Konzorciumi együttműködés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
SOMBEREKI CARITAS KÖZPONT KIALAKÍTÁSA. PROJEKT FORRÁSA  a projekt az EURÓPA TERV keretében valósul meg  az Európai Bizottság a Szociális.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
A munkanélküliség káros hatásának csökkentése foglalkoztatási projektek generálásával egy kistérségben Zentai Gábor Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület.
Móra-Partner Foglalkoztatási és Szociális Közhasznú Társaság
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
általános főig. helyettes
Huszta Roland – Fejlesztési igazgató
TÁMOP /A
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Esély Közalapítvány Regionális Forrásközpont 5000 Szolnok, Kossuth L. u. 2. ÍRISZ HEFOP A nők munkaerőpiacra való visszatérésének ösztönzése.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Esettanulmány a projektmenedzsment lépéseinek bemutatására
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
a Nemzeti Együttműködési Alap
ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁSI MODELL A TÁRSADALMI MEGBECSÜLÉSÉRT HEFOP P /2.0.
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
Hátrányos helyzetben lévő nők egyéni és csoportos munkaerő- piaci felkészítése Hajdúsámson és környékén.
Foglalkoztatási programok tapasztalatai AZ ESZA Kht által megvalósított foglalkoztatási programok fejlődése a Phare programoktól a Strukturális.
Támogató szolgáltatások női aspektusai Illés Tímea.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Sorskerék Alapítvány. Sorskerék Alapítvány Sorskerék Alapítvány 2004-ben alapították Cél: egészségmegőrzés Nevelés, oktatás, ifjúságvédelem,
A fogyatékkal élő célcsoportba tartozó projektek bemutatása, monitoring tapasztalatok HU Phare program,zárókonferencia Budapest,2004.október 4 Előadó:Lechnerné.
Debrecen, a gondoskodó város SZIME XVII. Konferencia Debrecen, szeptember Dr. Papp László polgármester.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld Alapítvány Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Együtt a változásokért
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Konzorciumi együttműködés Konzorciumi együttműködési tapasztalatok Előadó: Durkó Albert Mégis Van Remény Egyesület elnöke A „Halmozottan hátrányos helyzetű lakosságcsoportok foglalkoztathatósága és tartós foglakoztatása” című konferencia: Budapest, 2004.10.04. A „Halmozottan hátrányos helyzetű lakosságcsoportok foglalkoztathatósága és tartós foglakoztatása” című konferencia: Budapest, 2004.10.04.

A projekt címe: „Reménysugár „ Hátrányos helyzetű fiatalok foglalkoztatásának elősegítése Békésben. Perseus szám: HU-0008-03-02-0007 Megvalósulási idő: 2002. október 1 – 2004. március 31. A projekt a „Halmozottan hátrányos helyzetű lakosságcsoportok foglalkoztathatósága és tartós foglalkoztatása” című Phare program keretén belül valósult meg 2002. október 1 – 2004. március 31. között.

Az előadás főbb témakörei MVRE bemutatása, célja, tevékenysége A projekt bemutatása, célja, célcsoportja, tevékenysége A projekt célja Partnerszervezetek bemutatása Az együttműködés szektorai Az együttműködés szakmai területei Partnerszervezetek feladatai Tapasztalatok Problémák és kezelésük

A projekt kidolgozója, ötletgazdája: Bemutatása Küldetése Célja Tevékenysége BEMUTATÁSA: Az Egyesület közhasznú szervezetként bejegyzésre került a Tolna Megyei Bíróságon a Pk 60.068./1980. számon. KÜLDETÉSE: Reményt adni azoknak az embereknek, akik már a reménységüket is elvesztették – társadalmi – gazdasági – szociális, etnikai, vagy egyéb helyzetük, adottságuk miatt. AZ EGYESÜLET CÉLJA: Az Egyesület tagságával és munkatársaival és önkéntesek bevonásával olyan rendszeres tevékenység megszervezése, és megvalósítása, amellyel elérhetjük és segíthetjük azokat a társadalmi csoportokat és egyéneket, akik önhibájukon kívül – származási, családi, egészségügyi, gazdasági – vagyoni helyzetük miatt a kirekesztettség, a reménytelenség okozta hátrányos megkülönböztetésben élnek. TEVÉKENYSÉGE (tevékenységünk): Szociális tevékenység, családsegítés, szociális szolgáltatások nyújtása, szervezése Hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése A magyarországi nemzeti, etnikai kisebbségekkel, valamint határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység. Gyermek – és ifjúságvédelem; gyermek- és ifjúsági érdekképviselet. Oktatás nevelés, képességfejlesztés Kárpát-medencében és Európában élő cigánysággal kapcsolatos tevékenység. Humánoktatás, fejlesztés Munkaerő-közvetítés Máshová nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenység

Küldetése: Reményt adni azoknak az embereknek, akik már a reménységüket is elvesztették – társadalmi – gazdasági – szociális, etnikai, vagy egyéb helyzetük, adottságuk miatt. Az Egyesület célja: Az Egyesület tagságával és munkatársaival és önkéntesek bevonásával olyan rendszeres tevékenység megszervezése, és megvalósítása, amellyel elérhetjük és segíthetjük azokat a társadalmi csoportokat és egyéneket, akik önhibájukon kívül – származási, családi, egészségügyi, gazdasági – vagyoni helyzetük miatt a kirekesztettség, a reménytelenség okozta hátrányos megkülönböztetésben élnek. Tevékenysége: Szociális tevékenység, családsegítés, szociális szolgáltatások nyújtása, szervezése Hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése A magyarországi nemzeti, etnikai kisebbségekkel, valamint határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység. Gyermek – és ifjúságvédelem; gyermek- és ifjúsági érdekképviselet. Oktatás nevelés, képességfejlesztés Kárpát-medencében és Európában élő cigánysággal kapcsolatos tevékenység. Humánoktatás, fejlesztés Munkaerő-közvetítés Máshová nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenység

MVRE eredményei, működő projektjei Oktatás Cigánymissziók Szövetsége Munkaerő-piaci szolgáltatás – foglalkoztatási projektek – hátrányos helyzetű rétegek segítése Börtönmisszió Együttműködések szervezése Tanácsadás Rendezvények Eddigi eredményeink, működő projektjeink: Oktatás - Az Egyesület 1997. januárjában indította a Népfőiskola tevékenységét. A 3 éves képzésben évfolyamonként jelenleg 120 felnőtt tanul, Miskolcon, Budapesten és Szabadkán. A résztvevők mintegy 50% - a roma tanuló. A hallgatóink közül többen vezetői feladatokat látnak el egy-egy csoport élén, vagy éppen közösségi munkát végeznek kisebbségi önkormányzatokban, érdekképviseleti vagy civil szervezetekben. Az Egyesület oktatási tevékenységét akkreditált felnőttképzési intézményként szervezi. (FAT lajstromszám: 0736) Cigánymissziók Szövetsége – 2003 -ban alakult meg, mely a különböző egyházak cigánymissziói együttműködésének kíván szervezeti formát biztosítani. Az Egyesület már 1997 óta folytat - a Népfőiskolai képzés mellett párhuzamosan – cigánymissziós koordinációs feladatokat is. A szövetséghez tartozó szervezetek által közvetlenül elért roma emberek száma meghaladja a 10.000 főt. Az Egyesület látja el a Szövetség munkájának koordinálását. Az Országos Cigánymisszió tevékenységi területe kiterjed az egész országra, illetve határainkon túl az egész Kárpát-medencére is. Munkaerőpiaci szolgáltatás – foglalkoztatási projektek – hátrányos helyzetű rétegek segítése: Az egyesület 2001. óta olyan projekteket valósít meg, mellyel már nem csupán spontán segélyezési akciókkal tudott egy – egy családnak segíteni, hanem szakmailag is megalapozott, felkészült projekt személyzettel szervezett képzési és foglalkoztatási lehetőségeket biztosít hátrányos helyzetű célcsoportnak. Ezáltal a támogatott időszakban a célcsoport tagok szakmai képzéseken vehettek részt, valamint munkatapasztalatot szereztek, mely által később is képesek a munkaerőpiacon elhelyezkedni, integrálódni. A tevékenységek célcsoportját elsősorban roma, vagy szakmával, képzettséggel, munkatapasztalattal nem rendelkezők emberek alkotják. Börtönmisszió: A Sopronkőhidai Fegyház BV intézetében fogvatartottak, és szabadulók számára személyiségfejlesztő, álláskereső tréningeket tart, valamint lelkigondozói munkát végez egy főállásban alkalmazott munkatársunk. Együttműködések szervezése: az elmúlt évek programjai során sikerült több olyan együttműködést kialakítani, mely konzorciumi szerződés formájában is összekapcsolja az önkormányzati, a non – profit és a vállalkozói szektor képviselőit. Tanácsadás: Non – profit menedzsment tanácsadás civil szervezetek számára . Rendezvények: Kulturális programok, konferenciák szervezésével támogatjuk a hátrányos helyzetű, tehetséges emberek alkotó tevékenységét: több cigány írót, költőt és festőművészt részesítettünk támogatásban, szerveztünk számukra bemutatkozási lehetőségeket országos roma művészeti fesztiválok és találkozók keretei között. Gyermek és ifjúsági klubok, gyermek játszóházak, kirándulások szervezésével segítünk a hátrányos helyzetű fiatalok számára. 2004. áprilisa óta közösségi házat működtet az Egyesület, ahol a kulturális programok – filmklub, gondolkodók klubja, kiállítások koncertek - mellett Internet hozzáférést biztosítunk 4 számítógépen. .

A projekt címe: „Reménysugár Hátrányos helyzetű fiatalok foglalkoztatásának elősegítése Békésben. Perseus szám: HU-0008-03-02-0007 Megvalósulási idő: 2002. október 1 – 2004. március 31.

A projekt célja, célcsoportja és fő tevékenysége Esély és lehetőség biztosítás Képzések, fejlesztések, foglalkoztatás Célja: Esélyt és lehetőséget biztosítani hátrányos helyzetű fiatalok számára képzettség megszerzésére, munkalehetőségre, olyan környezetben és képzési formában, mely a saját igényeinek, képességeinek megfelelő. Olyan képzési tematika alkalmazása, amellyel egyrészt elő lehet segíteni a célcsoport személyiség fejlesztését, képességeiknek és készségeiknek a fejlesztését, másrészt a térségben jelenleg hiányzó képzettségű munkaerő megfelelő létszámának a biztosítását. A képzés tematikája, a végzettség megszerzésére biztosítson olyan lehetőséget, szakmát, mely a munkaerő piacon könnyebb elhelyezkedést kínál. A projekt célja, célterülete és a pályázó szervezet tevékenysége, felkészültsége meghatározta eleve, hogy milyen partnereket lehet, kell bevonni a projekt megvalósításába Nagy mozgatóerőt és segítséget nyújtott ehhez a Békés Megyei Munkaügyi Központ, ezen belül is a békési kirendeltség vezetőivel a már ezt megelőzően kialakult jó és eredményes együttműködés A projekt célcsoportjának kiválasztása és a képzési, foglalkoztatási igények, lehetőségek ismerete, szükségletfeltárása alapján a legkézenfekvőbb foglalkoztatási területek a szociális ágazat tűnt. Így kezdtük el a BMMK-val együtt a lehetséges partnerek megkeresését és a projekt terv, valamint a pályázati kiírás céljának összehangolását CÉLCSOPORT: A térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok – munkanélküliek, állami gondozásból kikerülők, veszélyeztett családban élők, köztük roma fiatalok is. Célcsoport: Hátrányos helyzetű fiatalok

A projekt konkrét célja és tevékenysége Szociális gondozó, ápoló képzés (OKJ) 20 fő hátrányos helyzetű békési és Békés környéki fiatal számára. Foglalkoztatás, munkatapasztalat szerzés a képzésben résztvevő fiatalok számára, továbbfoglalkoztatás vállalásával személyiségfejlesztési tréningek, álláskeresési technikák elsajátítása, személyre szóló pszicho-szociális segítségnyújtással, mentális támogatásával. A projekt általános, közvetlen valamint konkrét célja alapján a partnerszervezetek bevonása a szociális ágazatból történt Ezt indokolta egyrészt, hogy ezek a szervezetek a számukra előírt feltételek biztosításához rendelkezniük kell megfelelő képzettségű dolgozói létszámmal, ehhez segítségre, támogatásra volt szükségük. másrészt, hogy ezek a szervezetek saját tevékenységük és szolgáltatásaik alapján maguk is elhívatottak a projekt célcsoportjára jellemző hátrányos helyzet kezelésében, felszámolásában.

Partnerszervezetek:

Az együttműködés szakmai területe Szociális ágazat: Idősek bentlakásos ellátása és nappali ellátása, alap-és szakellátási terület Fiatalok, gyermekek, családok felé nyújtott szolgáltatás, családsegítés, gyermekjólét Fogyatékkal élők napközbeni és bentlakásos ellátása Képzés, képzésszervezés Szakmai képzés mentális fejlesztés Munkaerőpiac, foglalkoztatás Tanácsadás Mentorálás Munkatapasztalat szerzés

Az együttműködés szektorai Békés Városi Önkormányzat (Békés Város) Családsegítő és Gyermekvédelmi Szolgálat Házigondozói Szolgálat Békés Megyei Önkormányzat „Nefelejcs” Otthon - Fogyatékosok bentlakásos Intézménye „Hajnal István” Idősek Otthona Államigazgatás BMMK BRMKK Non-profit szféra civil szervezetek MVR Egyesület Mécses Egyesület

Partnerszervezetek feladatai MVR Egyesület Koordinálás, projektmenedzsment, mentorálás Családsegítő és Gyermekvédelmi Szolgálat Szakmai célok, tevékenységek meghatározása, partnerek keresése Területi Gondozási Szolg. Célcsoport kiválasztása, tematika előkészítése, foglalkoztatás előkészítése „Hajnal István” Idősek bentlakásos Otthona Projekt terv és foglalkoztatási terv elkészítése Mécses Szolgáló Közösség Foglalkoztatás előkészítése, mentális programok szervezése, tervezése „Nefelejcs” Otthon, Vésztő Partneri adatok, elképzelések közlése, egyeztetés Békéscsabai Regionális Munkaerőfejl. és Képző Központ Projekt szakmai megalapozása, programképzésben, -fejlesztésben aktív közreműködés BMMK Foglalkoztatói igények, szükségletek, célcsoport helyzetére vonatkozó jellemzők, kiválaszt

Az együttműködési tapasztalatok Konzorciumi együttműködés Szerződés Partnertalálkozók Az együttműködés dokumentumai

Felmerülő problémák és kezelésük, megoldásuk Költségvetés – eszközbeszerzés – árfolyamváltozásból és egyéb pénzügyi problémákból fakadó konfliktusok megoldása. Foglalkoztatás – előre nem látott problémák kezelése, munkaügyi és egyéb szabályok betartása.