A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepe a szociális város- és település-rehabilitációs folyamatokban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Az OFA szerepe a foglalkoztatás elősegítésében
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
1. Előzmények -Munkavállalói és Munkáltatói érdekképviseleti szervezetek együttműködése -Meglévő MSZOSZ jogsegély szolgálat és a Partnerek helyszíneinek,
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
kiemelt projekt bemutatkozása
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Tevékenységeink, tapasztalataink a roma szervezetekkel történő együttműködés terén, a romák képzésének, foglalkoztatásának előmozdítása érdekében 2007.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
Pécs-Somogy Bányatelep és a keleti városrész Rehabilitációja
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
A MARCALI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL ÜLÉSEINEK MUNKARENDJE.
Létérdek TÁMOP /2 „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért”
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
„Csellengő fiatalok” az ifjúságpolitika komplexitása Pécs, március 23.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
Az egészségügyi szakképzés minőségügye, kihívások és intézkedések György Annamária szeptember 17. "ISOFÓRUM XXII. NMK"
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
35éve ben alakult az Egyesület 100 fővel 2001-ben tagok létszáma kb fő 2015-ben 27 csoport kb.2000 fő.
Gyermekszegénység elleni program a hevesi kistérségben TÁMOP /
SZOCIÁLIS HÁLÓ SIÓFOKON Szociális gazdaság Készítette: Potocskáné Kőrösi Anita Siófok Város alpolgármestere december 4.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Szécsény Kistérség Gyerekprogram Kaposvár Kistérségi program HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉS KIÉPÍTÉSE SZÜKSÉGLETEK FELMÉRÉSE, MEGVITATÁSA HELYI PRIORITÁSOK.
Pályázati lehetőségek KKV-k számára, avagy mire figyeljünk ha támogatást szeretnénk január 27.
KÖZÖSSÉGI KONFLIKTUSKEZELÉS ÉS ESÉLYTEREMTÉS „ÉLHETŐ TELEPÜLÉS EGYENLŐ ESÉLYEKKEL” MANORKA KONFERENCIA IVÁNYINÉ SZABÓ ANDREA.
Hejőkeresztúr Község.  Komplex Instrukciós Program  Táblajáték Program  Generációk Közötti Párbeszéd Program  Tehetséggondozás (képzőművészet, zene,
Kezdd újra, vár a világ! „A sok tudomány mit sem ér, ha nincs kalács, vagy legalább kenyér.” (XV. századi ismeretlen szerző)
A BMSZki szakmai irányainak tervezett változásairól, vázlatosan
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepe a szociális város- és település-rehabilitációs folyamatokban

Előzmények - motivációk Egy 1992-es példa mellett már 10 éve tartozik az MMSZ profiljába a szegény- és cigánytelepeken végzett Jelenlét-típusú munka Spontán, eseti (lét)szükségletekre való reagálásként kezdődött el a telepi munka Nem mehetünk el ekkora probléma mellett

A Jelenlét program helyszínei

A Jelenlét folyamata Bizalomépítés, jelenlét Diagnózis alapú fejlesztések Kísérés

Alapok Szociális-segítő iroda a telepen élők környezetében, a telepi házaknál nem sokkal jobb adottságokkal Intenzív telepi szociális munka, folyamatos elérhetőség, meglévő kezdeményezések felkarolása Egyéni esetkezelés és közösségépítés Bizalmi kapcsolat kialakítása a telepen élőkkel Helyiek bevonása a programok megvalósításába Kapcsolat a telepieket segítő szervezetekkel Szövetség a városvezetéssel

Eszközrendszer Egyéni esetkezelés Közösségfejlesztés – közösségi tér Gyermekeket célzó programok (játszóház, tanoda, gyerekház stb.) Jogi tanácsadás és ügyintézés Krízishelyzetek kezelése Lakhatási programok Adósságkezelés Foglalkoztatás

Felmérés, tanácsadás Munka közvetítés Munka közvetítés Munkahely teremtés Közfoglalkoztatás Képessé tétel Eset és krízis- helyzet kezelés Eset és krízis- helyzet kezelés Mobilitás elősegítése és kísérés Mobilitás elősegítése és kísérés Házfelújítás Jogviszony tisztázás Segélyezés Jogsegély Családsegítés Adósságkezelés Életveszély elhárítás Közösségi fürdő Sport Közös programok Közösségi tér Szűrések Felnőttképzés, szakmát adó képzés Felzárkóztató képzés Felzárkóztató képzés Ifjúsági Iroda Játszóház Tanoda Gyerekház Az eszközrendszer komplexitása Fejlesztés, tehetséggondozás, oktatás, képzés Közösség- fejlesztés Szociális támogatás Foglalkoztatás Irtások Köz/egészségügy Lakhatási támogatás Párbeszéd elősegítése, ÁTJÁRÓ szerep

Pécsi projektek a Málta rendszerében kicsiből indult, organikusan fejlődött, modellprogram – nemzetközi szinten is mintává vált, egyensúlyi állapotokon keresztül fejlődik az egyén és a közösség is, figyelembe véve az egyéni és közösségi adottságokat, György telepi Jelenlét program - TÁMOP Komplex telep-program – OSI támogatás - 3 DDOP

A projektekről röviden lakhatási infrastruktúra fejlesztése és a szociális folyamatok párhuzamosan, egyidejű kezdéssel valósulnak meg helyi lakosok bevonása a tervezési folyamatokba partnerségben helyi civilekkel területenként: szakmai vezető, 4 szociális munkás, 2 helyi mentor, egy közösségfejlesztő, foglalkoztatási koordinátor+ dajka, stb. 11 hónap az alapok lerakására elegendő…

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Győri-Dani Lajos