Táplálkozási antioxidánsok szerepe az egészségmegőrzésben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Advertisements

Mikroelemek LSA komplexel A növény tápanyag felvételének javítása
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK A VEGYI KÉPLET ALAPJÁN
Zöldségfélék.
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
Táplálkozási allergiák
senior product manager Wyeth Consumer Healthcare
A vitaminok és ásványi sók
Mi a g3? A g3 a méltán elismert, dél-ázsiai gâc szupergyümölcs (kínai keserűuborka) jótékony hatásait kínálja, további három szupergyümölcs mellett. A.
Flavon max termékcsalád
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A tételek eljuttatása az iskolákba
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
A kutya táplálóanyag szükséglete
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
A mikoterápia Alapjai és felhasználása területei
Vitamin ABC(D) Dr Tóthfalusi László
szakmérnök hallgatók számára
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Tápelemek hiánytünetei
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Mélységi bejárás.
A évi demográfiai adatok értékelése
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
ÉLETÜNK KINCSEI Dr. Farkas Ilona A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT
ZÖLDFŰSZEREK ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK ÉLETTANI HATÁSA
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
VITAMINOK 1912: vitamin = vita amines (Casimir Funk)
7. Házi feladat megoldása
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Renalis osteodystrophia
Illóolaj Fehérjék Cukrok Köhőgés Emésztés Ánizs csoki Epe bántalmak.
Gránátalma (Punicaceae). A növényről néhány szót Gyümölcse kemény héja alatt sok sötétpiros beágyazódott édeskés, savanykás húsos mag található. Származási.
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Táplálkozási ismeretek II.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Flavonoidok élettani hatásai
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Kvantitatív módszerek
VI/1. dia Az etoricoxib tolerálhatósági profilja.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Projekt neve: Egyedi bioaktív hatóanyag kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő.
„Vannak akik megélik az esőt, mások csak vizesek lesznek”
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
VÍZOLDHATÓ MŰTRÁGYÁK ITALPOLLINA Kizárólagos magyarországi importőr: ZFW HORTISERVICE Kft.
1 A test kívül és belül Tibai Eszter: június 06.
ANTIOXIDÁNSOK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói.
Mikroelemek.
Előadás másolata:

Táplálkozási antioxidánsok szerepe az egészségmegőrzésben

FLAVONAX – 100 Gyümölcs-zöldséglé színanyagkoncentrátum Természetes antioxidánstartalmú étrendkiegészítő

Gyümölcs –Zöldséglé Színanyag- koncentrátum összetétele: Bodzabogyólé-koncentrátum Feketeáfonyalé-koncentrátum Feketeszederlé-koncentrátum Céklalékoncentrátum Kékszőlőkoncentrátum Homoktövis gyümölcshúsolaj Homoktövislékoncentrátum Aróniakoncentrátum Hibiscus Extract Homoktövis bogyólé

Vitaminok- részben antioxidánsok Polifenol vegyületek -részben antioxidánsok Gyümölcssavak- széles biológiai spektrummal Gyümölcssók (makro-,mikroelemek)-részben antioxidánsok: Se, Zn, Mn Egyéb bioaktív anyagok – részben antioxidánsok HATÓANYAGCSOPORTOK

Egyes exogén antioxidánsok eloszlása és gyökfogó képessége Kötődés, oldékonyság AO Szinglet O Hidroxil Peroxinitrit Szuperoxid Lipofil AO-k (Vérlipidek, sejt és intracell.membránok sejt-organellumok) E-vit karotin. Koenzim Q10 Liponsav Melatonin + ? + ? + ? Fehérjékhez membránokhoz kötődők Flavonoidok Polifenolok és proantocianid ek Vízoldékonyak (folyadékterek, citoszol) C-vitamin Acetilcisztein Acetilszalicils av + ? + ? + +:bizonyított gyökfogó hatás; ? nincs elérhető adat

A homoktövis hatóanyagai I.

A homoktövis hatóanyagai II.

Homoktövisbogyó feldolgozásával készült termékek tápanyag analízise I. TápanyagPrésléCentrifugált lé SzűrtléZagySűrítmény Szárazanyag/ 100g 5,3 5,2 3,1 7,9 54 Olaj g /100g 1,4 1,5 0,1 5,5 1,4 Etilalkohol g/ 100g - 1,2 1,12 1,36 0,0 pH 2,88 2,94 3,13 2,77 Savfok ml n NaOH/100g 27,8 23,1 23,2 474 Aszkorbinsav mg/ 100 g Tiamin mikro g/ 100 g Riboflavin mikrog / 100 g

Homoktö visbogyó feldolgozásával készült termékek tápanyag analízise II. TápanyagPrésléCentrifugáltéSzűrtléZagySűrítmény Folsav mikro g/100 g Tokoferol mg/100 g 7,7 12,7 4,5 40,1 14,7 Karotin mg/100 g 1,1 0,95 0,002 7,7 0,8 Kalium mg/100 g Magnesium mg/ 100 g 4,0 3,2 3,7 6,8 65 Kalcium mg/100 g Vas mikrogramm/g 12,5 10,0 12,0 52,0 145 Réz mikrogramm/ g 1,05 0,20 0,17 2,31 3,04 Cink mikro g/ g5,75 5,00 3,50 41,0 39,2 Mangan mikro/g1,43 1,14 0,72 2,08 20,6

A Céklasűrítmény kiemelt hatóanyagai Jelentős mennyiségű vízoldható növényi antociánok (különösen sok betain) B1, B 2, C, P- vitaminok Kalium és egymáshoz jól arányló calcium és foszfor Szilicium, kén, jód, vas, réz, mangan, cézium Különböző enzimek

A fekete berkenye sűrítmény kiemelt hatóanyagai „P”-vitamin -igen magas- (rutin, citrin, heszperidin) zsíroldható A-, E-, K-, és vízoldható B 2, C, PP vitaminok Oxikumarinok Ca, Fe, bór, réz, mangán, molibdén, Jód

A fekete áfonya sűrítmény kiemelt hatóanyagai 6- féle antocián, PP-factor Karotinoidok C-, B 1-, B 2- vitaminok Ca, foszfor, vas Cserzőanyagok (tannin, polimer polifenolok)

A fekete szeder- sűrítmény kiemelt hatóanyagai Bioflavonoidok, antocián, leukoantocián, procianidin Karotin C-vitamin réz

A bodzasűrítmény kiemelt hatóanyagai Antociánok (sambuciamin) Almasav, ecetsav, stb. A-vitamin C-vitamin Cseranyagok (polimer polifenol vegyületek)

Kékszőlőlé (héj és magkivonattal) sűrítmény Polifenolok, antociánok, flavonoidok C-vitamin B-vitaminskála Folsav Kalium Magnézium Mangán

Hibiszkusz virágkivonat sűrítmény kiemelt hatóanyagai Antociánok Hibiszkussav C-vitamin

A homoktövis húsolaj, lésűrítmény és bogyólé lényeges összetevői ismételten összefoglalva Karotinoidok, apokarotenálok, likopin, Xantinvegyületek, Bioflavonoidok:antociánok, katehinek, flavonok,flavonoidok: kempferol, izoramnetin, mirecetin, asztragalin, klorogénsav, kávésav, fenolsav, Tokoferolok, C-, K1-,B1-,B2-, B4-,B8-, B9-, vitamin, niacin, nikotinsav, nikotinamid, továbbá: béta- szitoszterin, sztigmaszterin, szerotonin, kumarinok, oxi- kumarinok,urszolsav, pektinek, viaszok, aminosavak, makro-, mikroelemek, sokasága (kiemelkedő K és Zn)