TÁMOP -2.5.3.A-13/1-2013-0025 Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 Munkavállalók Részvételi jog Képviselet – Jogvédelme.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény Szent Korona alapú jogrendszer.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban Az EVDSZ kommunikációs stratégiája és gyakorlata.
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Balatongyörök, április
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
általános főig. helyettes
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Európai Üzemi Tanács Konferencia Magyar szerepvállalás a Schneider Electric Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A munkavállalói FB tagság
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban – Siófok, március.
Az RWE Európai Üzemi Tanács fejlődése, jelene, kihívások Kunzer Ferenc elnökhelyettes RWE Európai Üzemi Tanács Siófok, május TÁMOP A-13/
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Szempontok az ÜT munkájának megtervezéséhez. ÜT munkájának területei 1.Az üzemi tanács belső tevékenységének megszervezése 2.üzemi tanács kapcsolata a.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Ivan Tomac Predsjednik EKN-aBalatonszemes, SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD HORVÁTORSZÁGBAN SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD HORVÁTORSZÁGBAN.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 TAGSZERVEZÉS – TAGLÉTSZÁM CSÖKKENÉS HATÁSAI.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Demonstráció az EDF DÉMÁSZ-nál Tapasztalatok, elemzés EVDSZ Konferencia - "A munkavállalói érdekvédelem - MOZGÓSÍTÁS"
Helyhatósági és nemzetiségi választások október 12. FELKÉSZÜLÉS A POLGÁRMESTEREK, HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK.
Mozgósítás – tapasztalatok, elemzések a villamosenergia-ipar ágaztban dr. Szilágyi József EVDSZ Elnök Siófok, június TÁMOP A-13/
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében TÁMOP A-13/ Siófok,
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
Sajátosságaink Dombi Jenő DÉMÁSZ Szakszervezet elnök
A középszintű érdekegyeztetés és szociális párbeszéd Magyarországon.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 „A munkavédelem” konferencia Siófok, 2014.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Üzemi Tanács Általános ismertető
A MARCALI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL ÜLÉSEINEK MUNKARENDJE.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban – Projekt szakmai záró.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
1 TÁMOP A-13/ pályázat Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél- Dunántúli Régióban – Záró Konferencia.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
2015. november 16. Rabi Ferenc. Hangfelvétel a VDSZSZ-nek, szándék a „C” tarifa elvétele.
25 éves az ágazati érdekegyeztetés jelenlegi formája és az EVDSZ EVDSZ II. TAGGYŰLÉS és KONFERENCIA Visegrád, november Dr. Szilágyi József.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
BESZÁMOLÓ Az EVDSZ III. Taggyűlése számára az EVDSZ II. Taggyűlését követően végzett munkáról Budapest, 2016 április EVDSZ III. TAGGYŰLÉS Budapest,
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Projekt záró prezentáció
Előadás másolata:

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 Munkavállalók Részvételi jog Képviselet – Jogvédelme Az útkeresés időszaka, ami soha sem ér véget! Konferencia Paks szeptember 26. Ácsi Péter

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban zajlik az állami vállalatok átalakítása Vért Tatabányai – Bánhidai – Dorogi és Oroszlányi erőművek összevonása Szakszervezeti együttműködés – Egyesülés - DUVISZ KÜT kialakítása

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban befejeződnek a bánya-erőmű integrációk Vértesi Erőmű Rt. Bányák és Erőművek közös Érdekképviseletének létrehozása Koordinációs Tanácsot KÜT integráció

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 4 Koordinációs Tanácsot Alapítók egyben aláírók: Oroszlányi Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete Dunántúli Villamos-energiaipari Szakszervezet A K. T. üléseire állandó meghívott a Vértesi Erőmű Rt. Központi Üzemi Tanácsának elnöke, vagy annak delegáltja, aki az üléseken tárgyalási joggal vesz részt. Rotációs képviseleti modell! Oroszlány BEDSZ6 fő Oroszlány DUVISZ6 fő

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 5 KÜT A KÜT elnöke és a helyettese; a KÜT alakuló ülésén kerülnek megválasztásra. Feladatukat a mandátum lejártáig, az önkéntes lemondásig vagy visszahívásukig, éves rotációban, (minden év május 31.-ig, vagy az adott szakmakultúrát érintő jelentős intézkedés/ek lezárása utánig) látják el. Szerepvállalásuk során meghatározó az érdekképviseleti reprezentativitás, a szakmakultúrák és a területi érdekek képviseleti jogának figyelembe vétele és érvényre juttatása.

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 6 Privatizációk Privatizáció elleni fellépések és a bezárás elleni küzdelem! Enron privatizációs és korrupciós kísérletek – csőd Még a terrorizmus ellen folyó harcot is háttérbe szorította az az országos, de mondhatni egész világra szóló botrány, amely az Egyesült Államok legnagyobb energiaellátó vállalata, az Enron bukását kíséri. EVDSZ – Helyi szakszervezetek – FB Tagok

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 7 Privatizációk Privatizáció – felszámolás, végelszámolás MEGÁLLAPODÁS A Vértesi Erőmű ZRt.-re vonatkozó Kormányhatározat végrehajtása kapcsán létrehozandó Fórum (VÉRT KVF)-ról A szakszervezeti oldal részéről: a Vért Koordinációs Tanács képviselői. (Meghívottként a Vért ZRt. KÜT, az ágazati szakszervezetek képviselői valamint előzetes egyeztetés alapján szakértői is jelen lehetnek).

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 8 Felszámolás, végelszámolás Lemondott posztjáról a Vértesi Erőmű Zrt. öt igazgatósági tagja közül három, mert nem kívánnak közreműködni az 1300 főt foglalkoztató erőmű és a hozzá tartozó bánya felszámolásában. Egyeztetések csúcspontja az MVM Igazgatósági ülésen történő részvétel!

9 Közös nyilatkozat a VÉRT bezárása ellen május 10-én a Vért területén működő reprezentatív szakszervezetek (DUVISZ, OBEDSZ), a kistérségi polgármesterekkel közös fórumot tartottak, melyen részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit térségi országgyűlési képviselő is. A részvevők áttekintették a Vért körül kialakult rendkívüli helyzetet, figyelemmel május 18-ára összehívott rendkívüli közgyűlés által meghirdetett napirendi pontokra. A Fórum résztvevői elhatározták, hogy közös állásfoglalást tesznek a térséget súlyosan érintő Bánya-, Erőmű – tulajdonos által tervezett – bezárás vonatkozásában. a Bánya és Erőmű bezárása a kistérségekre nézve szinte kezelhetetlen foglalkoztatási és szociális terhet jelentene, ezért számukra a Vért azonnali bezárása elfogadhatatlan, állásfoglalásunk szerint, elkerülhetetlen a térség hosszú távú foglalkoztatási stratégiájának kimunkálása, melynek feltétele a Vértesi Erőmű ZRt. legalább 2014-ig történő működésének biztosítása, Oroszlány város és Bokod község távfűtés kényszerüzemeltetésének elkerülése érdekében is szükséges az erőmű további működtetése; mert más fűtéstechnológiai rendszerek kialakítása, csak hosszabb távon valósítható meg, a Vért további működése, számos – a térség, településeit érintő – rekultivációs feladat jövőbeni megoldását is biztosíthatja. Részvevők egyetértettek abban, hogy a szerkezetátalakítás befejezéséig, továbbra is fent kell tartani a „Szénfillér” rendszerét. A Vért azonnali bezárása, lerövidíti a felkészülés időszakát, ami ellehetetleníti a Részvénytársaság telephelyének jövőbeni hasznosítását. Résztvevők egyetértettek abban is, hogy egymást folyamatosan tájékoztatják és a munkavállalók, valamint a kistérségben élő polgárok érdekének képviseletében közösen lépnek fel. Részvevők bizalmukról és támogatásukról biztosították a térség Országgyűlési Képviselő Asszonyát – bízva abban, hogy közös együttműködésük megoldást jelenthet a térségi problémák vonatkozásában. Oroszlány, május 10.

10 Alulírottak, az állásfoglalással egyetértettek: Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő Lisztmayer JánosOBEDSZ és a Koordinációs Tanács elnöke Rajnai Gábor Oroszlány polgármester, Oroszlányi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke Merkatz László Pusztavám polgármestere, Móri Többcélú Kistérségi Társulás elnökhelyettese Szűcs Attiláné Dad polgármester asszonya Grúber Zoltán Kecskéd polgármestere Valter Alajos Bokod polgármestere Lazók Zoltán OSZ ZRt. vezérigazgatója Illés Róbert OBEDSZ elnökhelyettese Téglás József DUVISZ és a Központi Üzemi Tanács elnöke Kárpáti Béla Vért Központi Üzemi Tanács elnökhelyettes Ácsi Péter Vért Felügyelő Bizottsági tagja és a DUVISZ elnökhelyettese Helmeczi József Vért Felügyelő Bizottsági tagja Együttes kiállás a Vértesi Erőműért és a Márkushegyi Bányaüzemért

11 Együttes kiállás a Vértesi Erőműért és a Márkushegyi Bányaüzemért A hazai és nemzetközi szakszervezetek, szövetségek szolidaritás üzeneteit hallgatták meg a jelenlevők. ICEM világszervezete 132 ország képviseletében küldött levelet, az MSZOSZ és a LIGA Szakszervezetek konföderáció szolidaritási nyilatkozatot. Ezen kívül számos szakszervezettől érkezett támogatás. A demonstráción ott voltak a paksi és mátrai erőműves, valamint az áramszolgáltatós tüntetők is. A gyűlésen jóváhagyott petíció a Vértesi Erőmű Zrt. rendkívüli közgyűlése után a részvényesek számára átadásra került. Csődvédelmet választottuk és még most is működünk! Köszönjük!

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 12 Kiszervezések – Átalakulások Szakszervezet – Üzemi Tanács – Felügyelő Bizottság – Munkavédelem – Együttműködés – eredmények (Megállapodások – KSZ) VILKESZ – OVIT Alapbéresítések – „C” tarifa

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 13 Kiszervezések – Átalakulások Szakszervezet – Üzemi Tanács – Felügyelő Bizottság – Munkavédelem – Együttműködés – eredmények (Megállapodások – KSZ)

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 14 Kiszervezések – Átalakulások Szakszervezet – Üzemi Tanács – Felügyelő Bizottság – Munkavédelem – Együttműködés – eredmények (Megállapodások – KSZ) Középtávú Humánpolitikai Megállapodás I. A megállapodás tárgya, célja II. Alapelvek III. Foglalkoztatási Bizottság IV. Létszám Bizottság V. Szervezetfejlesztés VI. A létszámcsökkentés végrehajtásának eljárási szabályai VII. A munkaerőmozgáshoz kapcsolódó humánpolitikai eszközök VIII. Szociális juttatások, szociális jellegű intézmények

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 15

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 16 Védelem?

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 17 Lehetőségek és lehetséges megoldások - eredmények Ácsi Péter DUVISZ elnökhelyettes Moderált: Téglás József DUVISZ elnök

TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 18 Tagszervezés/megtartás Köszönjük a konferencia résztvevőinek figyelmét !