Az osztrák baromfiszektor szerkezete és aktuális kihívások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Advertisements

Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
A magyar húságazat 2010 tavszán
A baromfiágazat stratégiája Túlélési esély vagy kitörési pont?
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Takács Péter hírközlési fogyasztói jogok képviselője „World Wide Identity” konferencia A FOGYASZTÓI JOGOK KÉPVISELETÉBEN…
Nemzeti cselekvési terv
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
A güssingi energiaellátási modell Példa a decentralizált energiaellátásra Bödi Katalin.
A húsipart érintő feladatok, aktuális információk február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési.
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
Előnyök és alkalmazási területek
1 Új törekvések a logisztikai közreműködésben Prof.emeritus, Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Prof.emeritus, Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA.
Új törekvések a logisztikaiközreműködésben
A vágósertés felvásárlási ára ( ) Ft/kg élősúly.
Versenytársból partner
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
Folie 1 Ausztria mint gazdasági telephely Európai üzleti tevékenységének kiindulópontja Birgit Reiter-Braunwieser ABA-Invest in Austria Sopron, Februar.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Pápai Hús 1913 Kft.. A Pápai Hús 1913 Kft január 1-jén jött létre a közel százéves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Tevékenységük:
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
1169/2011/EU jelölési rendelet
A CEPO projekt bemutatása a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem, Baromfiklinika kutatási stratégiájának összefüggésében Michael Hess.
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
EURÓPAI AUTÓSZERVIZEK MAGYARORSZÁGI EGYESÜLETE
Az értékkategóriák.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
I. Baromfitenyésztés előadás
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A MAGYAR ÉTKEZÉSI TOJÁS TERMELÉS HELYZETE
Az osztrák tojásipar és az AMA védjegy ________________________________________________________ Michael Wurzer Osztrák Baromfi Szövetség; október.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Vállalkozási környezet Ausztriában GYSMKIK Győr, május 5. Külgazdasági és Külügyminisztérium Mautner Márk külgazdasági attasé, Magyar Nagykövetség,
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
1 Kistermelői élelmiszer előállítás és forgalmazás Győrszemere Dr. Hercsel György igh. főállatorvos Dr. Szabó Tamás igazgató főállatorvos.
SPAR-Präsentation A SPAR ÉS AZ ÁLLATVÉDELEM A SPAR ÉS AZ ÁLLATVÉDELEM Laber Zsuzsa, SPAR Magyarország kft. Kommunikációs vezető, CSR szakértő.
az Akasztói Szikiponty
Pogány András stratégiai igazgató
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK
XXXII. Óvári Tudományos Nap
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
AGRÁR-SZAKIGAZGATÁS I. Előadás levelező joghallgatók számára
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
BROILER ágazati HELYZETKÉP
A gazdasági termelés általános jellemzői
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
Kihívások a tojáságazat előtt
Előadás másolata:

Az osztrák baromfiszektor szerkezete és aktuális kihívások DI Michael Wurzer, az Osztrák Baromfiágazat Központi Munkaszövetségének ügyvezetője

ÁTTEKINTÉS 1.) Mi a ZAG? 2.) Az osztrák baromfiágazat szerkezete  Baromfihús szektor & kihívások  Tojás szektor

1.) Mi a ZAG ? Osztrák Baromfiágazat Központi Munkaszövetsége - Zentrale Arbeitsgemeinschaft der Österreichischen Geflügelwirtschaft - ZAG Cél: Az osztrák baromfitermékek termelési és értékesítési pozícióinak hosszú távú fenntartása és javítása

Egészségügyi Minisztérium Együttműködő partnerek 1.) Mi a ZAG? Z A G Mezőg-i Baromfigazdasági Szövetség Felső-Ausztria Mezőg-i baromfitenyésztők Salzburgi Szövetsége Burgenlandi mezőg-i Baromfitartók Munkaközössége Mezőg-i Baromfigazdasági Szövetség Alsó-Ausztria Mezőgazd-i Baromfitenyésztők és –tartók Tiroli Szövetsége Vorarlbergeri Baromfi Szövetség Stájer Baromfitartók Szövetsége GGÖ Baromfihízlalási Szövetkezet ZAG Tagszervezetek EZG 1 Osztrák frisstojás előállítók közössége QGV Osztrák Minőségi-Baromfi Szövetség Egyesület az osztrák tojások gyártásának és forgalmazásának támogatására Mező-, Erdőgazdálkodási Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szövetségi- és tartományi politika Nemzetközi Szövetségek IEC – international Egg Comission Média, sajtó, rádió, TV Együttműködő partnerek Osztrák Mezőgazdasági Kamara AMA Agrarmarkt Austria GmbH cég Ipar takarmány, vágás, eladás; Kutatás & Képkzés Huhn & Co VUW, BOKU Állatorvosok, Állatorvosi Kamara és. Állategészségügyi Hatóságok Többek között. Ellenőrző szervek/ KAN és sok más……

13%-os részesedés az állati termék előállításban Tojás Egyebek Marha és borjú Tej Sertés Baromfi Összesen: 2,792 millió euro

2.) Az osztrák baromfiágazat szerkezete Baromfihízlalás 2010 Szülőpár Szülőpár férőhely Keltetett tenyésztojás Kikelt csirke Hizlaló farm Pulyka farm Brojler csirke férőhely Pulyka férőhely Vágóhíd Emberi fogyasztás Vágás Önellátás Fogyasztás/fő Baromfiterm. értéke

Baromfifogyasztás 1959 óta

Fogyasztás fejenként: 20 kg növekedő Tyúk Pulyka Kacsa Liba

Baromfihús forgalom Osztrák baromfipiac 2008 Áruforgalom az osztrák baromfipiacon (becslés) Nettó import Ipar / takarmány Többi: nem otthoni fogy. Háztartás: feldolg. baromfitermék Házt.: Friss baromfi Bruttó termelés Belföldi fogyasztás Emberi fogyasztás

Jövő? A jobb takarmányértékesítés javítja a termék előállítás hatékonyságát Hal: 1:1,1 Brojler: 1:1,6 Kacsa: 1:2,1 Pulyka: 1:2,6 csökkenő Sertés: 1: 2,9 Nincs vallási korlátozás

Kérem, mondja meg, mely kritériumok alapján részesíti előnyben a sertés-, marha- és baromfihúst? Forrás: AMA értékelések

2.) Az osztrák baromfiágazat szerkezete Tojás termelés 2010 Szülőpár Szülőpár férőhely Keltetett tenyésztojás Kikelt csirke Jérce nevelő farm Jérce férőhely Reg. tojótyúk tartók Reg. tojótyúk farm Tojótyúk férőhely Vágóhíd Tojástermelés Össz. osztrák fogyasztás Önellátás Fogyasztás / fő Tojástermelés értéke

Tojóstyúk tartási forma szerint Regisztrált tojótyúk állomány Ketreces tartás Padlós tartás

AMA minőségtanúsító pecsét 775 üzem AMA minőségtanúsító pecsét szerződéssel, = regisztrált üzemek 42 %-a 4.188.110 tojótyúk = az összes regisztrált tojótyúk 78%-a   Ne vásároljon „No name (jelöletlen) tojást“ !!

A ketreces tartás csökkenése Ketrectilalom Ausztriában 2009.01.01. Új állat- védelmi törvény Biológiai termelés  Szabadtartás Zárttartás  Ketreces tartás Friss tojás a polcon

Mit csináltunk? Imázs? Sajtókonferencia a Tojásnapon Fókuszban a Fogyasztók & Gasztronómia

Image - Arculat Hőlégballon

Az egészségügyi miniszter népszerűsítő tevékenysége

Fogyasztói információs anyag

Tojásfogyasztás Ausztriában Önellátás mértéke 75%  5,5 Mio LH Önellátás mértéke 100%  7,3 Mio LH Élelmiszeripar:  1,6 Mio LH Élelmiszer kiskereskedelem  2,5 Mio LH Vendéglátás: > 2,9 Mio LH Feldolgozó ipar Húsvéti tojás Kiskereskedelmi forgalom Gasztronómia Hotelek Nagyüzemi konyhák Direkt eladás

AMA tanúsító pecsét – folyékony tojás Sajtókonferencia 2011. május 16.

AMA tanúsító pecsét – folyékony tojás Sajtókonferencia 2011. május 16.

Köszönöm a figyelmet !