A hőtanban alkotott fizikusok bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Hőközlés – Alapfogalmak Hővezetés és hősugárzás
HŐMÉRSÉKLET NOVEMBERi HÓNAP.
Gázok.
Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
Ideális gázok állapotváltozásai
Hősugárzás Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék.
Hőközlés – Alapfogalmak Hővezetés és hősugárzás
Albert Einstein munkássága
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
HŐTAN, más szóval TERMODINAMIKA
Hősugárzás.
KISÉRLETI FIZIKA III HŐTAN
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
Termikus kölcsönhatás
BMEGEENAEHK BMEGEENAEG2
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
Hőtan.
Isaac Newton.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Georg Simon Ohm Életrajza..
A hőmérséklet mérése Gabriel Daniel Fahrenheit ( )
Termodinamika és statisztikus fizika
Charles Augustin de Coulomb
Julius Robert Mayer élete
Gabai Patrik 11.c James Prescott Joule.
Hő és áram kapcsolata.
Issac Newton Gravitáció
Ludwig Boltzmann Czinege Márk Ádám 11.c.
Rövid életrajza Következtetés Tanulmánya Felfedezés Bizonyítása
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készítette: vígh Ramóna 10.a
Daniel Gabriel Fahrenheit
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Ludwig Boltzmann.
Munka.
Czene Alexandra 9.b.
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Heike Kamerlingh Onnes
L UDWIG E DUARD B OLTZMANN K ONCSOR K LAUDIA 10. A.
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette: Simon Gergő 10.A
Készítette: Sepsi Nikolett 10.d. Élete (életrajzi adatok) Munkássága Tudományos tevékenységei: Statisztikus mechanika Vektoranalízis Kémiai termodinamika.
Heinrich Rudolf Hertz.
William Thomson Lord Kelvin
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Készítette: Nagy Attila
Charles Augustin Coulomb
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Hő és az áram kapcsolata
Ludwig Boltzmann.
William Thomson /Lord Kelvin/
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Környezettechnikai eljárások gyakorlat 14. évfolyam
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
A hőmérséklet mérése.
Excel-Időjárásszámitás lépései
EGYENÁRAM Egyenáram (angolul Direct Current/DC): ha az áramkörben a töltéshordozók állandó vagy változó mennyiségben,
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A fizika mint természettudomány
A hőtágulás.
Hőtan.
Előadás másolata:

A hőtanban alkotott fizikusok bemutatása

Anders Celsius (1701-1744) Anders (Andres) Celsius 1701. november 27-én született Uppsalában Anders Celsius svéd fizikus és csillagász. 1730-1744 között az uppsalai egyetemen dolgozott, ahol a csillagászat professzora volt 1740-ben megépíttette az uppsalai obszervatóriumot. 1737-ben tervezte meg a ma is általánosan használt (100 fokos beosztású) hőmérsékletskálát, melynek azóta is megorízte nevét, sőt az egyik leggyakrabban elhangzó névvé tette világszerte Celsius azonban a forráspontot jelölte 0-val, s a fagyáspontot 100-al, a két számot 1750-ben Stromer svéd tudós cserélte fel. A hőmérsékleti skálát először Fahrenheit állította fel 1714-ben, ezt az Egyesült Államokban ma is használják. Ennek 0 pontja a szalmiáksó vizes oldatának fagyáspontja (-32C fok), a felső alappont a víz forráspontja, amelyet 212 foknak határozott meg.

Lord Kelvin (William Thomson) 1824-1907 Kelvin angol fizikus, természettudós. -1824 júniusában született Belfastban. Sir William thomson 1892-ben változtatta meg nevét Lord Kelvinre. -Tanult Glasgowban, Cambridgeben és Párizsban is. 1846-ban elnyerte a glasgowi egyetemen a fizika tanszéket 1847-ben bevezette az abszolút hőmérsékleti skálát. -1851-ben megjelenik a "Hő dinamikus elmélete című műve". 1853-ban termodinamikai megfontolásokkal (a gravitácios összehúzódás energiájából lesz a hő) levezeti Helmholtz-cal együtt, hogy a Nap 50 millió éves. A Földre 400 millió évet kap eredményül. Később a darwinizmus körüli vitában az egyik legelgondolkodtatóbb ellenérvnek számítanak hibás eredményei. ( A Nap hőtermelésének helyes elméletét csak századunk harmincas éveiben találta meg Bethe). -1854-ben az Atlanti-óceán alatti kábelfektetés kérdésével kezd el foglalkozni. Elmélete szerint az elektromos jelek terjedése a hőterjedés mintájára történik. Ezzel a feltételezéssel sikerült a nagy távolságú jeltovábbítás problémáját megoldani. A fektetési munkákat 1889-ben ment nyugdíjba.

Abszolút hőmérsékleti skála 1847 A Kelvin-skálát, amelyet Lord Kelvin alkotott meg, ma is csak a tudomány használja, pedig ennek a skálának természetes alappontja van, az abszolút nulla fok. Igaz, a beosztása megegyezik a Celsius-skáláéval, így azt mondhatjuk róla: a Celsius-skálától csak annyiban különbözik, hogy a nulla pontja körülbelül –273 Celsius-fokon van.

Joseph Luis Gay-Lussac, (1778 - 1850) Francia fizikus, kémikus. St-Léonard-ban (Haute-Vienne) született. Párizsban tanult, tanulmányozta a gázok és gőzök viselkedését, megalkotta a róla elnevezett gáztörvényeket. Léggömbbel a magasba emelkedett, hogy a Föld mágneses mezejét tanulmányozza, s hogy elemzés céljából levegőmintákat gyűjtsön. Ezek az elemzések vezették legnagyobb fölfedezésére, a róla elnevezett gáztörvény megfogalmazására (1808). 1809-től a párizsi Ecole Polytechnique, 1832-től pedig a Jardin des Plantes kémiaprofesszora volt. Párizsban halt meg.

Rudolf Clausius (Julius Emanuel), (1822-1888) német matematikai fizikus ő fogalmazta meg a termodinamika második főtételét, és ő alapozta meg a termodinamikát mint egzakt tudományt 1850-ben kinevezték a berlini Tüzérségi és Műszaki Főiskola fizikaprofesszorává. Ugyanebben az évben tette közzé a termodinamika második főtételét Eredményeit alkalmazva részletesen kidolgozta a gőzgép elméletét, hangsúlyozva az entrópia szerepét 1855-ben lett a zürichi Polytechnikum fizikaprofesszora Két évvel később azzal járult hozzá az elektrolíziselméletéhez, hogy felvetette: a molekulák folyamatosan kicserélődő atomokból állnak, és az elektromos erő nem okozója, csak egyszerűen irányítója a kicserélődésnek Ez a nézet vált később az elektrolitikus disszociáció, a molekuláknak töltött atomokra vagy ionokra való bomlását leíró elmélet alapjává

Boltzmann, Ludwig EduardBoltzmann(1844-1907) Ludwig Eduard (szül. 1844. febr. 20. Bécs - megh. 1906. szept. 5. Duino, Olaszország), fizikus, legnagyobb eredményeit a statisztikus mechanika kidolgozásában érte el. Az 1870-es években Boltzmann cikkek sorozatában mutatta meg, hogy a termodinamikának az energiacserére vonatkozó második fôtétele megmagyarázható a mechanika törvényeinek és a valószínûségelméletnek az atomok mozgására való alkalmazásával1866: A Bécsi Egyetemen doktorátust szerez a kinetikus gázelmélet témakörében, Josef Stefannál. Doktori értekezésében az entrópiát elsõként értelmezi állapotfüggvényként .Stefan asszisztenseként kezdi meg tudományos pályáját. 1872: Felismeri, hogy a "hõ mechanikai elméletének problémái egyúttal a valószínûségelmélet problémái is." 1879: A Stefan törvényt elméletileg is levezeti.(A Stefan-Boltzmann törvény szerint egy abszolút fekete test kisugárzott összes energiája a hõmérséklet negyedik hatványával arányos) 1904: Amerikai elõadó körútja során. Depressziója elhatalmasodik rajta. 1907:A duinoi tengerparton családi nyaralás közben felakasztja magát.

James Prescott Joule (1818–1889) Született 1818. december 24-én Salford, Lancashire, Anglia – elhunyt 1889. október 11-én Sale, Cheshire. Brit fizikus. Megállapította, hogy az energia különféle formái, a mechanikai, az elektromos és a hőenergia lényegében azonosak, egyik a másikba átalakítható. Ilyenformán megalkotta az energiamegmaradás törvényének, a termodinamika első főtételének az alapjait. 1854-ben a(Hőtermelés galvánelektromossággal) című dolgozatában írta le a "Joule-effektus"-t. Kimondta, hogy egy huzalban az elektromos áram által keltett hő arányos a huzal ellenállásának és az áramerősség négyzetének a szorzatával. 1843-ban közölte az egységnyi hő termeléséhez szükséges munka nagyságát, ezt nevezik a hő mechanikai egyenértékének. Különböző anyagokkal kísérletezve azt is megállapította, hogy a hő az energia egyik formája, függetlenül attól, milyen anyagot hevítenek. 1852-ben Joule és William Thomson felfedezte, hogy ha valamely gáz külső munkavégzés nélkül kitágul, a hőmérséklete akkor is csökken. A hő mechanikai egyenértékét általában a J betűvel jelölik, a munka és az energia egyik egysége a joule nevet viseli.