Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Advertisements

Az operációs rendszer felépítése I.
1 Bori Tamás Operációs Rendszerek I. 2. óra: parancssori alapok.
Operációs Rendszerek I.
Operációs Rendszerek I.
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Grafikus felhasználó felületek Linux-on
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Operációs rendszerek Beállítások.
HÁLÓZATOK.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Készítette: Martis Zsombor
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
A szoftver A szoftver fogalma Szoftvertipusok Operációs rendszerek
Internetes források alapján készítette:
Az operációs rendszer.
1 Operációs rendszerek Signal kezelés. 2 SIGNAL kezelés Egyszerű folyamatok közötti kommunikációs (IPC – Inter Process Communication) megoldás. A signal.
Operációs rendszerek gyakorlat 4. Gyakorlat Vakulya Gergely.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
A gyakorlatok munkakörnyezete
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata
Információtechnológiai alapok 9. osztály
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Operációs rendszer Készítette: Schäfer Benedek Felkészítő tanár: Ravasz Imréné Herendi Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola Herend, Iskola.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
A Linux operációs rendszer A Linux felépítése. A UNIX önálló változata. Forráskódja szabadon hozzáférhető->gyors terjedés Szabad szoftver de nem nyilvános.
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Az operációs rendszer Készítette: Hegedűs Dóra Felkészítő tanár: Líbor Roland Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Orosháza, Vörösmarty u. 4.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladatai
Szövegszerkesztési alapfogalmak
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós Operációs rendszerek Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós

Eszközkezelő programok A perifériák szabványos illesztésére szolgálnak. Az eszközkezelő programok operációs rendszer szabványműveleteit átfordítják az adott eszköz parancsaira, és az eszköz által visszaadott adatokat értelmezhetővé teszi az operációs rendszer számára, valamint megvalósítja az aszinkron működésű hardver interrupt-kontrollját.

Megszakítás A megszakítás egy olyan eseményt jelent, amellyel az operációs rendszernek azonnal foglalkoznia kell.

Megszakítások fajtái Megszakítás (Interupt) Kivétel (Exception) Nem maszkolható megszakítás (Non Maskable Interrupt, NMI) Csapda (Trap) A megszakításoknak létezik prioritási szintje, amely alapján osztályozhatóak.

Megszakítás menete

A felhasználói felület fogalma Felhasználói felületnek nevezzük az operációs rendszer azon részét, amelyen keresztül a felhasználó az igényeit szabványos módon közölheti az operációs rendszerrel.

A felhasználói felület feladatai Programok indítása, kapcsolat folyamatokkal Rendszermag szolgáltatásainak elérése Alapvető utasítások és segédprogramok biztosítása A programozói felület

A barátságos felhasználói felület kritériumai – I. Könnyen tanulható legyen Méretezhető legyen Utasítások eredményét lehessen visszavonni Törölni lehessen műveleteket Többszintű, helyzetfüggő súgót tartalmazzon Hasonlítson az élő nyelvhez a parancskiadás

A barátságos felhasználói felület kritériumai – II. Minden parancsra érkezzen válasz Hasonló funkciók mindenhol hasonlóan működjenek

A felhasználói felület fajtái Karakteres (Shell) Grafikus

A karakteres felhasználói felület tulajdonságai A shell az interaktív rendszerek kialakulásával jelent meg. A shellt nevezik még parancsértelmezőnek (Command Interpreter –nek) is: az user által megadott szabványos parancsokat értelmezi és végrehajtja.

Különböző shellek DOS: command.com Linux: Bash -, Korn -, False shell

A shellek feladatai Programkezelés - programok indítása - program környezet beállítása - folyamatok futásának ellenőrzése Egyéb funkciók biztosítása a felhasználók számára (pl. állománykezelés)

Programok indítása Közvetlen módon Közvetett módon Kereséséi útvonalak alkalmazása Kötegelt futtatás (*.bat, *.ncf) Automatikus programbetöltés (autoexec.bat, bash_profile) Futtatás háttérben (többfelhasználós rendszerek esetén)

Program környezet beállítása – I. A program futását befolyásoló, módosító paraméterek összességét nevezzük a program környezetének. A módosító paraméterek lehetnek: - utasítás paraméterek - kapcsolók - átirányítási adatok - környezeti változók

Program környezet beállítása – II. Utasítás paraméterek : olyan adatok, amelyek megadják a program számára, hogy az utasítás során min kell dolgozni. Pl. xcopy c:\prg.exe d: mv /etc/apache/httpd.conf httpd.bak

Program környezet beállítása – III. Kapcsolók: a program működését befolyásolják vagy módosítják. Pl. format a: /s tar cfz mentes.tar.gz /home/toldim

Program környezet beállítása – IV. Átirányítási adatok: a programnak szánt input, vagy éppen a program futása során keletkező output helyét befolyásolják. Pl. copy con a:proba.txt make install > /home/toldim/log.txt 2>&1

Program környezet beállítása – V. Környezeti változók: az operációs rendszer beállításai az éppen futó program számára. Pl. FILES=200 SHELL=/bin/bash

Folyamatok futásának ellenőrzése Többfeladatos operációs rendszerben van lehetőség a futó folyamatok állapotának megfigyelésére, vagy éppen állapotuk megállapítására. Lehetséges akciók: - az éppen futó folyamatok listázása - folyamatok szüneteltetése, vagy újbóli elindítása - folyamatok leállítása

Grafikus felület tulajdonságai A grafikus felület a többfeladatos rendszerekben használatos. A grafikus felület szöveges és képi információkat használ a felhasználó és az operációs rendszer közti kapcsolat megvalósítására. A grafikus felületen fontos szerepet kap a mutatóeszközök (pl. egér) használata.

Grafikus felület megvalósításai Microsoft Windows Apple Mac OS Unix/Linux: X-Window

Ablakozó rendszer – I. Azt a grafikus felületet , amely ablakozó technikán alapul, ablakozó rendszernek nevezzük. Ablakozó technika: az egyes programok egymástól függetlenül futnak - vagyis saját ablakuk (vagy egy, azt reprezentáló ikonjuk) van.

Ablakozó rendszer – II. Egyszerre csak egy ablak fogadhat bevitelt – ez az aktív ablak. Minden ablakból nyílhat több, másik ablak. Ezt szülő – gyermek kapcsolatnak nevezzük.

Ablakozó rendszer – III. Eseménynek (event –nek) a felhasználó által előidézet akciót, az egyik vagy másik input eszköz állapotváltozását nevezzük. Az ablakozó rendszerben meg kell oldani: - az események címzettjeinek felismerését - az eszközfüggetlen működést - a lehető legkisebb adatáramlást

Üzenetvezérelt működés A felhasználó által generált események üzenetekként jelentkeznek a grafikus felület számára, így azok kezelésével meg lehet oldani az események kezelését multitask környezetben is.

Üzenetvezérelt működés folyamata

Eszközfüggetlen működés Az alkalmazásnak nem kell ismerni a megjelenítésben részvevő perifériákat. Az alkalmazásnak szabványos utasításokat kell adnia, amely alapján a megjelenítést végző rendszer létrehozza a megjelenítendő képet. A megjelenítést végző rendszer számára csak az alkalmazás utasításaira van szükség a megjelenítésre.

X Window System, X11 Az X Window System olyan kliens-szerver rendszer, amely egy ablakozó rendszer megvalósítást kínál, Unix/Linux rendszerben. Az X Window System előnye, hogy nyílt rendszer, és hogy hálózati környezetben is képes működni.

X Window System felépítése