Készítette: Kincses László

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ajánlások.
Advertisements

A zajszennyezés.
Zajszennyezés.
A SZIVÁRVÁNY.
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Környezetbarát Iroda Program Általános képzés
KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK ERGONÓMIÁJA
Fotó: Fenyősi László. Fotó: Fenyősi László Fotó: Fenyősi László.
Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok
Készítette: Appl Szilvia Informatika tanár hallgató 2010.október
EGÉSZSÉG, BALESET-MEGELŐZÉS ÉS KÖRNYEZET
ÉLETÜNK ÉS A ZAJ Keresztény Egészségtudományi Napok Pécs, június Zsilinszki János – egészségnevelő, zajszakértő.
Ergonómia A számítógépes környezet tudatos kialakítása
Számítógépes ergonómia
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
Repülőgép nagyjavítás. ÍRORSZÁGI PÉLDA Munkaterhelés és kapacitás összehangolása.
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI
„D” modul: Mikrosebészet Célok
Munkahelyi egészség és biztonság
1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14.
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK BIZTONSÁGA
KÉPERNYŐ ELŐTTI MUNKAVÉGZÉS
Hypertonia.
A FÖLD MÁGNESES TERE Készítette: Tölgyesi Kinga
Nagy földi légkörzés.
Gyakorlati alkalmazás Terjedési és egyéb modellek Környezeti - üzemi zaj számítása Készítette: Akusztika Mérnöki Iroda Kft. Vidákovics Gábor Az MSZ 15036:2002.
IKT: Információs és kommunikációs Technológiák
A túlzott számítógép használat gyakran szenvedélybetegséggé válhat ami minden más tevékenységet háttérbe szorít.
DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008.
Készítette: Kálna Gabriella
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyszabályoknak megfelelően természetes és mesterséges borításon is lehet mérkőzéseket.
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegek kezelése június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
KINEMATIKAI FELADATOK
A GYÖNYÖRŰ NŐ Életfilozófia.
sajtótájékoztató résztvevőit!
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
A számítógépes munkahely ergonómiája
6. tétel.
A hangerősség Hlasitosť
A számítógép ergonómiája
Szék és helyes testtartás
A monitor Fábián Balázs.
Egészség Betegség.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek
NŐ A GYÖNYÖRŰ Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Comenius Logo (teknőc).
Axiális ventilátor rezgésvizsgálata, zajcsökkentése Készítette: Magyar Bálint Konzulensek: Dr. Stépán Gábor Dr. Koscsó Gábor Dr. Szekrényes András.
A Föld légkörének hőmérsékleti tartományai
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
Számítógépes ergonómia
Mikroökonómia gyakorlat
Sarki róka Hossz: 80–110 cm Testsúly: 5,5–9,5 kg.
ISMÉTLÉS A LOGOBAN.
2.1. ÁTMENŐCSAVAROS FA-FA KAPCSOLATOK
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Győrfi András demonstrátor SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék
AZ EMBERI FEJL Ő DÉS HÁTTÁMASZ CSUKLÓ TÁMASZ KÉPERNYŐ- MAGASSÁG LÁMPA IRATTARTÓ LÁBTÉR LÁB TÁMASZ LÁTÓTÁVOLSÁG 46 –76 CM SZÉK- MAGASSÁG ASZTAL, ÁLLÍTHATÓ.
Ergonómia Számítógépes munkakörnyezet kialakítása, egészségmegőrzés.
Mozgásszervi prevenció és rehabilitáció
Számítógépes ergonómia
Iskolabútorok Készítette: Ramocsa Andrea tanító – levelező hallgató
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Készítette: Kincses László Irodai munkahelyek Készítette: Kincses László

Általános követelmények Az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés alapvető követelménye, hogy a dolgozók munkakörnyezete tiszta és rendezett legyen. Az irodai és a számítógépes munkahelyek követelményei: Hőmérséklet 20-24°C között az évszaktól függően. Páratartalom 40-60% között ajánlott. Légmozgás 0,2 m/s a megengedett legnagyobb érték. Személyes tér legalább 2 m2-t kell biztosítani, de 8 m2 az ajánlott. Megvilágítás az 500 lx-ot kell elérnie. Zaj 60 dB értéknél nagyobb nem lehet.

Összehasonlításul dB(SPL) Forrás (távolság) 194 az elméleti felső határ normál légnyomásnál 180 a Krakatau vulkán robbanása 160 km-ről a levegőben 168 géppuska lövése 1 méterről 150 repülőgép sugárhajtóműve 30 méterről 140 pisztolylövés 1 méterről 120 fájdalomküszöb; vonatkürt 10 méterről 110 gyorsító motorkerékpár 5 méterről; láncfűrész 1 méterről 100 légkalapács 2 méterről; diszkó belül 90 üzemi zaj, kamion 1 méterről 80 porszívó 1 méterről, zaj egy forgalmas utca járdáján 70 erős forgalom 5 méterről 60 iroda vagy vendéglő belül 50 csendes vendéglő belül 40 lakóterület éjjel 30 színházi csend 10 emberi lélegzet 3 méterről 0+ az emberi hallásküszöb (egészséges fül esetén); egy szúnyog repülésének hangja 3 méterről Környezet Megvilágítás (lux) Iroda 500 Folyosó 50 Napfény nyáron 100 000 Napfény télen 10 000 Telihold 0,2 A színérzékelés határa 3

A berendezések elhelyezése A számítógép-képernyőnek a megfelelő képminőség érdekében szabályozhatónak, állíthatónak kell lennie. Alapkövetelmény a vibrálásmentesség, az alacsony sugárzás, az elfordíthatóság, a dönthetőség. Emiatt a laptop nem alkalmas a tartós munkavégzésre. Hosszabb ideig tartó használatakor csatlakoztassunk hozzá billentyűzetet és egeret. A szék magassága legyen állítható, támlája legyen magasságban állítható és dönthető, legyen stabil, biztosítsa a kényelmes testhelyzetet. Ha a dolgozó igényli, lábtámaszt is biztosítani kell a számára. Az irattartó használata csökkenti a szem elfáradását, mert kevesebbszer kell fókuszt váltani. Az asztal (általában tartalmazza a számítógépet is) magassága legyen 65-72 cm között változtatható. Fontos az állásbiztonság és a billenésmentesség. Legyen rajta elegendő hely a munkavégzéshez.

A helyes számítógép-használat A képernyő felső széle a szemvonal magasságában legyen, az ideális nézési szög a szemsíktól számított -20°. A képernyő optimális nézési távolsága 45-50 cm. A monitor szemben legyen, az állandó oldalirányú nézés terheli a nyakizmokat. A képernyőt nem szabad ablakkal, ajtóval, fényesre lakkozott felülettel, tükörrel, lámpával szemben elhelyezni, csak ezekre merőlegesen. A billentyűzetet úgy kell elhelyezni, hogy ha kezünket rátesszük, akkor a felkar függőlegesen, lazán lógjon, a könyök pedig 90-100°-os szöget zárjon be a felkarral. Ezt ltalában kihúzható fiókkal oldják meg. Ha viszont csak az asztal felszínén lehet elhelyezni, akkor a széket kell a megfelelő magasságba emelni. Az egeret lehetőleg a billentyűzet közelébe tegyük, legyen vele egy szintben.

Ábrán szemléltetve

Pihenőidő A munkáltatónak úgy kell megszervezni a munkavégzést, hogy a képernyő előtt folyamatosan töltött időt óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg. A képernyő előtti teljes napi munkaidő a 6 órát ne haladja meg. Ha az óránkénti pihenőidő nem valósítható meg, akkor is rendszeresen szünetet kell tartani. Ha ugyanis hosszasan egy pontra meredünk, gyengül az akaratlan pislogás mértéke. A másik káros hatás a szemizmok sokáig tartó egyoldalú terhelése

Egészségi ártalmak A rosszul elhelyezett számítógép-elemek megnehezítik a munkát, és állandó mozgásszervi panaszok forrásai lehetnek. Az ín- illetve az ínhüvelygyulladás inkább a gépírók között lépett föl, a számítógép „puhább” billentyűzete miatt már ritkább ez a betegségfajta. Sokkal gyakoribb a csuklóalagút-szindróma. Nőknél és idősebb korban gyakran léphet fel a csukló egyoldalú használata során is. Ennek oka lehet a helytelen egérhasználat. Ugyancsak az egér használata lehet a ludas a jobb váll és a felkar krónikus fájdalmában. A szem betegségeit a helytelenül elhelyezett monitor okozhatja. A mozgáshiány miatt egyéb kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek, a munkahely megfelelő kialakítása mellett fontos a rendszeres testmozgás és a friss levegő is.

Vége