VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben Zamárdi, 2012. május 24. P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MILLIÁRDOK! FORINTOCSKÁK? figyelem: hatékony szponzoráció
Advertisements

Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Információs technológiák terjedése és hálózatosodás a gazdálkodók körében: lehetőségek és korlátok Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató.
Hidak és járható utak a tudomány és gyakorlat között Egyénre szabott tudásmenedzsment szolgáltatások – Intézményesítetté váló tudásmenedzsment megoldások.
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
A VÁSÁRLÁSRÓL AZ ŐSAGY DÖNT, AZ ŐSAGYRA PEDIG A KÉPEK VANNAK HATÁSSAL.
Fogyasztói magatartás
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
Márkaépítés a gyakorlatban
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Célcsoportok és marketing
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
FIGYELEM! hatékony szponzoráció Dr. BERKES Péter egyetemi adjunktus
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
A marketing Készítette: Fajka Melitta Zeng Fanni.
CSERITI-Adományháló a jótékonyság új dimenziója
Image kutatások helye, szerepe a gyógyszeripari piackutatásokban
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
4. Tétel Válassza ki szépségszalonja számára a legoptimálisabb helyszínt! Határozza meg, hogy milyen szempontokat vesz figyelembe, és mutassa be őket gyakorlati.
A tanulás idegrendszeri alapjai
Környezetpszichológia III.
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
Marketingkommunikáció
Az idegrendszer.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
7. Előadás Termék stratégia
Mission 5 M A reklámcél meghatározása Tájékoztatás Meggyőzés
A kommunikáció Az emlékezet
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Adatgyűjtés Kérdőív és kérdéstípusok Kérdőívek nyíltak és rövidek legyenek Kérdéstípusok: –Nyitott –Zárt –Többszörös válaszlehetőség –…
Az emberi magatartást kialakító tényezők
Vizsga feladatok (Minta)
„Egészségedre” témahét. „Egészségedre” témahét „Egészségedre” témahét.
Profit maximalizálás interaktív kommunikációval. „Senki sem számított a spanyol inkvizícióra.” (Monty Python)
A vásárlási döntési folyamat Alternatívák értékelése
Make the Greener Choice Greener One Make the Greener Choice!
Egy sikeres magyar márkaépítés. Hol kezdődik a mese? Említésre méltó magyar szereplő 2004 közepéig nincs az ásványvízpiacon 2004, a párizsi Aqua Eauscar.
A piacszegmentáció és a célpiaci marketing
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Az emberi agresszió.
Máth András, Ringier tanácsadó – OAG Szakmai Nap Marketing és kutatás hogyan segíthet a kutatás.
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
A fogyasztói tudat befolyásolása a közösségi marketing eszközeivel
Tudatosság, kogníció, érzelmek
VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben május Zamárdi.
VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben május Zamárdi.
A személyiség biológiai alapjai
Mire jók az üzletben díjak? László Géza. Díjak a világban Mi alapján?  Tényalapú díjak  Értékelés alapján kiosztott díjak  Garancia díjak Ki adja?
BRAND KIALAKÍTÁSA A KÖNYVTÁRBAN
Kutatásmódszertani dilemmák
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Milyen tényezők hatnak a fogyasztói viselkedésre?.
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
Brain Computer Interfacing
A reklám centruma.
A PIACBEFOLYÁSOLÁS TERVEZÉSE 2. A célkitűzés. 2. A reklámcélok megtervezése.
A FOGYASZTÓI PIAC ÉS A VÁSÁRLÓI MAGATARTÁS ELEMZÉSE.
Reklámterv Hanzl Bence „A reklám annak művészete, hogy a fejet célozzuk meg, és a pénztárcát találjuk el.” Vance Oakley Packard.
Regionális termékek az élelmiszer-kiskereskedelemben Szente Viktória és Szűcs Andrea Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
A kutatási program leírása
Online vásárlás.
4. Családbarát Turizmus Konferencia
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
Előadás másolata:

VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben Zamárdi, május 24. P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 1. Neuromarketing értelmezések 2. Neuromarketing eszközök, eljárások 3. Mi az, amit tudunk és mi az, amit nem? - First-Choice-Brand-Effect 4. Az egészség világa a Limbic ® Map térképen 5. Vizuális ingerek vizsgálatának egy lehetséges paradigmája

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 1. Neuromarketing értelmezések Szűk: agykutatás eszközeinek (fMRI, MEG, EEG) pusztán a piackutatás területén való alkalmazása Tágabb: agykutatás egyéb eredményeinek integrálása a marketing elméletébe és gyakorlatába (Hans-Georg Häsel, 2008: Neuromarketing)

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 1. Neuromarketing értelmezések Más célú hasznosítás: TERMÉKFEJLESZTÉS. Honda BMI (agy-gép interfész)

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 1. Neuromarketing értelmezések Toyota BMI

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 1. Neuromarketing értelmezések Tágabb értelmezés példái: 1. Neurológiai tudatkutatás: fogyasztók döntéseit százalékban határozza meg a nem tudatos magatartás 2. Neurológiai érzelemkutatás (marketing- és reklámkoncepció) 3. Multiszenzoros feldolgozási folyamatok az agyban (termék- és csomagolástervezés) 4.Tv-spotok és reklámok által kiváltott érzelmi-kognitív folyamatok vizsgálata az agyban

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 1. Neuromarketing értelmezések Tágabb értelmezés példái: 5. Neurolingvisztika (szövegoptimalizálás) 6. Neurológiai személyiségkutatás: fogyasztók személyiségüktől függően választanak terméket és márkát (célcsoport elérése) 7. Neurológiai genderkutatás: több mint 200 különbség az agyban és neurokémiában 8. Neurológiai időskutatás: érzelmi és kognitív rendszerek változása a korral

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 2. Neuromarketing eszközök, eljárások fMRI (funkcionális mágneses rezonacia) – lokális véráramváltozást méri EEG (elektro-enkefalográf) – elektromos aktivitást mér MEG (magnetoenkefalográfia) – agyvelő mágneses aktivitását regisztrálja NIRS (közeli infravörös spektroszkópia) – külső, kérgi területek vizsgálata

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 2. Neuromarketing eszközök, eljárások Szemkövetés szemkamerával Arckódolás (FACS) – 43 arcizom változása EEG a szemkövetéssel kombinálva EMG (elektromiográfia) – izmok aktivációját eredményező jeleket rögzít és értékel „Emotimeter” (Spring Research)- fogyasztók reklámkampányokra adott érzelmi válaszainak vizuális és audiologikális ingereinek mérése

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 3. Mi az, amit tudunk és mi az, amit nem? - First-Choice-Brand-Effect Neuromarketing hasznosulásának területei (Peter Kenning, 2008): 3.1. Márkakutatás: nincs az agyban specifikus márkaterület kizárólag az elsődlegesen preferált márka képes aktivitást kiváltani a limbikus rendszerben és a homloklebenyben nem tudjuk, hogyan keletkezik az érzelmi befolyásoltság, a márkahűség

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 3. Mi az, amit tudunk és mi az, amit nem? - First-Choice-Brand-Effect 3.1. Márkakutatás: nem tudjuk, hogyan tanulja meg az agy a márkahűséget nem tudjuk előrejelezni a márkahűséget nem tudjuk, hogy az egyes marketingeszközök miként járulnak hozzá a márkaépítéshez

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 3. Mi az, amit tudunk és mi az, amit nem? - First-Choice-Brand-Effect 3.2. Reklámhatékonyság vizsgálat: érzelmek jelentősége a reklámok hatékonyságában nem az a lényeg, hogy mit gondol, hanem mit érez az érzelmek nem köthetők kizárólag egy agyi területhez, vagy féltekéhez az attraktív reklámok jutalmazási hatása az emlékezés mechanizmusa még nem ismert

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 3. Mi az, amit tudunk és mi az, amit nem? - First-Choice-Brand-Effect 3.3. Vásárlási döntések: nincs sepcifikus vásárlási döntésmechanizmus az agyban, nincs „Buy Button” az érzelmeknek egyértelmű hatása a vásárlásra nem tudjuk vannak- e az agyban megkülönböztethető neurológiai döntéstípusok (alapja lehetne egy innovatív piacszegmentációnak)

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 3. Mi az, amit tudunk és mi az, amit nem? - First-Choice-Brand-Effect Tudjuk még: a jól ismert márkák relaxált tudatállapotot teremtenek az agyban - érzelmi biztonságérzet alakul ki fontos márkák megpillantásakor az agynak az önmagunkról alkotott képért felelős része aktivizálódik – azonosulás a preferált márkával mérhető, hogy az agy mely területei reagálnak egy-egy termék képére

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 4. Az egészség világa a Limbic ® Map térképen (Forrás: Gruppe Nymphenburg egészség

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 4. Limbic® Types: Neuropsychological Grouping

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 5. Vizuális ingerek vizsgálatának egy lehetséges paradigmája a márka az agyban neurális hálózat (funkcionális és emocionális vonások összképe), az a termék győz, amelyiknek a márkahálózata több érzelmet aktivál, a jó cue-menedzsment a fogyasztó minden érzékéhez fordul (Hans-Georg Häusel 2008)

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma 5. Vizuális ingerek vizsgálatának egy lehetséges paradigmája Melyek azok a vizuális ingerek, amelyek a lehető leghatékonyabban segítik elő a vásárló agyában a helyi és a hazai termékek, márkák győzelmét? Milyen vizuális inger a leghatékonyabb az „örömszerzés központjának” (nucleus accumbens/előagyi szürkeállomány-mag) stimulálásában?

P INTÉR A TTILA, T ÓTH L ILLA (KE): A vizuális kommunikáció és a neuromarketing kapcsolata - értelmezés, eljárások, paradigma „The winner takes it all”