Az osztrák baromfiszektor szerkezete és aktuális kihívások DI Michael Wurzer, az Osztrák Baromfiágazat Központi Munkaszövetségének ügyvezetője
ÁTTEKINTÉS 1.) Mi a ZAG? 2.) Az osztrák baromfiágazat szerkezete Baromfihús szektor & kihívások Tojás szektor
1.) Mi a ZAG ? Osztrák Baromfiágazat Központi Munkaszövetsége - Zentrale Arbeitsgemeinschaft der Österreichischen Geflügelwirtschaft - ZAG Cél: Az osztrák baromfitermékek termelési és értékesítési pozícióinak hosszú távú fenntartása és javítása
Egészségügyi Minisztérium Együttműködő partnerek 1.) Mi a ZAG? Z A G Mezőg-i Baromfigazdasági Szövetség Felső-Ausztria Mezőg-i baromfitenyésztők Salzburgi Szövetsége Burgenlandi mezőg-i Baromfitartók Munkaközössége Mezőg-i Baromfigazdasági Szövetség Alsó-Ausztria Mezőgazd-i Baromfitenyésztők és –tartók Tiroli Szövetsége Vorarlbergeri Baromfi Szövetség Stájer Baromfitartók Szövetsége GGÖ Baromfihízlalási Szövetkezet ZAG Tagszervezetek EZG 1 Osztrák frisstojás előállítók közössége QGV Osztrák Minőségi-Baromfi Szövetség Egyesület az osztrák tojások gyártásának és forgalmazásának támogatására Mező-, Erdőgazdálkodási Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szövetségi- és tartományi politika Nemzetközi Szövetségek IEC – international Egg Comission Média, sajtó, rádió, TV Együttműködő partnerek Osztrák Mezőgazdasági Kamara AMA Agrarmarkt Austria GmbH cég Ipar takarmány, vágás, eladás; Kutatás & Képkzés Huhn & Co VUW, BOKU Állatorvosok, Állatorvosi Kamara és. Állategészségügyi Hatóságok Többek között. Ellenőrző szervek/ KAN és sok más……
13%-os részesedés az állati termék előállításban Tojás Egyebek Marha és borjú Tej Sertés Baromfi Összesen: 2,792 millió euro
2.) Az osztrák baromfiágazat szerkezete Baromfihízlalás 2010 Szülőpár Szülőpár férőhely Keltetett tenyésztojás Kikelt csirke Hizlaló farm Pulyka farm Brojler csirke férőhely Pulyka férőhely Vágóhíd Emberi fogyasztás Vágás Önellátás Fogyasztás/fő Baromfiterm. értéke
Baromfifogyasztás 1959 óta
Fogyasztás fejenként: 20 kg növekedő Tyúk Pulyka Kacsa Liba
Baromfihús forgalom Osztrák baromfipiac 2008 Áruforgalom az osztrák baromfipiacon (becslés) Nettó import Ipar / takarmány Többi: nem otthoni fogy. Háztartás: feldolg. baromfitermék Házt.: Friss baromfi Bruttó termelés Belföldi fogyasztás Emberi fogyasztás
Jövő? A jobb takarmányértékesítés javítja a termék előállítás hatékonyságát Hal: 1:1,1 Brojler: 1:1,6 Kacsa: 1:2,1 Pulyka: 1:2,6 csökkenő Sertés: 1: 2,9 Nincs vallási korlátozás
Kérem, mondja meg, mely kritériumok alapján részesíti előnyben a sertés-, marha- és baromfihúst? Forrás: AMA értékelések
2.) Az osztrák baromfiágazat szerkezete Tojás termelés 2010 Szülőpár Szülőpár férőhely Keltetett tenyésztojás Kikelt csirke Jérce nevelő farm Jérce férőhely Reg. tojótyúk tartók Reg. tojótyúk farm Tojótyúk férőhely Vágóhíd Tojástermelés Össz. osztrák fogyasztás Önellátás Fogyasztás / fő Tojástermelés értéke
Tojóstyúk tartási forma szerint Regisztrált tojótyúk állomány Ketreces tartás Padlós tartás
AMA minőségtanúsító pecsét 775 üzem AMA minőségtanúsító pecsét szerződéssel, = regisztrált üzemek 42 %-a 4.188.110 tojótyúk = az összes regisztrált tojótyúk 78%-a Ne vásároljon „No name (jelöletlen) tojást“ !!
A ketreces tartás csökkenése Ketrectilalom Ausztriában 2009.01.01. Új állat- védelmi törvény Biológiai termelés Szabadtartás Zárttartás Ketreces tartás Friss tojás a polcon
Mit csináltunk? Imázs? Sajtókonferencia a Tojásnapon Fókuszban a Fogyasztók & Gasztronómia
Image - Arculat Hőlégballon
Az egészségügyi miniszter népszerűsítő tevékenysége
Fogyasztói információs anyag
Tojásfogyasztás Ausztriában Önellátás mértéke 75% 5,5 Mio LH Önellátás mértéke 100% 7,3 Mio LH Élelmiszeripar: 1,6 Mio LH Élelmiszer kiskereskedelem 2,5 Mio LH Vendéglátás: > 2,9 Mio LH Feldolgozó ipar Húsvéti tojás Kiskereskedelmi forgalom Gasztronómia Hotelek Nagyüzemi konyhák Direkt eladás
AMA tanúsító pecsét – folyékony tojás Sajtókonferencia 2011. május 16.
AMA tanúsító pecsét – folyékony tojás Sajtókonferencia 2011. május 16.
Köszönöm a figyelmet !