A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – 2007-2013 2004. december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Magyarország fejlesztési forrásai Aktuális hírek •2006. október 16. –OP társadalmi egyeztetése •2006. október 17. –ÚMFT parlamenti vitája.
Pályázati információs nap Nyugat-Dunántúl GRIP-IT Kádiné Fülöp Erika Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség - Győr, április 4. -
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELÜLVIZSGÁLATA 2013.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Baranya Megyei Önkormányzat
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Irányváltások a területfejlesztés intézményrendszerében 1Területfejlesztők Napja Balatonkenese.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
VEDD KI A RÉSZED! minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Dandé István Magyar Szegénységellenes Hálózat Strukturális Alapok Munkacsoport.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Partnerség, nyilvánosság, átláthatóság A fejlesztéspolitikai dokumentumok társadalmi egyeztetésének menete – tervezet –
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
A megerősített kérelmekre adott tanácsi választervezetek hazai véleményezésének rendje és gyakorlata november 17. dr. Sós Gabriella.
SZAKMAI PROGRAM január – június 30. A KÖZMŰVELŐDÉS ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETE ÁLTAL TETT ÉSZREVÉTELEK ÉS JAVASLATOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRE.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Vasútszabályozási Osztály
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Strukturális és Kohéziós Alapok
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
SOLVIT A belső piaci informális vitarendezési mechanizmus – 4 szabadságfok... Miniszterelnöki Hivatal Solvit kp. alapján.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az EU Strukturális Alapok programjainak végrehajtási intézményrendszere.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
A strukturális alapok (ROP) menedzsmentjének tapasztalatai ( ) Molnár Beáta PhD hallgató, PTE-KTK BGF KKFK
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
2081 Piliscsaba, Wesselényi Miklós u. 10.
Előadás másolata:

A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézet

A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Az előadás három fő témája: Az előadás három fő témája: –A partnerség helye és szerepe a Strukturális Alapok fogadásában –Az NFT I. partnerségi módszerei, tapasztalatai és tanulságai –Az NFT II. partnerségi koncepciójára vonatkozó elképzelések

A partnerség helye és szerepe a Strukturális Alapok fogadásában A partnerség elvét rögzíti az 1260/1999/EK rendelet 8. cikke A partnerség elvét rögzíti az 1260/1999/EK rendelet 8. cikke A támogatások fogadásért, így a partnerség elvének érvényesítéséért is a Tagállam felelős - szubszidiaritás A támogatások fogadásért, így a partnerség elvének érvényesítéséért is a Tagállam felelős - szubszidiaritás

A partnerség helye és szerepe a Strukturális Alapok fogadásában Kik a partnerek? Kik a partnerek? –Európai Bizottság –Tagállam (kormányzat) –Regionális és helyi hatóságok –Gazdasági és szociális partnerek –„bármely egyéb megfelelő illetékes szerv”

A partnerség helye és szerepe a Strukturális Alapok fogadásában A Strukturális Alapok fogadásának mely szakaszaira terjed ki a partnerség? A Strukturális Alapok fogadásának mely szakaszaira terjed ki a partnerség? –Előkészítés –Programozás –Finanszírozás –Monitoring –Értékelés

Az I. NFT partnerségi módszerei, tapasztalatai és tanulságai Az NFT I. tervezésének szakaszai (partnerségi szempontból): Az NFT I. tervezésének szakaszai (partnerségi szempontból): –Helyzetelemzés, stratégia-alkotás –Operatív programok elkészítése –Programkiegészítő dokumentumok elkészítése

Az I. NFT partnerségi módszerei, tapasztalatai és tanulságai Milyen módszerrel? Milyen módszerrel? –Együttműködési megállapodások –Közvetlen megkeresés (Direct Mail), válaszok feldolgozása –Országos és ágazati érdekegyeztető fórumok –Internet – partneradatbázis és válaszűrlapok

Az I. NFT partnerségi módszerei, tapasztalatai és tanulságai Kik voltak a partnerek? Kik voltak a partnerek? –Szociális partnerek –Gazdasági érdekképviseletek –Szakmai szövetségek –Önkormányzati szövetségek –Környezetvédők –Roma szervezetek –Nők képviseletei –Fogyatékosok szervezetei –Egyéb civil szervezetek

Az I. NFT partnerségi módszerei, tapasztalatai és tanulságai Tanulságok: Tanulságok: –900 szervezet megkeresése, 350 reakció –Fogadókészség –Időhiány –Partnerségi tapasztalatok hiánya –Partnerszervezetek részéről kevés releváns észrevétel –Csekély kezdeményezőkészség a partnerek részéről –KONZULTÁCIÓ

A II. NFT partnerségi koncepciójára vonatkozó elképzelések Az NFT II. egy átfogóbb tervezési folyamat részét képezi Az NFT II. egy átfogóbb tervezési folyamat részét képezi –Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció –II. Európa Terv ( ) –II. Nemzeti Fejlesztési Terv

A II. NFT partnerségi koncepciójára vonatkozó elképzelések Határidő Feladat (Forrás: június 30. A tervezés megtervezése, előkészítése, ütem- és feladattervének részletes kidolgozása július 31. A tematikus és regioális munkacsoportok felállítása november 30. Az Európa Terv részeként az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció első munkaváltozatának elkészítése február 28. Az Európa Terv részét képező Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció véglegesítése, benyújtása a kormánynak szeptember 30. Az Európa Terv részét képező koherens stratégiák véglegesítése, Az EU finanszírozta területekre szóló magyar stratégiai dokumentum (II. NFT) első munkaváltozata december 31. Az EU finanszírozta területekre szóló magyar stratégiai dokumentum (II. NFT) véglegesítése, Kormány elé terjesztése Az operatív programok első munkaváltozata január/ március Az operatív programok véglegesítése, Kormány elé terjesztése, a tárgyalások megkezdése az Európai Bizottsággal

A II. NFT partnerségi koncepciójára vonatkozó elképzelések Az I. NFT-től eltérően a II. NFT KÉTFÉLE partnerségi módszert alkalmaz: Az I. NFT-től eltérően a II. NFT KÉTFÉLE partnerségi módszert alkalmaz: –Hagyományos konzultáció – munkadokumentumok véleményezése a „hagyományoknak” megfelelően –Közös politikaformálás – „inputgyűjtés”

A II. NFT partnerségi koncepciójára vonatkozó elképzelések Konzultáció Konzultáció –Makroszintű és ágazati fórumok –Regionális fórumok –Civil szervezetekel történő konzultáció – internetes és közvetlen kapcsolattartás –Együttműködési megállapodások

A II. NFT partnerségi koncepciójára vonatkozó elképzelések Közös politikaformálás – „inputgyűjtés” Közös politikaformálás – „inputgyűjtés” –Partnerek felkutatása –Tervezői workshopok –A tervezésben való közvetlen részvétel AZ EGYEZTETÉS MENETRENDJÉNEK KIALAKÍTÁSA FOLYAMATBAN VAN

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!