Eur. Ing. Frank György c. docens

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Automatikus diabemutató!
Advertisements

KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
a Szabad Repülők Szövetsége (HFFA: Hungarian Free Flying Association)
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
ERA A vasútvállalatokra vonatkozó kötelező üzemeltetési szabályok a hazai vasúti hálózatra vonatkozóan.
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (1) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet Nemzeti Minősítő Gyakorlata, tapasztalatok FKI PVFŐFE.
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
A XXI. század kihívásai és a magánbiztonsági ágazat válaszai MBVE X. Konferencia Tapolca Német Ferenc Az SzVMSzK elnöke.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
Tisztelettel köszöntjük megbízotti hálózatának tagjait!
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
A Vasúti vizsgaközpont. 49 /2004. EK, ,. 59 /2007. EK. ,
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KÉSZEN AVÉSZBEN KÉSZEN AVÉSZBEN A viharokra történő felkészülés Győr-Moson-Sopron megyében Előadó:
Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok. A Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok olyan meglévő közösségekből, támogató szervezet segítségével szervezett.
Lakosságriasztás a médiaszolgáltatók közreműködésével
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM - A MAGYAR FELSŐOKTATÁS INTEGRÁNS RÉSZE 1 MPV előadás.
A háború és a modern fegyveres erő
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
Térfigyelő rendszer Baján
A Vasúti vizsgaközpont
Dr. Göndöcs Zsigmond Országos Mentőszolgálat
1 CONNECT II.: Fejlesztési koncepció, migrációs út tervezése az ÁAK forgalomirányító központjához Perjés Tamás közlekedési igazgató COWI Magyarország.
Bankkártya- visszaélés én 01:34 órakor az OTP biztonsági ügyeletese telefonon tett bejelentést, hogy a Győr Teleki utca 51.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
A rendészet szervei.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
Együttműködés a rendőrség és a biztonsági szervezetek között.
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
A politikai rendszerváltás utáni években egyes szervezett bűnözői körök gyorsan végrehajtható, jelentős profittal kecsegtető, ugyanakkor nagy kockázattal.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
MOTOROS-SÁRKÁNY BALESET
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
A pilóta nélküli légijármű rendszerek hatósági tanúsítása
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Üzemi Tanács Általános ismertető
„Információvédelem menedzselése VIII. Szakmai Fórum Budapest, november 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
DND Telecom Center Kft. / 1089 Budapest, Elnök utca 1. / Tel.: / / DND Telecom Center Kft. Szőcs Zoltán kereskedelmi.
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Előadás másolata:

Eur. Ing. Frank György c. docens „Közveszéllyel (robbantással) való fenyegetés katasztrófahelyzet kezelése” c. oktatófilm Eur. Ing. Frank György c. docens Személy- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Bp-i Szervezte Tudományos és Szakértői Szakcsoport elnök

Az oktatófilmet ajánlja: Dr Az oktatófilmet ajánlja: Dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy fővárosi tűzoltóparancsnok a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke

Benkovics Zoltán pv. dandártábornok igazgató Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság

A Duna plaza előtti padon 2004. 07 A Duna plaza előtti padon 2004. 07.03-án reggel talált, homokkal töltött, működőképes elektronikájú Figyelmeztetés volt ? Zavarkeltés, vagy figyelmeztetés ?

Bombariadó: Mammut – Budapest 2005.07.07.

Bombariadó: Mammut - Budapest 2005.07.07.

Budapest (Aranykéz utca) 1998. 07. 02. 4 halott Budapest (Aranykéz utca) 1998.07.02. 4 halott. A repeszek és üvegszilánkok 25 személyt sebesítettek meg. Az autó darabjai kb. 100 m. sugarú körön belül szóródtak. Kb. 4 kg. tömegű TNT hatása !

Myyrmanny Pommi Kuvat bevásárlóközpont (Finnország / Helsinki) 2002.10.11. 7 halott, 80 sebesült. Egy 17 éves fiú hátizsákjában bomba robbant

Isztambul 2003. 11. 20. Autóba rejtett bomba robbant Isztambul 2003.11.20. Autóba rejtett bomba robbant. 27 halott, 450 sebesült. Sokan az ablakok szilánkjaitól sérültek meg

Továbbá: Angliában, Manchester belvárosában, Arndale bevásárlóközpontban, 1996. június 15-én tgk.-ba rejtett, 3300 font (1485 kg) robbanóanyag robbant. Megrongálódott 100 000 m2 kereskedelmi és iroda terület, ablakok törtek ki 800 m-es körzetben. Paraguyban egy bevásárlóközpontban 2004.08.01-én végrehajtott robbantás alkalmával 464-en meghaltak és 300-an megsebesültek Bejrútban egy bevásárlóközpontban lévő üzletben 2005.03.22-én elkövetett robbantáskor 3-an meghaltak

Az oktató film készült a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége kezdeményezésére a Belügyminisztérium, az ORFK-BRFK és a Személy és Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Budapesti Szervezete együttműködésével

Ezt az oktatófilmet a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége ajánlja: a közveszéllyel (robbantással) való fenyegetés esetre készítendő „Intézkedési terv”-összeállításához, a bevásárlóközpontok munkatársainak bombariadó esetre való felkészítéséhez, továbbképzéséhez, a személy-és vagyonőrök oktatásához (32. vizsga tétel) a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen a had-és biztonságtechnikai mérnök hallgatók képzéséhez.

A bombariadó kezelésének feltétel rendszere (Követelmények) Gyorsan aktivizálható szervezet Mozgósítható optimális nagyságú élő erő Folyamatosan karbantartott intézkedési terv, dokumentációval Illeszkedés a hatóságok válságkezelési eljárásához Megfelelő technika Képzett munkatársak

A tanulságok épüljenek be a tervekbe és az eljárásokba Gyermekmegőrzők telepítése, kialakítása Diszpécserközpont telepítése Üvegfelületek fóliázása „Árnyékcím” biztosítása Rom határ kijelölése stb.

Konzultáció a hatóságokkal Intézkedési terv karbantartása

Konzultáció Illeszkedni a hatóságok válságkezelési eljárásaihoz

A diszpécser központ

Azonnali reagálás A diszpécserszolgálat értesíti az „Intézkedési tervben” meghatározott válság stábot és a hatóságokat A diszpécserszolgálat a bejelentést követően, a lehető legrövidebb időn belül kitölti az adatlapot majd átadja azt a válság stáb vezetőjének. A diszpécserszolgálat által a helyszínre küldött kiképzett őrök a robbantó szerkezetnek („bombának”) látszó (mondott) tárgyhoz nem nyúlnak, azt a lehető legnagyobb körbe bekerítik feltűnő zárszalaggal A helyszínre küldött örök a körbe kerített területet további utasításig biztosítják (őrzik)

Adatlap:

A válság stáb (a döntéshozók csoportját megjelöli a film…) A bevásárlóközpont ügyvezető igazgató (egyszemélyi felelős, a tulajdonos képviselője) A biztonsági igazgató (felelős a személy-és vagyonvédelemmel kapcsolatos döntések és azok végrehajtásának szakszerűségéért) A bevásárlóközpont műszaki vezető (felelős a rendelkezésre álló technika szakszerű és hatékony használhatóságáért). A bevásárlóközpont „szóvivő” (jogosult információkat szolgáltatni a médiának és az információt kérőknek) A kiérkező rendőrségi vezető A kiérkező tűzszerész szolgálat vezető A kiérkező mentők vezetője A helyszínen működő hatóságok vezetői (önkormányzat, tűzoltóság, polgári védelem, titkosszolgálat)

A válság stáb

A válság stáb feladatai Irányítás, döntések meghozatala A kiürítés, helyszín biztosítása, be és kiléptetés, őrzés, forgalomterelés, forgalombiztosítás Élet és vagyonmentés Tájékozódás, elemzés-értékelés, döntési alternatívák kidolgozása Műszaki feladatok Hírösszekötetés, dokumentálás Tájékoztatás A helyszínen dolgozók anyagi, technikai, szociális ellátása

KIÜRÍTÉS ! (A válság stáb döntése) INDOKLÁS: 1. A közveszéllyel fenyegetés (BTK 270/A §) esetén a Rendőrségi Törvény (1994. Évi XXXIV. Törvény), valamint az e törvény 101. §. felhatalmazása alapján kiadott (3/1995. (III.1.) BM rendelet) Rendőrség Szolgálati Szabályzata kötelező erővel előírja a fenyegetett terület kiürítését és lezárását. 2. A terület lezárásával összefüggő intézkedések betartása kikényszeríthető (Rendőrség Szolgálati Szabályzat 20. §).

Gyermekmegőrző: igénybevehető 1 – 12 éves korig BKV autóbusz Budapesten !!!!

BKV autóbusz menekíti a gyermekeket

Az őr csoport Három személyből álló biztonsági alakzat (Az „ék”)

Ha a gyalogos sűrűség közel maximális, tolakodásra kell számítani