A KÖZFOGLALKOZTATÁSTÓL AZ ÖNFENNTARTÓVÁ VÁLÁS FELÉ Mánfa Község Startmunka programja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
Munkával a segélyezés ellen
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Zalaszentgróti Foglalkoztatási Paktum szerepe a foglalkoztatásban
Ötvös Mónika Felelő(s) Közösségek Nemzetközi Konferencia
Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió
1 Megaprofil 2 Termékeink 3 Projekt, – beépített termékek 4 Sikertényezők.
Házi dolgozat Csibésztábor, Csibésztanya – feketén - fehéren
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
A FESTŐ ÉS A FECSKÉK.
Önkormányzati kommunikáció és a helyi nyilvánosság
Közösségben újra hasznos!
Közösségben újra hasznos! TÁMOP A DOMÁNYBOLT, MINT A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ESZKÖZE Átfogó Célok • Foglalkoztatás • Környezetvédelem • Anyagi fenntarthatóság.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
Baranya Megyei Munkaügyi Központ Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécs, Király u. 46.
Önellátás megteremtése Szemere községben
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Üzleti megoldás nemcsak üzletembereknek !. Mit kell tudnod és mit kell mondanod ? - Milyen érvek vannak az elkezdés mellett. - Hogy épül fel, az üzleti.
Ilyenek vagyunk mi A NAGYPELESEKEI ÁLTALÁNOS ISKOLA II. OSZÁLYA.
Településhálózatunk. A Falvak és tanyák
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Az évi XCVI. tv. alapján m ű köd ő önkéntes egészségpénztárak által 2005-ben 21 milliárd forint értékben finanszírozott szolgáltatások szerkezete,
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
Foglalkoztatás-politika
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
„Ajak a jövő települése” a munka tükrében
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
Családtámogató ellátások
KÉRDÉSEK VÁLASZOK. KÉRDÉSEK Minden első vizsgálatos gyermeket a Nevelési Tanácsadóba kell-e küldeni, akkor is, ha például egy tanuló tapasztalhatóan alacsony.
Ő SZINTÉN A HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSRÓL Készítette: Jónyer Lajosné Debrecen, szept. 17.
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Az „Út a munkához” program tapasztalatai és eredményei a munkaügyi szervezet tevékenységében Székesfehérvár, július 14.
Hová vezet ez az út? Közfoglalkoztatás a gyakorlatban. Összeállította: Pergő Margit polgármester Berhida Város Önkormányzata Közép-Dunántúli Régió.
A kisvejkei gyakorlat előadó: Dr. Tóth György elnök Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet Földhasználat gazdasági és szociális célok.
Hejőkeresztúr Község.  Komplex Instrukciós Program  Táblajáték Program  Generációk Közötti Párbeszéd Program  Tehetséggondozás (képzőművészet, zene,
Társadalmi integráció a kistelepüléseken A közfoglalkoztatás 2017
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Környezetipar, zöld energiák a romániai Partium – Bánát régióban
„Fiatalok EGYÜTT, EGYMÁSÉRT 2015”
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Tisza mente – Óbecse Közüzemi Szolgáltató Kft.
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Társadalmi vállalkozások
SUMP - kérdés Magyarországon
Székesfehérvár, július 14.
FALUGYŰLÉS VARSÁNY OKTÓBER 27.
Új lehetőség? – Új lehetőség!
Hová vezet ez az út? Közfoglalkoztatás a gyakorlatban.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Varga Péter, közszolgálati CMC
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

A KÖZFOGLALKOZTATÁSTÓL AZ ÖNFENNTARTÓVÁ VÁLÁS FELÉ Mánfa Község Startmunka programja

M ÁNFA

Mánfa Község Baranya megyében, Pécs és Komló között a Komlói járás területén helyezkedik el. Lakosságszám: 850 fő Munkanélküliség 10% körüli Ebből közfoglalkoztatott jelenleg: 32 fő Mezőgazdasági megművelésre alkalmas, önkormányzati tulajdonú földterületek szinte alig állnak rendelkezésre. Három projektben veszünk részt: Mezőgazdasági ráépülő (8 fő) Mezőgazdasági minta (8 fő) Téli és egyéb értékteremtő (12 fő) Hosszú távú foglalkoztatás: (4 fő)

G ONDOK … M IÉRT SZÜKSÉGES A KÖZMUNKA MÁNFÁN ? o A munkanélküliek száma… A segély összege (22800Ft)és a hozzájutás feltételei sem egyszer ű ek A környékbeli városok inkább helyieket alkalmaznak (bérlet) Alacsony iskolázottság Diszkrimináció (n ő k, romák, 40 év felettiek) Mentális problémák (alkohol, drog, apátia)

E REDMÉNYEK.. NÁLUNK Nem csak számszer ű síthet ő eredmények vannak Kevesebb rendkívüli segély kérelem  Esetenként életszínvonal javulás  Tanulás…(nem csak iskolarendszer ű )  Megtakarítások önkormányzati szinten  Mentális javulás  Közösségi szellem  Kapcsolatok (egymás segítése)  Kevesebb tartozás  Otthoni példamutatás  Rendszeresség  Környezettudatos szemlélet fejl ő dése

M EZŐGAZDASÁGI PROJEKT Jelenleg közel 2,6 hektáron folyik mezőgazdasági termelés. Ez a területnagyság hat egymástól távol eső kertre tagolódik. A hideg fólia területe 200 m2. (Reméljük a közeljövőben fűtött lesz ) A termelést három évvel ezelőtt kezdtük, szerencsére rendelkezünk olyan munkatárssal, akinek kertész a végzettsége, valamint a településen lakik kertészmérnök is, aki rengeteget segített INGYEN! Hiszen megfelelő szakértelem nélkül nehéz belevágni. Kezdetben rengeteg nehézséggel kellett szembenéznünk:  A dolgozók felkészületlensége, hozzáállása, a szakértelem hiánya  Vadkárok  A település klímáját túlélő növények kiválasztása, tapasztalat hiány  Kártevők

H IDEG FÓLIA A SALÁTA „Ú TJA ”

P ARADICSOM ÜLTETÉS

A Z ÁRU KÉSZEN ÁLL A SZÁLLÍTÁSRA

H ÁROM ÉV TAPASZTALAT Az elmúlt három év rengeteg tapasztalatot hozott:  Ma már tudjuk milyen növényeket lehet, ezen a sajátságos klímájú településen termeszteni. (palánta)  Mostanra látjuk azt is, hogy melyeket érdemes.  Három év alatt sokat fejl ő dött az eszközállomány, hiszen a meglév ő ket tudtuk fejleszteni, cserélni, b ő víteni.  Sikerül olyan munkásokat foglalkoztatni, akik akarnak is!  Ő k egyre gyakorlottabbak, elvégeztek tanfolyamot, ismerik az adott területet, a növényeket.  Villanypásztorral körülvett földjeink alkalmasak a vadak távoltartására.  A település virágosítását is megoldjuk.

Z ÖLDSÉG - G YÜMÖLCS FELDOLGOZÓ ÜZEM

F Ű SZERNÖVÉNYEK SZÁRÍTÁSA

M EGGY FELDOLGOZÁS I.

M EGGY FELDOLGOZÁS II.

S AVANYÍTÁS

P ARADICSOMLÉ, PÖRKÖLTÍZESÍT Ő KÉSZÍTÉS

S AVANYÚSÁG

A KAMRA POLCAIN

M I LEGYEN A TERMÉKKEL …?  Jelenleg: Els ő sorban saját konyhai felhasználás, rendezvények, segély (Mánfán nincs saját konyha)  Piacra termelés Konkrét szabályozás Szabad ár? A bevétel sorsa? Visszajelzés a piactól

Ö NFENNTARTÓVÁ VÁLNI ? Sok kérdés merül fel: Milyen törvényi szabályozás szükséges? Elérhet ő e a teljes önfenntartóvá válás? Ha elérhet ő mennyi id ő kell? Kell e ehhez cég alapítás? Alkalmas e erre a szociális szövetkezet? Hol és milyen feltételekkel értékesíthet ő a termék? Kell e koordinálni a termelést mikrotérségi, járási, megyei, vagy valamilyen egy? Ki mit termeljen, gyártson? Milyenek az adottságok?

K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET !