Háttértárak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Napjaink háttértárolói
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
DISZKréten az adathordozókról
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
12. Óra Háttértárak.
A számítógép elvi felépítése és működése
Háttértárak Papír alapú Mágneses elvű Optikai Memóriák Lyukkártya ROM
Számítógép memória jellemzői
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Számítógépes Alapismeretek – I. Beadandó Dolgozat Bóta Balázs (BOBSAAI.ELTE) ELTE-IK (2010)
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette Geng Krisztián János.  Miért használunk merevlemezt? Miért használunk merevlemezt?  Mik voltak az alternatívák Mik voltak az alternatívák.
Háttértárak Informatika tananyag.
Major Márk, Liska József Erősáramú Szakközépiskola, Jászberény
Napjaink háttértárolói
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Mágneses háttértárolók
Merevlemez.
Háttértárak.
Mágneses tárolók.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép elvi felépítése
A háttértárak felépítése és működése
A merevlemez(winchester)
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
5. osztály Háttértárolók
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
FAT (File Allocation Table)
Háttértárak. Merevlemezes háttértároló Az egyre nagyobb tárolókapacitás, a gyorsabb adatelérés igénye, a biztonságosabb adattárolás kívánalma hívta életre.
Háttértárak 2.óra.
Bevezetés az informatikába
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Háttértárak csoportosítása
Háttértárak By: TR .
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Napjaink háttértárolói
A számítógép feladatai és felépítése
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Háttértárak.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
Előadás másolata:

Háttértárak

A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak a memóriához hasonlóan adatokat és programokat tárolnak, de: stabilan (az információtartalmukat a gép kikapcsolása után is megõrzik), sokat (több GByte adat), azonban lassabban hozzáférhetõen (az íráshoz és olvasáshoz összehasonlíthatatlanul több idõ szükséges, mint a memóriánál). mágneses jelek formájában vagy optikai elven tárolják az információt.

2. Mágneses háttértárak: A mágneses háttértárak részei, fizikai felépítése: mágnesezhető felületű adathordozó az adathordozó mozgatását, írását, olvasását végző berendezés (meghajtó)(drive). A meghajtó mechanikus részei végzik az adathordozó (lemez, szalag) mozgatását, az elektronika pedig az írás-olvasás pozícionálás vezérlését. A mágnesezés (írás), és a mágneses úton felírt jelek visszaalakítása árammá (olvasás) az író-olvasó fejek feladata.

Az író-olvasó fej a lemez bármely pontját el tudja érni, mert a lemezt középpontja körül villanymotor forgatja, az író-olvasó fej sugárirányban mozog. A mágneslemezes adathordozó fémbõl vagy mûanyagból készül. Felületét jól mágnesezhetõ réteg borítja. Az információ (bitek sorozata) a lemezen mágneses jelek formájában jelenik meg, amely sok éven át megõrizhetõ.

FORMATTÁLÁS

A mágneses háttértárak logikai felépítése: A bitsorozatok a lemez felületén kialakított körök mentén helyezkednek el. Ezeket a köröket sávoknak nevezzük, melyek száma 40 vagy 80. Minden sáv szektorokra van felosztva, melyek száma 8 és 18 között van. A szektor az az egység, amely önállóan írható és olvasható. Egy szektor mérete a PC-ken 512 byte.

Egy új, eddig még nem használt lemezen a sávokat nekünk kell kialakítani a számítógéppel, melyet formattálásnak nevezünk. Ugyanazon a sávon levõ két vagy több olyan szektort, amelyet az operációs rendszer együttesen kezel klaszternak nevezzük. (több egységből álló szektor)

cilinder

Winchester: Merevlemezes tároló

Hordozható winchester tok:

2. Winchester (merevlemez v. HD): A jelrögzítés módja és az eszköz mûködése megegyezik a hajlékony lemezével, de a mágneslemez egybe van építve a meghajtóval és a lemez anyaga fém. Jellemzõi: nagyobb a fordulatszám (3600 v. 7200 fordulat/perc) kisebb adatelérési idõ (11 ms) tárolókapacitás 40 MB - ……... GB, TerraB

Az egymás fölött elhelyezkedõ sávok egy cilindert (hengert) alkotnak Az egymás fölött elhelyezkedõ sávok egy cilindert (hengert) alkotnak. A cilinder tehát az író-olvasófejek elmozdítása nélkül egyszerre elérhetõ sávok összessége. A winchestert a következõ adatokkal jellemezzük: fejek száma cilinderek száma az egy sávon levõ szektorok száma.

ATA kábel 40 vagy 80 eres

Serial ATA (SATA) Nagyobb átviteli sebesség (3Gbit/s) Olcsóbb megoldás eSATA (External-SATA): Külső meghajtók csatlakoztatása Gyorsabb mint az USB

SSD Solid-State Drive Mozgó alkatrész nélküli adattároló, mely memóriában tárolja az adatokat Flash vagy különböző RAM memória

adatelhelyezési tábla (FAT) tartalomjegyzék adatterület Ezek alapján minden lemezen a szektorok négy csoportját különböztetjük meg: MBR (Master Boot Rekord): Első szektor a merevlemezen betöltõrekord adatelhelyezési tábla (FAT) tartalomjegyzék adatterület

Partíciós tábla aktív állapotot jelző bájt: azt jelzi, hogy a partíció aktív-e vagy sem; partíció kezdete és vége (vagyis a partíció melyik cilinder melyik lemezoldalának melyik szektoránál kezdődik, illetve melyiknél végződik); partíció mérete (szektor darabszámban kifejezve); partíció típusa (ami lehet elsődleges vagy kiterjesztett).