A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium OSAP adatgyűjtéseinek átvétele

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Kommunikáció fejlesztési koncepció Készítette: Juraszkó Péter, Oláh István, Szücs Mónika, Varga Tamás.
Szervezetfejlesztési Program
TÁMOGATÓ SZOLGÁLATOK VII. ORSZÁGOS SZAKMAI KONFERENCIÁJA
A 43/2013. (XII. 29.) MNB rendelet, a pénz- és hitelpiaci szervezetek által a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
Tájékoztatás az EKOP-1.A.2 projektnek az OSAP összeállítására gyakorolt hatásáról Mag Kornélia OST február 24.
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
ORFK PORTÁL On-line bejelentések rendszere
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
A népszámlálási adatkincs hasznosítása
1 Tájékoztató rojektről április 23. Tájékoztató az EKOP1.A „Adatállományok központosított átvételét, átadását kezelő, valamint.
1 Tájékoztatás az OSAP 2013 előkészítéséről OST ülés május 14. Dr. Laczka Éva.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
4. számú főút Debrecen elkerülő szakasz
1 Tájékoztatási feladatok a központi bevallás-befizetés kapcsolatában.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Felkészülés az európai auditra Országos Statisztikai Tanács 
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
ELEKTRA évi működés, évi kiterjesztés Kópházi József.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Az NFFF megvalósításának szervezési és szervezeti kérdései
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Az Erasmus program szervezése Székely Ágnes Erasmus programvezető.
Üzemgazdasági szemlélet a gyakorlatban
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
Országos Statisztikai Tanács
Országos Statisztikai Tanács
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
Országos Statisztikai Tanács
Tájékoztatás az NSKT évre tervezett működéséről, üléseiről, munkabizottságok megalakításáról Dr. Kárpáti József NSKT alakuló ülése.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Országos Statisztikai Tanács Statisztikai koordinációs főosztály
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Tájékoztató a évi OSAP összeállításának előrehaladásáról
2018/2019 tanév.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Gyümölcsös ültetvények összeírása, 2017
Előadás másolata:

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium OSAP adatgyűjtéseinek átvétele Országos Statisztika Tanács 2014. július 7.

Előzmények -1. 1133/2011. Korm. Határozat a vállalkozói adminisztratív terhek csökkentéséről (…folytassanak egyeztetéseket a feladatok KSH részére történő…átadására vonatkozóan) 2011 május: Tárcaközi munkacsoport alakult 2012 június 5: KSH koncepció vázlat a központosított elektronikus adatgyűjtési rendszerre vonatkozóan. 2013 június: az NFM-KSH egyeztetések folytatása, átadási/átvételi szándék megfogalmazása … Az NFM OSAP adatgyűjtéseit 2008 óta a Delta Informatika Zrt. gyűjtötte be és dolgozta fel (a szerződés 2013. december 31-én lejárt)

Előzmények -2. 2013. szeptemberében a KSH elnyerte az EKOP 2.A.2. sz. „KSH Portál, elektronikus adatgyűjtési szolgáltatás és üzemeltetési infrastruktúra fejlesztés” tárgyú pályázatot! A pályázatban (többek között) 50 db új, a Hivatalos Statisztikai Szolgálathoz tartozó adatgyűjtés KSH- ELEKTRA rendszerbe történő integrálását vállaltuk. Határidő: 2014. szeptember 15.! Az eredeti terveket át kellett dolgozni és az ELEKTRA rendszer igényeinek megfelelően egyes fejlesztéseket korábbi időpontra kellett ütemezni.

Milyen előnyökkel jár az átvétel? Már középtávon is előnyös a statisztikai rendszer minden szereplője számára! NFM: javuló adatminőség, konzisztencia Adatszolgáltató: csökkenő teher, egységes adatszolgáltatási rendszer KSH: statisztikai szakmai presztízs növelése … Ez rövid távon igen jelentős fejlesztést igényel a KSH részéről, a teljes rendszer integrációt 3 év alatt tudjuk elérni.

Mit tettünk az elmúlt egy évben? 1. Összeállítottunk egy átfogó jellegű helyzetfelmérő kérdőívet (2013 június): Adatgyűjtések jellemzői Adatfeldolgozási feladatok Tájékoztatási feladatok A kitöltött kérdőívet 2013. augusztus elején kaptuk vissza az NFM-től. A rendelkezésre álló információkat feldolgoztuk. 2013. szeptember 2. Előterjesztés az Elnöki Értekezlet részére (helyzet felmérés, megoldási javaslatok, erőforrás igény). Döntés született a tárgyalások folytatásáról. Szóbeli megállapodás az NFM és KSH között.

Mit tettünk az elmúlt egy évben? 2. 2013. október. Megbeszélés a 2014. évi OSAP NFM fejezet feladatainak elvégzéséről a Minisztérium és a KSH szakmai és jogi/ költségvetési vezetői között. Ezt követően 2013. november 11-ig több alkalommal szakértői szintű egyeztetések az NFM és a KSH érintett szakmai területei, valamint az informatikus munkatársak között. 2014. február 21. Megállapodás közfeladatok tartós jelleggel történő átadásáról-átvételéről az NFM és a KSH között.

(Erő)források Fejezeti átcsoportosítás NFM és KSH között 2014. évre Többlet létszám igény a KSH-ban: Kompetencia központ: elsősorban KSH központi szakfőosztály, mert: Adatszolgáltatói szám kevés Speciális szakismeret részben már megvan Ezelőtt is kompetencia központként látta el Folyamatos kapcsolattartás az NFM-mel Kisebb fejlesztések a Pécsi főosztályon (OSAP 1857) és az informatikai főosztályon

Megvalósítandó feladatok – 1. Az OSAP keretein belül, az NFM fejezetében szereplő 29 adatgyűjtés , ebből 2 közvetlen adatátvétel 17 NFM adatátvétel HSSZ más szerveitől (főleg KSH) Teljes statisztikai munkafolyamat és IT háttere, pl: Adatszolgáltatói kör kijelölése Adatgyűjtés és szervezés Ellenőrzés, feldolgozás Publikációk, adatátadás, nemzetközi adatszolgáltatás Elektronikus adatgyűjtő és feldolgozó rendszer kifejlesztése és üzemeltetése Döntés támogatás, egyedi kérések teljesítése stb.

Megvalósítandó feladatok – 2. 2013. évi OSAP feldolgozása: a 2013. éves és évközi adatgyűjtésekről még a Delta Informatika Zrt. végzi el. 2014. évi OSAP: az adatgyűjtések az NFM fejezetében maradnak, de 2014-től már a KSH-ba érkeznek az adatok és itt történik a feldolgozás stb. Az EKOP miatt időben legalább félévvel előrehozott - GSZR (Gazdasági Szervezetek Regisztere), - GÉSA (Adatgyűjtés-szervezési rendszer), META (általános rendszerinformációk), ELEKTRA (elektronikus adatgyűjtés) ADÉL (adatellenőrzési, javítási rendszer) rendszerekbe történő integrálás az éves kérdőívek esetében is.

Megvalósítandó feladatok – 3. 2014-ben az adatgyűjtések szakmai áttekintése, az egyszerűsítési, adminisztratív tehercsökkentési, hatékonyság növelési lehetőségek feltárása. Változtatási javaslatok egyeztetése NFM-mel a 2015. évi OSAP ütemtervnek megfelelően. 2015-ben: Kérdőívek véglegesítése, felkészülés - az EAR (Egységes Adatfeldolgozó Rendszer), - Adattárház, - Tájékoztatási adatbázis fejlesztésekre.

NFM adatgyűjtések T 1 2 3 4 R, T 5 7 6 R 21 29 Szakmai terület Módja Havi Negyedéves Éves Összesen A kötélpálya, sikló, sífelvonó szalagpálya balesetek adatai T 1 Vasúti szállítás és infrastruktúra 2 Vízi szállítás és infrastruktúra 3 4 Légi szállítás R, T 5 7 Közutak Közúti közlekedés és infrastruktúra, gazdálkodási és hitelszolgálati adatok; a közlekedésrendészet ráfordítási adatai, a hatósági igazgatási tevékenység adatai 6 Postai szolgáltatások, hírközlés, média és műsorszórás adatai és hatósági tevékenység adatai R Távközlési szolgáltatások Internet szolgáltatások 21 29

A kérdőívek főbb jellemzői A kérdőívek adatszolgáltatói köre jellemzően 1-120 közé esik, az adathelyek száma adatgyűjtésenként eltérő, és igen széles skálán (50-5504 db) mozog Az éves adatgyűjtések száma több, ebből 2013-ban 7 db volt új (!) A 8 db évközi adatgyűjtés közül 7db negyedéves 2014-ben a KSH-ELEKTRA keresztül és egy havi gyakoriságú OSAP e-mail-en keresztül érkezik be a KSH-ba. Sürgetés, pótlás telefonon és levélben postai úton, valamint elektronikus úton történik Nincs mintavétel, pótlás és teljeskörűsítés A feldolgozott adatok adatbázisba kerülnek

KSH Szervezési feladatok, határidők Az adatgyűjtések adatszolgáltatói körének kijelölése egyeztetés, jóváhagyás az NFM részéről: 2013. október Adatfogadási, betöltési, adatellenőrzési logikai specifikációk elkészítése: 2013. október META (általános rendszerinformációk) adatok leírása: 2013 december (évközi), 2014. február (éves) A 2014. évi évközi kérdőívek és az útmutatók leadása, közzététele KSH honlapon: 2013. december 2. ELEKTRA kérdőívszerkesztés, adat-előkészítő alkalmazás elkészítése: 2014. január (havi), 2014. március (többi évközi), 2014. június (éves) Adatgyűjtések szakmai áttekintése - egyszerűsítési, hatékonyság növelési lehetőségek feltárása: 2014. márciustól folyamatos OSAP egyeztetés keretében

Évközi adatgyűjtések, 2014 2014. februártól kezdődően havonta, illetve a negyedévet követő április hónapban begyűjtésre kerültek az évközi kérdőívek. A késve küldő adatszolgáltatókkal felvettük a kapcsolatot, és szükség esetén írásbeli figyelmeztető leveleket is küldtünk részükre. Az adatgyűjtések ellenőrzése, a szükséges javítások elvégzése és egyeztetése az adatszolgáltatókkal megtörtént. Az NFM részére a határidőre átadásra kerültek az évközi adatgyűjtések : - egyedi elektronikusan beérkezett kérdőívei - az egyedi feldolgozott adatok - az összesített adatok és az adatszolgáltatói kör listája

2014. I. negyedévi évközi NFM adatgyűjtések beérkezési arányai OSAP szám Szakmai terület Időszak Összes kijelölt adat-szolgáltató Összes elvárt adat-szolgáltató Beérkezett kérdőívek (%) 1382 A gazdálkodást jellemző fontosabb adatok 2014. I. né. 71 95,8% 1707 A távközlési tevékenység évközi adatai 95 94 96,8% 1857 A kikötői áru- és hajóforgalom 2014. I-III. hó 152 140 100,0% 1957 A hírközlési gazdasági szervezetek gazdálkodását jellemző adatok 127 125 92,0% 1994 Az internet szolgáltatás évközi adatai 92 91 92,3% 2145 A postai szolgáltatás és a futárszolgálat negyedéves adatai 27 96,3% 2248 Légiszállítás az indulási és célállomások szerint 10 2251 Magyarországi repülőterek forgalmi adatai 7

…További feladatok Korábbi évek Delta Informatika Zrt. által feldolgozott adatainak migrációja, adatbázisba szervezése Minisztériumi standard adatigények biztosítása NFM hozzáférése az egyedi adatokhoz A NFM OSAP adatátvételeinek feldolgozása A Minisztérium adatátadási, nemzetközi adatszolgáltatási feladatainak ellátása Publikálás (évkönyvek) …Ezek egy részéhez is várhatóan informatikai támogatás szükséges!

Tapasztalatok, tanulságok Ez egy újszerű helyzet, evolúciós lépés a HSSZ hatékonyságának növelése szempontjából. Az eddigi tapasztalatok összességében igen pozitívak, követendő példa lehet a HSSZ többi tagja számára: Az adatminőség, konzisztencia javul(t) Az adatszolgáltatói terhek csökkennek A ‘minisztérium: adatgazda – KSH: üzemeltető’ működési modell egy jó kompromisszum mindkét fél számára. Szolgáltatói szemlélet erősítése a KSH-ban: csak szakmai javaslatokat teszünk, az adatgazda dönt. Az egyedi adatok igénye a további integráció szempontjából kihívást jelenthet.

Köszönöm a figyelmet! peter.szabo@ksh.hu