A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Advertisements

A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
„Legyen jobb a gyermekeknek! Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
Biztos kezdet- gondolat Projekt? Program? gyerekházak.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Szilvási Léna szakmai vezető november 11.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
OR A gyermekbántalmazás és elhanyagolás megelőzése: Népegészségügyi megközelítés Prof. Kevin D. Browne A Birminghami Egyetemen.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Mi segít az erőszakkal szemben?
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Az esetismertetés szerkezete Ágoston-Héderné 1. A kliens bemutatása 1.1. A realitások a kliens életkora, egészségi állapota, mentális képességei jövedelmi,
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Biztos Kezdet Gyerekház Dokumentációs rendszer
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
Egyenlő Bánásmód Hatóság TAPASZTALATÁTADÓ TALÁLKOZÓ Diszkrimináció és autizmus
ÜNNEPÉLYES NYITÓRENDEZVÉNY ÉS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ BERETTYÓÚJFALU OKTÓBER 30.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Biztos Kezdet Gyerekházak
Civil Európa – civilek Európában
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Speciális gyermekvédelem
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Létérdek TÁMOP /2 „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért”
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Civil és állami partnerek együttműködése a kísérő nélküli kiskorúak érdekében SUBTITLE.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
TÁMOP A-12/ „ÖSSZEFOGÁS A KADARKÚTI-NAGYBAJOMI KISTÉRSÉG GYEREKEINEK JÖVŐJÉÉRT” CÍMŰ PROJEKT KADARKÚTI-NAGYBAJOMI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Migráció és gyermekvédelem
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Ágazatközi együttműködés
Magyar Útügyi Társaság
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Miért kell kistérségi kiterjesztés; hol tart Szécsény
Biztos kezdet- gondolat
Gyermekvédelmi jelzőrendszer bemutatása
Ágazatközi szakmai találkozók
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye az Uniós iránymutatások alapja Szilvási Léna, SOS Gyermekfalvak Október 13.

Biztos Kezdet = megelőzés Gyermekvédelem = Gyermeki és szülői jogokat érintő törvényi beavatkozás Szegénység Cigányellenesség Sokgyerekes család Iskolázatlanság, munkanélküliség Szülő betegsége Sérült gyerek Agresszió Jó szülői minta hiánya Migráció Prostitúció Bántalmazás Fenntartható fejlődés Összetartó társadalom Közösségi szolgáltatások Területi egyenl ő tlenség Fiatalkorú szülő Egyedülálló szül ő Éhezés Vezetékes víz hiánya Elérhetetlen szolgáltatások Tehetetlenség Depresszió Értelmi sérült szülő Mentálisan sérült szülő Hajléktalanság Adósság

Tények a mindennapi gyakorlatból, csak néhány példa: Vidéken nem elérhető rendszeres pszichológusi szolgáltatás Sérült gyerek születése esetén nem jár a szülőnek támogatás Nincs szakember a szexuálisan bántalmazott gyerekek kezelésére Fogyatékkal élő alsós gyerekek kollégiumban élnek, hogy hozzáférjenek a számukra szükséges oktatási szolgáltatáshoz Évekig élnek gyerekek súlyos elhanyagolásban

Együttműködés és koordináció ????? kormányzati és helyi szinten TÁMOP szociális TÁMOP egészségügy TÁMOP oktatás Egy közepes méretű településen a szolgáltatók nincsenek kapcsolatban, nem használják egymás erőforrásait Egy megye szakszolgálatainál dolgozó munkatársak Nem ismerik egymást, nem keresik a kapcsolatot egymással

A programok élére olyan vezetők kellenek, akik a projekt pénzügyi megvalósítása mellett a szolgáltatások minőségét biztosítják egyszerre az alábbi területeken: Gyerekek egyéni szükségleteinek kielégítése Szülőkkel való partneri együttműködés Közösségi erőforrások felhasználása Szakmák és szakemberek közötti együttműködés, helyi szakmai kapacitások kiaknázása ? Vannak-e ilyen vezetők, vannak-e megfelelő szakemberek, munkatársak? ? Mit kell tenni annak érdekében, hogy legyenek?