Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy kép a Gamow-könyvből Mondja, mi ez az üresség a cső felső végében? Kérdezze meg Torricellit, épp odalent áll … Ismétlés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy kép a Gamow-könyvből Mondja, mi ez az üresség a cső felső végében? Kérdezze meg Torricellit, épp odalent áll … Ismétlés."— Előadás másolata:

1

2 Egy kép a Gamow-könyvből Mondja, mi ez az üresség a cső felső végében? Kérdezze meg Torricellit, épp odalent áll … Ismétlés

3 A Torricelli-kísérlet (ill. mérés)  Klasszikus és fizikatörténetileg jelentős  1643-44-ben, Viviani-val  Légnyomás és vákuum (horror vacui?)  „Melléktermék”: a barométer  HTP-2008 -> Szabó-Szittyai-Sükösd: A Torricelli-kísérlet, Fizikai Szemle 2009/1.  Középiskolában: amióta a Hg tilos (EU) …  Pascal (vörösbor, sógora: magasság)

4

5 EVANGELISTA TORRICELLI  1608 – 1647  Galilei tanítványa es utóda (toszkánai udvar)  Részletes életrajz, munkássága: http://www- history.mcs.st- and.ac.uk/Biographies/Torricelli.html  Viszonylag korán elhunyt, nem sokat írt le  Írásait sokáig nem adtak ki (egy részét csak a 20. sz. elején)  majd a II. vh-ban megsemmisültek (Torricelli- múzeum, Faenza)

6 Előkészületek  Korábbi évek Torricelli-beszámolóinak tanulmányozása  Konzultációk e-mailben  Eszközlista összeállítása  Mi legyen a másik folyadék?  Vörösbor már többször, tömény sóoldat is …  GLICERIN !! (1260 kg/m 3 )  (jövőre: benzin? )

7 Főpróba  Budapest, 2013. július 5.  Lépcsőház Újpesten  Ismerkedés, fenséges reggeli  Ismerkedés, fenséges reggeli  Kísérlet: mindkét módszerrel (összehasonlítás)  Technikai nehézségek: a GUMIDUGÓ !!  Eredmény: a várakozásoknak megfelelően kb. 940 cm magas vízoszlop

8

9

10

11 Torricelli a CERN-ben

12

13 Torricelli glicerinnel

14 Torricelli a hegyen

15

16 Magasságfüggés

17

18 Barometrikus magasságformula

19 Szúnyoghy Gyöngyi Lendvai Dorottya Kiss László Czimmermann-né Rácz Lilla Szittyai István Kocsis Katalin Mentes Ferenc Korom Pál A Torricelli-csapat a CERN 39. épület előtt

20 És végül … KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Egy kép a Gamow-könyvből Mondja, mi ez az üresség a cső felső végében? Kérdezze meg Torricellit, épp odalent áll … Ismétlés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések