PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 2. előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

A PÉNZ.
A történelmi idő.
DIGITÁLIS PÉNZ.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Egyetemisták a pénzügyi kultúráért
Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ
Agrárgazdaságtan II. Előadás
Makroökonómia 2. előadás.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Pénzpiac.
Pénzpiac.
JVSZ KKV konferencia Ha eljön a változás szele, van aki falat épít, van, aki szélmalmot. (Kínai közmondás) Székely András.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
A magyar pénz története
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A pénz története -teszt
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalati pénzügyek alapjai
Csortos Orsolya, Kádár András
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
A JELENLEGI BESZÁMOLÓ TARTALMA
A számírás története.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A pénz fogalma Primitív pénz (csereeszköz/általános egyenértékes)
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Európa városi történelme
Pénzkínálat, pénzkereslet, pénzpiaci egyensúly
Makrogazdasági pénzügyek
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
Az aktív jellegű bankügyletek: lízing, faktoring, forfeting, váltó!
Gazdasági környezetünk
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
V ÁLLALKOZÁSOK A F ENNTARTHATÓ V ÁROSFEJLESZTÉSÉRT A HELYI PÉNZ BEVEZETÉSE HUSK/1001/1.1.2/0046 Bodon Géza Menedzser, projekt partner K ASSA, MÁJUS.20.
A pénz története.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3
A Pénz A mindenható pénz.
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
Sérült bankjegyek és érmék átváltása Belházyné Illés Ágnes Magyar Nemzeti Bank Szakmai konzultáció október 6. MNB Antall József Konferenciaközpont.
Vállalati pénzügyek alapjai
43. A pénz szerepe a gazdaságban A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? B. Mire használják a pénzt az emberek?
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Pénztörténet Előadó: Garami Erika. 2 Milyen legyen a fizetőeszköz? értékálló kis mennyiségben is hordozzon nagy értéket homogén, de osztható könnyen kezelhető.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
SZÁMVITEL.
A bankrendszer.
A PÉNZ KELETKEZÉSE, FEJLŐDÉSE ÉS A MAI PÉNZ
A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
A pénz kialakulása, fejlődése, funkciói.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
A piac és a piacgazdaság
SZÁMVITEL.
A pénz és a pénzforgalmazás
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Forint a Kezdetektől máig.
Mikro- és makroökonómia
A nemzetközi bankok kialakulása Készítette: Tábori Emese.
Előadás másolata:

PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 2. előadás Előadó: Bakos-Tóth Eszter teszter@karolyrobert.hu

1. PÉNZELMÉLETI ISMERETEK Pénz fogalma Pénzteremtés módjai Pénz funkciói

1.1. A pénz fogalma, történeti kialakulása, a pénzteremtés mechanizmusa Pénz fogalma: általános egyenértékes szerepét tartósan betöltő csereeszköz (100 Ft-os, római dénár) Pénz szerepe („körforgalom”) → %

A tőke mozgásának rendszerdinamikája (Forrás: www.wikipedia.hu)

A pénz értékének csökkenését inflációnak, növekedését pedig deflációnak nevezzük Pénz az, amit a piac annak fogad el Manapság a pénz legáltalánosabban használt fizikai formája a papírpénz (bár a hitelkártya egyre gyorsabban terjed) Annak ellenére, hogy bizonyos áruk, mint arany és ezüst a pénz lényegi tulajdonságait még mindig őrzik

Pénz története – 1. 0. szakasz: Önellátó gazdálkodás az emberek szűkebb vérszerinti kapcsolat alapján rendeződött közösségekben éltek, ezért mindent megosztottak egymás között, pénzre mint csereeszközre nem volt szükség kezdet: az áruk cseréjével hamarabb volt pénz, mint írás ősemberek között is működött (vadászok – kézművesek) felismerés: nem minden csereárunak azonos az értéke – egység kell

Pénz története – 2. 1. szakasz: Árucsere Az árucsere hátrányai: Körülbelül az Őskor vége felé és az Ókor elején kezdődött és teljesedett ki a szakosodás, s az így megtörtént a gazdasági munkamegosztásból elengedhetetlenül következett az áruk cseréje, például az iparosok gyártmányaikat élelmiszerekre cserélték Az árucsere hátrányai: nehéz volt olyan cserepartnert találni aki én árumért a számomra szükséges árut adta nehézkes volt egy áru értékét egy másikban meghatározni (a cserepartner találás nehézsége miatt nehéz volt az árakat összehasonlítani)

Pénz története – 3. 2. szakasz: Árupénz A cserekereskedelem hátrányainak kiküszöbölésére kialakultak az általánosan elfogadott közbenső csereeszközök, ezek a csere eszközök szintén áruk voltak, viszont olyan áruk amik a legalkalmasabbak voltak más árukra történő cserékre. Árupénz szükséges tulajdonságai: értékállóság oszthatóság egyneműség szállítható legyen mindenki által elfogadott legyen (gyakran a keresett árucikkek) Ez volt a legkorábbi pénzforma, mely az árucserét jelentősen leegyszerűsítette. Példák az árupénzre: só, szarvasmarha, sivatagos területek pedig gyakran teve, trópusi társadalmakban kagyló, bálnafog, kövek. Jelenkorban jó példa a börtönökben a cigaretta, kávé 

Pénz története – 4. nefrit fejszék (Nyugat-Európa) prémek (Észak-Európa) hódprém (Kanada) állatok (marha – ember/rabszolga ára: 4-300 marha) só (Via-Salaria) – Róma, Afrika, Borneó, Kína, Fidzsi-szigetek stb. Yap-szigete: lyukas kőtárcsák

Pénz története – 5. volt, amikor a pénznek konkrét felhasználási formája is volt: szárított hal – Izland mandula – India kakaóbab – Mexikó dohány – Virginia teatégla – Kína (még a második világháború után is)

Pénz története – 6. kauri: fehér, porcelán jellegű csiga: formája miatt jól számolható kemény, nehezen sérül kicsi és könnyű, jól szállítható Európában porcelángyártás – hamisítás kezdete

Pénz története – 7. Érmék elődei Mezopotámia – Kr.e. 1700 körül ezüstrudak – ebből darabok levágva Földközi-tenger – rézrudak – ebből darabkák „aprópénznek” idő után tudatosan egyforma súlyú darabkák használata, erre pecsétnyomat az uralkodótól érmepénz

Pénz története – 8. Vert fémpénz Lűdiai Birodalomból – arany alapból (uralkodó neve: Krőzus) eltérő súly és nagyság később görög városállamokban és gyarmatokon általában istenek képével díszítve első kivétel: Nagy Sándor – saját arckép

Pénz története – 9. rómaiak a gyarmatokról szereztek alapanyagot pénzeikhez provincia ura lett: szegény emberként ment egy gazdag országba és gazdag emberként jött el egy szegény országból érmék aranyból és ezüstből érmén képek: Caesar, Claudius, Caracalla stb. első infláció a római pénzekkel (nemesfém tartalmának csökkentése)

Pénz története – 10. Középkor – Frank Birodalom pénzreform: Kis Pipin és Nagy Károly pénzverőhelyek csökkentése állami felügyelet egységes súlyrendszer kialakítása font és pfenning bevezetése

Pénz története – 11. 3. szakasz: Fémpénz Amikor a nemesfémeket általánosan elfogadott lett az mérhetőségért pénzérmék formájában használták. Ez olyan pénz, amely jól felismerhető méretű, formájú és mintázatú, többnyire kerek. A pénzérme feltalálása azért volt jelentős előrelépés az árupénzzel szemben, mert kifejezetten a pénz funkcióinak ellátására alkotják, ezért könnyű szállítani, megismerni, és az értékét is jól megtartja A pénzérme jelentette több mint két évezreden keresztül a pénzt. A modern világban a pénzérme jelentősége csekély lett, csak a kis értékű tranzakciók váltópénzeként használatos Típusai: Bimetalizmus: kétféle fémből lévő pénz van forgalomban (pl.: arany, ezüst) Monometalizmus: egyetlenféle fémből lévő pénz van forgalomban

Pénz története – 12. a mindennapi életben, falun és vidéken nem terjedt el a vert pénz, maradt az „áruról árura cserélni” elv általános probléma a középkorban: nemesfém bányák kiürülő félben bővülő kereskedelem – sok és drága áru – „nehéz” fizetni – arany elterjedése vált általánossá

Pénz története – 13. 4. szakasz: Pénzhelyettesítők A gazdaság fejlődésével a nemesfémek véges mennyisége nem tudta kielégíteni a kereskedelemben szükséges pénz-szükségleteket. Ekkor a kereskedők váltókkal adtak fizetési ígéretük hitelesítésére, addig amíg pénzhez nem jutottak. Egymás váltóival kereskedők végül egymás között is fizettek. Ismeretlenek váltójának beváltása viszont nehézségeket okozott, ezért volt előre lépés mikor a bankok bocsátottak ki váltókat, amiket innentől bankjegyeknek neveztek. Az ország fizetőeszközének egységesítésére végül az állam vette kézbe a bankjegy kibocsátás egyedüli jogát.

Pénz története – 14. Marco Polo és a repülő pénz 13. században Peking – Kublaj kán udvara eperfa kérgének belsejéből pép – ebből papír – különböző méretek – írás és pecsét – pénzmester vörös pecsétje – érvényes pénz nagy mennyiség miatt gyakran infláció bankjegyhamisítók büntetése lefejezés hamisító feljelentőjének ezüst jutalom + elkövető teljes vagyona a papírokon szerepelt a vele egyenértékű pénzérme rajza az írástudatlanok számára

Pénz története – 15. Bankok és bankügyletek kialakulása (röviden) szakértők: arany és ezüsttartalmon megállapításához zsidó felekezetűek, mert keresztényeknek tilos volt pénzzel üzletelni pénzváltásból és kölcsönzésből próbáltak élni „bank” olasz szó, jelentése asztal

Pénz története – 16. később pénzbetétek elfogadása és átutalás – mai bankok előjele 12. századtól számlavezetés, majd kettős könyvvitel váltó kiállítása (papírpénz, de van mögötte nemesfém fedezet)

Pénz története – 17. Papírpénz Európában 1640-50 Londonban – letéti jegy megőrzött aranyról letéti jegyet elfogadták, fizetési forgalomban részt vett első valódi bankjegy Svédországban (kereskedő alapított bankot) túl sok papírpénz – bizalomhiány a lakosság részéről

Pénz története – 18. 17. század végén a papírpénz-kibocsátás általánossá vált kibocsátó: Norvégia, Anglia, Dánia, Franciaország első papírpénz infláció: Franciaország (forradalom) Magyarországon is forradalomhoz kapcsolódott a papírpénz-kibocsátás – ez volt a szabadságharc bukásának egyik oka

Pénz története – 19. Modern pénz I. világháború egész Európát megingatta Magyarországon és Németországban is hiperinfláció 1920. február – 10 tojás: 3,90 márka 1923. október – 10 tojás: 19’500’000’000 márka fémpénzek nem léteztek, csak papírdarabok

Pénz története – 20. radikális beavatkozásra, úgy pénzek bevezetésére volt szükség Európa szerte immateriális pénz: számlapénz: csak a banki ügyletekben létezik bankjegyautomaták elektronikus pénztárcák stb. cél a bankjegyek és pénzérmék kiszorítása

Kronológia – 1. 20’000 – őskőkor: természeti pénzek, cserepénz, használati pénz 2’000 – rúdpénz Mezopotámiában 1’500 – baltapénz és fejszepénz Európában 1’000 – kauri, állatpénz 500 – görög ezüstpénzek, majd aranypénzek 0 – arany és ezüstpénz Rómában

Kronológia – 2. 800 – Nagy Károly pénzreformja 1’000 – Magyarországon I. István uralkodása alatt megjelenik a dénár 1’300 – Magyarországon aranyforint, kínai papírpénz, arany pénzek Európában 1’600 – letéti jegyek, első bankjegyek Európában 1’800 – pénzrendszerek összehangolása Európában 1’946 – pénzreform Magyarországon 2’002 – euró bevezetése

Érdekesség: Ez a Delaware-i Híd Vállalat által 1836-ban kibocsátott 1-dolláros magánpénz 1841-ig volt forgalomban. (Forrás: www.wikipedia.hu)

Pénzforgalomban betöltött szerep alapján a pénz lehet: M1 (készpénz + látra szóló betétek) M2 (M1 + határidős betétek) M3 (M2 + kincstárjegy, biztosítási kötvény, hosszú lejáratú bankbetét)

1.2. A pénzteremtés módjai hitelnyújtás külföldi fizetőeszköz bank által történő megvásárlása  Ellentéte: a pénz megsemmisülésének módjai hiteltörlesztés külföldi fizetőeszköz eladása  bankjegyek elpusztítása Pénzteremtés lehetőségeit befolyásolja: bankban elhelyezett folyószámlabetétek állománya a bankok részére előírt kötelező tartalék nagysága a készpénzfelvétel gyakorisága, nagysága Pénzmultiplikátor = 1/t

1.3. A pénz funkciói értékmérő forgalmi eszköz (készpénzes fizetés) fizetési eszköz (áru- és pénzmozgás elválik) felhalmozási eszköz világpénz (ha minden funkció teljesül) Pénz forgási sebessége: pénzforgalom/pénztömeg ha nő: pénzteremtés ha csökken: pénzmegsemmisülés

Pénz csoportosításának lehetőségei – 1. A mai modern pénzt különböző szempontok szerint csoportosíthatjuk: 1. eredet szerint: jegybankpénz kereskedelmi banki pénz 2. formája szerint: készpénz számlapénz

Pénz csoportosításának lehetőségei – 2. 3. felhasználás szerint: szűken értelmezett pénz tágan értelmezett pénz 4. pénzfunkció betöltése helyszín alapján: belföldi pénz (belföldön látja el a pénz funkcióját) külföldi pénz (a külföldi fizetőeszköz belföldön nem pénz, de a belföldi pénzre váltható)

Pénz időértéke Megtakarításainkat több formában is elhelyezhetjük: betétszámlára tesszük, értékpapírt vásárolunk, ingatlant veszünk, de tarthatjuk készpénzben is stb. A betétben történő elhelyezéssel vagy az értékpapír vásárlással egy jelenbeli pénzt váltunk át egy jövőbeni pénzre. PV = present value (jelen érték) FV = future value (jövő érték)

FELADATOK (5) 1/1) Határozza meg a pénzmultiplikátor mértékét, ha a kötelező tartalékráta 9%! 1/2) Számítsa ki az M1, az M2 és az M3 nagyságát, ha - készpénz = 1.000 - látra szóló betét = 800 - határidős betét = 2.050 - értékpapírok = 1.700

1/3) Számítsa ki a látra szóló betétek és a határidős betétek nagyságát a következő adatokból! Szűken értelmezett pénzmennyiség = M1 = 1.680 A forgalomban lévő készpénz mennyisége=kp=980 Tágan értelmezett pénzmennyiség = M2 = 3.720 1/4) Egy hitelintézetnél valamely vállalkozás 10.000.000 Ft betétet helyez el. A kötelező tartalékráta 8%. a) Számítsa ki a bank kihelyezhető forrását! b) Határozza meg a pénzmultiplikátor mértékét! c) Értelmezze a pénzmultiplikátort!

1/5) Egy időszak pénzforgalma 6. 100. 000. 000 Ft 1/5) Egy időszak pénzforgalma 6.100.000.000 Ft. A forgalomban lévő pénztömeg 715.000.000 Ft. Mekkora a pénz forgási sebessége?

Köszönöm a figyelmet!