1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
Advertisements

• országos program vállalatok és intézmények energiahatékonyságának növelésére • védnökök, műszaki tudományos partnerek, gazdasági-társadalmi partnerek.
ÜZLETI TERVEZŐ RENDSZER MÁRKAKERESKEDÉSEK RÉSZÉRE.
Márpedig enni kell….! Teljeskörű vállalati tervező rendszer bevezetése a KOMETA 99 Zrt.-nél.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Business Process Outsourcing © Andersen 2001 Management és controlling információk külső szolgáltatótól Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
ÜZLETI TERVEZŐ RENDSZER IMPORTŐRÖK RÉSZÉRE. A jó üzleti terv kritériumai ÜZLETI TERV Gyorsan elkészíthető LogikusRealisztikusTényszerűLényegre törő Támogatja.
Vezetői információk outsourcingban
1. oldal A vezetői döntéseket támogató mutatószám rendszer Pilot projektzáró jelentés szeptember 9.
Műszaki ellenőrképzés
Vállalatok pénzügyi folyamatai
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
Kettős könyvvitel példa
Kérdések a ZH-hoz.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Szervezetfejlesztési Program
Éves tervezés a magyar bankszektorban
– A vállalat éves költségvetésének gördülő előrejelzése (rolling forecast), folyamatos aktualizálása –
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
7. AZ EREDMÉNY SZÁMBAVÉTELÉHEZ KAPCSOLÓDÓ ISMERETEK
A szervezeteken belüli funkcionális területek kontrollingja
9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN –
Kontrolling a pénzügyekben, pénzügyek a kontrollingban
Könyvösszefoglaló Készítette: Zimányi Orsolya
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Stratégiai kontrolling az egészségügyben
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
II. Logisztikai tervezés
Termelésmenedzsment Production Management
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Controlling a gyakorlatban
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
Kalkuláció.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Munkavédelem és controlling
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Pénzügyi mutatószámok, ROI, EVA
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Milyen a költségek természete?
1 Tervezés, kontrolling 8. előadás. 2 Tartalom Mitől függ az operatív tervezés hatékonysága A terevzési rendszer A bázis terv A projektek, mint a fejlődés.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Vállalati Gazdaságtan
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Példa a költségek könyvviteli elszámolására
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
MENEDZSMENT és VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN dr. SZ abó G ábor CS aba.
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Szállodák eredmény kimutatásai és mutatószámai
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Barka Tours Utazási Iroda Marketing terv
SZÁMVITEL.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
ZBB és folyamatköltség-számítás
ZBB és folyamatköltség-számítás
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

1 Költségvetés tervezés 6. előadás

2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?

3 Tervezési renaissance Miért kell tervezni?

4 Irányítás és tervezés A kontrol folyamata: –Teljesítmény cél kitűzése –A teljesítmény mérése –A mért teljesítmény összehasonlítása a célkitűzéssel –A tervezett és a mért teljesítmény közti eltérés okainak feltárása –A válaszlépés (akció) kidolgozása – ha szükséges - az eltérés felszámolása érdekében A kontrol azon eszközök összességét jelenti, melyekkel a szervezet biztosítja, hogy a céljai eléréséhez vezető úton maradhasson. PDCA kör Itt a tervezésnek, a tervek alapján kialakított célértékeknek kitüntetett a szerepe.

5 Miért van szükség tervezésre? Csak azt a tényt tudom megfelelően értékelni, melyet korábban megterveztem. A tény adatot hatékonyan kiértékelni és elemezni csak akkor lehet, ha azt előbb megterveztem és a tervezett értékkel megméretem, ütköztetem.

6 Az éves operatív terv

7 Az éves operatív terv fogalma Az éves operatív terv a vállalat irányításának legrészletesebb, leginkább kidolgozott terve, amely alapján a konkrét terv-tény összehasonlításokat végzik, illetve az üzletmenet hatékony irányítása érdekében legszükségesebb beavatkozásokat dolgozzák ki.

8 Az éves operatív tervvel szemben támasztott általános követelmények Két évet kell tartalmaznia: egy bázisévet és egy tárgyévet. Minimum havi bontású tervnek kell lennie. Tartalmaznia kell minden vállalati tevékenység, illetve minden vállalati költséghely számára azokat a sarokszámokat, melyek azok tevékenységét meghatározzák. Terv és tény szinten biztosítania kell a kommunikációt a pénzügyi számvitel nyelvén gondolkodókkal. Azaz le kell vezetnie a számviteli törvény szerinti –mérleget –eredmény kimutatásokat –közvetett cash flow kimutatást és –pénzügyi mutatószámokat A legfontosabb: le kell képeznie a vállalkozás üzleti folyamatait!

9 A terv exogén és endogén változói y = mx+b x = ax +y x - ax = y (1-a)x = y x = y / (1-a) Exogén változóknak tekintjük azokat a változókat, melyek a rendszer szempontjából külsőknek, inputoknak tekinthetők. Endogén változóknak azokat a változókat hívjuk, melyek aktuális értéke szigorúan más változók által meghatározottak.

10 Mi itt az exogén és endogén? Nyitó állomány +Flow in=Flow out+ Záró állomány Késztermékek nyitó állománya +Termelés=Értékesítés+ Késztermékek záró állománya Értékesítés=Termelés+ Késztermékek nyitó állománya - Késztermékek záró állománya Termelés=Értékesítés+ Késztermékek záró állománya - Késztermékek nyitó állománya

11 A számviteli kimutatások és a tervezés viszonya A külső (pénzügyi) számvitel kimutatásaiban exogén változó nincs. Ezen adatok alapján a vállalati folyamatokat közvetlenül befolyásolni nem lehet.

12 A tevékenységi térkép Inputok Outputok Folyamatok Fajlagosok

13 Az eredményes operatív tervezés előfeltételei Piaci ismeretek Vállalatszervezési előfeltételek Folyamatszervezési előfeltételek Fajlagosok ismerete

14 Egy termelő vállalat éves operatív tervének elemei Folyamatos működés terve Értékesítési terv Késztermék készlet terv –Termelési terv Termelési fajlagosok terve Anyagigény terve –Közvetlen anyagköltség terv Beszerzési terv Létszámigény terve –Közvetlen bérköltség terv Általános költségek terve Értékesítési költségek terve Igazgatási költségek terve Fejlesztési terv Beruházási terv Eszközterv Finanszírozási terv Pénzügyi tevékenységek terve Számviteli törvény szerinti összefoglalás Eredmény terv Cash flow terv Mérleg terv

15 Költség felosztási ismeretek felfrissítése

16

17 Mitől függ az operatív tervezés hatékonysága Jól szervezzük-e meg a vállalatot a tervezhetőség szempontjából? Jól szervezzük-e meg a tervezési folyamatot? Jól hajtjuk-e végre a tervezési lépéseket? Milyen tervezési rendszernek része az operatív tervezés? Ez utóbbi a meghatározó elem

18 Üzenetek Tervezés nélkül nincs irányítás. A tervezés irányítás szempontjából legkifinomultabb eszköze az éves operatív terv. Ennek hatékonysága bonyolult vállalatszervezési feladatok végrehajtásától függ. Nagyon hasznos, ha ismerjük az éves operatív terv vállalati működést leképező általános algoritmusát.