Forgó Sándor H: Az e-tananyag fejlesztés a kompetencia-alapú pedagógusképzés fókuszában Korszerű oktatási módszerek és IT technológiák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

TIOP 1.1.1/09/ Angol nyelvi modulok feldolgozása tanulói laptopok segítségével.
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Virtuális oktatási környezet kialakítása
NyitólapEszközökIgényekProblémákKövetkeztetések Kik?Mit?Mivel?Hogyan? A felmérés 1. Mobilhasználat 2. Internethasználat 3. Oktatás korszerűsítése Az m-Learninget.
Digitális tananyagfejlesztés módszertana
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola VII. alprogram: Közös tananyagfejlesztések.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Zárórendezvémy Zárórendezvény TIOP / Oktatástechnológiai fejlesztés a Huszár Gál Iskolában.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Az információs forradalom
Tarcsi Ádám Tanulásmenedzsment Tarcsi Ádám
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
Paradigmaváltás az oktatásban
A multidiszciplináris e-learning
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
E-learning és a multimédia
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Az SDT keretrendszer logikai és architektúrális felépítése Dringó Béla
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Expressz Programiroda.
Hunya Márta módszertani szakértő
Az IKT kompetenciaterület specialitásai
Sokszínű Digitális Tanítás főszerkesztő-helyettes
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
E-learning alapú távoktatásos képzés
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
e-Learning a tanárképzésben
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
E-learning Kovácspál Eszter.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
2009. október 5. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 5. előadás.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Az E-TANÁR portál.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
mLearning - A Moodle használata mobil eszközökön
TÁMOP412/C Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 1 Egyetemi oktatók felkészítése.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Győr, dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
Wordforce e-learning szerkesztő lehetőségei és korlátai
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Kommunikáció-technológia specializáció
IKT alapú kompetenciák a XXI. századi pedagógusképzésben
Alkalmazott nyelvészet I.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
Nagy Regina Az információkat tartalmazó interaktív eszközökre, mint félkész termékekre kell tekintenünk, amiből a felhasználó saját.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
E-LEARNING ALKALMAZÁSOK DR. ZÁRDA SAROLTA. AZ ELEKTRONIKUS OKTATÁS KÖVETELMÉNYRENDSZERE JÓL TAGOLT TARTALOM PERCES SZAKASZOK - A TARTALOM A KELLŐ.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
A digitális kompetencia fejlesztése
11. Vizuális jelképek, jelek, sematikus ábrák
Előadás másolata:

Forgó Sándor H: Az e-tananyag fejlesztés a kompetencia-alapú pedagógusképzés fókuszában Korszerű oktatási módszerek és IT technológiák

Előzmények Tananyagszerkesztő (Exe, Reload, Authorware Macromedia) Élethosszon át tanulás (Smith, Dewey) Levelező képzés Nyomtatott alapú nyitott képzés Nyomtatott tananyagok Multimédia programok Web oldalak, kikötők Tanulásszervező rendszer LMS pl. Moodle Oktatószoftver LCMS pl. SDT (Workflow mint szerkesztő) Tananyagszerkesztő (Exe, Reload, Authorware Macromedia) Publikáló: SAP, MOODLE

A modern IT kialakulása A kommunikáció újkori globalizálódási forradalma 57-ben kezdődött el, az első szputnyik fellövésével.

A kommunikációs rendszer történelmi fejlődése Az információ tudás, az információ hatalom. Mc Luhan: „A párbeszéd felváltja a prédikációt”.

A távoktatástól az e-learning

A hagyományos képzés átalakulása Kisdiákok és hentes tanulók a 19 századi iskolában

Tantermi- vagy hálózati oktatás?

Az inegrált tanulási környezet

A digitális zsúrkocsi

Interaktív tábla, digitális palatábla

A multimédia …olyan technológia, mely a számítógéppel segített kommunikációt és interakciót összetett, interaktív médiarendszerrel valósítja meg, és teszi lehetővé vizuális (adatok, szöveg, állókép, grafika, animáció, mozgókép) és auditív (beszéd, zene, zörej) megjelenítési formák integrálásával.

A tanulási lehetőségek átalakulása a technológia fejlődésével

ODF learning - Internetes kultúra DISTANCE LEARNING (távolság) FLEXIBILE LEARNING (szabad időbeosztás) E- learning OPEN LEARNING (feltétel nélkül)

Az e-learning „A távolságot mint üveggolyót megkaphatod” (József A.) Önszabályozó tanulási forma, melyben a tananyag feldolgozása során a tér-és időbeli áthidalást interaktív hálózati rendszerekkel valósítják meg Képzési anyagok és instrukciók átadása elektronikus úton, Weben, intraneten vagy CD-ROM formájában. „Training materials and instructional information that is delivered electronically over the Web, through an organization’s intranet, or via CD-ROM, is known as e-Learning.”

LMS és LCMS Jellemzők LMS LCMS Elsődleges célcsoport Hallgatók Tananyagfejlesztők Mire fókuszál? Képzés Tananyag Kollaborációs eszközök Igen Kommunikációs eszközök Hallgatók adatainak tárolása Nem Tananyagfejlesztő-eszköz Tananyagelemek tárolása Kommunikáció az e-tanulmányi rendszerrel

OT értelemben az e-learning számítógépes hálózaton elérhető nyitott képzési kurzus, a képzés szervezés, a tutor-tanuló kommunikáció biztosítása egységes keretrendszerbe foglalja az interaktív oktatószoftvert a tanuló számára hozzáférhetővé teszi.

E-learning kurzusok szerkezete

Az SDT szerveződése

Az SDT főoldala

Az elektronikus oktatás legfontosabb jellemzői magas költséghatékonyság az otthoni tanulás lehetősége relevancia minőség kiegyenlített tartalom és színvonal magas költséghatékonyság: a távoktatás összköltsége általában lényegesen kisebb a hagyományos képzésénél, de e költségek nagy része, a tananyagok elkészítésével vannak összefüggésben, ezért a képzés elkezdése előtt koncentráltan jelentkeznek, míg a hagyományos képzés általában nagyobb költségei széthúzva és részben a meglévő infrastruktúra költségeiben és a munkatársak fizetésében, részben pedig a diákok kiadásaiban és kiesett munkaidejében jelentkeznek; az otthoni tanulás lehetősége: a képzésben részt vevőknek nem kell megszakítaniuk munkahelyi feladataik végzését, hogy tanórákon vegyenek részt, a távoktatás csaknem teljes szabadságot biztosít a tanulók számára a tanulás üteme, időbeosztása, helye tekintetében, ugyanakkor önfegyelemre és motivációra tesznek szert, ami — a tapasztalatok szerint — megjelenik a mindennapi munkában is; relevancia: a távoktatási tananyagok a felhasználói igények közvetlen kielégítésére készülnek, elméleti és gyakorlati ismeretek átadására egyaránt alkalmasak, továbbá minthogy a tanulók tanulmányaikat integrálják aktív szakmai tevékenységükbe, mind a pedagógiai hatékonyság, mind a személyes motiváció erőteljesebben érvényesül; minőség: a távoktatás alapkövetelménye a folyamatos minőségellenőrzés, mely mind a tananyag előállításában, mind az önálló tanulásban, mind a tanulmányokat lezáró vizsgákon érvényesül, a képzés — idézve a brit Open University meghatározását — "a társadalom ellenőrzése alatt áll"; kiegyenlített tartalom és színvonal: mivel a képzésnek együtt lesznek részesei a legtávolabbi településen élők is, s mivel a képzés hatékonyságát nem befolyásolják a tanárok, illetve a tanulók egyéni sajátosságai, lehetőségei és korlátai, az adott programot elsajátítók ugyanazt a képzést kapják ugyanabban az időben és ugyanazon egyenletesen magas színvonalon.

Blended learning Classroom WBT Helpdesk f2f Test

Jövő? “anytime, anywhere, and any context” T-learning: television learning – interaktív tanulás digitális televízión keresztül M-learning: laptop, noteszgép, tablet PC, PDA, mobiltelefon. U-learning: ubiquitous learning – "mindenütt jelen lévő" oktatás, számítógépen, Pocket PC-n, mobilon, televízión stb. keresztül.  Ambient = mindent kerülvevő Ambient = mindent kerülvevő

Az IP alapú telefonálás, valamint az IP telefon és képtelefon

Edutech értékelési szempontok http://www.edutech.ch/lms/index.php

Szintézisen Alapuló Minőség-Biztosítási Rendszer (SAMBR)