Állampolgári jogok és kötelességek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény Szent Korona alapú jogrendszer.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
EMBERI JOGOK.
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Összeállította: Könyves Tóth Pál
 A szuverenitás megalapozása  Korlátozott államhatalom  Hatalmi ágak elválasztása / fékek és egyensúlyok  Államszervezet meghatározása  Mindent.
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Közigazgatási alapismeretek
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
Mentortanárképzés eLearning támogatása
A környezethez való jog tartalma
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
VETÉLKEDŐ EMBERI JOGOK.
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Az orvos szabálysértési felelőssége
Történelem – középszintű témakörök
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény szintű főtörvények.
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Állampolgárság.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
Támogatott döntéshozatal
Állam és polgár II. Nemzetiségek és egyéb jogi státuszok
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Maradjunk egészségesek ősszel is, kerüljük el a náthát, a megfázást! Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY IGÉNYLÉSE
TAJ KÁRTYA Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
ADÓKÁRTYA IGÉNYLÉSE Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
Állampolgári ismeretek
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Az információs jogok filozófiája és elmélete
Általános tájékoztató
Közgyógyellátási igazolvány igénylése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Munkára felkészítés Könnyen érthető munkavédelem Munka-, és tűzvédelem
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
ROKKANTSÁGI NYUGDÍJ Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
Tűzvédelem: megelőzés, jelzés, menekülés
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Rokkantsági járadék Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Szájápolás, helyes fogmosás
FELKÉSZÍTÉS AZ ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKRA Down Alapítvány Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145.
ÚTLEVÉL Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az adatvédelem szabályozása
Vallásszabadság a gyakorlatban Pálffy Miklós jogász
A LAPTÖRVÉNY, A MAGYAR KÖZJOGI ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
Miért vannak az iskolának szabályai?
Közgyógyellátási igazolvány igénylése
Rokkantsági járadék Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
4. Az Alkotmány.
Állampolgári jogok és kötelességek
Előadás másolata:

Állampolgári jogok és kötelességek Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Állampolgári jogok és kötelességek A Támogatott Ügyintézés Projektet támogatja a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. Kódszám: 41321/ 185, Szerződésszám: 2497/5/2013

Jog magatartási szabályok és az azokhoz kapcsolódó egyéb magatartási előírások (elvek, célmeghatározások) állami szervekhez kötődik általánosan kötelező be nem tartását az állam bünteti

Jog általános közzétett közérthető ellentmondás- mentességre törekvő az állam békéjét hivatott fenntartani

Állampolgári jogok minden állampolgárra vonatkoznak az Alaptörvény foglalja össze két kategória: gazdasági és kulturális viszonyokhoz kapcsolódó jogok, és politikai viszonyokhoz kapcsolódó jogok A Magyar Köztársaságban minden ember jogképes

Gazdasági jogok a munkához való jog a munka szabad megválasztásának joga A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a munkához, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához. azonos munkáért azonos bér Az egyenlő munkáért mindenkinek - bármilyen megkülönböztetés nélkül - egyenlő bérhez van joga. A megfelelő jövedelem megállapítása a végzett munka mennyisége és minősége alapján történik.

Gazdasági jogok pihenéshez való jog fizetett szabadság Mindenkinek joga van a pihenéshez, a szabadidőhöz és a rendszeres fizetett szabadsághoz.

Gazdasági jogok érdekvédelmi szervezetek kialakításához való jog Mindenkinek joga van ahhoz, hogy gazdasági és társadalmi érdekeinek védelme céljából másokkal együtt szervezetet alakítson vagy ahhoz csatlakozzon. sztrájkjog Részleges, vagy teljes munkabeszüntetéshez való jog, amelyet a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeik érvényesítésére felhasználhatnak.

Szociális jogok a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog szociális biztonság joga önhibán kívüli munkanélküliség esetén a megélhetéshez szükséges ellátáshoz való jog

Kulturális jogok művelődéshez való jog alap-, közép-, felsőfokú oktatásban való részvétel joga

Politikai jogok választójog közhivatal viselésének joga A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen.

Politikai szabadságjogok egyesülési és gyülekezési jog A Magyar Köztársaság elismeri a békés gyülekezés jogát és biztosítja annak szabad gyakorlását. szólás- és sajtószabadság A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.

Politikai szabadságjogok gondolat-, lelkiismeret- és vallásszabadság A vallás vagy más lelkiismereti meggyőződés szabad megválasztása vagy elfogadása.

Személyi szabadságjogok személyi sérthetetlenség joga levéltitok magánlakás sérthetetlensége A Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jó hírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, valamint a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog.

Személyi szabadságjogok állampolgárok egyenjogúsága A Magyar Köztársaság biztosítja a férfiak és a nők egyenjogúságát minden polgári és politikai, valamint gazdasági, szociális és kulturális jog tekintetében. A Magyar Köztársaság védelemben részesíti a nemzeti és etnikai kisebbségeket.

Állampolgári kötelességek közteherviselés minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár adóköteles, ha van állandó és rendszeres jövedelme tankötelezettség az oktatási törvényben foglaltak szerint 16 éves korig kell iskolába járni honvédelem, polgári védelem a haza védelme a Magyar Köztársaság minden állampolgárának kötelessége