Gazdasági környezetünk

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Egyetemisták a pénzügyi kultúráért
Agrárgazdaságtan II. Előadás
A bankrendszer helye a makrogazdasági folyamatokban
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Pénzpiac.
Faktoring 1950 USA – a kezdet
A befektetési bank helye a bankrendszerben
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Turizmus gazdaságtan 11.. Árak a turizmusban Ár Pénzben kifejezett csereérték és fizetési feltételek összessége Árérzékenység Az ár 1%-os változása hány.
A piac Szakiskola.
A piaci alapfogalmak - Piac, kereslet, kínálat, ár - A kereslet
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Csortos Orsolya, Kádár András
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
Az infláció és az inflációs folyamatok
Biztosítás gazdaságtana
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A pénz fogalma Primitív pénz (csereeszköz/általános egyenértékes)
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VI.Előadás Munkanélküliség Infláció Április.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Pénzkínálat, pénzkereslet, pénzpiaci egyensúly
Makrogazdasági pénzügyek
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A gazdasági élet problémái
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
A pénz története.
Bankmérleg, eszköz oldal
Fizetési mérleg jelentés
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
A Pénz A mindenható pénz.
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
43. A pénz szerepe a gazdaságban A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? B. Mire használják a pénzt az emberek?
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
Csapatnév – fogalmak - Megoldás
A bankrendszer.
Az infláció.
SZÁMVITEL.
A PÉNZ KELETKEZÉSE, FEJLŐDÉSE ÉS A MAI PÉNZ
A pénz kialakulása, fejlődése, funkciói.
A piac és a piacgazdaság
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A pénz és a pénzforgalmazás
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Készítette: Koleszár Gábor
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Előadás másolata:

Gazdasági környezetünk POP I. évfolyam/2. fejezet

A mindenható pénz

1. Pénztörténet

A pénz megjelenése Ókor kezdete Árutermelés Felesleg csere közvetlen: Áru1 - Áru2 közvetett: Áru1 - Pénz - Áru2

1. Kiselőadás: a pénzfejlődés története 2 1. Kiselőadás: a pénzfejlődés története 2. Feladat: régi pénzek begyűjtése, különleges érmék keresése 3. Filmvetítés a pénzről

Fogalma = Általános csereeszköz, amit mindenki elfogad. - Bármely termék megvásárlására, szolgáltatás felhasználására igénybe vehető.

Pénztörténet korszakai 1.Árupénz 2.Aranypénz 3.Pénzhelyettesek és aranypénz 4.Modern pénz

I. Az árupénz korszaka = olyan különleges áru tölti be a pénz szerepét, amit adott közösségben mindenki ismer és elfogad. - Követelményei:oszthatóság, tartósság, egyszerűség, szállíthatóság, kis mennyiség=nagy érték - Formái: kagyló, só, állat, nemesfémek….. - Kiemelkednek a nemesfémek, mert ezek felelnek meg leginkább a követelményeknek.

2. Az aranypénzrendszer = Általánosan az aranyat, majd aranyérmét használják pénzként. Ókori Mezopotámia i.e. 3000 aranypénz Kis-Ázsia i.e. 640 aranyérme Problémák: lopások (kockázatosság) , nehézkes szállítás,kopás, korlátozott készletek, áruforgalom egyre többet követel. ▼ - Megjelennek a pénzhelyettesek.

3. A pénzhelyettesek korszaka =Olyan fizetési ígérvényeket használnak pénzként, amelyek helyettesítik az aranyat. - XVIII-XIX. század a termelés tömeg-méretűvé válása ► nincs elég arany a csere közvetítésére ▼ - XX. század elején megszüntetik a pénzhelyettesítők kötelezőaranyra történő beváltását.

Pénzhelyettesek típusai: Van-e mögötte aranyfedezet? a.) Aranyfedezettel bíró = aranyra bármikor beváltható pénzhelyettesítő b.) Hitelviszonyt megtestesítő = aranyra már nem beváltható pénzhelyettesítő Megjelenési forma szerint a.) váltó = határozott időre összegre és névre szóló fizetési ígérvény b.) klasszikus bankjegy = eredetileg a bank váltója, meghatározott összegre (bemutatóra és látra szóló) szóló azonnali fizetési ígérvény

Klasszikus bankjegy megjelenésének okai: 1. átláthatatlan a váltók világa 2. hamisítások 3. bizalom erősebb a bankok iránt

4. A modern pénz korszaka Kialakulásának háttere: = Olyan bankjegyeket és érméket használnak pénzként, amely belső érték nélküli hitelpénznek tekinthető. Kialakulásának háttere: - A bankok közül kiemeli az állam a „bankok bankját” = jegybank - Csak a jegybank bocsáthat ki bankjegyet, érmét - Ez lesz az adott ország törvényes fizetőeszköze, amit mindenki köteles elfogadni. Modern pénz keletkezése: a.) hitelnyújtással b.) külföldi fizetőeszköz vásárlásával a bankrendszer által

A modern pénz formái: bankjegy a.) készpénz érme b.) bankszámlapénz = bankkal szembeni látra szóló követelés

A pénz funkciói 1. Értékmérő (elszámolási egység) = Az áruk értéke pénzben fejeződik ki. ► összemérhetőség ► gazdasági kalkuláció 2. Forgalmi eszköz (csereeszköz) = A pénz az árucserét (adásvételt) közvetíti úgy, hogy az áru és pénz egy időben, de ellentétes irányban mozog.

= Az áruforgalom során az áru és pénzmozgás elválik egymástól. 3. Fizetési eszköz = Az áruforgalom során az áru és pénzmozgás elválik egymástól. 1. árumozgás megelőzi 2.árumozgás követi a a pénzmozgást a pénzmozgást óvadék hitelre történő vásárlás előleg fizetése foglaló 4. Felhalmozási eszköz = A pénz egy részét a gazdaság szereplői nem élik fel, hanem megtakarítják. ►pénz a vagyontartás eszköze (ingatlan, ingóság, ép. mellett)

5. Világpénz (nemzetközi pénz) = Akkor valósul meg, ha a pénz nemzetközi forgalomban is képes betölteni az előző négy funkciót. - pl.: XIX. század angol font XX. század második felétől USD

2.Bankok, bankrendszer

A bankok kialakulása (kiselőadás)

Bank = Olyan üzleti vállalkozás, amely teljes körű pénzintézeti tevékenységet végez az ügyfélkör korlátozása nélkül. típusai: 1. központi (jegy-) bank 2. kereskedelmi (üzleti) bankok 3. egyéb pénzintézetek (pl. biztosító társaságok, takarékszövetkezetek, stb.)

A bankrendszer = Egy ország pénzügyi intézményeinek összessége.

Bankrendszer típusai 1.Egyszintű jegybank = a központi bank közvetlen kapcsolatban áll a vállalatokkal és kizárólagosan lát el bizonyos pénzügyi feladatokat. jegybank vállalatok háztartások önkormányzatok

2.Kétszintű = Csúcsán a központi bank áll, ami a 2. szinten lévő pénzügyi intézmények tevékenységét szabályozza. A pénzügyi intézmények állnak közvetlen kapcsolatban a vállalkozásokkal, háztartásokkal,önkormányzatokkal. jegybank ker. bank1 ker. bank2 ker. bank3 váll. házt. önk. váll. házt. önk. váll. házt. önk.

A magyar bankrendszer jellemzői, fejlődése 1. 1948-1987 - egyszintű bankrendszer 2. 1987-től a kétszintű bankrendszer fokozatok kialakulása

Ahány ország, annyi bankjegy

Fogalmak Valuta = egy ország törvényes fizetőeszköze, más országok forgalmában. = Külföldi készpénz. Deviza = Egy másik ország valutájára szóló követelés, vagy tartozás. = Készpénzt helyettesítő fizetőeszköz. - Formái: bankszámlapénz, csekk, váltó

Konvertibilitás = Egyik valuta másikra való átválthatósága állami korlátozás nélkül. Árfolyam = Egyik ország fizetőeszközeinek piaci ára egy másik ország pénznemében kifejezve.

Árfolyam változása 1.) Árfolyam emelkedés (leértékelődés, gyengülés) = Több forintot kell adni a külföldi fizetőeszköz egy egységéért. Exportnak kedvez. 2.) Árfolyam csökkenés (felértékelődés, erősödés) = Kevesebb forintot kell adni a külföldi fizetőeszköz egy egységéért. Importnak kedvez.

Árfolyamváltozás okai: = Alapvetően a valuta iránti kereslet és kínálat változása okozza az árfolyam ingadozását. - Ezt kiválthatják: ☻kamatlábak változása ☻spekuláció ☻piaci szereplők várakozásai

Árfolyam típusai 1.)Vételi = Amin a bank megveszi az adott pénznem egy egységét. 2.)Eladási = Amin a bank eladja az adott pénznem egy egységét.

Feladatok 1.)Melyik országnak van a világon a legnagyobb devizakészlete? 2.)Hány valutanév létezik a világon? 3.)Hogyan jelölik a különböző valutákat ? 4.)Konvertibilis-e a forint? 5.)Honnan tudjuk hogy egy adott napon mennyi valamely valuta/deviza árfolyama? 6.)MNB-től ki/mi vásárolhat valutát/devizát? 7.)Nemzetközi forgalomban mely valutákat használják leginkább?

Megoldások 1.) Kína 2.) Kb. 60,azonosság esetén a váltópénz alapján tudnak tájékozódni. 3.) Ország neve+ fizetőeszköz neve rövidítve. 4.) Igen, de nem teljes a konvertibilitása. Magyarországon szabadon lehet bármennyi külföldi fizetőeszközt vásárolni. 5.) MNB minden nap közli. 6.) Csak kereskedelmi bankok,magánszemélyek nem. 7.) USD, japán jen, svájci frank, euró

Az euró = Az EU közös pénze, fizetőeszköze 2002. január 1-től. Csak a Maastricht- i kritériumoknak megfelelő országok tartoznak az eurozónához, azaz használhatják az eurót. Magyarország 2004-től EU tag, de nem része az eurozónának. Euró előnyei: - megszűnnek a pénzváltási gondok - csökkenek a kamatos kockázatok - olcsóbb lesz a vállalkozások finonszírozása - egyszerűsödik a külkereskedelem - pozitívan hat az idegenforgalomra - gazdasági növekedést serkenti

Infláció, defláció, stagfláció

Film az inflációról

Az infláció = Az általános árszínvonal tartós emelkedése. Árszínvonal: fogyasztói kosárba sorolt termékek és szolgáltatások árainak súlyozott átlaga. Inflációs ráta: infláció mérésére szolgál. Adott év árszínvonalának változását osztják az előző évi árszínvonallal és szorozzák százzal. P1 – Po x 100 = …. % Po

Az infláció típusai mértéke szerint: 1.) kúszó (mérsékelt, alacsony) egyszámjegyű (10% alatti) gazdaság kiszámítható 2.) vágtató (magas) Kétszámjegyű (10 – 100 % ) gazdaság instabillá válik megnő nemesfémek/ingatlanok iránti kereslet 3.) hiper három vagy még több számjegyű (magasabb mint 100 %) gazdasági válság és/vagy háború idején gazdaságot szétzilálja előtérbe kerül a barter radikális reform megfékezési módok új pénz bevezetése

Az infláció típusai okai szerint: 1.) Keresleti =változatlan kínálat mellett megnő a kereslet. okai 1.Fogyasztók későbbi áremelkedéstől 2.Vállalkozások későbbi jó profit- tartanak =Előrehozzák a vásárlásaikat. kilátásokat látnak =Megnő a be- ruházási kedv 2. Kínálati = Változatlan kereslet mellett csökken a kínálat 1.Vállalkozásoknak nőnek a költségeik 2.Munakvállalók azért harcolnak ki (pl. bérköltség)=csökken a kínálat = béremelést, mert inflációt akarják túlkereslet (áruhiány). kompenzálni, valamint növekedésétől tartanak.

Defláció = Az általános árszínvonal tartós csökkenése. Nem feltétlenül pozitív jelenség. Lakosság visszafogja a keresletét és növeli megtakarításaikat árszínvonal tovább csökken kínálat, beruházások csökkenek foglalkoztatottság csökken

Stagfláció = Minimális gazdasági növekedés melletti magas infláció. Hazánkban rendszerváltás utáni időszakban volt jellemző.

Infláció hatása Nyertesei Vesztesei - adósok - hitelezők vagyonukat - vagyonukat ingatlanban, pénzben aranyban, tartók műkincsben - fix jövedelmű tartók munkavállalók