Felkészülés az európai auditra Országos Statisztikai Tanács  2014. 07. 07.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A 43/2013. (XII. 29.) MNB rendelet, a pénz- és hitelpiaci szervezetek által a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő.
Budapest, március 5. Az MNVH és a NAKVI szerepe az IKSZT program lebonyolításában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató.
1 EMDOR KFT Integrációs Pedagógiai Rendszer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008/2009.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Compliance Önálló Főosztály Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai az OTP Bankban Michnai András igazgató Budapest, április 16.
Felkészülés az európai auditra Országos Statisztikai Tanács 
Tájékoztatás az EKOP-1.A.2 projektnek az OSAP összeállítására gyakorolt hatásáról Mag Kornélia OST február 24.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
3. Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
A 2014-ben esedékes szakértői vizsgálat Országos Statisztikai Tanács 
Az Európai Statisztika Gyakorlati Kódexe Az elveknek való megfelelés 2013–2014-ben esedékes átfogó európai felülvizsgálata Pál Tamara, Elnöki főosztály.
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
1 Tájékoztatás az OSAP 2013 előkészítéséről OST ülés május 14. Dr. Laczka Éva.
Szakmai Monitoring Műhely. RÉV projekt célja többek között: országosan egységes mérési és értékelési rendszer álljon rendelkezésre a szakpolitikai döntéshozók.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Zentai László : Az ELTE intézményakkreditációs tapasztalatai – XI. 18. Az ELTE intézmény- akkreditációs tapasztalatai (2009–2010)
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,

A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
A Gyakorlati Kódex értékelési folyamatának aktuális feladatai Országos Statisztikai Tanács ülése Mag Kornélia.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Tanfelügyelet és intézményi önértékelés – a megújuló külső és belső értékelési rendszer (TÁMOP-3.1.8)
A Gyakorlati Kódex értékelési folyamatának aktuális feladatai Országos Statisztikai Tanács ülése  Freid Mónika 1.
Startol a tanfelügyelet – összefoglaló a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről Maus Pál szakmai vezető TÁMOP
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
Kiskőrös Város Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése 4Sales Systems Államreform Operatív Program (ÁROP) 1.2.A.
Szakál Ferenc Pál. 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet.
Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda ÁROP „Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése”
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Szakmai beszámoló Bognár Márta tagozatvezető Bognár Márta tagozatvezető.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Országos Statisztikai Tanács
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Önértékelési projektterv
Országos Statisztikai Tanács
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
Országos Statisztikai Tanács
Tájékoztatás az NSKT évre tervezett működéséről, üléseiről, munkabizottságok megalakításáról Dr. Kárpáti József NSKT alakuló ülése.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Országos Statisztikai Tanács Statisztikai koordinációs főosztály
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Tájékoztató a évi OSAP összeállításának előrehaladásáról
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program RSZTOP-3 Tájékoztatás a Kísérő Intézkedések részprogram Adatszolgáltatási folyamatairól Hajléktalanokért.
2018/2019 tanév.
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Szakiskolai fejlesztési program
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Gyümölcsös ültetvények összeírása, 2017
Előadás másolata:

Felkészülés az európai auditra Országos Statisztikai Tanács 

I. Mi történt február óta?  1  Az európai színtéren  A HSSz-tagokkal közös felkészülés során  A KSH szakmai feladataiban

 2  kihirdették az audit elvégzésére ismételten kiírt tender nyertesét  AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. (EU hivatalos közbeszerzési értesítő: 2014/S )  a helyszíni látogatást végző szakemberek listája ismert – 20+2: közöttük két magyar  a szakértők és a nemzeti koordinátorok első közös értekezlete júniusban megtörtént  az Eurostat átvilágítása helyszíni interjúkkal lezajlott április végén  az ESGAB végezte, a jelentés készül, ESRB elé kerül vitára  a felkészülés önértékelési szakaszának eredeti határideje (2014. április 30.) április 25-én május 15-re módosult  Görögország az EU-elnökség miatt hosszabb határidőt kapott (június 30.)  a szükséges önértékelő kérdőívek és csatolandó dokumentumok teljes körét határidőre átadtuk  az országlátogatások sorrendje és időszaka nyilvánosságot kapott  Magyarország:2015. április – legkésőbb 6 héttel a látogatás előtt meg kell erősíteni Az európai színtér történései – 1.

 3  a helyszíni látogatások végrehajtásának körvonalazódó kerete, struktúrája  az elküldött önértékelő kérdőívek és dokumentumok alapján a szakértők kockázatértékelést végeznek, azonosítják a helyszíni látogatás hangsúlyos témaköreit  a helyszíni látogatás nem fog a teljes CoP megfelelés vizsgálatára kiterjedni  a helyszíni látogatáson a szakértőkön (3 fő) felül egy-egy Eurostat munkatárs is részt vesz megfigyelőként  a helyszíni látogatás hetének minden napja kötött, előre megtervezett időbeosztás szerint fog zajlani  a helyszíni látogatást követő 3 hónapon belül készítik el a szakértők a végső jelentés  a jelentést nem CoP-elvek szerint kell tagolni, hanem hangsúlyos témák szerint  a jelentések minőségellenőrzésére senior szakértőt, a finn statisztikai hivatal korábbi elnökét kérte fel az AAM. Feladata még pontosítandó.  a helyszíni látogatás során egyes HSSz-tagok is érintettek lesznek  az auditra való közös felkészülésünk következő szakasza ezt fogja segíteni Az európai színtér történései – 2.

Felkészülés a HSSz-tagokkal – önértékelés  4  a közös felkészülés tapasztalatai (minden HSSz-tag)  rendkívül jó együttműködés, nyitottság és partnerség volt jellemző  tanultunk egymástól, egymásról  a KSH koordinációs szerepének erősítésére tett javaslatok K Ö S Z Ö N E T !  a 4 felkért partnerintézménnyel közös felkészülés  AKI, MEKH, NGM, VM  Vágó Szabolcs, Gerencsér Ákos, Gulyás Krisztina, Páll Zsombor és Szabó Elemér  több szakértői egyeztetés, konzultáció  1-1 önértékelő kérdőív készült, az angolra fordítás a KSH feladata volt  március 10-re előállt mindegyik intézmény önértékelő kérdőíve  visszacsatolás K Ö S Z Ö N E T !

Felkészülés a HSSz-tagokkal – ami előttünk van  5  az önértékelési szakasz lezárult, de a helyszíni látogatásra való közös felkészülés folytatódik  az önértékelő szakaszban felépített kapcsolatok újraélesztése szükséges, az új intézményi elnevezések lejelentése  a közös felkészülést tartós és szisztematikus együttműködéssé szeretnénk fejleszteni, az auditon túlmutatóan  az egyes intézmények önértékelése során megfogalmazott fejlesztések előremozdítása, mentorálása (lehetséges formái: tanácsadás, jó gyakorlat adaptálása, közös fejlesztés stb.)  az intenzívebb HSSz-koordinációra vonatkozó elképzelések: lásd később  a koordináció hatékonyágát mérő kérdőívben megfogalmazott fejlesztési javaslatok megbeszélése, konkrét feladatokra bontása július - augusztusban

II. A HSSz-tagokkal közös felkészülés tanulsága  6  a statisztikai tevékenység nem mindenütt jelenik meg az SzMSz-ben  a statisztikai munka kevéssé dokumentált  van statisztikai jó gyakorlat az intézményekben  Agrárstatisztikai Információs Rendszer – VIR-ből képes adatokat kinyerni  a statisztikai adatokból való tájékoztatás gyakran esetleges, előre nem tervezett  keveset tudunk egymás statisztikai munkájáról  igény van a KSH intenzív szakmai közreműködésére, iránymutatására  kevés és nem kimerítő az intézmények közötti információcsere  KSH honlap – ebből a célból nem kihasznált felület

A HSSz-tagok önértékelése szerint…  7 önmaguknak megfogalmazott fejlesztési szándékok  elektronikus adatgyűjtés bevezetése  az adatszolgáltatók terhének mérése, csökkentése  metaadatok publikálása és rendszeres frissítése  publikációs naptár készítése, közzététele  a statisztikai munka, az adatelőállítási folyamat dokumentálása  az adatminőség mérése, minőségindikátorok kidolgozása, alkalmazása

A HSSz-tagokkal közös konzultáció alapján…  8 a HSSz-koordinációra megfogalmazott javaslatok  új Sttv., amely megerősíti a KSH koordinációs szerepét, szabályozza az adatcserét – 2014  ELEKTRA kiterjesztése a HSSz-tagok adatgyűjtéseire – 2014  KARÁT (az egymás közötti adatcserék csatornája) – 2014  munkacsoportok a HSSz-tagokkal együtt (tájékoztatási naptárak standardizálása, módszertan megvitatása, az adatokhoz való hozzáférés biztonságos csatornái, kutatói akkreditációs rendszer) –  információcserét, tudásmegosztást biztosító felület a KSH honlapon – 2015  erőforrás allokáció a koordinációra a KSH-ban – 2016

K ö s z ö n ö m Varga Zoltán  Elnöki főosztály