A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Advertisements

Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
dr.Daszkalovics Katalin
A doménnévvel elkövetett védjegybitorlás bírósági gyakorlata Magyarországon László Áron Márk Budapest, ECTA Roundtable, április 17.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
A Nemzeti Sport Intézet szerepe a támogatási rendszerben
A védjegytörvény és a jogharmonizáció Dr. Fazekas Judit Európai Uniós és Büntetőjogi Szakállamtitkár Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Budapest, 2007.
Mentuszné dr. Terék Irén HMSZGYH Eger hivatalvezető október 18.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A vízjog időszerű kérdései
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
Helyi termék védjegy, területi márka létrehozása
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
Designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u
CLV Partners Ügyvédi Iroda
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
e-jövedék konferencia
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
A versenytörvény alkalmazásának gyakorlata
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az anyakönyvi igazgatás
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Önkormányzati hivatalok jogszabályból eredő elektronikus közzétételi kötelezettségei és azok megoldása Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek.
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Vasútszabályozási Osztály
Ágazati szakképzés változásai
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
1 / 14 MAVESZ, június 7. Intermedier – nem izolált, izolált, szállított definíciója; Az intermedierekre vonatkozó speciális követelmények Sógor András.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
dr.Daszkalovics Katalin
dr. Magyar Csaba, TEP Society of Trust and Estate Practitioners Tel:
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
ROSSZHISZEMŰ VÉDJEGYBEJELENTÉSEK AZ ÚJABB HIVATALI ÉS BÍRÓSÁGI GYAKORLAT TÜKRÉBEN A „felhők” fölött mindig kék az ég…?! (copyright: Generál) avagy a szellemi.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Jogérvényesítés Kínában
Forgalmazók védjegyhasználata az interneten
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
A szerzői jog.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Üzleti Jog I. Versenyjog I. Dr. Pázmándi Kinga Tanszékvezető e.doc. Üzleti Jog Tanszék.
A VÉDJEGY Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szép Erika.
Iparjogvédelem 2. A használati minta és a mikroelektronikai félvezetők topográfiájának oltalma. Védjegyoltalom. A földrajzi árujelzők. A formatervezési.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
MIE Konferencia május Felsőtárkány
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
Nemzetközi magánjog II.
Közbeszerzési Döntőbizottság
A vÉDJEGYOLTALOM Takács Lászlóné. A vÉDJEGYOLTALOM Takács Lászlóné.
Előadás másolata:

A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika

Releváns jogszabályok évi XI. törvény a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról (Vt.) 16/2004. (IV. 27.) IM rendelet a védjegybejelentés és a földrajzi árujelzőre vonatkozó bejelentés részletes alaki szabályairól 147/2007. (VI. 26.) Korm. rendelet az egyes iparjogvédelmi beadványok elektronikus úton való benyújtására vonatkozó részletes szabályokról 19/2005. (IV.12.) GKM rendelet a Hivatal előtti iparjogvédelmi eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól A gyakorlat forrása: Védjegy Módszertani Útmutató

A védjegyjogosult joga (egyben kötelessége is) Védjegyoltalom = monopol jog A jogosultnak joga/kötelessége: a védjegyét használni (Vt. 18. §) védjegye használatára engedélyt adni (licencia) az engedélye nélküli használattal szemben fellépni (polgári peres, versenyjogi és büntető eljárások megindítása)

Fellépési lehetőségek a védjegybejelentésekkel/védjegyekkel szemben védjegybejelentéssel szemben észrevételt tenni (feltétlen kizáró okok alapján) védjegybejelentéssel szemben felszólalni (viszonylagos kizáró okok alapján)

Fellépési lehetőségek a védjegybejelentésekkel/védjegyekkel szemben védjegy törlését kérni (feltétlen és viszonylagos kizáró okok alapján) védjegyoltalom megszűnésének megállapítását kérni (használat hiánya, megkülönböztető képesség elvesztése, megtévesztővé válás, jogutód nélküli megszűnés esetén)

Rosszhiszeműség (Vt. 3.§(1)c)) a védjegybejelentő a bejelentés időpontjában tudott arról, hogy a megjelölés valaki más jogát/érdekeit sérti csalárd, tisztességtelen szándék a védjegyoltalom rendeltetésével össze nem egyeztethető cél (pl. előnyt szerezni jogvitában, versenytárs kiszorítása a piacról) elvileg hivatalból, a gyakorlatban észrevétel alapján vizsgálja az SZTNH (feltétlen kizáró okok)

A csalárd szándék előfordulásának gyakori esetei Többen közösen építenek fel egy márkát, majd a viszony megromlása után az egyik fél saját nevében bejelentést tesz az árujelzőre (volt üzletfelek, ex-házastársak) Rendezetlen szerződéses viszonyok (gyártó-forgalmazó között; kiállítások, rendezvények szervezésekor) 3. fél tudomást szerez valaki más árujelzőjéről és őt megelőzve a saját nevében bejelenti azt

Jogeset Rosszhiszeműség és összetéveszthetőség (Vt. 3.§(1)c) és 4.§(1)b))

Korábbtól fogva ténylegesen használt, de nem lajstromozott megjelölés (Vt. 5.§(2)a)) A kizáró ok alkalmazhatóságának három konjunktív feltétele: a védjegybejelentés elsőbbségi napját megelőző tényleges használat, a lajstromozatlan megjelölés azonos vagy lényegileg azonos a védjegybejelentésben szereplő megjelöléssel, valamint a megjelölés használata a korábbi használó engedélye nélkül jogszabályba ütközne (tipikusan a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló évi LVII. törvény (Tpvt.) 6. §-ával összefüggésben szokott felmerülni)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!