Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat 2011. esztendő Reformáció nagyhetében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1848 Március 15.
Advertisements

Az én világom Somogyi J (verse).
Csendes pohárköszöntő újév reggelén
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Mikor még semmi nem létezett..
Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének
Előadó: Csabai János színművész-rendező Zene: Jelenik Vendel
Bocskai István élete.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Istentől áldott húsvéti ünnepeket! Készítette: Mecseki Csilla Angéla 2011.
ERDÉLY.
A RENDEK ÉS AZ URALKODÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE
ALAPIGE: 1Kir 3,
Május 13. az első Fatimai Mária jelenés emléknapja
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Ady Endre: Karácsony Webgabona Kft.
1848-’49 -es emléktúra Uri Imre Lenkefi Péter.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Bocskai és Bethlen fejedelemsége
Istenünk, sok-sok feszültség,
Advent alatt ti földön élő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ballagók búcsúztató áhítata.
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
JÓ REGGELT !. Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság.
Folyamodjatok az Úrhoz,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Örvendjetek, vigadjatok,
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
BETLEHEM.
Az én világom Somogyí J (verse).
Örvendjetek, vigadjatok,
Csak Jézusnak szolgálok, az Ő országát várom,
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
A FESTŐ szerint minden szellemiekben fogan meg először, s csak ezután jelenik meg látható világunkban, így a FESTMÉNYen is. E szellemi eredetről mesél.
A BOLDOGSÁG TITKA.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
ISTEN hozott köztünk!.
1 Továbblépés - Az üzenet.
JÓ REGGELT !.
Kultúra a török hódoltság korában
Itt van Isten köztünk; Jertek őt imádni, Hódolattal elé állni
1. Ó, mily szép az Úrnak hajléka, Hol együtt a megszentelt nép! Itt élünk igaz rokonságban, Ha lábunk e hajlékba lép.
Jöjj tárjunk ajtót még ma mind! A legnagyobb Király van itt, Kit Úrnak vall a föld s az ég, De mint Megváltó jő közénk, Hogy hozzon békét, életet, Jöjj,
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Új hálaének áldja Istent
Örvendjetek. 1. Örvendjetek, vígadjatok, Mert ím az Úr feltámadott, Szent hitünknek ez ad új erőt, Íme igazat mondott!
Szent lászló király.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk Illendő ruhában, méltóképpen várjunk Add, hogy kerülgessük a bűnt, sötétséget S ama jobb hazában megláthassunk.
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat 2011 esztendő Reformáció nagyhetében.
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
JÓ REGGELT !.
Zsolt 2. Miért dühöngenek a nemzetek, terveznek hiúságokat a népek? Fölkelnek a föld királyai, egybegyűlnek mind a fejedelmek az Úr ellen, s az ő Fölkentje.
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
Bibliás fejedelmek Bocskai István I. Rákóczi György Bethlen Gábor.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
I-008.
Kolozsvár.
ISTEN HOZOTT! JÓ REGGELT!.
Előadás másolata:

Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat esztendő Reformáció nagyhetében

„Akire nem volt méltó a világ…”

Erdély politikai és vallási helyzete Bocskai szabadságharcát megelőzően. → rossz közhangulat tapasztalható. → a vezetők felé bizalmatlanság irányul. →a nép szívében pedig kilátástalanság uralkodik. →a protestánsok elkeseredtek.

→ a vezetők megosztottak.

→ székelyeknek évszázados szabadságjogát eltörölték.

Bocskai István

1557 Kolozsvár

Tanulmányai: Prága, Bécs

„Bocskay… benn Erdélyben semmi közi, semmi jószága, se birodalma ne legyen, és közinkbe, soha Erdélybe lakóul ne szállhasson.”

„Midőn az Úr által feladatomra elhívattam, kedvem ellenére való volt, mert éreztem gyengeségemet. De remélve kegyelmes Istenem segítségét és teljes hittel, hogy Ő szent Felsége meg fog segíteni, most már semmit sem fogok elmulasztani, hogy vállalkozásunkat diadalra vigyük, az Ő és a nemzet dicsőségére.” Erdély fejedelme és magyar király

→ vissza adták a templomokat. → a gyulafehérvári székesegyházat, április 6- án kelt rendeletével visszaadta a reformátusoknak.

„hogy mikor a nagy Isten Erdélyben, országunkban beviszen, legyen hol a keresztyéni gyülekezettel együtt igazán mi Istenünket tisztelnünk, dicsérnünk.”

Konklúzió. Mit köszönhet Erdély Bocskainak? → megerősítette az összetartozás érzését. → visszaadta a nemzet elveszettnek hitt önbizalmát, önbecsülését és méltóságát.

→ vallásszabadságot és a nemzeti függetlenséget.

„Meghalt a magyarok Mózese, a kinek szintén nem adatott meg, hogy népét az Ígéret földére bevezesse. (…) És amit az a másik Mózes nem tett meg: Bocskai hatalmas bástyát emelt az Ígéret földének védelmére az általa újra megalkotott magyar fejedelemségben, a Bethlenek és Rákócziiak Erdélyében…”

„Várad kapitánya Stephanus Bocskai nagy ember és magyar úr volt… Félünk, hogy palántája kipusztult már ennek a szép fajnak. Mert micsoda gyönyörű ember volna egy mai Bocskai István! (…) Iszonyú pici magyarok a mai magyarok. (…) Bocskai megvédte a lelkiismeret szabadságát. Megnövelte a magyarság harcos dicsőségét. (…)Okos formáját formálta meg a nemzeti szabadságnak. Megkötötte a bécsi békét. (…) Bocskai István ma olyan bátor vezére volna az európaian magyaros radikalizmusnak, amilyent nagyon sokára kapunk… fájdalmas örömmel gondolunk régen eltűnt alakjára, testamentumára, melyből még ma sem tudják kiolvasni Magyarország és Erdély fiai…(…) Ha Bocskai István föltámadna, nagyon megvetne bennünket!”

Köszönöm a hallgatóság megtisztelő figyelmét!