A spiritualitás szerepe a pszichoterápiában Trendek és perspektívák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Advertisements

Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Önsegítés és önszerveződés, mint mentálhigiénés paradigma
Rehabilitáció és dementia
Egészségpszichológiai konzultációs szolgálat orvostanhallgatók számára
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Rítus és színház. Isten – szól a mese – a teremtés hetedik napján azt tapasztalta, hogy halálos unalom uralkodik mindenek felett, és akkor rájött, hogy.
1 A négy kvadráns: Az emberi valóságok integrált térképe.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG, FELELŐSSÉG, A LELKI ÉLET FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSE
A képzőművészet-terápia
„A régi és új” közösségi gondoskodásról - Jegyzetek a lelki segítés identitásról a fejlődő országokból nézve Lelki Egészség Világnapja Konferencia, Budapest,
Negyedik előadás Március 11
Önismeret Horváth Renáta.
Szocializáció Fogalmak:
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Az egyetem mint szocializációs színtér Campus-lét a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia Debrecen, december 3. Szabó Ildikó DE Szociológia és Szociálpolitika.
Kultúra – nemzet – emlékezet
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Fenomenológiai megközelítés
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
CSALÁD.
Bevezetés a pszichológiába
SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK
Pszichoterápia Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
Az emberi tanulás.
CARL ROGERS
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
Ideológiák.
Változó terápiák Pszichiátriai terápiák – kritikus fényben A pszichoszociális módszerek újraéledése? VII. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencia,
V. Pszichoterápi az addiktológiában - újratöltve
II. A segítő kapcsolat nem-specifikus terápiás tényezői
VI. A pszichoterápiás paradigma változásai Buda Béla dr.
A pszichológia mint tudomány
Fenomenológiai megközelítés
Művészetterápia csoportban
A lélektan fogalma, szerepe világunkban
A BETEGSÉGMODELLEK KÉRDÉSEI, FAJTÁI
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Dr. Bolgár Judit ETIKAI DILEMMÁK MAGATARTÁS LÉLEKTANI ASPEKTUSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KULTURÁLIS SOKKJELENSÉGRE Veszprém.
A kriminálpszichológia
Rogers után – új felismerések a személyközpontú irányzatban
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Buda Béla dr. Nevelési tanácsadók Magyarországon -- szubjektív visszatekintés és szakmai értékelés -- (Közösségeink rejtett hálózata. A nevelési tanácsadók.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
ÉLETKORI KRÍZISEK K. Németh Margit.
Buda Béla dr. A krónikus beteg kommunikációs megnyilvánulásai
2007.okt. 4. Biztonságos iskola... konferencia
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Durkheim Társadalmi kötelékek és rituálék. A vallás társadalmi jellegű A társadalom egyes egyéni erők szintézise Ezen erők az egyén viszonylatában fölérendeltek.
Posztmodern függőségeink Dizseri emlékülés, január 24. Buda Béla dr.
Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A képzőművészet-terápia
Fenomenológiai megközelítés
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
SZOCIÁLIS MUNKA MÓDSZEREK Pszichoterápiás módszerek
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A spiritualitás szerepe a pszichoterápiában Trendek és perspektívák (A spiritualitás helye a pszichoterápiában. A C.G. Jung Komplex-pszichoterápiás Egyesület tudományos konferenciája 2009. január 17.) Buda Béla dr.

1. Spiritualitás és pszichoterápia – hagyományos ellentétek A hipnózis megjelenése – idegen (ördögi) erő, az akarat korlátozása, játék a lélekkel – a vallás aggályai Pszichoanalízis – szexuális liberalizmus, a tudattalan antropológiája, individualizmus, materializmus és a vallás elutasítása Lelki betegség – a morális problémák medikalizációja, ill. pszichologizálása – a protestáns fundamentalizmustól Szász-ig Viselkedésterápiák és személyközpontú módszer – viselkedés-modifikáció és fejlesztés – vallási kritikák A terápiás indoktrináció – a pszichoterápia, mint szekuláris vallás – a lélek feletti uralom kérdése.

2. Vallás és pszichoterápia – történeti vetületben Szekularizáció és individualizáció – szemben a vallási életformákkal és korlátozásokkal, autonómia-igény Kilépés a rítusokból és közösségekből – a hit racionalizálódása, a modern exegézis növekvő jelentősége Felvilágosodás, politikai szekularizáció, polgáriasodás, ateista ideológiák Pszichoterápiák felszabadító törekvése – az ideológiák szabad választása Gondozás, tanácsadás és pszichoterápia vallásos keretben.

3. Pszichoterápiás világnézetek és vallásszerű mentalitások Pszichoanalitikus „térítések” – a világnézet áttörése a kultúrában, nevelésben, emberi kapcsolatokban A pszichodráma mint alternatív vallás – egyén és közösség új dialektikája, a szerep rítusai Viselkedési laboratóriumok és tréningek – az élet korrektív tanulása Rogers és humanisztikus irányzatok – az önmegvalósítás és a szabad fejlődés metafizikája A pszichoterápiák meghaladása – New Age lelkület és a rangrejtett hit „csodái” – a gyógyító mítoszok és rítusaik.

4. A „lélek” kifelé fordulása – az érzékek dominanciája Az érzéki élmények felszabadításának kultúrtörténete – a reneszánsztól a fogyasztói társadalomig A teljesítmény és a verseny különös világa és értékrendjei A beszédben megjelenített lélek – a verbalitás sajátos uralma az élmény felett Növekvő ingerözön – az akciók és a nyilvánosság mint virtuális valóság és öneszmélet Értékek és minták sokfélesége, konfúziója és interferenciája.

5. Az élmények különleges, nem-tradicionális formái A vallási élmény (William James) – az individualizált ember kilép a valós világból és transzcendens dimenziókat él meg Szekuláris vallási élmények – „találkozások” /encounters/ csúcsélmények, „megtérések” (értékrendszerek én-releváns elfogadása, a dolgok értelmének megtalálása) Tudatmódosítások „anyaggal”, ingerhatásokkal és viselkedési excesszusokkal – vallás-analóg kontextusokban Fundamentalista önfeladások és „életforma-műhelyek” Feloldódások és elköteleződések ideologikus közösségekben.

6. A spiritualitás problematikus megjelenései a (verbális) pszichoterápiákban (pszeudo)spiritualitás, mint ellenállás – szemben a valóság-elvvel spirituális tanácskérés, térítési próbálkozások (mindkét oldalról) az empátiás megértés nehézségei a pszichoterapeuta részéről „eklesiogén” problémák kezelése, valláspatológiai jelenségek, fundamentalista kötődések, mélyen vallásos családok nem szokványos spiritualitás (romák animisztikus mentalitás-formái, nálunk ritka vallások, zsidóság) – lét és vallás, stb.

7. Az igazi spiritualitás nyomában – a pszichoterápia szempontjából A páciens vallása – fontos dimenzió A vallásos közösségi háttér – a jelenben és az élettörténetben Vallás az identitás fejlődésében és a patológiában Vallás-analogonok az egyéni fejlődéstörténetben Vallás és vallási-etnikus eredet a terápiás kapcsolatban és az áttételben.

8. A midlife ciris, a veszteség és gyász, a súlyos betegség és a halálközeli élmények – a spiritualitás egyik – egzisztenciális – forrásvidéke A mulandóság átélése – a gyermeki halálképektől a hárítás felnőtt formákig (a pszichopatológiáig menően) A melankólia anatómiája – a depresszív (ill. szorongásos, fóbiás, stb.) reakcióforma A holisztikus élmény a test problémái nyomában – a biológiai univerzum, a dolgok „testi értelme” (Gendlin) Eltűnés a világból – a világkép transzcendentális dilemmája Gyógyulás, visszatérés, megmenekülés – a lét intelmei.

9. A „kollektív tudattalan” és az identitás alapjai A közösségi, ill. társas múlt az öneszmélésben A múlt kultuszai – történelem, kollektív emlékezet, szobrok, elnevezések, jubileumok, a halottkultusz Vallás(i kultúra) a jelen világ kontextusában, a szent könyvek és tanítások, a szakrális viselkedésmódok és szimbólumok, stb. Az ontogenetikus minták az életformák és értékek vonatkozásában A bennünk rejtve élő múlt.

10. A „szalutogenezis” és a pozitív pszichológia tanulságai önhatékonyság, kontinuitás, optimizmus a dolgok (a létünk dolgai) „értelme” az identitás alapkérdései – ki vagyok? hova tartozom? merre haladok? „mutatív” élményformák – kritikus önelfogadás, fejlődő változás, elköteleződés, küldetés átélési eseményei az önazonosság lelkiállapota – mint az identitásfejlődés hermeneutikus eleme – a kongruencia, mint indikátor.

11. A spiritualitás társas dimenziója valódi szeretet és kötődés élménye – narcisztikus kultúrában megnyílás és intimitás a társkapcsolatokban – ritka, gyakran „mutatív” esemény az individualizált ember igazi közösségi élményei virtuális és szimbolikus közösségek átélt formái nyitottság és alázat – elkopott fogalmak, fontos rejtett jelentésekkel.

12. Spiritualitás – mit tehet a pszichoterápia? Pszichoterápia – szolgálat és szolgáltatás – a „megrendelés” és a lehetőségek korlátai – segítés rejtett távlatai Az egzisztenciális (spirituális) kibontakozásában megzavart ember segítése – a spirituális dimenzió „kezelésének” elkerülhetetlensége Spiritualitás – az átélés, tudatosítás, tisztázás, fejlődés a terapeutában – a képzés, szupervízió és team-munka fontos tényezője A spiritualitás előformáinak, metaforáinak, változatainak és kerülőútjainak felismerése, spirituális dialógusok a pszichoterápiában A pszichoterápia szövetségesei – hivatások és speciálisan képzett szakemberek, segítő közösségek.