Vizes oldatok kémhatása
A vizes oldatoknak KÉMIAI HATÁSA (kémhatása) van: savas, lúgos vagy semleges csoportba sorolhatók. Tapasztalat alapján sorolták be az anyagokat: Pl. savak: ecet, hangyasav, sósav, kénsav, szénsav (szódavíz), foszforsav Lúgok: nátrium-hidroxid (lúgkő, marónátron), Kalcium-hidroxid (oltott mész), ammónium-hidroxid (szalmiákszesz) Semleges: víz, alkohol, sósvíz,
A kémhatást INDIKÁTORRAL mutatjuk ki. Indikátorok: növényi eredetű anyagok, amik sav vagy lúg hatására a színüket megváltoztatják. (Film) Indikátorok: lilahagyma, tea, vöröskáposzta leve, cékla lé, virágok, Fenolftalein, lakmusz, univerzál indikátor.
pH érték, a savasság és lúgosság mértéke 0 erősen savas, 7-es semleges, 14 erősen lúgos kémhatást jelent. Megalkotója: Søren Peter Lauritz Sørensen (1868-1939) dán biokémikus
Kísérlet Desztillált víz kémhatása és pH-ja Sósav kémhatása és pH-ja Nátrium-hidroxid kémhatása és pH-ja Cukrosvíz kémhatása és pH-ja Sós víz kémhatása és pH-ja
Közömbösítés Nátrium-hidroxid(fenolftalein) + sósavat öntsük óvatosan össze! lúg+sav = só + víz Ha a reakció során semleges Kémhatású oldat keletkezett, akkor a folyamatot semlegesí- tésnek, vagy közömbösítésnek nevezzük!