Ez az én művem Készítette: Barczi Renáta Felkészítő tanár: PeadDr

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Óraregisztrálási modul
Advertisements

Egyismeretlenes lineáris egyenletek
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
A weboldalunkon regisztrált felhasználó neveddel és jelszavaddal tudsz belépni. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkon, abban az esetben kérjük,
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
A problémamegoldás folyamata
Halmazok, műveletek halmazokkal
Tájékoztató az R programról pszichológusoknak. A programról Az R egy nyílt forrású statisztikai és grafikai környezet, egyben programozási nyelv, amelynek.
Turbo Pascal Változók.
Hálózat összeállítási feladat 1 Készíts egy hálózatot. A hálózatban legyen 4 PC, fix IP címmel. Legyen egy DNS szerver, és működjön a név feloldás is.
Bevezetés a Java programozásba
Algebra a matematika egy ága
Prezentációkészítés Microsoft PowerPoint.
Borland C/C++ mintapéldák tömbökre
Borland C/C++ mintapéldák függvényekre. 1. példa Írjunk olyan függvényt amely egy számot kiirat.
Leírónyelvek: HTML és XHTML
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Ruby nyelv. Története Yukihiro Matsumoto (szül ápr. 4.) alkotta meg, az ideális script nyelv hosszú eredménytelen keresése után. A lehetséges jelöltek.
A körlevél készítésének menete
Fejezetek a matematikából
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
A HTML alapjai Havlik Barnabás Készítette:
Ismétlés 5. Törtek.
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
KÖRDOKUMENTUM készítése
A nyílt és zárt forráskódú szoftverek összehasonlítása
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban
A Fibonacci-féle sorozat
Excel Hivatkozások, függvények használata
Programozás Operátorok C# -ban.
Utórendezéses edényrendezés – RADIX „előre”
Matematikai ismeretek az alapiskolától az egyetemig Part Edit Selye János Egyetem Komárno, Szlovákia.
Ismétlés.
Kifejezések a Pascalban Páll Boglárka. Ismétlés: Ahogy algoritmikából láttuk, a kifejezések a Pascal nyelvben is operátorokból és operandusokból állnak.
Kifejezések. Algoritmus számol; Adott összeg; összeg:=0; Minden i:=1-től 5-ig végezd el Ha 2 | i akkor összeg:=összeg+2*i Ha vége Minden vége Algoritmus.
Másodfokú egyenletek megoldása
Szintaktikai, szemantikai szabályok
Operátorok Értékadások
Az ábrázolás módszerével való megoldás szükségessé teszi egy ábra készítését * A számokat és mennyiségeket a feladatból grafikusan ábrázoljuk * A feladatmegoldás.
Delphi Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Program kamat Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Alapfogalmak.
Visual Basic 2008 Express Edition
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Elnevezések, ciklusok, feltételvizsgálat
1. Feladat Hozzunk létre egy olyan programot amely számokat ír ki és a felhasználónak időre be kell gépelni ezeket.
Embarcadero Rad Studio XE5 3D fények, alakzatok bemutatása
Webprogramozó tanfolyam
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Webprogramozó tanfolyam Űrlapok (form-ok). Űrlapok a HTML-ben Biztosan mindenki találkozott már vele – Űrlap példapélda Felhasználási lehetőségei – Regisztráció,
8. osztály Egyszerű képletek. Első feladat  Adjunk meg egész számokat, majd számítsuk ki az összegüket, különbségüket és hányadosukat.
Mintapélda Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot, és eldönti arról, hogy prímszám-e. Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot,
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 HasábokHasábok.
A Visual Basic és a programozás oktatása
2012. március 21. Paulik Áron.  Ha a függvényünk feladata olyan, hogy nem lenne értelme a visszatérési értéknek, vagy csak nincs rá szükség, void típusúként.
Free pascal feladatok
A természetes számok szorzása
Gyurkó György. Az OO programozás és tervezés története 1960-as évek: SIMULA (véletlen folyamatokat szimuláló programok írása) az OO nyelvek őse 1970-es.
Készítette: Derecskei Nikolett
Algebrai kifejezések Nem tudod? SEGÍTEK!.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Dolgozat változók alkalmazására Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Számtani alapműveletek
Számológép Készítette: Erdős Csaba 7/E
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Kifejezések C#-ban.
Programozási alapismeretek
137. óra - Ismétlés Számok és műveletek
Neumann János Informatikai Kar
Előadás másolata:

Ez az én művem Készítette: Barczi Renáta Felkészítő tanár: PeadDr Ez az én művem Készítette: Barczi Renáta Felkészítő tanár: PeadDr. Spek Krisztina Iskola: Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Slovenská 52

Mi is az a Delphi? A Delphi egy grafikus felületen futó környezet, amely a VLC segítségével kifejezetten magas fejlesztést tesz lehetővé. Első verziója 1995-ben jelent meg Borland Delphi 1 néven. Legjobban elterjedt a Borland Delphi 7. Elérhető japán, francia, német és angol nyelven.

A Delphi verzói: Borland Delphi 1 (1995) Borland Delphi 2 (1996) Inprise Delphi 4 (1998) Borland Delphi 5 (1999) Borland Delphi 6 (2001) Borland Delphi 7 (2002) Borland Delphi 8 (2003) Borland Delphi 2005 (2005) Borland Delphi 2006 (2006) Codagear Delphi 2007 (2007) Embarcadero (2009-)

A Delphi 7-tel bármilyen program elkészítthető, ha van hozzá való konponens. Konponenseket a következő fejléc részől lehet választani:

Ezek közül a legismertebbek: Label (Felirat) Edit (Szövegformázó) Memo (Jegyzet) Button (Gomb) Check Box (Jelölő négyzetek) Radio Button (Választó gomb) Scroll Bar (Görgetősáv) Image (Kép) Color Box (Paletta) Combo BoxEx (Színeket tartalmaó doboz) Timer (Időzítő) Spin Button (Léptető gomb) Spin Edit (Centrifugális szerkesztés)

Alkossunk hasznos programot általános iskolásoknak: SZÁMOLÓGÉP Készítsünk egy olyan programot, aminek segítségével kitudják számolni az iskolások a matematikai feladatokat.

Szügségünk lesz hozzá: 6 darab „gomb“-ra (Button) – összeadás, kivonás, szorzás, osztás, gyökvonás, négyzetre emelés. 2 darab „szövegformázó“-ra (Edit) – első és második szám. 3 darab „felirat“-ra (Label) – ebből az egik a művelet jel lesz, ahogy majd leprogramozzuk, a másik lesz az egyenlőség jel és a harmadik pedig az eredmény.

Így fog kinézni a Form rész elrendezés után:

Az összeadás gombra: Első sorba deklarálunk, azaz létrehozunk 4 változót, amit hasznáni fogunk a forráskód írásánál: a,b,c,osszead. Integer formába mentjük őket (egész számok). Majd megadjuk: ha az Edit-ek szövegrésze üres, akkor küldjön a program egy figyelmeztetőt (showmessage): „Nem írtunk be számot.“ Ezt követően:ha rákattintunk a gombra, akkor a műveletjel legyen +, és adja össze a két értéket.

Következő a forráskód:

A kivonás gombra: Mindenek előtt létrehozzuk itt is a változókat: a,b,c,kivon – integer formában. Épp mint az előzőnél megadjuk, hogy ha üresek a beviteli mezők (Edit-ek), akkor azt jelezze a program. Következő lépésben megadjuk, hogy: ha rákattintunk a gombra akkor a műveletjel legyen -, és végezze el a számíttást.

Következő a forráskód:

A szorzás gombra: Itt is mint az összes gombnál létrehozunk változókat: a,b,c,szor – integer tipusúnak. Ezt követően megadjuk, hogy kontrolálja a beviteli mezőket nem e üresek. Végezetül megadjuk, hogy ha rákattintunk a gombra, akkor a műveletjel legyen * (szorzás jel), és végezze el a műveletet.

A forráskód a következő:

Ellenőriztetjük az Edit-ek tartalmát. Az osztás gombra: Az eddig használt változók mellé (a,b,c) létrehozuk a műveletnek megfelelő változót, pl. „oszt“ néven integer tipusúnak. Ellenőriztetjük az Edit-ek tartalmát. Ezt követően beírjuk, mit is szeretnénk csinálni: a műveletjel legyen : (osztás jel), és végezze el a műveletet (az Edit1 tartalmát ossza el az Edit2 tartalmával).

Megjegyzés: Az egészrészes osztásra használjuk a div, maradék meghatározására pedig a mod műveletet. A div segítségével kiszámolhatjuk két szám hányadosát. Pl. a 11 div 6 értéke 1, (a tizedesek nélkül).  A mod segítségével kiszámolhatjuk két szám egész osztásának maradékát. Pl. a 11 mod 6 értéke 5, mivel 11 osztva 6-tal egyenlő 1 és a maradék 5.

A forráskód a következő:

Ezt követően ellenőriztetjük a beviteli mezőt. Gyökvonás gombra: Első sorban beírjuk a változókat – a,gyok:integer és c:double (tizedes szám). Ezt követően ellenőriztetjük a beviteli mezőt. Végezetül: mivel itt csak az Edit1-et használjuk, eredménynek az szeretnénk, ha a program ezt a számot gyök alatt kiszámolná. A gyök kódja: sqrt (a) -azaz az Edit1.

A forráskód így néz ki:

Négyzetre emelés gombra: Csak az Edit1-et használjuk. Létrehozunk 3 változót integer tipusúnak (a,c,negyzet). Ellenőriztetjük a beviteli mezőt. Ezt követően beírjuk, mit is szeretnénk eredményne: a program az Edit-1 tartalmát 2-szer venné, és kiszámítaná. A négyzetre emelés kódja: sqr (a) -Edit1 tartalma.

A forráskód a következő:

Mi maradt meg a fejetekben? Egy kis ismétlés Mi maradt meg a fejetekben?

Válaszoljatok a kérdésekre: Milyen területen futó környezet a Delphi? - A Delphi egy grafikus felületen futó környezet. Mikor jelent meg a Delphi első verziója és mi volt a neve? - 1995-ben Borland Delphi 1 néven. Melyik változata terjedt el a legjobban a Delphi programnak? - Legjobban elterjedt a Borland Delphi 7.

Milyen ezköz segítségével tudunk programozni, amit a fejécről választunk ki? - Konponensek segítségével. Sorolj fel 10 ismertebb konponenst! - Label, Edit, Button, Image, Memo, Color Box, Timer, Scroll Bar, Radio Button, Check Box. Milyen kóddal végeztetjük el az összeadás műveletet? - c:=a+b;

Milyen kóddal végeztetjül el a kivonás feladatot? - c:=a-b; Milyen nyelveken érhető el a Delphi? - Elérhető japán, francia, német és angol nyelven. A szorzás és osztás műveletet milyen kóddal programoztuk le? - c:=a*b; (szorzás) , c:=a div b; (osztás).

Ha gyökvonás vagy négyzetre emelés példát szeretnénk elvégezni, milyen kulcsszót kell beírnunk a kódba? (Vigyázz hasonlítanak egymásra!) - sqrt (a) - gyökvonás, sqr(a) – négyzetre emelés. A gyökvonás és a négyzetre emelés gombnál mennyi beviteli mezőt (Edit-et) használtunk? - Egyet.

Köszönöm a figyelmet! 

Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/Delphi https://www.google.sk/search?q=delphi7&rlz=1C1OPRB_enSK528SK528&espv=2&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=PvyjVNn6GMizUa7Lg8gL&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=borland+delphi+7&imgdii=_ http://www.dmoz.org/World/Magyar/Számítástechnika/Oktatás/Segédletek/