Az operációs rendszer feladata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
SP2 telepítés.
Alapvető tudnivalók A számítógép.
A Windows használata Bevezetés.
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Az operációs rendszer.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Windows operációs rendszer
Ember László Damn Small Linux Microsoft VPC környezetben.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
A szoftver A szoftver fogalma Szoftvertipusok Operációs rendszerek
Az operációs rendszer.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
Számítógépes üzemmódok
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Állomány és lemezműveletek
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
A számítógép elindítása
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
A szoftver, szoftvertípusok
Szoftverek.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Operációs rendszerek II Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra.
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
Bevezetés az informatikába 3. előadás Software alapismeretek II Operációs rendszerek 1. A DOS operációs rendszer.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: Linux kezelése.
Az operációs rendszer Készítette: Hegedűs Dóra Felkészítő tanár: Líbor Roland Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Orosháza, Vörösmarty u. 4.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladatai
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Avagy mitől megy a Hardware
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Az operációs rendszer feladata

Fogalma: Az operációs rendszer olyan a gép működését alapvetően befolyásoló programrendszer, amelynek feladata a gép erőforrásaival való gazdálkodás és a felhasználóval való magas szintű kapcsolattartás.

Feladatai: a perifériák tesztelése, a gépi erőforrások kezelése programok indítása, működtetése a feldolgozás ütemezése, vagyis a gépi erőforrás-megosztás a futó programok között adatok kezelése programok és adatok biztonságos megőrzése a működési zavarok jelzése párbeszédes kapcsolattartás a gép kezelőjével

Csoportosításuk: a. Kezelői felület szerint: szöveges (MS DOS, UNIX, LINUX) grafikus (Windows XP OS/2, LINUX) b. A felhasználók száma szerint: egyfelhasználós (MS DOS) többfelhasználós (Windows 2003 Server, UNIX, LINUX) c. Az egyidőben futtatható programok száma szerint: monoprogramozott (MS DOS) multiprogramozott (Windows, UNIX, LINUX) A telepítéstől függően lehet grafikus vagy karakteres felülettel használni.

A számítógép indítása: A számítógép bekapcsolásakor elindul a BIOS, ami a ROM-ban van. Először végrehajt egy öntesztet, vagyis leellenőrzi az összes perifériát és egyéb alkatrészeket. Majd ezek után megpróbálja elindítani az operációs rendszer betöltését.

A BIOS:

DOS operációs rendszer indításkor: IO.SYS: Input Output jelek vezérlése a feladata (billentyűzetről kapott jelek, képernyőre kiírt utasítás). A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie.   MSDOS.SYS: A Microsoft Dics Operation System fájlja, melyben kódolt, nélkülözhetetlen parancsok vannak. A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie. COMMAND.COM: A DOS kötelező, kódolt parancsait tartalmazza (pl.: cd, md, rd, dir, delete, copy, stb.) A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie. CONFIG.SYS: A rendszerkörnyezet beállítása a feladata (pl.: perifériák). A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie. Formázatlan szöveg, a felhasználó hozza létre.

DOS operációs rendszer indításkor: AUTOEXEC.BAT: Batch (kötegelt) fájl. Formázatlan szöveges állomány. A felhasználó hozza létre. Úgy is mondhatnánk, hogy automatikus indítás, olyan parancsokat tartalmaz, amelyeket a számítógép indításakor végre akarunk hajtani. A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie. A boot -menüt itt lehet elkészíteni.

Windows operációs rendszer indításkor: Windows operációs rendszerek indítása figyelemmel kísérhető, mert a képernyőre kiírásra kerül a: A Windows indítása (felirat) Egy Windows-os feliratú kép jelenik amely, tájékoztat a Windows típusáról, valamint egy betöltést jelző sávból.

Windows operációs rendszer indításkor: Ha még ezek előtt megnyomjuk az F8-at, vagy lenyomva tartjuk a SHIFT billentyűt, akkor elérhető a Windows indítási menüje. Ennél az operációs rendszernél is szükség van a DOS-nál már említett fájlokra, de ezek tartalma eltérő, sőt, ha valaki megnézi az AUTOEXEC.BAT-ot, akkor meglepődhet, hogy Windows’98-tól a fájl teljesen üres.

Windows operációs rendszer indításkor: Ezt illetve ezeket a fájlokat más fájlok helyettesítik. Ilyenek a: SYSTEM.INI, WIN.INI, BOOT.INI. Ezek tartalma könnyen megtekinthető, ha valaki a START- Menü  Futtatás–ra kattint és beírja az MSCONFIG nevű szót.

Windows operációs rendszer indításkor: A Windows már sokkal több eszközt kezel, emiatt is használja ezeket az indítófájlokat, hiszen minden egyes periféria működéséhez külön-külön illesztőprogram van. Ha ezeket a Windows automatikusan nem telepíti, akkor nekünk kell.

A számítógép leállítása: A kikapcsolás előtt minden esetben érdemes menteni a futó alkalmazások adatait, majd ezeket az alkalmazásokat lezárni. A kilépéshez a Start menü: A számítógép kikapcsolása parancsát kell használni. Az ezután megjelenő ablakból választhatjuk ki a kívánt kilépési módot.

A számítógép leállítása: Három pont közül választhatunk: Kikapcsolás Újraindítás Készenlét

Kikapcsolás: Amennyiben munkánk befejeztével szeretnénk a számítógépet kikapcsolni, a Kikapcsolás parancs használata után kattintsunk a "Leállítás" feliratra.

Újraindítás: Bizonyos esetekben szükség lehet a számítógép újraindítására. (pl. valamilyen alapbeállítás megváltoztatása után a rendszer igényelheti az újraindítást, hogy az új beállítás érvényt kapjon.)

Készenlét: Készenléti állapotban a számítógép egésze alacsony fogyasztású állapotra vált, amelyben a géphez csatlakoztatott eszközök (például a képernyő és a merevlemezek) kikapcsolnak, így a számítógép kevesebb áramot fogyaszt.

Hiba esetén: Előfordulhat, hogy egy program lefagy. Ilyenkor is ki kell tudnunk lépni belőle. A CTRL+ALT+DEL billentyűk együttes lenyomásával a Windows feladatkezelőjéhez jutunk. A Feladatkezelő a számítógépen futó programokra és folyamatokra vonatkozó információkat jelenít meg.

Hiba esetén: Időnként az is előfordulhat, hogy a számítógép semmire sem reagál. Ebben az esetben a bekapcsoló gomb folyamatos nyomva tartásával kikapcsolható a számítógép.

Készítette: Barna András Hörömpő Dóra Márk A Horváth