Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nehéz ügyfél-e a fiatalkorú?.  Fegyelmi eljárások  Elhúzódhat  Kérdéses a hatékonysága  Büntet  Tanult tehetetlenség  „Alternatív költsége van”
Advertisements

Konfliktusok fogalma, okai, kezelése
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Az iskolai szociálismunka
CIVIL SZERVEZETEK A civil szervezetek gyakorlatilag az élet minden területén jelen vannak: A civilek egyesületeket, klubokat hoznak létre Lehetőség az.
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
CSR Magyarországon Szigeti Cecília.
Túl a mediáción - kitekintés a helyreállító igazságszolgáltatás szemléletének elterjedtségére Előadó: Fellegi Borbála Magyar Bíróképző Akadémia február.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
A tanulók társas helyzete az iskolában
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Mentorképzés egy lehetséges „háttere”: FÜPI minőségmodell Mentorképzés helyzete és jövője Magyarországon Mentorképzés gyakorlata április 23.
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Mi segít az erőszakkal szemben?
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Kompetencia alapú képzés  Képességek, kézségek fejlesztése  9.C Közlekedési osztály  9.D Informatikai osztály.
Resztoratív módszerek az iskolában
MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK?
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Intézményi akkreditációs lajstromszám: AL – 1868 Intézményi nyilvántartási.
Geskó Sándor A KÖZÖSSÉGI MEDIÁCIÓ GYAKORLATA
A Mediáció.
Mediációs lehetőségek az iskola világában Önfejlesztő Iskolák Egyesülete XVII. Országos Konferencia Budapest, november
A lelki egészség védelme az iskolában
A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő.
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.

Mediation and Restorative Justice in Prison Settings Empirikus kutatás- OKRI Kísérleti modellprogram –Foresee Partnerek: Balassagyarmati Fegyház.
Válságkommunikáció Dr. Piskóti István.
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.

Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
A beiskolázás előkészítése
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
A vitarendezési, konfliktuskezelési technikák használata.
Túl a mediáción - kitekintés a helyreállító igazságszolgáltatás szemléletének elterjedtségére Előadó: Fellegi Borbála Bűnmegelőzési Akadémia február.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Mit tehet a helyi gyülekezetem, hogy segítsen?
Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé.
Előadó: Fellegi Borbála Aszódi Javítóintézet május 20.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A diszfunkcionálisan működő család

Csókay László KPSZTI április 13.
Előadás másolata:

Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben Együttgondolkodó Nap, 2010. április 16.

A resztoratív konfliktuskezelés alapelvei Nyílttá teszi a konfliktust Vállalja a konfrontációt A csoport erejére épít Ott kezeli a konfliktust, ahol keletkezett Bevonja a megoldásba mindazokat, akikre a konfliktus hatott A szükségletekre és az érzésekre is reflektál A megoldásra (jövőre) koncentrál Jóvátételre törekszik, nem büntetésre Célja a belátás, megbékélés és jóvátétel, ezzel a csoport erősítése

A konfliktushelyzet kialakulása 3. polarizáció 2. artikuláció 1. jelzés 4. szeparáció 5. destrukció

Resztoratív szemléletű megelőzés és beavatkozás átlátható feladatok és szabályok, figyelem, erőszakmentes kommunikáció Informális beavatkozás: megoldáskeresés segítése, jövőorientált kérdések Formális konfliktuskezelés: mediáció, csoportos problémegoldás (pl. szemtől-szembe konferencia) Az érintettet képessé kell tenni a formális konfliktuskezelésben való részvételre Az érintettet először képessé kell tenni, majd a formális konfliktuskezelés célja: megbékélés és jóvátétel

A megfelelő nevelési környezet: támogatás ÉS/VAGY kontroll?

A resztoratív (nevelési) környezet összetevői Átlátható működés Erős csoportidentitás Facilitáló vezető Resztoratív szemléletű szakemberek jövőorientált hiteles, nyíltan kommunikál elfogadó, és/de tud konfrontálódni türelmes, kis lépésekben gondolkodik tud segítséget elfogadni

Jövőorientált konfliktuskezelő eljárások a gyakorlatban Mediáció - gazdaság, családi konfliktusok, büntetőjog Iskolai megoldások: „Egyeztető eljárás” a fegyelmi helyett, szemtől-szembe konferencia, iskolabíróság, Arizona program A védelembe vételi eljárás „elterelése” – esetkonferencia, családi csoport konferencia Mindez jogszabályilag kevéssé beágyazott, de nem baj, ha MŰKÖDIK és segít rendet csinálni ebben!!!

A formális konfliktuskezelés szükségességéről Mikor nem elégségesek az indirekt módszerek (erőszakmentes kommunikáció, támaszkodás a csoport normáira)? Durva, közösségre veszélyes normaszegés Az „áldozatnak” vagy a csoportnak segítségre van szüksége a megbocsátáshoz A korábbi, lágyabb eszközökkel elért megállapodások nem vezettek sikerre (nincs igazi belátás)

A konfliktuskezelő konferencia résztvevői A tágabb közösség tagjai: Az áldozat és támogatói Az elkövető és támogatói Más érintettek Facilitátor(ok) Az előkészítés során minden érintett felé hangsúlyozni kell a majdani megoldás szempontjából fennálló saját felelősségüket – hogy eljöjjenek!!!

Klasszikus szereposztású konferencia ültetési rendje

Resztoratív kérdések Az „érintettek” számára Mi történt? Mit éreztél akkor? Mit gondolsz erről most? Szerinted kire hatott ez a történet? Hogyan hatott rájuk? A „többiek” számára Hogyan reagált, amikor megtudta? Mi a legnehezebb a történetben? Mi a legfontosabb a történetben?

A konferencia „működése” a kérdések a konkrét-érzelmi-racionális ívet járják be az érzelmekkel való jól kontrollált munka a konferencia kulcsmomentuma! 1. csak a konkrét esethez kapcsolódó érzésekkel dolgozunk; 2. nem ragadunk meg az érzelmi síkon az érzelmekkel való munka segíti a belátás létrejöttét az egyik oldalon, a megbocsátást a másikon, és így a kölcsönös megbékélést – ez a záloga annak, hogy mindenki számára elfogadható jóvátételi megállapodás szülessen

A megállapodás Valamennyi résztvevő egyetértésével születik Egyértelmű és ellenőrizhető vállalásokból, illetve magatartási szabályokból áll, és tisztázza az ellenőrzés módját is Határidőket és felelősöket tartalmaz Minden résztvevő aláírja

Minderről bővebben: Földes Petra-Hadházi Lívia: Szemtől szembe. Egy konfliktuskezelő módszer az iskolai gyakorlatban. Raabe Tanári Kézikönyv 2006. június Ugyanez neten: http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=534

Az életünk…