Segítő kéz közhasznú szociális szövetkezet Fertőd bemutatkozó

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Az OFA szerepe a foglalkoztatás elősegítésében
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Segélyezési rendszer átalakítása
Fogd A Kezem Alapítvány
kiemelt projekt bemutatkozása
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
OFA Hálózat évi tevékenységei
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A Kreatív-Hálózat projekt bemutatása Dr. Mező Ferenc szakmai vezető TÁMOP /
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Konzorciumi együttműködés
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Biztos Kezdet Gyerekházak
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
A család és a gyerek érték A család és a gyerek érték Családbarát munkahely a Dunaújvárosi F ő iskolán Dr. Keszi-Szeremlei Andrea Dunaújváros 2013.Február.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Segítő kéz közhasznú szociális szövetkezet Fertőd bemutatkozó Fertőd, 2013. november 5. Készítette: Ábrahámné Takács Kornélia

Szövetkezet létrejöttének ösztönzői A Segítő Kéz Szociális Szövetkezet megalapításának ötlete a Pályázati Figyelő honlapján való böngészés során született meg. „Szövetkezz 2007” pályázati kiírás az Országos Foglalkoztatási Alapítványnál jelent meg 2007. év végén. A támogatási program elsődleges célkitűzése, hogy Magyarországon olyan szociális szövetkezetek alakuljanak, amelyek a munkanélküli, illetőleg szociálisan hátrányos helyzetben lévő emberek számára munkafeltételeket teremtenek. A fertődi Családsegítő Szolgálatnál dolgozó kolléganőmmel, Horváthné Péntek Jusztinával, a szövetkezet ötletgazdáiként, a Fénysugár Alapítványnál szerzett tapasztalatink alapján – kik a térség fogyatékkal élő gyermeket nevelő családjait fogják össze – tudtuk, hogy egy adott szociális probléma megoldásában az érintettek és a civil szektor bevonása nagy előrelépést jelenthet. Mivel a pályázati program kedvezményezettként a munkanélkülieket jelölte meg, így projektünket az általunk működtetett Állást Keresők Klubjában nyilvántartott klienseink problémáinak megoldására dolgoztuk ki. Tapasztalataink alapján városunkban az alábbi három célcsoport rendkívül nehezített munkaerő-piaci helyzetben van. Nevezetesen az állást kereső pedagógusok, a kis gyermeket nevelő nők és a szociálisan hátrányos helyzetű egyének. Így munkahely teremtő projektünket az ő igényeik, valamint a helyi szükségletek figyelembe vételével az alább részletezett két modulban alakítottuk ki.

Szövetkezetünk 2008. augusztus 14-én alakult 13 fővel Szövetkezetünk 2008. augusztus 14-én alakult 13 fővel. Alapító tagként bevonásra kerültek további elkötelezett szociális szakemberek , helyi önkormányzati képviselők és a célcsoport szövetkezésre fogékony tagjai. A modul B modul „A” modulunk Fertőd város terület karbantartási munkálatait látta le 5 fő főállású munkavállalóval, melyre 2009. év januárjában közbeszerzés keretében 3 éves határozott idejű szerződést kötöttünk. A foglalkoztatottak többsége halmozottan hátrányos helyzetű munkavállaló volt. A szerződés letelte után a város vezetése, költséghatékonysági okból, saját kft létrehozásával oldja meg a feladat ellátását. Ennek okán ezen tevékenységünk lezárult 2012. januárjában. „B” modulunk, állást kereső pedagógusok foglalkoztatásával – szintén 5 fő-, Fertőd város és vonzáskörzete bölcsődés korú gyermekeinek napközbeni ellátását, s ezáltal a kisgyermeket nevelő nők segítését célozta meg. 2009 év április 1-én megnyílt az ÓV-LAK Családi Napközi és Játszóház. A projekt tervezésekor még nem volt előre látható, hogy 5 km-es körzetben két önkormányzat is bölcsőde létrehozását kezdeményezi. A szolgáltatás iránti fizetőképes kereslet lecsökkent és a pénzügyi fenntarthatóság megrendült, így 2010. októberében ezen szolgáltatásunk megszűnt.

Óv-lak családi napközi Pillanat kép a szövetkezett által működtetett családi napközi életéből… Óv-lak családi napközi

A szövetkezet alapszabályban meghatározott célja: Fertőd és vonzáskörzetében megteremteni a fogyatékkal élő egyének és családjaik hatékony , komplett segítését oly módon, hogy egyéni képességeik fejlesztésével, valamint új szolgáltatások generálásával a normalizációs elvben meghatározott módon élhessenek. Ehhez elsőként nők családbarát foglalkoztatásával kívánja a Szövetkezet alapvető problémáikat feltárni, megoldásukra együttműködések ösztönzésével projekteket generálni. A szociálisan hátrányos helyzetű tartós munkanélküliek számára állást biztosít. A szociálisan hátrányos helyzetű tartós munkanélküliek számára továbbképzéseket és egyéb életvezetési stratégiájukat megkönnyítő tréningeket szervez.

Jelen projektünk Támogató közösségi hálózat és tudástár fogyatékkal élők és családjaik számára Jelen projekt célja, hogy létrejöjjön egy olyan komplex, az általános és a térségre vetítve speciális elemeket is megjelenítő információs bázis, mely hatékony segítség a sérültséggel élők és családjaik életében. A bázis létrehozáshoz 10 alkalommal a témában elismert szakemberek kerülnek meghívásra, a rendezvények keretében összegyűlt tudást mindenki számára elérhető információs felületre, egy honlapra töltjük fel. A születéstől a felnőttkorig, az egészségügyi tényezőktől, a szociális juttatásokon, a fejlesztő és oktatási - nevelési intézmények, civil közösségek bemutatásán át, a speciális lelki folyamatokig a tématerületek feldolgozásra kerülnek. Célunk még, hogy a térségben elérhető fejlesztési szolgáltatások körét bővítsük, ezért zeneterápia bevezetését valósítjuk meg. A projekt fontos elme a civil és szociális szakmai együttműködések erősítése. A projekt megvalósítási időszaka 2014. január-november. Költségeit EMVA IV. tengely LEADER forrásból biztosítjuk.

“Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat “Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel.” (Teréz anya) jövőkép

Jelen projektünk előkészítése, és az eddigi szakmai tapasztalataink alapján, térségünkben a sérültséggel élők és családjaik számára az alábbi területeken tudunk segítséget nyújtani. Társadalmi integrációt célzó kezdeményezések Családot segítő programok Fogyatékkal élők segítése Hatékony és komplett segítés, hogy a fogyatékkal élő egyének és családjaik a normalizációs elvben meghatározott módon élhessenek.

Családot segítő programok Információs bázis működtetése Szülők tehermentesítése sérült családtag felügyeletének megoldása által Szülők számára rekreációs programok szervezése, illetve segítségnyújtás a munkaerő-piaci integrációban Családot segítő programok egy részét a Fénysugár Alapítvány a Halmozottan Sérültekért tevékenységének keretében már végezzük, de hatékonyságának növeléséhez és szükséges anyagi források biztosításához több szervezet együttműködése szükséges. Ilyen például a „hosszú szombat” elnevezésű program, mely havi egy szombat délelőtt biztosít elfoglaltságot a sérültséggel élő gyermekeknek, teljes körű tehermentesítést a családoknak. Családot segítő programok

Társadalmi integrációt célzó kezdeményezések Közösségi programokba való bevonódás Önkéntesek toborzása és képzése Intézményi integrációs törekvések segítése Szintén vannak korábbi kezdeményezéseink a tématerületen, melyek továbbfejlesztése a cél. Ilyen a térségben működő családsegítő szolgálatokkal való együttműködés, melynek keretében közös szabadidős programok, játszóházak kerülnek lebonyolításra. illetve a „hosszú szombatok” lebonyolítói évek óta jelenlévő önkéntesek. Társadalmi integrációt célzó kezdeményezések

Fogyatékkal élők segítése Szabadidős programok szervezése Egyéni illetve csoportos fejlesztési lehetőségek felkutatása, beindítása Munkaerő-piaci integráció elősegítése Ez idáig legfőképp a szabadidős programok szervezésében, a közösségi élmények, közösséghez tartozás megélésének elősegítésében működtünk közre. Jelen projektünk keretében összegyűjtjük, illetve a zenei csoport létrehozásával bővítjük a fejlesztési lehetőségek elérhetőségét. A munkaerő-piaci integráció elősegítésével ez idáig nem állt módunkban foglalkozni, jelenleg is a távlati terveink között szerepel. Fogyatékkal élők segítése

“Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is — valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted.” (Albert Schweitzer) Köszönjük, hogy figyelmükkel megtiszteltek!