A HAMISÍTÁS ELLEN - EREDMÉNYEK ÉS KIHÍVÁSOK NEMZETI TÜKÖRBEN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Globális Szövetség a gyermekek on line szexuális kizsákmányolása ellen szeptember Balatonalmádi ÚJ UNIÓS KEZDEMÉNYEZÉS A GYERMEKEK ONLINE.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Vasútszabályozási Osztály
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
turizmusért felelős helyettes államtitkár
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
A szellemi tulajdon szerepe a hazai innováció menedzselésében Németh Gábor Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala MKIK Országos Innovációs Konferencia Budapest,
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Európai Uniós ismeretek
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

A HAMISÍTÁS ELLEN - EREDMÉNYEK ÉS KIHÍVÁSOK NEMZETI TÜKÖRBEN Dr. Bendzsel Miklós SZTNH – elnök HENT - elnökhelyettes

Jedlik-terv: előzmények A szellemi tulajdon alapvető versenyképességi kérdés tudásalapú gazdaság, információs társadalom kutatási és fejlesztési ráfordítások, kulturális iparba irányuló befektetések megtérülése sokoldalú eszköz a gazdasági-társadalmi fejlődés előmozdítására Magyarország első átfogó szellemitulajdon-védelmi stratégiája: a Jedlik-terv (1666/2013. (IX. 23.) Korm. Határozat) középtávú célok a 2013-2016 közötti időszakra

A Jedlik-terv pillérei Iparjogvédelem: nemzetgazdasági felemelkedés II. Szerzői jog: a kreatív iparágak fellendítése III. A nemzetpolitika és egyes szakpolitikák támogatása IV. Intézményi teljesítőképesség erősítése

HENT – háttér 2008 – a HENT létrehozása az MSZH kezdeményezésére Korm. határozat 3 éves stratégiáról és akciótervről (2008-2010) Tesztidőszak 2010 – a HENT megújítása Az SZTNH külön jogszabály alapján működteti a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületet, emellett egyéb módon is közreműködik a szellemi tulajdonjogok hatékony érvényesítéséhez szükséges feltételrendszer kialakításában és továbbfejlesztésében. [a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 115/K. § e)] 287/2010 (XII.16.) Korm. rendelet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületről 2014-es módosítás: HENT elnöke az igazságügyi miniszter

Akcióterv 2011-2015 Fő célok Hatékonyabb jogérvényesítést! – a hamis termékek fizikai és online kínálatának csökkentésére Tájékozottabb fogyasztókat és internethasználókat! – a hamis termékek iránti kereslet csökkentésére A hamisítás elleni küzdelem gazdasági jelentősége, a vállalkozások segítése a jogérvényesítésben

Az akcióterv intézkedési területei I. KÍNÁLATCSÖKKENTÉS II. KERESLETCSÖKKENTÉS Az akcióterv intézkedési területei ÁLTALÁNOS A harmadik országokból érkező hamis termékek beáramlásának megakadályozása A hazai kereskedelem megtisztítása a hamis és kalóz fizikai termékektől Lakossági tudatosság- növelés Fiatalok iskolások oktatása 1 2 9 10 Az interneten elkövetett jogsértések elleni fellépés 3 Szellemi, infrastrukturális kapacitásfejlesztés 4 SZEKTORIÁLIS III. GAZDASÁGI JELENTŐSÉG Kreatív iparágak 5 Élelmiszer, növényvédő szer 6 Gyógyszer 7 Műtárgy 8 11 Makrogazdasági monitorozás A vállalkozók szellemitulajdon-védelmi ismereteinek növelése, felkészítése a jogsértések elleni fellépésre 12

2014. évi főbb eredmények, tevékenység Konferenciák: vámhatósági szabályok változásáról, szellemi tulajdonjog-sértések a járműiparban Oktatás: NAV adatbázis-kutatás oktatás Külföldi szakértők tanulmányútja: moldáv, kínai koszovói delegáció fogadása Részvétel a XXI. Nemzetközi Könyvfesztiválon külön szekcióval A HENT díj megalapítása A HENT részvétele a Művészetek Völgyében és a Sziget Fesztiválon (NOKAMU!) Éves kutatások – fogyasztói és kereskedelmi Jogérvényesítés: egységes álláspont a vagyoni hátrány kérdésében Jogszabálytervezet - műkereskedelmi tevékenység szabályozási javaslat Adatbázis: kétséges eredetű műtárgyak adatbázisa – bemutatkozás a KRIMINÁLEXPOn

HENT – hogyan működünk? Titkárság – SZTNH PLENÁRIS ÜLÉS MUNKACSOPORTOK VEZETŐSÉGI ÜLÉS Jog-érvényesítési Kereskedelmi és Ipari Gyógyszer-hamisítás elleni Műtárgy-hamisítás elleni

Szellemi Tulajdoni Jogsértések Európai Megfigyelőközpontja 2008: EU Tanácsa felkérte az európai Bizottságot egy hamisítás és kalózkodás területén működő megfigyelőközpont létrehozására 2009-től Bizottság keretében, majd 2011-től a BPHH-val kötött együttműködési megállapodás alapján: 2012 júniusától 386/2012/EU rendelet a BPHH-t megbízta a Megfigyelőközpont működtetésével 2013: 5 Munkacsoport, 3-nak magyar tagja is van (Jogi, Jogérvényesítési, Tudatosságnövelő) Tag: HENT elnökhelyettese, operatív munka: Titkárság

Megfigyelőközpont fókuszpontjai IP értékének, jogsértések negatív hatásainak tudatosítása Best practice ismeretek bővítése Polgárok érzékenységének növelése a jogsértések hatásaival kapcsolatosan Hatóságok (nyomozók, bírák, ügyészek) szaktudásának bővítése Jogsértések megelőzésére és kezelésére vonatkozó technikai eszközök ismeretének bővítése Tagállami hatóságok közti információcsere, együttműködés erősítése Nemzetközi együttműködés erősítése a jogérvényesítés területén Tudatosságnövelés – 2014, Sziget Fesztivál – NOKAMU! HENT sátor a leglátogatottabb fesztiválon, beszámoló az Observatory hírlevelében

A szellemitulajdon-intenzív iparágak hozzájárulása az európai gazdasági teljesítményhez és foglalkoztatáshoz – 2013. szept. Európai polgárok és a szellemi tulajdon: lakossági felmérés – 2013. nov. 25. A szellemi tulajdont érintő jogsértések hatásának mérése – módszertani munka Hamisítás Magyarországon fogyasztói kutatás – 2009 óta évente A hamisítás vállalati tapasztalatai Magyarországon – kutatás 2013-ben első alkalommal

Szellemitulajdon-intenzív iparágak Szellemitulajdon-intenzív iparág: amelyben az egy munkavállalóra jutó szellemitulajdon-jogok száma meghaladja az átlagot. Az európai iparágak több mint fele (615-ből 321) szellemitulajdon-intenzívnek tekinthető.

Foglalkoztatáshoz való hozzájárulás Az uniós munkahelyek 26%-át (56 millió állás) közvetlenül a szellemitulajdon-védelmi iparágak adták 2008 és 2010 között. További 9% pedig közvetetten kapcsolódik hozzájuk, így összességében az uniós álláshelyek 35%-át (77 millió állás) biztosítják. Foglalkoztatáshoz való hozzájárulás

GDP-hez való hozzájárulás Az EU teljes gazdasági tevékenységének 39%-a (évi kb. 4,7 billió euró) szellemitulajdon-intenzív iparágakban keletkezett 2008 és 2010 között.

Foglalkoztatás – tagállamonként Note: As Croatia was not a part of the EU at the time of the study, it is not highlighted on the following maps. EU átlag: 25.9% Magyarország: 27,2%

GDP – tagállamonként EU átlag: 38,6% Magyarország: 45,1%

2014-ben a megkérdezettek 23%-a nyitott hamis termékek vásárlására

Ténylegesen 3 %-kal nőtt azok aránya, akik az elmúlt évben egynél több alkalommal vásároltak hamis terméket

Tíz magyarból négy gondolja, hogy a hamisítás megfékezése csak a nagy, multinacionális vállalatok érdekét szolgálja, további 35% nem tud dönteni a kérdésben, és csak 24% utasítja el a fenti állítást

DE… Jelentősen csökkent tavaly óta azok aránya, akik hamis ruházati cikket vásárolnának – a megkérdezettek fele utasította el (2009 – csak minden harmadik válaszadó!) A hamis illatszereket a válaszadók háromnegyede elutasítja Hamis gyógyszerek vásárlói: 1% - tartósan alacsony Hamis élelmiszerek vásárlói: 4 % - tartósan alacsony A nem jogtiszta programok vásárlóinak aránya 2%-ra csökkent Összegzésül: az emberek több mint kétharmada szerint hosszú távon jobban megéri eredeti terméket vásárolni!

Köszönöm a figyelmet! www.sztnh.gov.hu www.hamisitasellen.hu