Evangelista Torricelli

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Pitagorasz csésze PET palackból
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI.
Evangelista Torricelli
Az olasz természettudós és a dán csillagász
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
FIZIKA A NYOMÁS.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Evangelista Torricelli
Georg Simon Ohm Életrajza..
Készítette :Varga Sára
Christiaan Huygens ( ) Horologium (1658).
Mikes Kelemen 22/C.
Bolyai János.
Charles Augustin de Coulomb
Fourier és az ő sora Tóth Tímea 12.c.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
A Fénysebesség mérése 1800-ig.
Newton és gravitációs törvénye
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A folyadékok és a gázok nyomása
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Nikolausz Kopernikusz
Készítette: Győrik Viktor
Készítette: vígh Ramóna 10.a
Daniel Gabriel Fahrenheit
Galileo Galilei élete és munkássága
Galilei és a csillagászat
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
Guglielmo Marconi Élete.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Készítette:Szeidl András
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Czene Alexandra 9.b.
Készítette: Juhász Alexandra
A félévszázados polgármester
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Galilei és az inkvizíció
Készítette: Czagány Krisztián
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
Christiaan Huygens a csillagász
William Thomson (Lord Kelvin)
A MŰ TARTALMA: A politikai hatalom és a tudomány összeütközése A drámának két ellenfele van: A pápa által képviselt egyházi hatalom A lelkiismeret.
Árvai Gerg ő 9.c.  Élete  Munkássága  M ű vei.
Galilei és az Inkvizíció
William Thomson Lord Kelvin
Készítette: Nagy Attila
Lénárd Fülöp ( ).
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Galileitől Newtonig vezető út
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Evangelista Toricelli
Isaac Newton élete.
Készítette:Kereszti Laura
Folyadékok és gázok áramlása (Folyadékok mechanikája)
S TANISLAW W YSPIANSKI. Élete Krakkóban született1869. január 15-én. Később itt tanult tovább festészetet történelmet, művészettörténetet és irodalmat.
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Nyomásmérés és nyomásmérő eszközök
A folyadékok és a gázok nyomása
Egy kép a Gamow-könyvből Mondja, mi ez az üresség a cső felső végében? Kérdezze meg Torricellit, épp odalent áll … Ismétlés.
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
Galileo Galilei Készítette : Adorján Bezaló. Élete: Galilei az olasz Pisában született ben.Orvosnak készült a pisai egyetemen de anyagi okok miatt.
Előadás másolata:

Evangelista Torricelli Készítette : Pálfi Ferenc 9.c

Evangelista Torricelli 1608-1647

Torricelli a barokk kor legjelentősebb fizikusai és matematikusai közé tartozik.

Szegény családból származott és korán árvaságra jutott Szegény családból származott és korán árvaságra jutott. Nagybátyja, egy kamalduli szerzetes nevelte, aki 1624-ben beíratta a jezsuita kollégiumba, ahol matematikát és filozófiát tanult, később Rómában tanult matematikát, csillagászatot és mechanikát. A tanulmányai közben titkárként dolgozott tanáránál, Benedetto Castellinél.

Rómában megismerkedett Galilei írásaival, többek között az 1632-ben megjelent Dialogo-val, amelyek nagy hatással voltak rá. Torricellinek egy Galileihez írt leveléből kiderül, hogy a kopernikuszi világképet tartotta helyesnek. A Galileit ért üldöztetés miatt elfordult a csillagászattól és a fizika és matematika területén dolgozott tovább. 1632-től Galilei egy barátjának, Giovanni Ciampolinak a titkára volt.

39 évesen halt meg fertőző betegségben (valószínűleg tífuszban). 1641 őszén, három hónappal Galilei halála előtt, Castelli ajánlásával Firenzébe ment, és Galilei segédje lett. Galilei halála után örökölte hivatalát: ő lett a toszkánai nagyherceg udvari matematikusa, illetve a firenzei akadémia matematikaprofesszora. Udvari tisztségéből kifolyólag haláláig a toszkánai udvarban lakott. 1644-től az erődítéstant is ő tanította. Elsőrendű lencsecsiszolóként jelentős külön jövedelemre tett szert. 39 évesen halt meg fertőző betegségben (valószínűleg tífuszban).

Munkássága

Munkásságával – Descartes, Cavalieri, Fermat és Pascal mellett – alapvetően befolyásolta kortársait. 1644-ben hozta nyilvánosságra úttörő munkáját a szabadesés és hajítás törvényszerűségeiről (De motu gravium naturaliter descendentium). Ez volt a háromkötetes Opera geometrica második része, amelyben közzétette hidrodinamikai kutatásait, amelyek hamarosan élénk érdeklődést váltottak ki egész Európában. A később róla elnevezett tétel kimondja, hogy egy folyadék tartályból való kiáramlásakor az áramlási sebesség arányos a folyadékoszlop magasságának négyzetgyökével, vagyis nem függ a folyadék milyenségétől.

Musée du Verre et du Vitrail – Torricelli barometer Torricelli mérte meg először a légnyomást egy üvegkád, egy, az egyik végén nyitott, a másikon zárt üvegcső, valamint higany segítségével a képen látható módon. Az üvegcsövet színültig töltötte higannyal, majd a nyitott végét belefordította a higanyt tartalmazó kádba. A cső felső részében vákuum keletkezett és a légnyomás ellenhatása megakadályozta, hogy a csőben lévő higany lefolyjon.

A kéziratait Firenzében őrzik A kéziratait Firenzében őrzik. A következők megjelentek nyomtatásban is: Trattato del moto, Firenze, 1641 előtt Opera geometrica, Firenze, 1644 Lezioni accademiche, Firenze, 1715-ben nyomtatva Esperienza dell'argento vivo, reprint, Berlin, 1897

Köszönöm a figyelmet!!!  Források: Adatok: hu.wikipedia.org/wiki/Evangelista_Torricelli Képek és adatok: tudasbazis.sulinet.hu/Evangelista_Torricelli Köszönöm a figyelmet!!! 