Közhasznú – 1997 ( Zelenák József elnök). A segítő kapcsolat Minden kapcsolat lehet segítő kapcsolat. A segítő kapcsolat hangsúlyos bizalmi viszony.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Szociális munka a börtönben
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Kis Bocs Baba-Mama klub Baba- Mama Egészség, Életmód, Szabadidő és Szociális Információs Közhasznú Egyesület.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Társismeret.
MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka.
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Mi az egészség? EGÉSZ –SÉG, TESTI – LELKI- JÓL LÉT.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Önkéntes segítő gyakorlat a győri Családsegítő Szolgálat keretein belül január hó.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
Egyéni döntések a szervezetben
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
A tanácsadó és a mentor szerepe
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Mi segít az erőszakkal szemben?
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Kortárs-segítés, egészségfejlesztés, prevenció
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Mindennapi veszteségeink
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Gyermekvédelmi szemlélet az edzői munkában
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
2007.okt. 4. Biztonságos iskola... konferencia
Előadó: Dr. Nagy Erzsébet Debrecen, január 29.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Személyközpontú gondozás
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
A kulturális és társadalmi tőke erősítése a fiatalok közösségeiben Kistokaj április 15.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Közösségfejlesztés.
ÖNISMERET.
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Közhasznú – 1997 ( Zelenák József elnök)

A segítő kapcsolat Minden kapcsolat lehet segítő kapcsolat. A segítő kapcsolat hangsúlyos bizalmi viszony.

Mi is az a kortárscsoport? Mi jellemzi a serdülőkori kortárskapcsolatokat? Életforma, viselkedési minta! „Átpártolás” következik be – leválás, függetlenedés alapkonfliktus az énkép alakulásában. Egyenrangú felek állnak egymással szemben hasonló problémákkal, célokkal. Elsajátíthatók a kölcsönösség, a versengés és együttműködés gyakorlati szabályai. A felnőttek társaságában a gyerek marginális pozícióban van, peremhelyzetű, de vannak olyan helyzetek a családban amikor lehetnek ők is hatalmi tényezők. A gyereki, ifjúsági kultúra hordozói.

Mik a társakkal való együttlét további előnyei? Elősegíti a közösségi léttel való „bánni tudás” fejlődését. Támaszt nyújt, lehetőséget ad az én- érvényesítésre. Érzelmi biztonságot nyújt fenyegető helyzetekben. Teret enged az önállóan választott intimitásnak. Lehetővé teszi irányító szerepek vállalását, vagy részvételt irányító szerepekben. Közösséget, a valakihez való tartozás érzését nyújtja. Társaságot, társas stimulációt jelent. Modellként szolgálnak egymás számára.

Mi a kortárs-ifjúság segítés?  Minden korosztálynak sőt problémacsoportnak is megvannak a maguk kortárssegítői! Pl.: szomszédsági kapcsolatok, önsegítő klubok.  Nem problémás, beteg emberek terápiája!  Nem tiltás, fenyegetés, „lebeszélés”!  Nem „jó tanácsok” osztogatása. → HANEM az egészségfejlesztés egyik módszere, életmód, életforma, viselkedésforma. → Az a folyamat, amelynek révén képessé tesszük magunkat és másokat egészségi állapotuk – személyiségjegyeik (készségeik és képességeik) javítására. Egyenrangúak prevenciós módszere!

Szocializáció és a szerepek

Hogyan jöhetnek létre negatív kortárs-hatások? “Beavatási szertartások”-próba. Divat, érzékenység, attitűd, elfogadottság, csoportnyomás, reklám, tömegkommunikácó, közösségi háló, stb. hatása Szeretethiány. Meg nem értettség. Az egyén teljesítménye a környezettől kevés jutalmat kap, vagy elmarad a sikerért a pozitív visszajelzés, ► az egyén olyan csoport tagja lesz, amelyik megfelelően viszonozza szolgáltatásait, eredeti közösségével azonban szembefordítja (deviáns-bűnöző csoport).

Pozitív kortárs-hatások A világra vonatkozó információk összegyűjtése. Védő tényezők jelenléte: empátia, elfogadás, megértés, hitelesség, hiteles kommunikáció. Visszajelentés, útmutatás adása. Gyakorlati és konkrét segítség forrása. Pihenés és a regenerálódás színtere. Fokozza az érzelmi teherbírást. Elismertség, sikerélmény, szeretet, alternatív szabadidős tevékenységek... Eligazít és közbenjár a problémák megoldásában. Elősegíti a kölcsönösségre, a szeretetre épülő, érdeknélküli, nem feltételekhez kötött kapcsolatokat.

Cél: a pozitív kortárshatások erősítése, a kompetenciákkal bánni tudás-, képességek fejlesztése  Nem egy problémára (önismeret, drogok, kommunikációs készség, erőszak, deviancia, problémamegoldás, konfliktuskezelés, szexuális érintkezés útján terjedő betegségek, világháló, stb.) koncentrált program.  Komplexitásra törekvő egészségfejlesztés.

A program céljai Általános hosszú távú cél: Az életminőség javítása. Középtávú célok:  a pszichológiai ismeretek világában az eligazodás elősegítése,  a káros szenvedélyek, a különböző függőségek- a kábítószer- fogyasztás, internet-világháló káros hatásainak, dopping, a devianciák megelőzése,  a szexuális kultúra fejlesztése,  a személyiség, a problémamegoldó – konfliktuskezelő -, a kommunikációs készség, az ön- és társismeret fejlesztése,  a rászorulók (önmagunk, barátok, családtagok) megsegítése,…pozitív alternatívák megismertetése.

A módszer A célcsoportnál egészségfejlesztési szempontból olyan tényezőket kíván befolyásolni, melyek összhangban vannak a problémákkal és az azt befolyásoló tényezőkkel. Közel 100 órás moduláris képzési program. Nem hosszú előadások vannak, hanem a képzési módszerben 75:25%-os arányban szerepelnek játékos gyakorlatok és az elmélet.

A módszerről bővebben Információ – közvetítés, kölcsönös információ csere, a képességek, a készségek fejlesztése, „megkereső munka”, elérési stratégia működtetése, az érintettekkel naprakész kapcsolat biztosítása, együttműködés „civilek”, laikus-, és profi (intézményes) segítők között, klub-munka – közösségi munka a képzés után.

A képzési programunk Elnyerte az Országos Egészségfejlesztési Intézet „Ajánlását” (akkreditálását) az országban elsőként, mint iskolák számára ajánlott program. A képzésen részt vevő fiataloknak ingyenes. A képzés végén oklevelet, tanúsítványt kapnak.

“Mi ennek a képzési formának a haszna?” (személyfüggő) Pl.: elősegíti a pályaválasztást,  Önismeret növelő, személyiség-kommunikációs készségfejlesztő,  védekező, megoldó módszereket, mechanizmusokat alakít ki az élet nehéz helyzeteiben,  segít megelőzni a káros szenvedélyek és szokások okozta hátrányos következményeit,  elősegíti, hogy egészségesebb lelkületű felnőttek legyünk, mint sajnos napjainkban gyakran látható negatív példák,  hiánypótló, stb.

Hogyan hozzunk létre segítő kapcsolatot? A segítő kapcsolat alapja a bizalom (kérdések) 1.Eljuthatsz-e odáig, hogy olyan legyél, akit más bizalomra méltónak érezhet, hogy biztos és következetes legyél a legmélyebb értelemben? 2.Kétértelműség nélkül kommunikálhatod-e az egyéni érzéseidet, benyomásaidat? (metakommunikáció) 3.Képes vagy-e pozitív viszonyulást átélni mások iránt: mélységet, figyelmet, érzelmet, érdeklődést, megbecsülést? 4.Megengedheted-e magadnak, hogy teljesen belépjél a másik érzéseinek világába és személyes elképzeléseibe, és ugyanúgy lássál, mint ő? 5.Elég erős-e a függetlenséged, a személyiséged, hogy ne hangoljon le, ne csüggesszen el a másik problémája?

Kérdések 6. Képes vagy-e minden szempontból elfogadni azt, amit a másik bemutatott? El tudod-e fogadni annak, aki - őszinte vagy álszent, csalódott vagy elbizakodott? 7. Tudod-e kommunikálni vele az elfogadásodat? 8. Képes vagy-e elég érzékenységgel részt venni a kapcsolatban ahhoz, hogy viselkedésedet ne érezze fenyegetettségnek, érdeknek, kihasználásnak a másik? 9. Meg tudsz-e szabadulni attól a félelemtől, hogy mások minősítenek, megítélnek? 10. Képes vagy-e úgy látni egy másik embert, mint olyan személyiséget, aki változásban van – vagy pedig a múltja, és a te múltad megköt téged? 11. Tudsz-e úgy segíteni, hogy ne „jó tanácsokat” osztogassál?

Mindenki a saját személyiségével segít!

Hogyan lehet ezeket elérni, ilyen programhoz jutni? Önként akarni kell (motiváció) fejlődni. Részt kell venni a fejlesztő programon. Figyelni kell a lehetőségek meghirdetését.

Esély egy boldogabb jövőre! Köszönöm a türelmet és a figyelmet! Elérhetőségünk: a facebookon is