A politikai gazdaságtan természete (Gilpin 2-3. fejezet)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Joggazdaságtan Szalai Ákos
Advertisements

2. előadás.
Közgazdasági elméletek története 7. Előadás november 7. Neoklasszikus ortodoxia a két világháború között.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Negyedik előadás Március 11
1 A technológia megközelítése a társadalmi összeütközések felől
Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA Előadás: szerda óra, Laky Dezső terem (GO3) Előadó:
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Elmélettörténet Bevezetés.
Elmélettörténet Posztkeynesizmus. A kezdetek Elnevezés: Eichner és Kregel 1975 Cambridge Journal of Economics 1977 R. Goodwin, L. Pasinetti, J. Robinson.
Elmélettörténet Új intézményi iskola. Irányzatok Az 1970-es években bontakozik ki Előfutár: Ronald Coase, 1937-es és as cikkeire támaszkodnak Irányzatok:
Új klasszikus makroökonómia
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A külső környezet elemzése
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A felvilágosult abszolutizmus
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Bevezetés az összehasonlító gazdaságtanba
A regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonya a közgazdaságtani irányzatokban Málovics György SZTE-GTK KGI Regionális Gazdaságfejlesztési.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
ÁLLATORVOSI AGRÁRGAZDASÁGTAN
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Nemzetközi kapcsolatok és intézmények
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
Elméleti közgazdaságtan
Operációkutatás eredete
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
A modern közgazdaságtan és a marxi elmélet kapcsolata
Közgazdasági elméletek története 4. Előadás október 10. A marginalista forradalom.
Közgazdasági elméletek története
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás október 3. A klasszikus politikai gazdaságtan tárgya és módszerei.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Elmélettörténet Heterodox irányzatok.
Összehasonlító gazdaságtan
Szervezeti struktúra és kultúra
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
Neorealizmus és neoidealizmus
Az innováció forrásai.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
2. Döntéselméleti irányzatok
A deviancia értelmezési kerete
Nemzetközi politikai gazdaságtan
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A települések szükséglet oldali vizsgálata Kerner-Hegyi Judit Ph. D
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Munkagazdaságtan kurzus DE GTK
Előadás másolata:

A politikai gazdaságtan természete (Gilpin 2-3. fejezet) NPG II. előadás A politikai gazdaságtan természete (Gilpin 2-3. fejezet)

A klasszikus felfogás Merkantilisták, fiziokraták, klasszikus angol politikai gazdaságtan A. Smith: „az államférfi és a törvényhozó tudománya”, - hogyan tegyük gazdaggá a nemzetet? Marshalltól szakítás ezzel a felfogással. Principles of Economics L. Robbins: „az emberi viselkedés megismerésének az a tudománya, amely a szűkösen rendelkezésre álló erőforrások éps az alternatív felhasználások közötti kapcsolatokat vizsgálja”.

Nem főáramú közgazdaságtanok Marxista politikai gazdaságtan Régi/amerikai intézményi gazdaságtan Német történeti iskola és hagyományai Fejlődésgazdaságtan egyes irányzatai

A PG új felfogása (chicagói iskola) A közgazdaságtan módszerének (módszertani individualizmus) kiterjesztése a társadalom tudományok más területeire (politika, szociológia, stb.) Gary Becker, Richard Posner, Anthony Downs – a közgazdtan módszertana az emberi viselkedés minden típusára alkalmazható; - „közgazdasági imperializmus” A közgazdaságtan az univerzális társadalomtudomány, az egyetlen igazán valós társadalomtudomány Az egyének, vagy közösségek azért hajtanak végre cselekedeteket, hogy saját érdekeiket kielégítsék

Iskolák Új intézményi közgazdaságtan, vagy neoklasszikus institucionalizmus Közösségi döntések elmélete („public choice”) „Új politikai gazdaságtan”

Neoklasszikus institucionalizmus Az intézmények minden típusának (társadalmi, politikai, gazdasági) eredetét, fejlődését és működését úgy próbálja magyarázni, mint a racionális egyének haszonmaximalizáló törekvéseinek eredményét; jelentős képviselője Douglas C. North Az intézmények valamilyen gazdasági probléma megoldására jönnek létre Tranzakciós költségek csökkentése Javuló hatékonyság

Public Choice iskola James Buchanan és Gordon Tullock: The Calculus of Constent (1962) – a politikusok, bürokraták önérdekkövető magatartása igenis torzítja a piac rendes működését, mivel az államapparátust személyes érdekeik érvényesítésére használják Járadékvadász magatartás Kormányzati kudarc – torzítják a piac hatékony működését Romló hatékonyság

Új politikai gazdaságtan Anne Krueger: a közpolitika egyének vagy érdekcsoportok azon erőfeszítéseinek eredménye,hogy a közösség vagyonát és eszközeit saját érdekeinek szolgálatába állítsa Az állami forráselosztás nem más, mint a lobbik közti harc a haszon lefölözésére (járadékvadászat) Pl. a protekcionista intézkedések

Az NPG teljesen más, mert másképpen értelmezi magának a gazdaságnak a természetét Neoklasszikus értelmezés NPG Önszabályozó és független rendszer, amelyben a személytelen, racionális szereplők reagálnak az árak és mennyiségek változására Az állam szerepe alárendelt Erős gazdasági szereplők és intézmények társadalmi, politikai rendszere, akik saját érdekeiknek megfelelően alakítják a feltételeket Nem feltétel a racionalitás, véletlen, útfüggőség, stb. Az államok kiemelt szereplők

A gazdasági szereplők természete Neoklasszikus felfogás NPG A szereplők személytelenek, racionálisak önérdekkövetők és válaszolnak a piaci jelzésekre, nemzeti és kulturális hovatartozástól függetlenül Az államok, közösségek, intézmények csupán ezek összegzései MNC példa A szereplők beágyazottak egy nemzeti kultúrába, szokásokba, (Politikai gazdaságtan nemzeti rendszerei) Az államok kiemelkedő szereplők, nemzetközi szinten elsődlegesek A nagy érdekcsoportok kimagasló szerepe

A gazdaság beágyazottságának a fogalma A piacok nagy társadalmi-politikai rendszerekbe ágyazódnak bele Meghatározó: kormányzati szándék, múlt és a történelmi tapasztalatok, a nemzeti érdekek A gazdasági tevékenység céljai társadalmilag meghatározottak A nemzetközi gazdaság egy nemzetközi rezsimbe ágyazódik bele, amelyet elsősorban a nemzetállamok érdekei és erőviszonyai határoznak meg

Az NPG megközelítése A Gilpin által alkalmazott megközelítés: „olyan politikai gazdaságtani megközelítést alkalmazunk, amely a gazdasági és politikai elemzést a tudományos elemzés más formáival egyesíti…” Cél: „Integrálni a nemzetközi gazdaság- és politikaelméletet egyfelől, illetve rendkívüli érzékenységet tanúsítani a nemzetközi gazdaság színterén zajló valós események,történések iránt.” Gazdaság és hatalom kérdése => „ez a könyv a piac és a hatalommal bíró szereplők kölcsönhatásaként definiálja a politikai gazdaságtant”

Iskolák az NPG-ben Gilpin módszere: az államközpontú realizmus „Az államközpontú realizmus az államot a nemzetközi kapcsolatok elsődleges szereplőjének tekinti, és vallja, hogy nem létezik az állam mint szuverén politikai egység felett álló hatalom.” Elemzés célja: egyes államok viselkedésének megmagyarázása A világgazdaság működése

Az államközpontú realizmus alapfeltevései Nemzetközi rendszer anarchikus – politikai realizmus MNC-k, NGO-k és nemzetközi intézmények fontosak, de az államok a meghatározóak Hatalom (politikai, gazdasági, pszichológiai) és a hatalmi kapcsolatok a nemzetközi kapcsolatok meghatározói Egyéb tényezők: eszmék, értékek normák - konstruktivizmus NPG: a piac, az állam, a nemzetközi intézmények, valamint a MNC-k közötti kölcsönhatás

Következmények A gazdaságban erős gazdasági szereplőket tételezünk fel Versenyeznek, hogy az érdekeinek megfelelően alakuljon a gazdasági folyamat Legfontosabb szereplő az állam Kiemelten fontos a hatalom kérdése: Katonai (biztonságpolitika) és gazdasági

NPG és közgazdaságtan Erős függés, de más kérdések, más érdeklődési területek, más módszerek Javak elosztása: abszolút és relatív hasznok kérdése Állam gazdaságpolitikai célja: A neoklasszikus közgazdaságtan szerint: hasznosság (profit, jólét, stb…) maximalizálás szűkös erőforrások közepette NPG: a célt a társadalomnak kell meghatároznia, ez pedig függ a politikai környezettől, hatalmi viszonyoktól, intézményektől, identitástól, de függ a nemzetközi piaci viszonyoktól is (Világ)politika hatása a (világ)gazdaságra Állami érdekek megjelenése, hatalom: Katonai, ipari (csúcstechnológia)

Közgazdaságtan vs. Politikai gazdaságtan Közgáz: szigorúbb, elméletileg előrehaladottabb, mint a PG Ugyanakkor a közgazdaságtan korlátozott elemzési területtel rendelkezik Különböző a feltett kérdések és az adott válaszok természete Piac szerepében és tulajdonságaiban eltérő nézetek Közgáz: piac autonóm, önszabályozó PG: piacok beágyazottak

A gazdaság neoklasszikus felfogása Jellemzők, tudományos korlátok

Mit értsünk alatta? Neoklasszikus szintézis? Valójában összeomlott, helyette neoklasszikus uralom Fő jellemzője a módszertani individualizmus: azt feltételezi, hogy a racionális, önérdekkövető egyének a gazdaság alapvető szereplői, egységei

Gary Becker: The Economic Approach to Human Behavior (1976) – közgazdasági módszertan alapfeltevései: (1) racionális kalkuláció (↔ többi társtud.) (2) „stabil preferenciák” ezek univerzálisan minden emberben kialakulnak, bárhol, bármikor alkalmazhatók (3) a piacok természete, hogy koordinálják a résztvevők tevékenységeit

Következmények Általános egyensúly, Pareto-hatékonyság Az állami beavatkozás szükségtelen, sőt káros A piac idealisztikus felfogása: Személytelen Az egyensúly előfeltételezett Statikus (talán a legfontosabb) Komparatív statika (átmenet?, kiváltó ok exogén)

Kritika A piacok valójában anarchikusak és dinamikusak (Schumpeter) Hierarchikusak, nemzeti és nemzetközi szinten Gottfried Leibnitz: a változások a gazdaságban nem ugrásszerűek, hanem folyamatosak, evolutívak

Tudományos korlátok Racionalitás – nem igazolható A technológiai változás exogén A technológia közjószág (tökéletes informáltság) Ceteris paribus elv Az állam gazdasági kapcsolatokban játszott szerepétől eltekint

Módszertani probléma Az irreális előfeltevéseket a pozitivista módszertan igazolja (Friedman) Ha az elmélet nem igazolódik, - újraformulázzák (Leontieff-paradoxon) Vannak alternatív modellek, amelyek egymásnak ellentmondanak. Melyik a jó? (Krugman: „a közgazdaságtant a modellek definiálják”)

Pozitív tudomány? A neoklasszikus gazdaságtan valójában normatív, tehát nem értékmentes Érdekharmóniát feltételez – nem kell állam A hatékonyságot előnyben részesíti az egyenlőséggel szemben (szabadság, egyenlőség, testvériség?)

Gilpin szerint „A neoklasszikus közgazdaságtan a közgazdászok által definiált gazdasági kapcsolatok szisztematikusvizsgálatából áll. A közgazdaságtan a társadalomtudományok legrendszerezettebb és legszigorúbb ága, valamint nemcsak a gazdaság, hanem a társadalom sok más területe, alrendszere megértéséhez is lehetséges és gyakran szükséges…”

NPG A közgazdaságtan magyarázóereje korlátozott Nem nélkülözhető a politikai, szociológiai elemzés Az NPG kiegészíti a közgazdaságtant Kritika: mikro vagy makro?