Gazdaságpolitika II. 6. Gazdasági ciklusok 7

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Magyar regionális Tudományos Társaság VIII. vándorgyűlése Dr. Harsányi Endre DE AGTC Területfejlesztési Regionális Tudásközpont.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Integrációtörténet 2. témakör.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
1. oldal A vezetői döntéseket támogató mutatószám rendszer Pilot projektzáró jelentés szeptember 9.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Ismétlés, rendszerezés
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Észak Dél ellen.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév Dr. Papanek Gábor 1.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
Gazdaságpolitika 2014 tavasz
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
A magyar gazdaság várható helyzete
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Gazdasági rendszerek.
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Gazdaságpolitika II. 6. Gazdasági ciklusok 7 Gazdaságpolitika II. 6. Gazdasági ciklusok 7. Magyar gazdaságfejlesztés 8. K + F és innováció politika 9. Az intézményi környezet fejlesztése 10. Ágazati politikák 11. Közösségi gazdálkodás 12. Külgazdaság politika

6. Gazdasági ciklusok A ciklusok típusai - Mik az ún. Kondratyev-ciklusok fő jellemzői? Milyen nézeteket ismer okaikról? Mi a multiplikátor-hatás? Hogyan okozhat válságot? Ciklus szabályozás

7. Magyar gazdaságfejlesztés A fejlesztéspolitika fő dokumentumai - Mely szervezetek alakítják a magyar gazdaságban érvényesülő gazdaságpolitikát? - Miként készülnek a magyar gazdaságfejlesztési tervek? Melyek a módszer kritikájának fő elemei? - Mi a véleménye az új Nemzeti Fejlesztési Tervről? A gazdaságfejlesztés hazai gyakorlata

- Gazdaságpolitikusainknak a nagy nemzetközi vállalatok, vagy a hazai kkv-k támogatását javasolja? A támogatás mely eszközeit tekinti a legfontosabbaknak? - Megítélése szerint a gazdasági stabilizáció miként és mennyiben korlátozza ma a hazai fejlesztéspolitika mozgásterét?

A fejlődés alapja: a kultúra (jobbra az iskolával) …

… és a sanyarú jelen. Forrás: saját felvételek

8. K + F és innováció politika Elméleti kérdések - A nemzetközi szakirodalom miben látja a K+F, illetve az innováció különbségét? Mennyiben ismert e nézet Magyarországon? - Mi a nemzeti innovációs rendszer? - Az európai egyetemek milyen típusait ismeri? Mi a spin-off? - Hogyan készül a tudás-térkép? - Melyek a szellemi tulajdonvédelem fő eszközei, s konkrétan mit védenek? - Melyek egy találmány szabadalmaztathatóságának a kritériumai?

K+F és innováció Magyarországon - Miként jellemezhető a magyar gazdaságban kialakult innovációs hajlandóság? Megítélése szerint miként lenne fokozható? - Tapasztalatai szerint eredményes-e a gyakorlati képzés a magyar felsőoktatásban? Az oktatók PhD képzése fokozza-e a képzés gyakorlatiasságát?

9. Az intézményi környezet fejlesztése A tulajdonhoz és a szerződésekhez fűződő jogok - Mi a véleménye a késői fizetéssel és a csalárd csődök kel kapcsolatos magyar gyakorlatról? Foglalkoztatáspolitika - Melyek a hazai munkaerő-piac fő feszültségei? Miként támogatja, illetve támogathatná a magyar állam a munkahely-teremtést? Versenyszabályozás - M. Porter szerint melyek a gazdasági versenyben számításba vehető fő versenytársak? A magyar gazdaságpolitikának elsősorban mely szereplők fenyegetésének az elhárítását kell segítenie? - Melyek a verseny korlátozásának fő nemzetgazdasági kárai? Mit ajánl a támadható piac elmélete?

Pénzügyi politika Mi a pénzmennyiség, illetve a kamatok egyidejű szabályozásának korlátja? Regionális fejlesztés - Mi a gazdasági, illetve adminisztratív régiók fogalma? Miért fontos e megkülönböztetés az európai regionális politika számára? - Melyek a magyar régiók? Fejlettségük miként viszonyul az európai átlaghoz? Kkv politika - Melyek a sikeres magyar kkv-k fő jellemzői?

10. Ágazati politikák

Élelmiszergazdasági politika Energiapolitika ”Ipar-„ politika

- A főbb ágazatok mennyiben járulnak hozzá a magyar GDP-hez - A főbb ágazatok mennyiben járulnak hozzá a magyar GDP-hez? Melyek a legnagyobb export-bevételt hozó magyar termékek? - Kívánatosnak látja-e, ha a kormányzat jelöli ki a következő években gyorsan növekvő ágazatokat? S azt, hogy a fejlesztési források nagy részét ezen ágak cégeinek juttatja? Miért, vagy miért nem? - Véleménye szerint a fejlesztési források hány százalékát kellene a mezőgazdaság vállalatinak a támogatására fordítani, s miért? Szükségesnek lát-e a szektorral kapcsolatosan egyéb fontos intézkedéseket is?

A „fizikai” infrastruktúra fejlesztése - Melyek a magyar gazdaság „fizikai” infrastruktúrájának fő jellemzői? Mely gondjaink mérsékelhetők belátható időn belül, s melyek nem? - Miként értékeli a kis forgalmú hazai vasutak leállítására, illetve a kis falusi iskolák bezárására irányuló gazdaságpolitikai törekvéseket?

Oktatáspolitika

Az egészségügy reformja Az államigazgatás korszerűsítése

11. Közösségi gazdálkodás Közjavak Miként bírálja R. Coase a világítótornyok tulajdonlására vonatkozó klasszikus nézeteket? Államháztartás 11.1. ábra. Läffer görbe Adóbevétel, Ft Maximális adóbevétel Adókulcs, % 100

Melyek az államháztartás alrendszerei Melyek az államháztartás alrendszerei? Melyek a központi költségvetés fő tételei? Mi a Läffer-görbe? Jóléti állam vs. öngondoskodás - Melyek voltak a magyar privatizáció fő lépései? Milyen gondok merültek fel e folyamatban? - Mi az életszínvonal, illetve az életminőség fogalma? Rajzolja le és magyarázza a Lorenz-görbét! - Mely államokban tettek (és miként) kísérletet a jóléti állam megvalósítására? S mik a tapasztalatok?

12. Külgazdasági politika Komparatív előnyök Miből fakadnak a komparatív előnyök? A magyar gazdaságnak mely területeken vannak komparatív előnyei, illetve hátrányai? A magyar külkereskedelem

- Exportunk elsősorban mely ágazatok termékeiből áll és mely országokba irányul? És honnan, mit hozunk be?

Fizetési mérleg. Külső eladósodás Fizetési mérleg. Külső eladósodás. - Melyek a folyó fizetési mérleg fő tételei? Mennyire megbízható e mérleg alakulásának előrejelzése? Mely tételek alakulása kedvező, s melyeké kedvezőtlen a magyar gazdaságban?

Ha kérdésük van, jelentkezzenek! Szabad kereskedelem vs. import korlátozás Árfolyam-politika Miként szabályozzák az importot a kvóták, illetve a vám-, valamint az árfolyam-politika? Gazdasági diplomácia Sikeres tanulást! Ha kérdésük van, jelentkezzenek! gpapanekmex@gmail.com