Fekete Vivien Galambos Edit

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1. A kommunikáció fogalma, fajtái folyamata
Advertisements

Információ, adat, kommunikáció
Hálózati és Internet ismeretek
Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az.
A kommunikáció.
Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad -
Informatikai alapfogalmak
Az információszerzés.
Informatika és etika. Jogi ismeretek
A szoftverek.
Szoftverek jogállása Alapfogalmak Szoftver.
Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek  Feladatok  Nógrádi PC-Suli  96/ Nógrádi PC-Suli  96/ Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Információ és közlemény
Az informatika alapjai
Informatikai alapfogalmak
OSI Modell.
A szoftver.
Informatika és etika §.
Kommunikáció.
A kommunikáció általános modellje
Adatábrázolás, algoritmusok
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
A marketingkommunikáció
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Szoftverlicencek Takács Béla
Az információ-technológia alapfogalmai
Hálózati architektúrák
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Információ, adat, jel, kód
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
A kommunikáció eszközei Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A televíziós adás-vétel elve.
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
Az internet kialakulása
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
A kommunikáció.
Jelek, jelrendszerek.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Információ ... Számítógép: Információ:
Az alapvető kommunikáció
Szoftverjog és etika, adatvédelem
A Szoftverekkel kapcsolatos jogok
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hálózatok a mai világban
Jogi tudnivalók Adatbiztonság. Adatbiztonsági osztályok Alapbiztonsági osztály Személyes adat, üzleti titok, pénzügyi adatok. Fokozott biztonsági osztály.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
Szoftverhez kapcsolódó jogok, felhasználási formák
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
Kommunikáció.
Modellek a számítógép megismeréshez Takács Béla
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Állományok le- és feltöltése az interneten Papp Szabolcs 2009.
Informatikai alapfogalmak
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Jogi kérdések Jogi kérdések. Szerzői jog Törvény – LXXVI./1999. Irodalmi, művészeti, tudományos alkotások Számítógépes programalkotás Dokumentáció Forráskód,
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Információtechnológiai alapismeretek
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
SZOFTVEREK (programok)
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Előadás másolata:

Fekete Vivien Galambos Edit Kommunikáció Fekete Vivien Galambos Edit 1. Érettségi témakör

Feladatunk bemutatni: A kommunikációs folyamatokat (irány, időbeliség és térbeliség szerint). Egy választott példán keresztül bemutatni a kommunikáció általános modelljét. A szoftverekhez kapcsolódó jogokat. Az informatikával kapcsolatos etikai szabályokat.

A kommunikáció Tájékoztatás Információk cseréje Lényege: az ismeret közlés Tárgya: a hír Emberek közti kapcsolat teremtés formája Információ: új ismeretet hordoz Hír: mozgásban lévő információ

Csoportosítása: Irány szerint: Időbeliség szerint: Egyirányú Kétirányú Időbeliség szerint: Egyidejű Nem egyidejű Térbeli elhelyezkedés szerint: Egy helyen lévő Nem egy helyen lévő

Tömegkommunikáció Nincs élő kapcsolat a feladó és a címzett között Egy adó van és több vevő Időben elszakad az adás és a vétel Közvetítő csatorna a médium (magyarul: közvetítő közeg)

A kommunikáció általános modellje címzett csatorna (továbbító) vevő adó kódolás dekódolás hír jel vett jel üzenet zaj információ- forrás (feladó) Fontos, hogy a kódot mind a feladó, mind a címzett ismerje! Választott példa a modell bemutatására: Telefonbeszélgetés

A szoftverekkel kapcsolatos jogok: Szerzői jog A szerzői jog tulajdonosát törvény védi a jogtalan felhasználókkal szemben. Szoftver forgalmazás Freeware szoftvereknek: olyan szoftverek, amelyek szabadon terjeszthetők és korlátlanul használhatók A shareware szoftverek szintén szabadon megszerezhetőek, de a használatukban valamilyen korlátozás érvényesül: 30 napig használhatóak szabadon Esetleg nem minden menüpont működik

Szoftvervásárlás Mire jogosít: Mire nem jogosít: A szoftver használatára vonatkozó engedélyt (licenc) szerezzük meg Csak 1 gépre telepíthetjük Ha mi már nem akarjuk használni a szoftvert, eladhatjuk Mire nem jogosít: A programról sem és a dokumentációról sem készíthetünk másolatot továbbadás céljából Nem jogosít a későbbi verzióinak használatára

A felhasználó felelőssége A számítógép üzemeltetője felel azért, hogy a gépen csak jogtiszta szoftverek legyenek! BSA (Bussines Software Alliance) („szoftverrendőrség”)

Az informatikával kapcsolatos etikai szabályok (Netikett) E-mail Chat Hálózati munka Közösen használt számítógépek

Köszönjük a figyelmet!