Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata (Tápanyag felvétel, emésztés, felszívás, ürítés) Tápanyagok (Az életjelenséek fenntartásához szükséges anyagok összessége) Táplálék (A tápanyagok és emészthetetlen salaknyagok összessége) Háromszakaszos tápcsatorna
Ismétlés Szerves – szervetlen anyagok Lipidek Szénhidrátok Fehérjék Vitaminok Enzimek Mirigyek (külső és belső elválasztás)
Tápanyagok mennyisége és minősége Szerves anyagok: Energia A test felépítéséhez, működéséhez alapanyagok Szervetlen anyagok: víz, oldott sók Vitaminok (szerves) Vízben oldódó: C, B, H, P, folsav Zsírban oldódó: D,E,K,A
Tápanyagok mennyisége és minősége
Tápanyagok mennyisége és minősége Esszenciális tápanyagok bizonyos aminósavak, telítetlen zsírsavak, vitaminok – készen kell felvenni! Minőségi éhezés: Nem megfelelő mennyiségű és/vagy összetételű táplálék Anyagcserezavar, hiánybetegség Mennyiségi éhezés A test több energiát használ, mint felvesz
Tápanyagok mennyisége és minősége Alap-anyagforgalom – alapanyagcsere: A nyugalomban lévő szervezet fenntartásához szükséges napi energiamennyiség 70kg-os, felnőtt, mezítelen, „átlagos” ember: 7100KJ/nap