A Fénysebesség mérése 1800-ig.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Georg Simon Ohm ( ).
Radnóti Katalin Eötvös Loránd Tudományegyetem
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
A Hold nélküli élet Tömegvonzás szerepe. Évente 3,8 cm-rel távolodik.
A) A bolygók pályájának megfigyelése után azonosítsa a bolygók neveivel a betűjelüket! Írja utánuk a betűjelüket! a)  Szaturnusz b)  Jupiter
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
Az Európán kívüli világ
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Manapság a Földről így vizsgáljuk a csillagokat…
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Az olasz természettudós és a dán csillagász
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Szaturnusz Körmendi Kata 2009.
Pitagorasz tétel és életútja.
A Föld helye a világegyetemben
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
A fénysugár eltérülése
Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygójaNaprendszerbolygója a Nap körüli keringési ideje 88 napNap a Merkúr a Földről nézve fényesnek látszik,
A csillagászat keletkezése
Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:
 Eleinte a csillagászat csak a szemmel látható égitestek megfigyelésére, és mozgásuk el ő rejelzésére korlátozódott. Az ókori görögök számos újítást.
Fogyatkozások.
Jupiter Perényi Luca.
Készítette :Varga Sára
Milétoszi filozófusok
Föld körüli keringés fizikája
Fénysebesség mérése a 18. század után
A fénysebesség mérése a 18. századig
FÉNYSEBESSÉG MÉRÉSE 1800-IG
Fénysebesség mérése a 19. századig
Issac Newton Gravitáció
Fénysebesség a XIX. században
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
Készítette: Juhász Lajos 9.c
Evangelista Torricelli
A Fénysebesség mérése 1800 előtt
Newton és gravitációs törvénye
Galilei-féle relativitási elv
Nikolausz Kopernikusz
Készítette: Győrik Viktor
Galileo Galilei élete és munkássága
Galilei és a csillagászat
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Készítette: Csapó Krisztina 9/c
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Készítette: Juhász Alexandra
Galilei és az inkvizíció
Christiaan Huygens a csillagász
Készítette: Zsiros Ádám 10.d
Kepler-féle távcső fejlődése
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette: Prumek Zsanett
Galileitől Newtonig vezető út
Készítette: Réczi Laura
Készítette: Topp István Dániel
FIZIKA Égi mechanika: Kepler törvényei Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Exobolygók légköre Projektmunka Készítette: Dávid Tamás, Fizika BSc Témavezető: Dr. Szatmáry Károly, habil. egyetemi docens, az MTA doktora.
FÉNYTAN A fény tulajdonságai.
A felvilágosodás előfutárai
Galileo Galilei Készítette : Adorján Bezaló. Élete: Galilei az olasz Pisában született ben.Orvosnak készült a pisai egyetemen de anyagi okok miatt.
A HOLD Átmérője 3476 km Távolsága a Földtől km
Előadás másolata:

A Fénysebesség mérése 1800-ig. Készítette:Prumek Zsanett

Galilei kísérlete A fénysebesség mérését többen megkísérelték, egyik első közülük Galilei volt, aki két távoli hegycsúcson egy-egy lámpást helyezett el. A kísérletben először Galilei nyitotta ki lámpásának ablakát, és mikor a segítője a másik hegycsúcson megpillantotta a fényt, ő is kinyitotta a sajátját. Galilei a kísérletet különböző távolságokkal megismételte, de nem kapott eltérést, így rájött, hogy a mért idő jelentős részét az emberi reakcióidő teszi ki. Annyit megállapított, hogy a fény sebessége igen nagy. Mások úgy próbálták elvégezni a mérést, hogy egy éjszaka elsütött ágyú fényének egy távoli tükörről visszaverődését figyelték. A kísérlet szintén csak annyi eredményt hozott, hogy a fénysebesség igen nagy.

A RÖMER-MÓDSZER Fénysebesség óriási értéke miatt a mérhetőségnek az a feltétele, hogy a mérés alatt a fény elég nagy (pl. csillagászati) távolságokat fusson be, illetve hogy kis (földi) távolságok esetén a technika elég fejlett legyen ahhoz, hogy kis időtartamokat is mérni tudjanak. Az első mérés Olaf Römer dán csillagász nevéhez fűződik, aki 1676-ban a Jupiter holdjainak fogyatkozási idejét tanulmányozta. Azt mérte meg, hogy a holdak, miközben a bolygó körül keringenek, mennyi időt töltenek a bolygó árnyékában. Römer úgy találta, hogy amikor a Föld az ábra szerinti A helyzetben van a J 1 Jupiterhez képest, illetve amikor a Föld és a Jupiter C és J 2 helyzetben van, akkor valamivel több, mint 10 perces különbség van a hold eltűnése és felbukkanása között.

Ennek megmagyarázásához feltételezte, hogy a fény véges sebességgel érkezik a Jupitertől a Földre, és mivel a Föld C -ben van legmesszebb a Jupitertől, a megfigyelt késés az az idő, ami a fénynek a többlet út megtételéhez szükséges. Mérései alapján 1000 másodpercre becsülte az időt, ami alatt a fény a Föld pályájának átmérőjével megegyező távolságot megteszi. Ebből a mérésből (akkoriban a földpálya sugarát sem ismerték pontosan) a fénysebesség ma ismert értékénél mintegy 30%-kal kisebb értéket kapott.

Élete és munkássága Jean Picard tanítványa és barátja volt. 1671 és 1681 között Párizsban Lajos trónörököst tanította, valamint az akadémiának is tagja volt, majd Koppenhágában a matematika tanára lett, ahol a Longomontanus által alapított Rundetårn csillagvizsgáló hírnevét gyarapította. Egyszersmind a város és az állam tevékeny szolgálatában állott, polgármester és államtanácsos is volt. Értékes meridián-megfigyelései 1728-ban a csillagvizsgáló leégése alkalmával majdnem teljesen elvesztek. Az ő javaslatára vezették be Dániában és Norvégiában a Gergely-naptárt.

James Bradley 1728-ban az angol James Bradley az aberráció jelenségét felhasználva már 301 ezer km/s értéket határozott meg fénysebességként. Bradley az aberráció jelenségével már 1% pontossággal határozta meg a fénysebességet. Ennek lényege, hogy ha a (hosszúkás) távcső a bejövő fénysugárra merőlegesen mozog, akkor a távcsövet nem pontosan a fénysugár irányába kell beállítani, hanem attól kissé ferdén.

Élete és munkássága Angol csillagász.A nagybátyától tanult csillagászatot aki Rev. J. Pound csillagász volt. 1718-ban beválasztották a Royal Societyre, és a 1721-ben tanított az University of Oxfordban. Ő volt a felfedezője a aberráció csillagfény, ami a fény véges terjedési sebessége és az orbitális mozgás a 1748-ban tárta fel csomóponti mozgást a Föld tengelyénél .

Köszönöm a Figyelmet! http://www.mozaweb.hu/Lecke-mozaWeb-A_feny-A_fenysebesseg_meresi_modszerei-99537 http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9nysebess%C3%A9g