Pécs, mint kulturális főváros. Kulturális főváros A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt Pécs városának az Európa kulturális fővárosa cím elhódítása köré.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

A komlói andezit anyagminősítése és felhasználási területei
Homlokzatszigetelés, tetőszigetelés KEOP
Világörökségünk A budai vár.
Nyílászáró csere KEOP Ablak csere kivitelezése július 20. – október 14.
MÁTÉSZALKA, KOSSUTH UTCA
Szakképzés a gazdaságban Dr. Síkfői Tamás Pécs Dr. Síkfői Tamás: Szakképzés a gazdaságban.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
Fenyő utcai és Béketelepi játszóterek építése
Zene: Mireille Mathieu & Alain Barriere - Tu t'en vas.
Dóm kőtár, Pécs ( ).
Egy „határtalan város” korlátai – Változott-e az EKF Pécs 2010 program megítélése? dr. Koltai Zoltán, PTE FEEK GENERÁCIÓK DISKURZUSA A REGIONÁLIS TUDOMÁNYRÓL.
PÉCS.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa PÉCS.
Perkátai Életút Projekt
Városgazdálkodási Kft. a város gazdája
A volt internáló tábor hasznosítási irányai
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Egy vonzóbb város: Biharkeresztes
Pécs turisztikai marketingje 2356/04 Készítette: Fröhlich Noémi.
Európa Kulturális Fővárosa-
Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa 1.
Moszkva - Москва -.
Pécsi Tudományegyetem Szociológia Tanszék Bölcsészettudományi Kar.
Budapest mint világváros
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Idegenvezetők világnapja Idegenvezetők világnapja történelmi bemutató óta számos országban ünneplik az Idegenvezetői Világnapot. Némely európai.
Pécs turisztikai marketingje 2356/4
P ÉCS TURISZTIKAI MARKETINGJE Készítette: Kálmán Aliz.
Pécs turizmusa.
Budapest.
Készítette:Szőke Gréta
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Készítette: Horváth Mónika
A KULTURÁLIS MODERNIZÁCIÓ IRÁNYAI Dr. Hiller István Oktatási és kulturális miniszter február 27.
SZÖUL 서울 특별시.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata. Felújított közösségi téren, kamerarendszer kialakítása Közvilágítás korszerűsítése Panelházak közötti zöldfelület.
TÁRNOK – SZÉKESFEHÉRVÁR vasúti vonalszakasz kivitelezési munkálatai
Fejlesztési Programiroda – Közutak V. Projektiroda
Szentendre város rehabilitáció teljes tervezési terület a) rakott kő b) testek Dumtsa utca – a rakott kő árnyalatai és a testek.
Miskolc belváros rekonstrukció Káli Sándor polgármester.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
„Jászkun kapitányok nyomában” - versenyképes attrakció a kulturális turizmus piacán Turisztikai Fórum Szolnok, 2010.április 8. Galó Anita a projekt menedzsere.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
A címet Az Európai Unió ítéli oda egy évre Előzmények Athén, Melina Mercouri, görög kulturális miniszter javaslatára Európa kulturális városa, Athén.
A VÁROSREHABILITÁCIÓS KERET FELHASZNÁLÁSA ÉPÜLET KÖZTÉR 2013 előtt 2013 évben kifizetés: 12 milliárd Ft 8 támogatott kerület; 3 nyereséges. keret: 5 milliárd.
A projekt az Európai Unió támogatásával, a Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. ELŐZMÉNY KMOP /B_2 kódszámú.
ÖRÖKSÉGGAZDÁLKODÁS ÉS ÉRTÉKTEREMTÉS VESZPRÉMBEN. AZ 1000 ÉVES VESZPRÉM „A KIRÁLYNÉK VÁROSA” –A történelmi múlt fontossága Két pólusú városi struktúra.
BAHRAIN.
Készítette: Tóth Ildikó Ybl Miklós tervei szerint épült 1875 és 1883 között neoreneszánsz stílusban, a Várkert Duna felőli lezárásaképpen. Eredetileg.
Utazás Budapest. Helyszín, időpont Idén, 33-dik alkalommal, március 5-7 között kerül megrendezésre a Hungexpo budapesti vásárcsarnokban, Budapest.
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
AZ EKF VÁROSRÉSZ KÖZTERÜLETEINEK MEGÚJÍTÁSA. Legfontosabb problémák: foghíjas, rendezetlen beépítés – megoldása már folyamatban Városszéli funkciók.
A Gödöllői Királyi Kastély kiemelt projekt keretében történő fejlesztése Budapest, Vajdahunyad vára, február 24.
Museé d’Orsay Párizs Panyik Sára.
Szociális városrehabilitációs program augusztus 25. A szociális városrehabilitáció - Hősök tere és környéke - komplex beavatkozás - Pécsbánya -
Ajka város Belváros 1. akcióterület rehabilitációja KDOP /2f Pályázati összefoglaló KÖZÉP-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAM.
Pécs város közterületeinek fenntartási szempontú helyzetképe.
Budapest XXII. kerület Városház tér, Mária Terézia utca és Kossuth Lajos utca átépítése, megújítása Szilágyi Tibor Szakterületi vezető BKK Zrt
Sao Paulo.
Pécs régen Scott Joplin - Bohemia Reg.
FRAGMENTS of NATURE / TERMÉSZETI TÖREDÉKEK
Főutca program PILISVÖRÖSVÁRON
Közösségi Szinten Irányított Városi Helyi Fejlesztések (CLLD )
Irány Pécs! kártya.
A Terület- és településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló beruházások előrehaladása Egerben.
Előadás másolata:

Pécs, mint kulturális főváros

Kulturális főváros A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt Pécs városának az Európa kulturális fővárosa cím elhódítása köré csoportosuló fejlesztési projektje volt. A város 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt Európa egyik kulturális fővárosa volt.Pécs2010 Kulturális Főváros projekt valóban Pécs programja volt. A program 4 kulturális beruházásra épült: Pécsi konferencia- és koncertközpont, Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Múzeumok utcája és a Zsolnay Kulturális Negyed. Ezeket még kiegészítették a Közterek és parkok újjáélesztése. Mindegyik projektet az Európai Unió társfinanszírozásában valósították meg.

Projektek ● Pécsi konferencia- és koncertközpont : A Pécsi konferencia- és koncertközpont (Kodály Központ) egy kulturális intézmény a pécsi Balokány városrészben. Elkészültével az intézmény a dél-dunántúli régió legnagyobb befogadóképességű, multifunkcionális hangversenyterme és konferencia központja lett. Az intézmény otthont ad a Pannon Filharmonikusoknak és a Pécsi Kulturális Központnak.

● Zsolnay Kulturális Negyed: A Zsolnay Kulturális Negyed a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt legnagyobb beruházása, mely a pécsi Zsolnay kerámiagyár területén zajlott. ● Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont : A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (avagy Tudástár) Pécs egyik kulturális központja a Balokány városrészben. Az intézmény látja el Dél- Dunántúl információs- és dokumentumigényét, valamint közösségi, kulturális, és szabadidős programok rendezésére is alkalmas

● Múzeumok utcája : A Múzeumutca a pécsi Káptalan utcát jelöli; ezt az elnevezést arról kapta, hogy a utca épületeinek nagy része múzeum. Itt találhatóak: Amerigo Tot Múzeum, Reneszánsz Kőtár, Zsolnay Kerámia Kiállítás, Victor Vasarely Múzeum, Mecseki Bányászati Múzeum, Múzeum Galéria, Modern Magyar Képtár, Nemes Endre Múzeum, Schaár Erzsébet: Utca, Martyn Ferenc Múzeum. A Nagy Kiállítótér – Múzeum utca rekonstrukció elnevezésű projekt nyolc múzeumépület felújítását, kertjeinek parkosítását, a kapcsolódó utcák és közterületek rekonstrukcióját, a múzeumépületek berendezését és informatikai fejlesztését tartalmazta.

Közterek és parkok ● Pécs-Tettye városrész közterület: A parkot hivatalosan november 25-én adták át tavaszias, napsütéses időben. A felújítási munkák során megújultak lépcsősorok, játszóterek, szökőkutak és a várnál lévő támfalak. ● Pécs-Uránváros főtere és kapcsolódó közterületei

● Pécs-Megyer városrész központi területe és kapcsolódó közterületei : Az átépítés Megyer városrész központi területét, a Csontváry utcát és a Nevelési Központ területeit érintette. A felújítás után a területet hivatalosan november 20-án adták át. ● Köztársaság tér : A rekonstrukció a tér gyalogos felületeire terjedt ki, díszburkolatot alakítanak ki és padokat helyeznek el. A téren új szökőkutat építenek, gyepesítenek, az elöregedett és kivágott fák helyett pedig számos növényt telepítenek

● Kórház tér : A Jakováli Hasszán dzsámi előtti területet új vízelvezetéssel, lépcsőkkel és támfalakkal látták el. Új fákat, cserjéket ültettek ki, egy részüket planténerekbe december 18-án került sor a tér ünnepélyes átadására. ● Rókus sétány : Akadálymentesítették a területet, rehabilitálták a kitaposott növényeket és kicserélték és bővítették az alulméretezett közvilágítást. Megújították a burkolatot, fákat telepítettek és új utcabútorokat helyeztek el. A kivitelezés március 27-én kezdődött és december 18-án fejeződött be.

● Diana tér: A Diana téri közpark rekonstrukciója tartalmazta a növényállomány megújítását és utcabútorok elhelyezését.[33] A munkálatokat hivatalosan április 16- án kezdték el.[34] Két egyedi szökőkút, összesen 14 ezer négyzetméternyi térburkolat, árnyékolók, utcabútorok kerültek az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ (a pécsiek által NEVKO-ként emlegetett központ) környékének rehabilitációja során. A felújítási munkálatok érintették az agórát és a buszvégállomást is.

● Értékelése turisztikai szempontból: A város nem tudott 2010-ben Magyarország tíz legvonzóbb turisztikai célpontja közé kerülni. ● Képek:

Köszönöm a figyelmet!