Flyback konverter Under the Hood.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Advertisements

Csík Zoltán Elektrikus T
Induktív típusú önkorlátozó transzformátor tervezése és alkalmazása
A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI
Váltóállítás egyedi inverterrel
Elektrotechnika 5. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Védelmi Alapkapcsolások
Mobil eszközök vezeték nélküli tápellátása
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
1/20 NPN rétegsorrendű, bipoláris tranzisztor rajzjele, az elektródák elnevezésével.
Elektromos mennyiségek mérése
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
Félvezető fotodetektorok és napelemek elmélete és gyakorlati megvalósítása 2 dr. Mizsei János, 2006.
A félvezető dióda (2. rész)
Mágneses lebegtetés: érzékelés és irányítás
1.9 MÉRÉS ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEI
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Készítette: Paragi Dénes
Automatikai építőelemek 7.
Automatikai építőelemek 8.
Elektrotechnika 11. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 4. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 6. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Szabályozási Rendszerek
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
Elektrotechnika 14. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Csík Zoltán Elektrikus T
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Transzformátorok.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
VEZETÉK NÉLKÜLI LED MEGHAJTÁS
A Transzformátor szerda, október 3. Varga Zsolt.
Induktív típusú zárlati áramkorlátozók elmélete és alkalmazása
Diszkrét változójú függvények Fourier sora
Számítógép tápegységek
A bipoláris tranzisztor modellezése
Transzformátor Transformátor
Nagyfeszültség előállítása. Vizsgálófeszültségek fajtái: Váltakozó feszültség, egyenfeszültség, aperiodikus feszültséghullám, nagyfrekvenciás, csillapodó.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
2.6 Szakaszolók 2.7 megszakítók- és szakaszolómeghajtások
Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Aszinkron gépek.
Összetett váltakozó áramkörök
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
Szünetmentes Hírközlési Áramellátó Rendszer
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Teljesítményelektronika
Rezonáns Konverter.
Zajok és véletlen jelenségek interdiszciplináris területeken való alkalmazásának kutatása és oktatása. TÁMOP A/2-11/ Fehérzaj-generátor.
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
Mérés és adatgyűjtés Mingesz Róbert 10. Óra Tápegység vizsgálata November 14., 16.
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek III
A szünetmentes tápegység
A nyugalmi elektromágneses indukció
Alkatrészek viselkedése EGY ADOTT frekvencián: R CL URUR IRIR UCUC ICIC ILIL Feszültségek, áramok: ULUL t  /2 u(t) i(t) U max I max T t  /2 u(t) i(t)
Az elektromágneses indukció
7. Egyenirányító alapkapcsolások
PC TÁPEGYSÉGEK TAKÁCS BÉLA FELADATA A PC számára szükséges feszültségek biztosítása a hálózati 230 V-os váltakozó feszültségből átalakítva. A leggyakoribb.
Hegesztési folyamatok és jelenségek véges-elemes modellezése Pogonyi Tibor Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi.
A szünetmentes tápegység
Elektromágneses indukció
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
Elektronika Tranzisztor (BJT).
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
Automatikai építőelemek 7.
Előadás másolata:

Flyback konverter Under the Hood

Flyback konverter tulajdonságai Népszerű alacsony teljesítményű konverter Egyszerű Olcsó Galvanikus izoláció és egyben kimeneti tekercs Feszültség csökkentésre és növelésre is alkalmas Kielégítő hatásfok Több kimenet Gyenge kereszt-szabályozás

Flyback konverter működése A kimenet lehet pozitív és negatív is a tekercselés irányától függően 𝑉 𝑜 = 𝑁 2 𝑁 1 ∗ 𝐷 1−𝐷 ∗ 𝑉 𝑖 CCM:

Flyback konverter működése DCM: TM: Kisebb induktivitás Minimum MOSFET kapcsolási Kisebb transzformátor veszteség Nagyobb áramhullámosság Magasabb hatásfok Áramcsúcs akár kétszerese is lehet CCM-hez képest

Flyback konverter áramok Árammeredekség: A kommutációs idő alatt a szórt (leakage) induktivitás miatt tölti a drain-source kapacitást. Ha eléri Vds brakedown-t tönkremegy.

Kimenetek számítása CCM: DCM: 𝑃 𝐷𝐶𝑀 = 𝑉 𝑜 ∗ 𝐼 𝑜 𝑉 𝑜 = 𝑁 2 𝑁 1 ∗ 𝐷 1−𝐷 ∗ 𝑉 𝑖 𝐷 𝐶𝐶𝑀 = 𝑉 𝑜 𝑁 2 ∗ 𝑉 𝑖 + 𝑉 𝑜 DCM: 𝑃 𝐷𝐶𝑀 = 𝑉 𝑜 ∗ 𝐼 𝑜 𝑃 𝐷𝐶𝑀 = 𝑉 𝑖 2 ∗ 𝐷 2 2𝐿∗𝐹𝑟𝑒𝑞 𝐷 𝐷𝐶𝑀 = 2𝑃 𝐷𝐶𝑀 ∗𝐿∗𝐹𝑟𝑒𝑞 𝑉 𝑖 2

Flyback szabályzási vonatkozás Az energia csak a MOSFET kikapcsolásakor kerül a terhelésre A beavatkozás a bekapcsolási időre vonatkozik, melynek hatása így csak késve jelenik meg RHPZ (jobb félsík zérus) kisjelű analízis viselkedés A fázis csökken, az erősítés növekszik A RHPZ frekvencia miatt általános szabály, hogy: Minimum bemenő feszültségre Maximum terhelésre tervezünk! A szabályzási frekvenciát az RHPZ frekvencia 1/5-ére válasszuk! DCM esetén nem jelent problémát az RHPZ, mivel normál esetben nem haladja meg a kapcsolási frekvencia felét. Például: Ugrás szerűen növekszik a terhelés, a szabályzó növeli a bekapcsolási időt, így csökken a kikapcsolási idő.

Szabályozási módok Feszültség szabályozás (VMC) Áram szabályozás (CMC) VMC estés CCM-ben, amikor relatíve alacsony frekvencián működik, A transzformátor induktivitása és a kimeneti kapacitás miatt dupla pólussal kell számolni! Ez jelentősen bonyolítja a szabályozókört.

Flyback üzemmódok Üzemmód Előnyök Hátrányok CCM DCM TM Kis áramhullámosság Alacsony MOSFET vezetési veszteség Jobb kereszt szabályozás Kisebb transzformátor veszteség Kisebb EMI szűrő Dióda zárási veszteség RHPZ Alacsony hatásfok kis terheléseknél Nagyobb feszültség igénybevétel a szekunder diódának DCM Nincs dióda zárási veszteség Nincs RHPZ probléma Kisebb induktivitás Első rendű szabályozás VMC-ben is Nagy csúcsáramok Magasabb vezetési veszteség Magasabb transzformátor veszteség Magasabb kimeneti kapacitás terhelés Nagyobb EMI szűrő TM Nincs szekunder köri snubber veszteség Kisebb MOSFET bekapcsolási veszteségek

Flyback transzformátor A transzformátor más alkalmazásokkal szemben energiát tárol, mielőtt átadná a kimenetnek Az energia egy időben csak az egyik oldalon folyik Általában több szekunder oldali tekercselést használ

Szórt (leakage) induktivitás A mértéke annak az energiának, amely a szórt fluxusban tárolódik, de nem csatolódik át a másik tekercsre A szórt fluxus része a mágneses mezőnek, amit a tekercs hoz létre Mivel az energia nem folyik egyszerre a primer és szekunder oldalon, így a szórt induktivitásnak csak a kapcsolóelem kommutációs ideje alatt van szerepe A szórt induktivitás a : tekercselés geometriájának, a menetszámnak a szekunder és primer oldal távolságának függvénye!

Szórt induktivitás hatása

Szórt induktivitás hatásai Feszültség tüskék a kapcsoló elemen mind a primer és szekunder oldalon Hatásfok csökkenés Hatás a kereszt szabályozásra Nagyobb kitöltési tényező szükséges Nagyobb EMI sugárzás a transzformátortól

Transzformátor hatásfok A hatásfok növeléséhez minimalizálni kell a nagyfrekvenciás vezetési veszteséget, vagyis a szkin effektus veszteségét. Minimalizálni kell az örvény áramokból adódó veszteségeket. Vezeték típusoknak és méreteiknek nagy hatása van ezekre a jelenségekre. Litz vezeték Minimalizálni kell a szórt induktivitásokat