A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Directions: Answer all the below questions and ask your consultant to provide you with your results! Directions: Answer all the below questions and ask.
Advertisements

A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Alap Termékek.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
Táplálkozás.
Készítette: Kovács Zsuzsanna május 29.
az általános iskolákban
Klemmné Lőrincz Ildikó
A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Zöldségfélék.
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében
Flavon max termékcsalád
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
Az elhízás.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
SERDÜLŐKORÚAK DOHÁNYZÁSI SZOKÁSAI, ISMERETEI
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
  A XV. kerületi Önkormányzat intézményfenntartói minősítésében elkötelezett híve az egészséges életmód minőségi fejlesztésében és a vidék-város kapcsolat.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Közösségi Lelki Egészségfejlesztés - 1. ESZMECSERE
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet.
Nemzeti Iskolagyümölcs-program - az európai iskolagyümölcs része - Bittsánszky Márton főosztályvezető-helyettes Miskolc május 21.
Török Szabolcs tankerületi igazgató
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
A helyes táplálkozás.
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
A szervezet energiaforgalma
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódra nevelés gyakorlatában Dr. Mezei Éva, Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság,főtitkár „A testi.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Szakiskolai Fejlesztési Program I
Előadás másolata:

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége Az egészséges táplálkozási szokások – megfelelő mennyiségű zöldség-gyümölcsfogyasztás – kialakításával a betegségek megelőzése. Kiemelt jelentőségű a gyermekkori elhízás megelőzésében már minden 3. 6-9 éves korú gyermek túlsúlyos/elhízott az EU-ban arányuk nő, 2008-ban minden 4. gyermek volt túlsúlyos/elhízott A kövér gyermekek jelentős része kövér felnőtt lesz, így fokozott a későbbi cukorbetegség, egyes daganatok, szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi és mentális betegségek kockázata A gyerekkori szokások fennmaradnak felnőtt korban

Zöldség-gyümölcs fogyasztás hatásai 1. Mennyiség Kockázat-csökkenés mértéke Betegség 2-4 adag - >8 adag 3% -14% Hipertónia kockázat 3-5 adag - >5 adag 7% - 17% CHD kockázat + 1 extra adag 7% 11% - 26% Agyvérzés kockázat 11% Nagy zöldség-gyümölcs fogyasztók 24% Elhízás Nagy zöldleveles zöldség fogyasztók 14% Cukorbetegség Forrás: Non-communicable Diseases Watch, January 2013

Zöldség-gyümölcs fogyasztás hatásai 2. Mennyiség Kockázat-csökkenés mértéke Betegség + 1 extra adag 50% Szájüregi daganatok + 100 g gyümölcs 27% 28% Gégerák Nyelőcsőrák + 100 g zöldség 11% + hagymafélék 46% Gyomorrák + 80 g gyümölcs 6% Tüdőrák + likopin-tartalmú zöldség, gyümölcs 11% - 19% Prosztatarák + keresztesvirágúak 20% 15% Hólyagrák Mellrák + 200 g gyümölcs Forrás: Non-communicable Diseases Watch, January 2013

A zöldségek és gyümölcsök protektív komponensei Izoflavonok, lignán E-vitamin Proteáz inhibítorok Növényi szterolok Limonén Flavonoidok Kumarin Indol Allium vegyületek Szaponinok Glükozinolát C-vitamin Szelén Karotin Fenolok Folsav Izotiocianát Rost Inozitol-hexafoszfát

Fogyasszunk minél többféle színű zöldséget, gyümölcsöt! antociánok, polifenolok pl. áfonya, kékszőlő likopin, antociánok, polifenolok pl. vörös ribizli, paradicsom klorofill, folsav, kálium pl. zöldszőlő, kivi Β-karotin, lutein, zeaxantin pl. sárgarépa, narancs

TOP20 kockázati tényező 15/20 táplálkozási kockázati tényező Cardiovascular and circulatory disorders Cancer Diabetes, urogenital, blood and endocrine Topping the risk factors for all the deaths and disabilities accounted for in this study are of course dietary factors. The figure presented here on the left details the top 20 risk factors and the burden of disease they are associated with. Fifteen out of these 20 are directly or indirectly related to nutrition and physical activity. Forrás:Global burden of disease attributable to mental and substance use disorders: findings from the Global Burden of Disease Study 2010. pii: S0140-6736(13)61611-6. Lancet, 2013

A napi 400 grammnál kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztók aránya, OTÁP2009 Forrás: Sarkadi Nagy Eszter dr., Bakacs Márta, Illés Éva, Zentai Andrea, Lugasi Andrea dr., Martos Éva dr. Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2009

A magyar felnőtt lakosság közel 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott!

WHO/COSI A magyar 7 éves gyerekek tápláltsági állapota, 2010 Lányok Fiúk Sovány Normál Túlsúlyos Kövér Minden 5. fiú és minden 4. lány túlsúlyos vagy elhízott!

OTEF 2013 Iskolai MENZA Körkép 2013 OÉTI, OTH, NSZSZ Kérdőív Óvodavezető, iskolavezető élelmezésvezető szülő Ételfotók Étlap, nyersanyagkiszabat Labor – 4500 vizsgálat; fehérje, zsír, szénhidrát, TFA, só, vas, kalcium

A napi friss zöldség- és gyümölcsellátást a közétkeztetés keretében, illetve szülői hozzájárulással biztosító óvodák aránya, 2013

Az Iskolagyümölcs (IGYP) és Iskolatej programban (ITP) résztvevő iskolák aránya, 2013

A napi friss zöldség- és gyümölcsellátást a közétkeztetés keretében, biztosító iskolák aránya, 2013

Komplex értékelés az érintett szereplők bevonásával: VM MVH AKI Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége pedagógusok, szülők, gyerekek beszállítók OÉTI saját felmérései (OTÁP2009, COSI, iskolabüfé, OTEF2009)

Az IGYP eredményei az iskolák véleménye alapján Az iskolagyümölcs-program eredménye Az iskolák által adott pontok átlaga* A gyerekek rendszeresebben fogyasztanak gyümölcsöt 6,4 Minden iskolának részt kellene vennie az iskolagyümölcs- programban 6,3 Egészségesebb táplálkozási szokásokat alakított ki 5,7 A hátrányos helyzetű gyerekek táplálkozása javult 5,2 Segítséget jelent a családoknak 4,7 Hozzájárult a túlsúlyosság, elhízás elleni küzdelemhez 4,1 A kísérő programok (pl. plakátverseny, termelők meglátogatása) bővítették a gyerekek érdeklődési körét 3,5 Az iskolában lévő étel és ital automatákat, büféket kevesebbet látogatják a gyerekek 3,4 Javult az iskola és a szülők kapcsolata 2,9 Maximális pontszám 7. (1-es ha kevésbé, 7-es ha teljes mértékben egyetért az állítással.)

JAVASLATOK AZ IGYP EREDMÉNYESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE Országos és helyi média lehetőségek kihasználása Különböző szintű konferenciák szervezése az érintettek bevonásával IGYP márka/arculat felépítése, kialakítása A program célcsoportjának kiterjesztését a felső tagozatos tanulókra, pedagógusokra A programban nem részt vevő iskolák, fenntartóik személyes megszólítása A szülők és gyermekek bevonásának erősítése Az oktatás (egészséggel összefüggő ismeretek és gyakorlat) kötelező kísérő intézkedés legyen az iskola felelősségével ….

További lehetőségek Kiterjesztése az óvodás korosztálya Szülők az eddigieknél erőteljesebb bevonása a programokba (pl. havonta egy iskolai rendezvény, ahol a gyerekek z/gy-öt faragnak, vagy egészséges ételeket készítenek Itt alkalom nyílhat megismerkedni a termelővel is. Az iskola és vagy étterem dekorálása z/gy képekkel (bizonyított, hogy segíti a z/gy fogyasztás növelését Mobiltelefon alkalmazás-sms havonta, hetente stb.: hányszor ettél ma z/gy-öt? z/gy fogyasztás napló vezetése- ebből verseny is lehet iskolák között ….

EU Action Plan on Childhood Obesity 2014-2020 http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/docs/childhoodobesity_actionplan_2014_2020_en.pdf