Külső adósságjellegű intézményes finanszírozás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Külső adósságjellegű intézményes finanszírozás.
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
A diákat készítette: Matthew Will
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
A vállalkozások finanszírozása
Általános tájékoztató
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Külső adósságjellegű intézményes finanszírozás.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
JVSZ KKV konferencia Ha eljön a változás szele, van aki falat épít, van, aki szélmalmot. (Kínai közmondás) Székely András.
Faktoring 1950 USA – a kezdet
Forfaiting (forfetírozás)
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Együttműködés a bérleti konstrukciók gyors és rugalmas kiszolgálásában.
Vállalati pénzügyek alapjai
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Értékpapír piaci műveletek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
LÍZING „lease” „bérlet” Atipikus szerződési forma (mix: bérlet és adásvétel JELLEMZŐI: Meghatározott futamidő Szereplők: lízingbeadó –megvásárolja a lízing.
Készítette: Batka Berta április (PÉNTEK) 13. 
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
ÉRTÉKPAPÍROK A NEMZETKÖZI KERESKEDELEMBEN
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Rózsa Andrea – Csorba László
Vevőkövetelések finanszírozása Gyors, megbízható, kreatív pénzügyi megoldások a Magyar Factortól Csinos Tibor, Magyar Factor zRt III. Pénzügyi Vezetők.
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Dr.Béza Dániel1 A kisvállalkozások alapításának és indításának finanszírozási sajátosságai, és lehetőségei Magyarországon. Szakszeminárium
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Page 1 Date 2007 Author Siemens Finance Zrt./Siemens Leasing Kft. Siemens Financial Services Siemens Financial Services Kisértékű eszköz finanszírozás.
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
A hitelintézeti beszámoló
Az aktív jellegű bankügyletek: lízing, faktoring, forfeting, váltó!
Mekkora problémát okoz Önöknek kivárni a halasztott fizetésű vevők teljesítését? Mennyivel javulna a likviditásuk, hogyha halasztott fizetés helyett a.
Such Sándor KKV régió igazgató KKV Alföld Régió CIB Bank Zrt.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
0 0 Faktoring egyszerűen Csinos Tibor értékesítési igazgató GF Faktor Zrt Pénz de honnan? – „Pénz, piac, tudás” Piac&Profit november 13, Veszprém.
Bankmérleg, forrás oldal
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
Alízingbeadó lízing olyan ügyletfajta, ahol két szereplő, a és a lízingbevevő meghatározott időre köt egymással szerződést. A lízingbeadó vállalja, hogy.
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
Copyright Menedzser Praxis Kft Minden jog fenntartva.
III. További finanszírozási alternatívák
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Mérlegképes kötelező továbbképzés SZÁMVITEL 2015 Mérleg és eredménykimutatás összeállításának egyes kiemelt tételei – különös tekintettel az elmúlt időszak.
Vállalati pénzügyek alapjai
A lejárt faktor nem jár le! Követelések engedményezése, a faktoring tevékenysége lényegi elemei szeptember 9. Előadó: Dr. Pongrác László Sigma Faktoring.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
Előadás másolata:

Külső adósságjellegű intézményes finanszírozás. Levelezőképzés Kisvállalkozások finanszírozása, pénzügyei Levelező képzés 2014.11.29 5. előadás: Külső adósságjellegű intézményes finanszírozás. Lízing, faktoring, közraktárjegy, kötvény Dr.Béza Dániel 2014.11.29. dr.Béza Dániel.

Lízing dr.Béza Dániel

A LÍZING DEFINÍCIÓJA, FOGALMAK A LÍZINGÜGYLET SZEREPLŐI ÉS LÉNYEGE Eszköz eladója Az eszköz eladója az a társaság, amely a lízingtárgyat, az eszközt eladásra kínálja Lízingbe adó A lízingbe adó társaság az ügyfele, a lízingbe vevő, kérésére megveszi a lízingtárgyat az eszköz eladójától, gyártójától. A lízingbe adó társaság az eszközt a lízingbe vevő rendelkezésére bocsátja, a használatért cserébe lízingdíjat számít fel Lízingbe vevő A lízingbe vevő az általa kiválasztott eszközt meghatározott időtartamra lízingdíj fejében használja, illetve bizonyos esetekben jogot szerez arra, hogy a futamidő végén egy maradványösszeg ellenében megszerezze az eszköz tulajdonjogát dr.Béza Dániel

A LÍZING FAJTÁI 1. - A PÉNZÜGYI LÍZING A lízingbe adó a lízingbevevő határozott idejű használatába adja a lízing tárgyat oly módon, hogy az a lízingbevevő könyveiben kerül kimutatásra. A lízing ügyletet az új Ptk. szabályozza. LIX. Fejezet. A pénzügyi lízing szerződés Pénzügyi lízingszerződés alapján a lízingbeadó a tulajdonában álló dolog vagy jog (a továbbiakban: lízingtárgy) határozott időre történő használatba adására, a lízingbevevő a lízingtárgy átvételére és lízingdíj fizetésére köteles, ha a szerződés szerint a lízingbevevő a lízingtárgy gazdasági élettartamát elérő vagy azt meghaladó ideig való használatára, illetve - ha a használat időtartama ennél rövidebb - a szerződés megszűnésekor a lízingtárgy ellenérték nélkül vagy a szerződéskötéskori piaci értéknél jelentősen alacsonyabb áron történő megszerzésére jogosult, vagy a fizetendő lízingdíjak összege eléri vagy meghaladja a lízingtárgy szerződéskötéskori piaci értékét. dr.Béza Dániel

FAJTÁI: Zárt végű pénzügyi lízing Nyílt végű pénzügyi lízing A LÍZING FAJTÁI 1. - A PÉNZÜGYI LÍZING Pénzügyi lízing nyújtásával csak a hitelintézeti törvény alapján felügyeleti engedéllyel bíró hitelintézet (bank), szakosított hitelintézet (tőkéjét külön jogszabály határozza meg) , vagy pénzügyi vállalkozás (Rt., 50 MFt jegyzett tőke) foglalkozhat. FAJTÁI: Zárt végű pénzügyi lízing Nyílt végű pénzügyi lízing dr.Béza Dániel

A ZÁRT VÉGŰ PÉNZÜGYI LÍZING Definíció Zárt végű pénzügyi lízing esetén a szerződés megkötése után az Ügyfél a teljes vételárról kap számlát, és ezután fizeti az ÁFA-t, de a teljes vételárnak csak egy meghatározott részét (30 – 40 % ot) fizeti meg. Sajátosságai az eszköz a Finanszírozó cég tulajdonában van, a tulajdonjog az ügylet végén át száll az Ügyfélre az eszköz az Ügyfél könyvelésében szerepel termelőeszköz esetén az eszköz teljes ÁFÁ-ja visszaigényelhető az eszköz tulajdonszerzési illetékét (ha azt a törvény előírja) a futamidő elején kell megfizetni dr.Béza Dániel

A NYÍLT VÉGŰ PÉNZÜGYI LÍZING Definíció Nyílt végű pénzügyi lízing esetén az ÁFÁ-t csak a törlesztő részletek után kell megfizetni A tulajdonjog a futamidő végén nem száll át automatikusan az Ügyfélre, csak akkor, ha ezt a lejáratkor a felek külön adásvételi szerződésben rögzítik Sajátosságai az eszköz a finanszírozó cég tulajdonában van az eszköz az ügyfél könyvében szerepel termelőeszköz esetén az eszköz ÁFÁ-ja a törlesztésnek megfelelő részletekben igényelhető vissza az eszköz tulajdonszerzési illetékét a futamidő végén kell megfizetni. dr.Béza Dániel

A LÍZING FAJTÁI 2. - AZ OPERATÍV LÍZING ÉS A VISSZLÍZING Az operatív lízing esetében a lízingtárgy a lízingbe adó tulajdonában és számviteli kimutatásaiban marad a futamidő végéig, amikor a lízingbe adó társaság tulajdonában lévő eszközt továbblízingelheti egy másik lízingbe vevő társaságnak vagy eladhatja. Az operatív lízing gyakorlatilag egy bérleti konstrukciónak felel meg, amikor a lízingbe vevő nem válik az eszköz tulajdonosává, hanem csak a használatért fizet. Operatív lízinggel bárki foglalkozhat, akinek tevékenységi köre tartalmaz bérbeadást. Számviteli előnyök: A teljes nettó lízing díj költségként elszámolható a Lízingbevevőnél, a lízingdíjat terhelő ÁFA pedig visszaigényelhető. Visszlízing Visszlízing esetében az eszköz eladója és a lízingbe vevő személye egybe esik. A lízingbe adó (lízingtársaság) megvásárolja a lízingbe vevő eszközének tulajdonjogát, majd az eszközt lízingbe adja a lízingbe vevőnek, aki korábban az eszköz tulajdonosa volt. dr.Béza Dániel

A BANKHITEL ÉS A LÍZING KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEK A pénzügyi lízing pénzügyi értelemben hasonlít egy hosszú távú beruházási hitelre, amikor hosszú távon a lízingbe vevő megszerezheti az eszköz tulajdonjogát. Ez esetben is kamatot, tőketörlesztő-részletet, hitelbírálati díjat kell megfizetni, és kívánhatnak saját erőt a lízingcégek. A pénzügyi lízing és az eszközökkel fedezett beruházási hitel között a legnagyobb különbség abban van, hogy a lízing esetében a lízingtárgy tulajdonjoga a lízingbe adóé (még akkor is, ha számvitelileg a lízingbe vevő könyveiben szerepel), így a lízingbe vevő fizetésképtelensége esetén a lízingtárgy automatikusan visszakerül a lízingbe adóhoz. A lízing pénzügyi terhei szükségszerűen magasabbak, mint egy bankhitel terhei, tekintettel arra, hogy a lízingtársaságok is jellemzően bankhitellel finanszírozzák magukat, és banki forrásköltségen felül saját munkájuk és profitjuk ellenértékét is ki kell termelniük. dr.Béza Dániel

A LÍZING ELŐNYEI Biztonságos a lízingbevevőnek, ugyanis a lízingtárgyon felül más eszköze nem terhelhető meg a lízingkötelezettség révén; Nincs szükség bonyolult hitelképesség-vizsgálatra; Gyorsan hozzáférhető forrás; Kíméli a saját tőkét, mert csak az adott eszköz használatáért kell fizetni; Az eszköz üzemeltetésével az időszaki lízingdíjak kitermelhetőek; A lízingdíjak fizetési ütemezése alkalmazkodhat a vállalkozás pénzbevételeinek szezonalításához; A lízing egy kézből kínálja fel a beruházás tárgyát és a finanszírozást; Gyenge hitelképesség esetén is lízing révén finanszírozni lehet állóeszközöket; ÁFA finanszírozási teher a bérbeadónál van (operatív lízing); Nem növeli a konstrukció a lekötött, befektetett eszközállományt, beruházási keretet kímél (operatív lízing); A bérlet „off-balance sheet” konstrukció, azaz mérlegen kívüli tétel, így a jövőbeni díjak nem növelik a tartozásállományt (operatív lízing) dr.Béza Dániel

A LÍZING HÁTRÁNYAI Drágább, mint a bankhitel Általános vállalatfinanszírozási célra nem alkalmas forma Rövidtávú finanszírozási problémák megoldására nem alkalmas dr.Béza Dániel

Faktoring dr.Béza Dániel

6:405. § [Faktoring szerződés] A FAKTORING FOGALMA (Új Ptk.) LVIII. Fejezet A faktoring szerződés 6:405. § [Faktoring szerződés] Faktoring szerződés alapján a faktor meghatározott pénzösszeg fizetésére, az adós harmadik személlyel szembeni követelésének a faktorra engedményezésére köteles; ha az engedményezett követelés esedékességekor a kötelezett nem teljesít, az adós a kapott összeg visszafizetésére és kamat fizetésére, a faktor a követelés visszaengedményezésére köteles. dr.Béza Dániel

A FAKTORING FOGALMA A faktorálás - klasszikus értelemben - nem a követelés megvásárlását jelenti, hanem meghatározott követelések sajátos engedményezését. A faktor köteles a szerződés alapján a számla nyilvántartására, a kintlévőségek behajtására, a vevő kockázatának átvállalására, és a finanszírozására. Ezeket együttesen vállalja, de közülük legalább két szolgáltatásra ki kell terjednie a faktorálásnak. A faktorszerződések között sajátos fajta a finanszírozási faktorálás, amelynek értelmében a faktor bank a vevő fizetési kötelezettségének beálltáig a számla összegét a kedvezményezett szállítónak megelőlegezi. Ez utóbbit végzik tipikusan napjainkban a bankok. dr.Béza Dániel

A FAKTORING SZEREPLŐI Eladó Szállító Vevő Faktor Termék vagy szolgáltatás értékesítéséből vevőköveteléssel rendelkezik. Az eladó a vevőkövetelését értékesíteni kívánja a faktornak. Az eladó cserébe engedményezi a faktornak a követelését Vevő A vevő az a vállalat, amely szállítói tartozással rendelkezik az Eladó felé Faktor A faktor az a vállalkozás, amely megvásárolja az Eladó vevőkövetelését és így engedményezés útján jogosultjává válik az Eladó vállalat vevőkövetelésére, amely ellenértékére a vevőnél igényt tart dr.Béza Dániel

A FAKTORING FAJTÁI, ÁRAZÁSA Nyílt faktorálás: a vevő értesül a faktoringról Csendes faktorálás: a vevő nem értesül a faktoringról Visszkeresetes és visszkereset nélküli faktorálás A faktoring árazása A faktoring költségei a következő elemekből tevődnek össze: Vevő nemfizetési kockázatának díja (csak visszkereset nélküli faktoring) Ügyleti alapdíj (engedményezés ügyintézése, vevő bevizsgálása) Ügyleti kamat (számlakövetelés diszkontálásakor alkalmazott kamatláb) legalább akkora, mint a bankhitelé Vevőkövetelések adminisztrációjával kapcsolatos díj dr.Béza Dániel

A FAKTORING ELŐNYEI A megszerezhető finanszírozási forrás mértékének nem a saját hitelképesség, hanem a vevők hitelképessége szab határt Csökken a vevői kinnlevőség, növekszik az eszközök forgási sebessége Bankhitelnél gyorsabb ügyintézés, nincs szükség fedezetre Induló vállalkozások, hitelképtelen vállalkozások is forráshoz juthatnak így Könnyebbé válik a pénzügyi tervezés dr.Béza Dániel

Drágább, mint a bankhitel A FAKTORING HÁTRÁNYAI Drágább, mint a bankhitel Kis összegű vevőkövetelések és atomizálódott vevői kör esetében nem használható Olyan ágazatokban, ahol jelentős garanciális kötelezettségek merülhetnek fel, vagy ahol a számlakövetelés jelentős részét garanciaként visszatartják, nem használható dr.Béza Dániel

Kiknek és miért ajánlott a faktoring? Akik az ipar, kereskedelem területén működnek, gyorsan növekednek, ám fedezethiány miatt bankokon keresztül nem jutnak hozzá a növekedésükhöz szükséges hitelkerethez, így kénytelenek lemondani egyébként jól jövedelmező üzletekről. Nem régen alakult cégeknek, akiknek már megfelelő piacuk van, de még nincs megfelelő múltjuk bankhitel felvételéhez. A saját tőke és a szokásos finanszírozási eszközök bővítési lehetőségének hiánya miatt képtelenek élni a kínálkozó összes piaci lehetőséggel. Azok a vállalkozások, amelyek fogyasztási-, tartós fogyasztási és/vagy alacsony beruházást igénylő javakat gyártanak, azokkal kereskednek, illetve olyan szolgáltatást nyújtanak, amelynek teljesítését nem lehet vitatni. A faktoráltatni tervezett éves forgalom eléri, meghaladja a 20 millió Ft-t. Az ügyfélnek több vevője van, és nagyszámú számla keletkezik. Az adósság kezeléséhez és behajtásához nem áll rendelkezésre elegendő adminisztratív erőforrás. dr.Béza Dániel

A közraktárjegy 1 A közraktári jegy olyan értékpapír, amely a forgalomban, a közraktárban elhelyezett áruk helyettesítésére szolgál. Emiatt inkább az intézményes finanszírozási formák közé soroljuk Jogi szabályozását az 1996. évi XLVIII. törvény tartalmazza A közraktár a törvény szerint olyan részvénytársaság, amely áruk elhelyezésével, letéti őrzésével és közraktári jegyek kibocsátásával foglalkozik A közraktár köteles a nála elhelyezett árukról értékpapírt, úgynevezett közraktári jegyet kiállítani. A közraktári jegy a közraktári szerződés alapján letétbe vett áruról kiállított, rendeletre (a Ptk fogalomrendszerében: névre) szóló értékpapír, amely a közraktár részéről az áru átvételének elismerését jelenti, és a közraktárnak az áru kiszolgáltatására vonatkozó kötelezettségét bizonyítja A közraktárjegy két, egymással összefüggő, de egymástól elválasztható részből, az árujegyből és a zálogjegyből áll dr.Béza Dániel

A közraktárjegy 2 A közraktárban elhelyezett áru feletti korlátlan tulajdonjog feltétele az árujegy és a zálogjegy együttes birtoklása. A közraktári jegy két részének átruházása – akár együttesen, akár különválasztva – a többi névre szóló értékpapírhoz hasonlóan hátirat útján, forgatással történik A közraktár intézményével oly módon tudunk vállalkozásunk számára likvid eszközt teremteni, hogy közben magát az árut nem kényszerülünk eladni, elegendő ha egy közraktárban elhelyezzük, és a közraktári jegyet használjuk föl likviditási problémánk menedzselésére.. A közraktár jeggyel fizethetünk mint egy váltóval, vagy zálogba adásával kölcsönhöz juthatunk, úgy hogy az árunkról nem kell végleg lemondanunk. dr.Béza Dániel

A kötvény A kötvény törvényi szabályozását a 285/2001. (XII.26.) számú Kormányrendelet illetve egyes speciális kötvényekre vonatkozó rendelkezéseket a Gazdasági Társaságokról szóló törvény tartalmazza. A kötvény kibocsátására vonatkozó szabályokat részben ezek a jogszabályok, részben a Tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. Törvény határozza meg. 12/B. §108 (1) A kötvény névre szóló, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amely lejárat nélküli vagy - jogszabály által megszabott keretek között - lejárattal rendelkezik. A kötvényben a kibocsátó (az adós) arra kötelezi magát, hogy az ott megjelölt pénzösszegnek az előre meghatározott kamatát vagy egyéb jutalékait, valamint az általa vállalt esetleges egyéb szolgáltatásokat (a továbbiakban együtt: kamat), továbbá a pénzösszeget a kötvény mindenkori tulajdonosának, illetve jogosultjának (a hitelezőnek) a megjelölt időben és módon megfizeti és teljesíti. A kötvény árazása. A kötvény a legritkábban alkalmazható külső finanszírozási forrás a kisvállalkozók számára dr.Béza Dániel

Levelezőképzés 2014.11.29 Köszönöm a figyelmet! Viszontlátásra 2014. december 5-én! http://kfk.uni-corvinus.hu www.csabailget2008.hu/oktatas dr.Béza Dániel.