérlúg-só) csomósodásgátló Fehérítő maradványok

A KCl szervezetre gyakorolt hatása Rendszeres adagolása érzelemhiányos állapotot idéz elő. Iv. adagolva 100 mg/tskg szívmegállást okoz (a halál beállta után nem kimutatható) Felborítja a szervezet K-Na egyensúlyát Normál: 30/1

Milyen sót együnk? Himalája só /Parajdi só (gazdag ásványi anyagokban, s ezek egymáshoz viszonyított aránya közel egyezik a szervezetben lévővel) Tiszta só ( NaCl) Beszerezhető: www.vitaminstation.hu/hu/tiszta_nacl

„Az optimális táplálkozás lesz a jövő gyógyszere” (Linus Pauling 2 Nobel-díj tulajdonosa) Felborult értékrend felesleges és haszontalan dolgokra költünk nem marad pénz az egészségünkre