Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
Advertisements

Energia a középpontban
Energiatakarékos otthon
Radioaktivitás és atomenergia
Hogyan jut el az áram a lakossághoz?
Vízerőmű.
Energia a középpontban
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Energia témakör tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A legelterjedtebb energiahordozók.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
A Föld energiagazdasága
Az Atomenergia.
Megújuló források Készítette: Demcsák Nikolett 11/A
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Villamosenergia-termelés hőerőművekben
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
A nukleáris energia Erdős-Anga János.
VÍZERŐMŰVEK Folyóvizes erőmű Tározós erőmű Szivattyús-tározós erőmű
Kiégett üzemanyag és radioaktív hulladékok elhelyezésének távlatai
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Radioaktív anyagok szállítása
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos.
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
Az atomenergia.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló Energiaforrások
Ihász Gábor Általános Iskola
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
A szénerőművünk. A szén elégetésekor felszabaduló hővel vizet melegítünk, hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba.
Magfúzió.
Az atomerőművek.
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
Készítette: Szabó Bálint
Vízerőmű BME - GTK Energetika előadás prezentáció
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló és nem megújuló erőforrások
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, december 15. A radioaktív hulladékelhelyezéssel kapcsolatos hazai feladatok Dr. HEGYHÁTI JÓZSEF Ügyvezető igazgató, RHK.
Fúzióban a jövő.
Atomerőművek Energiatermelés és Környezetvédelem.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
Megújuló Energiaforrások
Energetikai gazdaságtan
A Naperőművek.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Rendszerek energiaellátása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata; az energiatermelés Építés- és környezetföldtan 8.
Atomerőmű. Működése A reaktor térben maghasadást idéznek elő amely, magas hő leadással jár. Ezzel az energiával vizet melegítenek fel melynek gőzével.
Vízerőmű működésének elvi vázlata A - víztározó, B - gépház, C - turbina, D - generátor, E - vízbevezetés, F - frissvíz csatorna, G - villamos távvezeték,
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Az elektromos energia termelése, továbbítása és felhasználása
Készítette: Szabó Bálint
A hazai erőműpark és a villamosenergia-ellátás helyzetéről
Energetikai gazdaságtan
Készítette: Szanyi Zoltán RJQ7J0
A maghasadás és a magfúzió
Atomerőművek a villamosenergia-termelésben
Előadás másolata:

Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai Vég Miklós – 12.c

Az erőmű elvi felépítése, működése Primer kör: maghasadás útján felszabaduló hőenergia elszállítása a reaktor aktív zónájából a szekunder kör gőzfejlesztőjébe. A hőleadás a hőcserélőben csőrendszeren keresztül csak termikus érintkezés útján valósul meg. Szekunder kör: a nyomás csökkentésével a turbinát meghajtó nagy nyomású gőzt állítanak elő. A turbinák mozgási energiája alakul át a generátorokban elektromos energiává.   Harmadik kör: a turbina fáradt gőzét csapatják le vízhűtéssel. Paksi atomerőműnél a Duna vize a harmadik nyitott körben hűti a turbinák gőzlecsapató kondenzátorait. Tehát a magreakció hőt termel, amit a hűtővíz, ami felforrósodik a gőzfejlesztőbe, visz, ahol a hűtővíz gőzzé alakul, a nagy nyomású gőz hatására a gőzturbina mozgási energiája alakul át villamos energiává. Az elektromosságot elvezetik: transzformátorvillamos hálózat, a hideg vizet szállító szeparált vezeték pedig a gőzt újból vízzé alakítja.

Az atomerőmű és a hőerőmű energiatermelésének összehasonlítása Az atomerőmű villamos energia termelése csak annyiban különbözik a hagyományos hőerőművétől, hogy az utóbbiban a hőenergiát fosszilis tüzelőanyagokból nyerik (szén, olaj, földgáz), addig az atomerőműnél atommaghasadásból vagy magfúzióból. Az uránmagok hasadásakor felszabadult teljes energia mólnyi mennyiség esetén ami kinyerhető, az 20 millió MJ. Ennyi energia kb. ezer tonna szén elégetésével nyerhető. Tehát a nukleáris energia gazdaságos, nem is elhanyagolható tény a fosszilis anyagok mennyisége csökken, egyszer elfogy.

Veszélyesek az erőművek? A tábla szerint az atomreaktorok működése biztonságos, a kockázata elenyésző a többi civilizációs ártalmat vizsgálva.

A világ energiatermelésének megoszlása: Az energia termelő reaktorok száma kb. 400. Ezek összteljesítménye kb. 350ezer MW. A világ villamosenergia-termelésének kb.17%-a. Az összes energiafelhasználásnak kb. 7%-át adja. Paks a hazai villamosenergia-termelés 40 %-át adja.

A környezetei hatások Folyamatos radioaktívanyag-kibocsátás → mértéke rendkívül kicsi. Radioaktív hulladékok rövid és hosszú távú kezelése, elhelyezése → a probléma megoldása világméretű globális kérdés. Kis, közepes (ruhák, munkaeszközök) és nagy radioaktivitású hulladékok elhelyezése: Tömörítés után zárt acélhordókba teszik és sugárzást elnyelő anyagba ágyazzák (üvegesítik, cementálják), majd a hordókat ideiglenesen biztonságos tárolókba helyezik. Végleges hely: föld alatti tárolók. A kiégett elemek nagy aktivitásúak, még gondosabb elhelyezést igényel.

Az atomerőmű előnyei, hátrányai a hőerőművel szemben: Előnyök: Az üzemanyag rendkívül nagy fajlagos energiatartalma. Nem igényel oxigén-felhasználást. Nem jár szén-dioxid kibocsátással. Hátrányok: Költséges beruházás. Viszonylag rövid élettartam (30-50 év). Biztonságos erőműbezárás vagy leszerelés. Radioaktív hulladék tárolása, elhelyezése nincs megoldva.

Az erőművel villamosenergia-termelésben való részvétele: A paksi Atomerőmű szolgáltatja a hazai villamosenergia-termelés közel 40%-át. Így átalakult Magyarország Villamosenergia-felhasználása az elmúlt években. Eszközök: Atomerőmű elvi felépítésének sematikus ábrája (esetleg szimulációs program), atomerőművek földrajzi megoszlása, energiatermelés diagramja, eseményskála ábrája, kockázati táblázat.

Köszönöm a figyelmet!