Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Tegyük Együtt!” Program az önkéntesség elterjesztéséért Pest megyében TÁMOP / A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és a NIOK.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
CIVIL SZERVEZETEK A civil szervezetek gyakorlatilag az élet minden területén jelen vannak: A civilek egyesületeket, klubokat hoznak létre Lehetőség az.
Civil szervezetek Magyarországon
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
Szocializáció Fogalmak:
„Közösen a bűnmegelőzésért” szakmai nap Pécs, Hotel Laterum december 13. Az önkéntesség, mint közösségi erőforrás Önkéntesség Baranya megyében.
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
P Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység Összefogása Mélykút központtal” című, TÁMOP / pályázat Company Name.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
World Issues Hagyj nyomot a világban
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
ÖNKÉNTESEK BEVONÁSA A KATASZTRÓFÁK ELLENI VÉDEKEZÉSBE
Fogd A Kezem Alapítvány
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
„A madárbarát Magyarországért!” Ki/mi az Önkéntes? aki valamilyen közös cél elérésének érdekében, szabad akaratából hajlandó időt és energiát.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
A középiskolai közösségi szolgálatban rejlő pedagógiai és intézményi lehetőségek - Pavlics Tamás - „Önkéntesség – közoktatás – közösségi szolgálat” szakmai.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A vállalati önkéntesség népszerűsítése Eger, június.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (intézmény neve) Készítette igazgató.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Iskolai közösségi szolgálat
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
Önkéntesség a közművelődésben
Az önkéntesség társadalomfejlesztő ereje Dr. Czike Klára, nonprofit szakértő.
A támogatott lakhatás kihívásai
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
TÁMOP projektek megvalósításának „nyeresége” Kemecsei Judit – Hajléktalanokért Közalapítvány TÁMOP / december 13. Miskolc.
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Érzékenyítés. Általános értelemben: valamilyen kérdésre való fokozottabb érzékenység kifejlesztése. Érzékenyítés.
Idősek az idősekért Győrben
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Intézményi önkéntes programok támogatása a szabályozás eszközével
Urbánné Malomsoki Mónika
Közösségi szolgálat a közgázban
Előadás másolata:

Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás Wéber Antal tű. ezredes Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgató

Fogalmak Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében végeznek, anyagi ellenszolgáltatás nélkül. A társadalmi szerepvállalás azt jelenti, hogy a polgárok külső kényszer nélkül veszik figyelembe életvitelükben a társadalmi és környezeti megfontolásokat is. A munka eredetileg az ember szabad tevékenységét jelenti, amely által személyisége fejlődik.

Önkéntesség Az önkéntesség jelentős tradícióval rendelkezik. Az önkéntes munka szervezői mindig gondoskodnak arról, hogy a tevékenységet végzőket jutalmazzák. Az önkéntes munka a legritkább esetben szubjektív, döntő többségében szervezett formában, szervezetekben, közösségekben zajlik. Az önkéntesség egy jó módszer, amellyel az állampolgárok bekapcsolódhatnak a közéletbe és hozzájárulhatnak az életükben bekövetkező változásokhoz.

Az önkéntes munka kritériumai anyagi ellenszolgáltatás nélküli, mások számára vagy a köz érdekében végzett tevékenység, önként, szabad akaratból végzett, nem kötelező, belső vagy külső indíttatású.

Az önkéntes munka két csoportja csak a munkavégzés valósul meg, munkavégzés valósul meg, elsősorban adománygyűjtés céljából.

Adományozás Az adomány olyan természetben és pénzben nyújtott támogatás, amelyeket az egyén minden ellenszolgáltatás nélkül ajánl fel szervezetek, illetve magánszemélyek számára. Az adomány minden esetben ellenszolgáltatás nélkül való juttatás.

Az adományozás motivációi szokás, hagyomány, felkérés, megkeresés, együttérzés, részvét, vallási hagyomány, közösségi elvárás, felelősségérzet, elismerés megszerzése, jóérzés, kínos visszautasítás elkerülése, a kérőtől való megszabadulás.

Önkéntes munka helyszínei Országon belül: szervezése, lebonyolítása egyszerű. Határon túl: utazás problémái, nyelvi nehézségek, eltérő politikai és kulturális különbségek.

Az egy közösségért végzett önkéntes tevékenység típusai részvétel a közösség életében, közérdekű ügyek képviselete, figyelemfelhívó kampányok szervezése, jótékonyság, segítségnyújtás, közvetlen tevékenység például természeti katasztrófák után, kölcsönös segítségnyújtás, önsegítő csoportokban való részvétel, vallási szervezetekben végzett munka.

Az önkéntes munka típusait katasztrófa elhárítás, helyreállítás akciói, környezet szebbé tétele, átalakítása, önkormányzati, lakossági akciók (fásítás, városszépítés, stb.), cégek szakember-felajánlása, szakismeret felajánlása, karitatív tevékenység (rendszeres, folyamatos), fogyatékkal élők, idősek ellátásában való nem fizetett közreműködés, cégek által szervezett kampányok saját dolgozóik életminőségének jobbítására.

Az önkéntes munka területei katasztrófavédelem, társadalom, egészségügy, kultúra, oktatás, ifjúság, környezetvédelem, fogyasztóvédelem.

Az önkéntes munkák funkciói elősegíti a személyes fejlődést, fejleszti az alapkompetenciákat, lehetővé teszi a szociális érzékenység elsajátítását, alkalmat nyújt informális és nonformális tanulásra (például nyelvtanulás), hozzájárul a közösség formálásához, társadalmi hálózatokat és kötelékeket hozhat létre.

Az önkéntes munkavégzés feltételei, keretei jogi keretek, gazdasági feltételek, infrastrukturális feltételek.

Az önkéntesek toborzása minden esetben egy jól előkészített kommunikáció, egy adott tevékenységre történő felhívás, egy szervezetbe való részvételre felhívás.

Az önkéntes munka motivációi szegényeken, bajbajutottakon való segítés, tapasztalatszerzés, vallás, hit fontossága, kihívás, szakmai fejlődés, erkölcsi kötelesség, a szabadidő hasznos eltöltése, új barátok szerzése, közösséghez tartozás.

Az önkéntesek elismerése köszönet, jutalom, elismerés médiákon keresztül történő ismertetése, vezetői látogatás.

Az önkéntesség funkciói gazdasági funkció, társadalmi-közösségi funkció, politikai funkció, szociális funkció, társadalmi haszon, egyéni haszon.

Az önkéntesség társadalmi szerepvállalása Területei: egészségügy, kultúra, oktatás, Környezetvédelem, katasztrófavédelem.

Az önkéntesség társadalmi szerepvállalása kiegészítő és speciális szolgáltatási tevékenység, állami ellátórendszerhez kapcsolódó, új feladatok, meghatározó gazdasági erőt képviselnek.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!