Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
A belek „alagútjain”.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
Táplálkozási allergiák
Az emberi test felépítése A bőr és a mozgás szervrendszere
A szájnyílástól a belekig
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Emésztőrendszer.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Teljes Parenterális Táplálás
A belek „alagútjain”.
Az egységes egész.
A helyes táplálkozás.
A szájnyílástól a belekig
Hasnyálmirigy.
A növények ásványianyag-felvétele
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A tápcsatorna funkciói:
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Az éhezés Mennyiségi és minőségi éhezés
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
Oktatás kiemelkedő fontossága
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Mi és emésztőnedveink
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
A szervezet biokémiai folyamatai
A szervezet energiaforgalma
TÁPLÁLKOZÁS - ENERGIAFORGALOM
Az egységes egész.
A helyes táplálkozás.
Margarinok telítetlenségének vizsgálata
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
Egyed alatti szerveződési szintek
ÉLET A MARSON (5.OLDAL).
A szervezet energiaforgalma
Az anyag és energiaforgalom élettana
Takarmányok zsírtartalma
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
Táplálkozási kapcsolatok
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Felépítő folyamatok kiegészítés
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
47. lecke A növények vízháztartása
Nem kórokozó baktériumok
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata (Tápanyag felvétel, emésztés, felszívás, ürítés) Tápanyagok (Az életjelenséek fenntartásához szükséges anyagok összessége) Táplálék (A tápanyagok és emészthetetlen salaknyagok összessége) Háromszakaszos tápcsatorna

Ismétlés Szerves – szervetlen anyagok Lipidek Szénhidrátok Fehérjék Vitaminok Enzimek Mirigyek (külső és belső elválasztás)

Tápanyagok mennyisége és minősége Szerves anyagok: Energia A test felépítéséhez, működéséhez alapanyagok Szervetlen anyagok: víz, oldott sók Vitaminok (szerves) Vízben oldódó: C, B, H, P, folsav Zsírban oldódó: D,E,K,A

Tápanyagok mennyisége és minősége

Tápanyagok mennyisége és minősége Esszenciális tápanyagok bizonyos aminósavak, telítetlen zsírsavak, vitaminok – készen kell felvenni! Minőségi éhezés: Nem megfelelő mennyiségű és/vagy összetételű táplálék Anyagcserezavar, hiánybetegség Mennyiségi éhezés A test több energiát használ, mint felvesz

Tápanyagok mennyisége és minősége Alap-anyagforgalom – alapanyagcsere: A nyugalomban lévő szervezet fenntartásához szükséges napi energiamennyiség 70kg-os, felnőtt, mezítelen, „átlagos” ember: 7100KJ/nap