Az operációs rendszer.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Advertisements

Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Operációs rendszer Nagy Gyula.
Operációs rendszerek.
Alapvető tudnivalók A számítógép.
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
Operációs rendszer alap elemei
Operációs rendszerek Beállítások.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
Windows felhasználói felület Az felhasználó és a operációs rendszer közötti kapcsolatot az úgynevezett héj (shell) valósítja meg.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
W INDOWS V ISTA O PERÁCIÓS R ENDSZER Készítette: Omaszta Renáta.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
Doros Roland Mérnök-informatikus hallgató BMF-Nik
Az operációs rendszer.
O PERÁCIÓS RENDSZEREK. F OGALMA Az operációs rendszer programok gyűjteménye, amelyek elősegítik a számítógép hardverének könnyű, sokoldalú és biztonságos.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
Számítógépes üzemmódok
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
Szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Az operációs rendszer feladata
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
(2010. október 25.).  Mi az? ◦ A számítógép és a felhasználó közötti kapcsolatot segíti elő ◦ Különböző vizuális elemeket felhasználva teszi átláthatóbbá.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Operációs rendszer Készítette: Schäfer Benedek Felkészítő tanár: Ravasz Imréné Herendi Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola Herend, Iskola.
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Az operációs rendszer Készítette: Hegedűs Dóra Felkészítő tanár: Líbor Roland Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Orosháza, Vörösmarty u. 4.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladatai
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Az operációs rendszer

Az operációs rendszer fogalma: Az operációs rendszer a számítógépet működtető programcsomag.

Az operációs rendszer feladatai: felület biztosítása kapcsolattartás (számítógép és felhasználó között) memóriakezelés folyamatok szervezése perifériakezelés állománykezelés hibakezelés védelem naplózás

Az operációs rendszer osztályozása Felhasználók és folyamatok száma szerint: egy felhasználó, egy feladat egy felhasználó, több feladat több felhasználó, több feladat Felhasználás alapján: Terjesztési engedély alapján: asztali szerver vegyes kereskedelmi szabad

Néhány operációs rendszer Windows család: Windows XP Windows 2000, Windows Vista Windows 7 Windows 8 Egyéb: MS DOS UNIX LINUX

Az operációs rendszer csoportosítása megjelenés szerint 1. Szöveges (karakteres vagy menü vezérelt): MS DOS UNIX 2. Grafikus (ikon vezérelt): Windows Linux

Bekapcsolás folyamata 1. Perifériák bekapcsolása 2. Power gomb megnyomása

Elindul a BOOT folyamat A gép teszteli önmagát és felveszi a kapcsolatot a hardver elemekkel és perifériákkal. 2. Megkeresi az indítófájlt, majd betölti az operációs rendszert. 3. Bejelentkezünk. (Ha kell.) - azonosító - jelszó - HEGEDUS (szerver) 4. Megjelenik az asztal (kezelői felület). (Az operációs rendszer a háttérben marad és „figyel”, azaz végzi a fent említett feladatokat.)

A kezelőfelület főbb részei Ikonok Mappa A kezelőfelület főbb részei Asztal (Desktop) Parancs ikon Idő, dátum, nyelv, stb. beállítása tárrezidens programok (pl: vírusernyő) Az éppen futó programok Tálca (Taskbar) Start gomb

Az „Asztal” tulajdonságainak beállítása Üres részen: jobb klikk Testre szabás vagy Személyre szabás… itt sok mindent beállíthatsz

Kikapcsolás folyamata 1. Kilépünk minden futó programból (a tálca üres) 2. Start gomb  Leállítás (Ha nem akarjuk kikapcsolni a gépet: Kijelentkezés) 3. Perifériák kikapcsolása

Ellenőrző kérdések: Az operációs rendszert a hardver vagy a szoftverek csoportjába tudnád elhelyezni? Mit nevezünk operációs rendszernek? Mi az operációs rendszer feladata? Milyen operációs rendszereket ismersz? Sorolj fel néhányat! Hogyan csoportosítjuk az operációs rendszereket megjelenésük szerint? Hogyan osztályozzuk az operációs rendszereket? Melyek az asztal részei? Melyek a tálca részei? Sorold fel a bekapcsolás folyamatát! Sorold fel a BOOT folyamatot! Sorold fel a kikapcsolás folyamatát!