Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

4. előadás Összehasonlítás standardizálással és indexszámítással.
Közvetlen költségek elemzése
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
3.tétel GDP,GNI.
Állóeszköz-gazdálkodás
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Teljesítménytervezés
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Árképzés a vendéglátásban
Fogalma, összefüggések
Leíró statisztika 4. INDEX-SZÁMÍTÁS 2010-tavasz.
Index-számítás.
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-AVK
4. Előadás: FEDEZET október 25..
Leslie Chadwick: Vezetői számvitel
Gazdálkodási ismeretek 11. osztály
13. Tétel Szépségszalonjában kötelező jól látható helyen elhelyezni az árjegyzéket! Foglalja össze az Ön által ismert árképzési módokat! Mutassa be egy.
V. A készletezés logisztikája
Készítette / Author: Tuska Katalin
Költségtani gyakorló feladatok
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
MUNKA-TERMELÉKENYSÉG
Költségelemzés, költséggazdálkodás
Fedezetelemzés Schiberna Endre.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
5. előadás Indexek közötti összefüggések
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
Kalkuláció.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Önköltségszámítás.
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
Lineáris programozás.
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
ÁR-, ÉRTÉK- ÉS VOLUMENINDEXEK október 9.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Érték- ár- és volumenindexek
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 3.
A termelés költségei.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Vállalati Gazdaságtan
2. Előadás Tervezés, Tényezőkre bontás
A termelés költségei.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Szállításszervezés.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
Példa a költségek könyvviteli elszámolására
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
MENEDZSMENT és VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN dr. SZ abó G ábor CS aba.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Index-számítás Dr. Varga Beatrix egyetemi docens.
Szállodák eredmény kimutatásai és mutatószámai
SZÁMVITEL.
2. előadás Viszonyszámok
Tárgyi eszközök transzformációja Tárgyi eszköz előállítás
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Előadás másolata:

Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 4. PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR NAGYVÁRAD Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 4. Dr. Tarnóczi Tibor

Pontozásos módszeren alapuló árképzés Új termékek/szolgáltatások árának meghatározásához, vagy akár a régi termék versenyképességének értékeléséhez felhasználhatók a már piacon lévő saját vagy más vállalkozások által forgalmazott termékek/szolgáltatások árai is. A módszer lényege, hogy különböző szempontok alapján a termékekre összehasonlítást végzünk, majd ennek eredményét felhasználva az árak arányosításával történik az árképzés.

Pontozásos módszer lépései Szakértői csoport összeállítja az értékelési paramétereket. A szakértők meghatározzák az egyes paraméterek súlyát (fontosságát). Az egyes paraméterekre adható maximális pontszám meghatározása, figyelembe véve azok relatív fontosságát. Az egyes paraméterek esetében az adható maximális pontokon belül a ténylegesen adott pontok felosztása. A pontok összegzése. A már ismert termék ára alapján kiszámítjuk az 1 pontra jutó árat, majd a kapott értékkel megszorozzuk a másik termék aggregált pontszámait, melynek eredményeként megkapjuk annak arányosított árát.

Paramétersúlyok meghatározása Minden egyes szakértő saját értékítélete alapján rangsorolja a paramétereket úgy, hogy a számára legkevésbé fontos 1, a következő 2, …, stb. értékeket kap. Az egyes paraméterek összesített helyezési száma megadja a paraméterek sorrendjét, így a legnagyobb súlyt az kapja majd, amelyiknek a legmagasabb lesz a kumulált helyezési száma. Az egyes paraméterek súlyarányának meghatározása úgy történik, hogy az összes paraméter súlyarányának összege 1 (100%).

Paraméter maximális pontszám Tegyük fel, hogy az összes paraméterre együttesen S pontszámot adhatunk. Az egyes paraméterekre adható maximális pontszám meghatározása, figyelembe véve azok relatív fontosságát, a súlyszámokkal az összes pontból történik: ahol: Si = az i-edik paraméterre adható maximális pontszám; si = az i-edik paraméter súlya; S = a paraméterekre adható maximális pontszám.

A ténylegesen adott pontok felosztása Rögzített értékű pontozással: meghatározott feltétel teljesülése esetén a megadott pontot kapja az értékelt eszköz adott jellemzője. Arányosított pontozással: paramétert jellemző, számszerűen meghatározott értéktartományra arányosítással felosztott pontszám, ami lehet: A tartomány legkisebb vagy legnagyobb értéke a legkedvezőbb (az adható pontszám arányosan csökken a legjobbtól a legkevésbé jó felé, az adható max. pontszámot a legjobbnak tartott érték kapja, a legkedvezőtlenebb pedig 0 pontot kap, a közbenső értékek arányosítással kerülnek megállapításra, az értékelési tartományba nem eső paraméterű eszközök pedig ki is zárhatók a további értékelésekből). Az értékelési tartományon belül eső értéket tekintjük a legkedvezőbbnek, ekkor az kapja a legmagasabb pontszámot, a tartomány két szélső értéke pedig 0 pontot kap, és a két résztartományra arányosítással osztható fel a pontszám. A szakértők egyedileg pontozzák az adott paramétert az arra megadott ponthatár figyelembevételével.

Az értékelési súlyok meghatározásának segédtáblázata

Fordított kalkuláció Ennek az alkalmazásakor a piacon realizálható árból indulunk ki, amelyből levonjuk az elvárt fedezetet, és megkapjuk, hogy mennyi legyen a termék önköltsége, ha a tervezett eredményt el akarja érni a vállalkozás. A vállalkozásnak keresnie kell azokat a megoldásokat, amelyekkel a termék önköltsége a kalkulációval megállapított értékre csökkenthető.

Minimális ár A vállalkozások kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy valamilyen okból csökkenteniük kell az általuk előállított termék vagy szolgáltatás árát. Ekkor tisztában kell lenni azzal, hogy mennyi az a minimális érték, amely alá az ár nem csökkenhet. Fontos szempont, hogy a kalkulált árnak az előállítási költségen kívül fedezetet kell nyújtania azokra a közvetett költségekre is, amelyek az előállítási önköltségeknek ugyan nem részei, de a termék értékesítése, gyártása miatt felmerültek. A minimális ár az önköltséggel egyezik meg. Az így kialakított ár alkalmazásának feltétele, hogy a vállalkozás rendelkezzen olyan nagyságú rendelésállománnyal, amivel legalább a fedezeti pontot eléri, tehát várhatóan legyen annyi fedezete, amennyi a veszteségmentes gazdálkodáshoz szükséges.

Minimális ár Árbevétel Termelési költség Minimális vagy fedezeti ár TR(QFP) = TC(QFP) Minimális vagy fedezeti ár

A termelés változásának elemzése A termelés alakulásának elemzéséhez a termelés számbavétele az első lépés, amely alapvetően két megközelítésben történhet: természetes mértékegységben vagy pénzértékben. A termelés, illetve a szolgáltatás eredményének elsődleges számbavétele természetes mértékegységben történik. A pénzértéken történő számbavétel sem nélkülözheti a kimenetek természetes mértékegységekben való számbavételét.

A termelési érték Értékesítés nettó árbevétele + Saját előállítású eszközök aktivált értéke ± Saját termelésű készletek állományváltozása  Eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ)  Eladott (közvetített) szolgáltatások = Bruttó termelési érték  Anyagköltség  Igénybe vett anyagjellegű szolgáltatások értéke = Anyagmentes termelési érték  Értékcsökkenési leírás = Nettó termelési érték

A termelési érték és a volumen A termelési érték és volumen globális elemzésekor a vállalat termelési értékének változását vizsgáljuk terv-tény vagy bázis-tárgy időszaki relációban. Érték-indexkör alkalmazása, amelynek az elemei: értékindex volumenindex és árindex

Az érték-indexkör Tételezzük fel, hogy a vizsgált vállalat (n) számú terméket/szolgáltatást állít elő különböző mennyiségekben (q), amelyeket adott (p) árakon értékesít. Elemzési feladatként adódik annak megválaszolása, hogy: hogyan változott bázis-tárgyidőszak viszonylatban a vállalkozás termelési értéke, hogyan változott e relációban a termelés mennyisége, valamint hogyan változott az ár és az árszínvonal.

Hogyan változott a vállalkozás termelési értéke Termékek/szolgáltatások bizonyos körére vonatkozóan a termelési érték együttes, átlagos változásának kifejezésére az értékindex használható:

Hogyan változott a termelés mennyisége A kérdést egyszerűen megválaszolhatjuk, ha rögzített (standard) árak alkalmazása mellett vizsgáljuk a volumenváltozás hatásait: Átlagos változás:

Hogyan változott az ár és az árszínvonal A kérdést az árindex számításával tudjuk megválaszolni, melynek számításánál a termelési/értékesítési mennyiségek kerülnek rögzítésre: Átlagos változás:

Volumen- és árindex számítás Átlagos értékek használata, ami azt jelenti, hogy az Iq összefüggésben a psi meghatározása: (p0i + p1i)/2, míg az Ip képletben a qsi számítása: (q0i + q1i)/2 (a statisztikában ezt nevezik Edgewort-Marshall féle összefüggésnek); Bázisidőszaki (terv) értékek használata, vagyis Iq-ban psi = p0i; Ip-ben qsi = q0i (Laspeyres-féle indexek); Tárgyidőszaki (tény) értékek használata, vagyis Iq-ban psi = p1i; Ip-ben qsi = q1i. (Paasche-féle indexek).

Az érték-indexkör

Termelési érték és volumen globális elemzése Értékindex Árindex Volumnindex

Termelési érték és volumen változás abszolút mértéke Termelési érték változása Árváltozás hatása a termelési értékre Volumváltozás hatása a termelési értékre

Termelési érték és volumen változás abszolút mértéke