Dr. Hunyadi-Barta Zsuzsanna HSZOSZ alelnök

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Átlépés a felsőoktatásba – a tipikus és a rendhagyó hallgatói utak jellemzői Bander Katalin A felsőoktatási struktúrába kódolt egyenlőtlenségek.
Advertisements

A munkanélküliség lehetséges egészségügyi hatásai
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
A legKISEBBSÉG is számít!
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
FELNŐTTKÉPZÉS HELYZETE I.
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
1. A családpolitika társadalmi hatásai
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Életpálya-építés fiatalkorban
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
3. előadás.
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
Családi vállalkozás.
Jelentkezési Tendenciák Kutatás —Műhelykonferencia Budapest, június 16. Fábri István: Jelentkezési és felvételi tendenciák Magyarországon
Kontinuitás és változás
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Változások a család és a munka szerepében és megítélésében Pongrácz Tiborné „Nők a családban, a munkahelyen és azon túl – Közép-európai együttműködés a.
BUDAPEST FŐVÁROS TELEPÜLÉSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA Foglalkoztatás politika Előadó: Koltai Luca FKFSZ Kht. Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani.
Az EEM helye a menedzsmentben
Védtelen „védett csoportok” A nemi és az etnikai diszkrimináció sajátosságai Kovács Edina.
Az adórendszer hatása a munkaerőpiacon Scharle Ágota Pénzügyminisztérium Gazdaságpolitikai főosztály.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
BILANCIA A magyarországi kutatás eredményeinek bemutatása Budapest, június 25.
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
A papír alapú egzisztenciától a személyre szabott értékelés igényéig: a munkaköröket meghatározó szabályozás hatásai huszonkét év tükrében Dr. Horváth.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
A munkaerő-felmérés módszertana
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
A FOGYASZTÓI PIAC ÉS A VÁSÁRLÓI MAGATARTÁS ELEMZÉSE.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Toborzás elvi és módszertani kérdései
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
A legKISEBBSÉG is számít!
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

KÖZSZFÉRA-MAGÁNSZFÉRA stabilitás, vagy mobilitás (Női életpályák, karrier-utak) Dr. Hunyadi-Barta Zsuzsanna HSZOSZ alelnök Budapest Főváros Kormányhivatala humánpolitikai főosztályvezetője 2014. december 2.

VEDD KEZEDBE A SORSOD ! " Az vagy, amit gondolsz, és csak azt tudod elgondolni, amiben hiszel. Képzeld el, amit kívánsz, és kívánd, amit elképzeltél. A boldogság vágy, a képzelet, hit, a cselekedet megvalósulás….„ Akhilleusz Tatiosz

ADATOK A 2011-es népszámlálási adatok alapján Magyarország népességének 52,76 %-a volt nő. 2014. harmadik negyedéves adatok szerint már 1,9 millió nő dolgozik, ami 56,5 %-os foglalkoztatási rátát jelent. Közszférában alkalmazottak 73 %-a nő. Magánszférában dolgozók 40 %-a nő.

KARRIER – NŐI KARRIER Életpálya – lehetőségek, amelyek rendelkezésre állnak. Karrier – a mód, ahogy élünk a lehetőségekkel. Férfi/női karrier : SZTEREOTÍPIÁK A társadalmi szerepek és konvenciók alapján a nők adottságaiknál fogva: inkább gondoskodói feladatkörre alkalmasak, nem elég erősek, racionális gondolkodásúak, igénybe vehetőek, illetve higgadtak ahhoz, hogy bizonyos –nagyobb fizetéssel, presztízzsel járó- munkakört betöltsenek.

KARRIER Karrier folytonossága és tartalma mentén Lineáris karrier – folyamatos fejlődés, hierarchikus előmenetel; Szakértői karrier – élethosszig egy adott szakma, jobban elmélyül egy adott területen; Spirális karrierkoncepció – 7 – 10 évente vált foglalkozást; Átmeneti karrierkoncepció – 3 – 5 évente teljesen új munkakör.

KARRIER ALTERNATÍVÁK Az egyes karrieralternatívákat Koncz Katalin három csoportba sorolja: Munkaerőpiactól távolmaradók, azaz a családkarrier-orientált nők /„family career women”/Ide tartoznak azok a nők, akik a család gondozását, a háztartás ellátását tekintik életcéljuknak. Munkaerő-piaci karrier elsődlegességét preferálók /”career-primary women”/ Ezt az életpálya típust azok a nők követik, akik a kereső munkát helyezik életpályájuk középpontjába. Munkaerő-piaci karriert a családi kötelezettségekkel megosztók- „career and family women” /Koncz, 2008./ A harmadik csoport tagjai megkísérlik mindkét területen kibontakoztatni tehetségüket, s megvalósítani önmagukat.

A nők karrierfejlődését három fő tendencia határozhatja meg: Strukturális: amikor az előmenetel alakulásában a meghatározó szerepet az intézményi és társadalmi faktorok játsszák Kulturális: eszerint a nőkről alkotott kulturális kép alakítja a nők helyzetét a családban és a munkában Pszichológiai: az egyén pszichés adottságai és lehetőségei adják meg a magyarázatot a karrieresélyek és az indítékok különbségeire

A „JOBB ÁLLÁS” karrierblog online kérdőíve alapján a 10 legszexibb női szakma: 1. Titkárnő, személyi asszisztens 2. Légi utaskísérő (stewardess) 3. Fitnessedző (személyi edző) 4. Hostess 5. Pincér 6. Betegápoló 7. Óvónő, óvodapedagógus 8. Tanár (általános vagy középiskola) 9. Rendőr 10. Fodrász ...és a legkevésbé szexiek: Jegyellenőr, Politikus Agrárgazdálkodó