Közkönyvtárak új funkciói, új építészeti megoldások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
Advertisements

A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
A könyvtár mint közösségi tér
IKT = információs és kommunikációs technológia
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
AZ INTERNET ADTA LEHETŐSÉGEK AZ ALKOTÓKÖZÖSSÉGEK KAPCSOLATÉPÍTÉSÉNEK TÜKRÉBEN Dóri Éva MMIKL képzőművészeti szakreferens október 1.
Közkönyvtárak és oktatás Dippold Péter Közgyűjtemények és oktatás. Budapest, május 13.
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Közösségi média és a könyvtár Trendek Közösségi média és a könyvtárak Trendek
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai Vidra Szabó Ferenc
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
A Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztály tevékenysége ***** Tiszteletbeli konzuli konferencia 2008.
Könyvtárhasználat.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
orszagtanulmanyok/spanyolorsz ag-leader-megvalositasa/
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Épületek gazdasági életciklusai július 23.ÉPÍTÉSZET A GYÓGYULÁSÉRT Horváth Zsolt építészmérnök, szakértő HORBER Mérnökiroda Kft. Építéstudományi.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Az iskolai könyvtár telepítés, térszervezése és felszerelése.
BLK Könyvtármenedzsment III. 1. előadás 1 Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése.
Public relations/ learning community relations tevékenység az iskolai könyvtárban.
A jövő könyvtára, a könyvtárak jövője MA Könyvtári szolgáltatások menedzselése II.
A könyvtár szociális funkciója Nemzetközi és hazai kitekintés.
Iskolai könyvtárak külföldön. Kezdetben közös fejlődés  USA és Európa – sz. közös fejlődés a közművelődési könyvtárakkal Németország, Dánia, Franciaország,
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
Akadálymentesítés.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
A könyvtár, mint közösségi tér. Tények a VPG könyvtáráról A könyvtár állománya: dokumentum Tartós tankönyvek:4 000 Periodikák :
A könyvtár, mint közösségi tér. Tények a VPG könyvtáráról A könyvtár állománya: dokumentum Tartós tankönyvek:4 000 Periodikák :
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
INFORMÁCIÓS ÉS KÖNYVTÁRI TRENDEK
TÉRÍTÉSES INFORMÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK = TISZ. JÓ TUDNI… 1. Miért működtetjük a TISZ-t? 2. Miért számítunk fel költségeket?
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Könyvtári protokoll Fodor Péter előadása október 6.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
IKT az informatikus könyvtáros képzésben az egri főiskolán Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár.
„Civil ABC Eger térségében”
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Kinyitjuk az Adattárat Informatikatörténeti Adattár További tervek, felhívás közreműködésre.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Együttműködés az online közösségekkel a közgyűjteményekben Networkshop.
Közösségépítés a könyvtár fizikai és virtuális tereiben Tóth Máté OSZK-Könyvtári Intézet
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
Digitalizálás a könyvtárban …mit, mivel, hogyan, mikor, miért, mennyire…
Varga Zoltán ügyvezető AGRIAPIPE Kft.. Agriapipe Kft. főbb tevékenységei: Szaktanácsadás Csővezetékek mechanikus tisztítása Csővezeték hálózatok vizsgálata.
Kerényi Erika Management technikák fő területei 1. Vezetési módszerek 2. Stratégiai tervezés 3. Szakmai és üzleti terv 4. Változásmanagement.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Személyes információszervezés a gyakorlatban JÁVORKA BRIGITTA ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR – KÖNYVTÁRI INTÉZET.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Magyar könyvtárügy 1945 után.
A könyvtárak állományának tagolódása
Gyűjtemény mint rendszer
Állampolgári és közösségi részvétel Részben elméleti megközelítések
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése
Könyvtári protokoll. Kommunikáció Folyamat, amelyben az egyén információt továbbit azzal a céllal, hogy más egyént befolyásoljon. Folyamat, amelyben.
Bibliográfiai Szekció
Előadás másolata:

Közkönyvtárak új funkciói, új építészeti megoldások

Tartalom Új trendek – Landmarks Libraries, monumentális könyvtári épületek Library as a 3rd place Könyvtárak szerepe a társadalmi tőke megteremtésében

Új funkciók Találkozóhely Tanulási tér Kisebbség segítése a társadalmi beilleszkedésben A kollekció központú gondolkodásból átmenet a használó központú gondolkodás felé

Olvasnivaló … Jakob Heide Petersen: The public library’s collection in a digital age

Jan Van Vaerenbergh javaslatai új könyvtár kialakítására Adj egy épületet, könyvtárat csinálok belőle! Égjen a lábad alatt a talaj! Tudd a könyvtáros nem építész! Soha ne maradj egyedül! Vond be a szolgálandó közösséget!

A bécsi közkönyvtár építésének szempontjai Közösségi célok Városépítési célok Építési célok Személyzeti célok Szolgáltatások célok Használói célok

Könyvtárak építésének, felújításának útmutatója flexibilis, az új igényekhez alkalmazkodó alaprajzzal, szervezeti és funkcionális felosztással. A kompakt épület segítse a dokumentum, az olvasó és a személyzet mozgását. Az épület és a szolgáltatások megközelíthetősége kiemelt szempont. Az épület a későbbiekben bővíthető legyen, minimális bontással. Az állomány és az olvasók elhelyezésének variálhatósága nemcsak esztétikai, hanem felhasználói szempontokat is szolgáljon.

Az épület egyszerű felépítése, a dokumentumok, és az olvasók szervezett elhelyezése az igényekhez alkalmazkodjon. A kényelmes környezet hozzájárul a hatékonyság növekedéséhez. Az állandó környezeti feltételek fenntartása a dokumentumok állagának megóvásához szükséges. A gyűjtemény biztonsága, az olvasók viselkedésének felügyelete a könyvtárak működésének egyik alapeleme kell, hogy legyen. A könyvtár legyen gazdaságos, a pénzügyi és személyzeti szempontból minimális építési és fenntartási költséggel.

Landmark Libraries Irányadó Könyvtárak Műhelye Szakemberek tapasztalat cseréje – az építészeti folyamatokról áttekintés, projektek bemutatása Landmark Libraries Díj

FSZEK – „Bibliopláza” Épületek szerves egységgé alakítása A palotát tehermentesítsék a kiszolgáló funkciótól Tágas bejárati terek Világos, könnyen áttekintethető, nyitott, csalogató térkapcsolatok Nyilvános szolgálati terek – nagyobb forgalmú terektől az elmélyültebb tanuló terekig Lakosság minden rétegének szabad mozgását lehetővé tegye Balogh András:Bibliopláza a (köz)művelődésért 3K 2005/ p.

Monumentális könyvtári épületek az internet korában század elején nagy belmagasságú és grandiózus könyvtár épületek nemzeti könyvtárak Felesleges luxus beruházások (?) 20. sz. vége – építészeti emlékművek Nemzet és a város büszkeség Egyre kisebb tárolási hely – miniatürizált információ hordozók Információs szolgáltatások a használóknak Újonnan épült könyvtárak – élénk kulturális és közösségi élet, látogatók számának növekedése

„Zöld” megoldások Napenergia, Geotermikus energia, Passzív épületek Fayettwille Public Library

A nagy kérdés Közkönyvtárak a holnap társadalmának központi intézményei? Kísérlet, hogy kész tények állításával megelőzze a fontosságának hanyatlását?

Könyvtár, mint 3 hely Közösség formáló szerep

3rd place Otthon Munkahely Közösség – informális közösségi terek/találkozások „…host the regular, voluntary, informal, and happily anticipated gatherings of individuals beyond the realms of home and work „ Ray Oldenburg: Great Good Place (1990)

1.They are distinctive informal gathering places. 2.They make people feel at home. 3.They foster relationships and a diversity of human contact. 4.They help create a sense of place and community. 5.They invoke a sense of civic pride. 6.They provide numerous opportunities for serendipity. 7.They promote friendship. 8.They allow people to relax and unwind after a long day at work. 9.They are socially binding. 10.They encourage sociability instead of isolation. 11.They make life more colorful. Ingyenes vagy nagyon olcsó!

Könyvtár, mint 3. hely Mi szükséges hozzá? –Épület – terek –Állomány –Szolgáltatások –Rendezvények Használói szegmensek elkülönítése ZQFztE

Közkönyvtárak és a társadalmi tőke Társadalmi tőke – alkotó elemei bizalom, kölcsönösség és a hálózatok Miből ered? Két ellentétes nézet: –A civil társadalomban zajló egyesületi életből és informális kapcsolatokból vagy –Közintézmények és a politikai törekvések építik fel A közkönyvtáraknak mindkettő szerint lehet szerepe

Átfogó közintézmény Nyílt tér, ahol az emberek informálisan érintkezhetnek Korreláció a közkönyvtárakra fordított összeg és a társadalmi bizalom között.

Formális, magas intenzitású találkozások – rendezvények, tanfolyamok, programok Informális, alacsony intenzitású találkozások

Új társadalmi feladatok, funkciók Új épületek (?) Digitális 3rd place – Facebook ? vagy The Place