Kereskedelemtan 7 Biotermékek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta
Advertisements

Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog.
EQUAL 11 Aktív MŰHELY Főpályázó: Kézenfogva Alapítvány
Replicator Pannonicum Club. Pannonicum = Egészség A z RPC megoldás lehet azok számára, akik tudják, mit akarnak és készek tenni is érte. Az RPC rendszer.
Szervesanyag kijuttatás
A terület- és településrendezés eszköztára az aggregátum- gazdálkodásban Dr. Tompai Géza főosztályvezető BM Területrendezési és Településügyi Főosztály.
Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás
BÉKÉS ÉS KÖRNYÉKE BIOKULTÚRA EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGE Csarnai Erzsébet Biotermelők együttműködési lehetőségeinek szélesítése a magyar román határ mentén.
Ifj. Hubai Imre biogazda Karcag-Berekfürdő
A köles kül- és belpiaca
Vitamin ABC(D)HE(K) Dr Tóthfalusi László
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
Biogazdálkodás.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Az ökológiai lábnyom.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Bioélelmiszerek Készítette: Taracközi Anna
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Természetes Színezékek
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
Élelmiszerek 1032 Budapest, Bécsi út 134 Mihók Ramóna
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Vitamin ABC(D) Dr Tóthfalusi László
A helyes táplálkozás.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
BIO termékek gyártása a „Bercsényiben”
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
Columbia naplemente Szeretettel Szeretettel köszöntöm köszöntöm Élelmiszer Minőségbiztosítási Nemzetközi Konferencia Résztvevőit.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
Oktatás kiemelkedő fontossága
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányozástan.
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Replicator Pannonicum Club. Pannonicum = Egészség A z RPC megoldás lehet azok számára, akik tudják, mit akarnak és készek tenni is érte. Az RPC rendszer.
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Fenntartható élelmiszerfogyasztás Avagy az vagy amit megeszel Spéder Ferenc Zöld Akció Egyesület Miskolc.
Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter
A mezőgazdasági növények sokfélesége a közvetlen értékesítésben Valorisation de la biodiversité cultivée dans les circuits courts Kiss Csilla, Védegylet.
Kereskedelemtan 9 Másért vállalkozók Tóth Gergely.
Mosonmagyaróvár november 25.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár- élelmiszertermelési vertikumban Gyepgazdálkodási alprogram TECH_08-A4/
Románia mezőgazdasága
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
Fenntarthatóság, környezettudatosság
Biotermékek piaca Magyarországon
Természetes háttérsugárzás komponensei
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
Táplálkozási kapcsolatok
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Mediterrán terület.
A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSAI SZERVEZETÜNKRE
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
Fenntartható fejlődés
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A parton és a partközelben. Partközeli tengerek Parttól a nyílt tenger felé haladva kevesebb a vízmélység 200 m-nél. Gazdag élővilág Tápanyagban gazdag.
Előadás másolata:

Kereskedelemtan 7 Biotermékek Tóth Gergely

Kérdések Milyen a biotermék? Mekkora területen termesztik? Hányan fogyasztják? Lehet kapni? Drágább?

Melyik az igazi?

I. A biotermelés helyzete

Mi a biotermék? Termesztésüknél, feldolgozásuknál nincs GMO Tilos a szintetikus rovarölő, gombaölő és gyomirtószer Kevesebb nitrát Nem alkalmazható ionizáló sugárzás Több ásványi anyag és vitamin Nincs ártalmas tartósítószer, szintetikus aromaanyag, színezék, állományjavító, ízfokozó forrás: A Biokultúra Egyesület szórólapja

Ökológiai álltatartás Természetes táplálkozási, viselkedési igények, szokások Tilos lekötni, ketrecben tartani, megcsonkítani Kérődzők: természetes legelő, csak növényi takarmány Sertés: dagonya, „előtúrás” Tyúkfélék: szabad kifutó, védelem a ragadozókkal szemben Vízi szárnyasok: megfelelő vízfelület

Az ellenőrzött terület változása forrás: Biokontroll Hungária Kht.

Területek Magyarországon (2005) 2% De főleg gyepek (5,5%) Szőlő-, gyümölcs -területek <0,5% Burgenlandban 13% forrás: www.biokontroll.hu, 2007. márc. 21.

Piacok Jelenleg a biotermékek 90%-át exportáljuk Ha a magyar élelmiszerfogyasztás 1%-a bio lenne, nem jutna exportra Előfordul, hogy kiviszik a búzát, majd visszahozzák forrás: Czeller Gábor előadása, Keszthely, 2008. november 29.

Állattartás méhészetek száma: 174 összes méhcsalád: 16383 Állatfaj Számosállat Baromfi 108 Bivaly 345 Juh 1676 Kecske 284 Ló 386 Sertés 655 Szamár 20 Szarvasmarha 11453 Összesen 14931 méhészetek száma: 174 összes méhcsalád: 16383 forrás: Biokontroll Hungária Kht.

Miért? forrás: Fürediné, Gelencsér, Miklay [2006]: 1 2 3 4 5 Vegetáriánus Gyerekkora ízeit idézi fel Divatos termékcsoport Természetgyógyász javasolta Diéta, kúra részeként Barátok, rokonok, ismerősök javasolták Orvos javasolta Új ízeket fedezett fel Gyerek miatt Finomabb, ízletesebb termékek A konvencionális termékek veszélyei miatt A konvencionális mezőgazdaság veszélyei miatt A természetes táplálkozás híve A környezet védelmében Egészségügyi okok Ökopiac Szupermarket forrás: Fürediné, Gelencsér, Miklay [2006]: A magyar ökoélelmiszerek iránti kereslet, Biokultúra

II. A biotermékeket övező mítoszok

1. mítosz: „Úgysem lehet kapni!”

1. mítosz: „Úgysem lehet kapni!” Biopiacok On-line, biokosár Boltok Albertfalva BP XI. Debrecen Győr Esztergom Kecskemét Kiskunfélegyháza Miskolc MOM Siófok Nyíregyháza Szeged Tokod Újpest

2. mítosz: „Kukacos” Forrás: Gazdaság és Felelősség, II. évf. 4. szám. 2. o.

3. mítosz: „Drága!” 100 g – 179 Ft 1 kg – 1790 Ft 125 g – 199 Ft Forrás: Interspar akció volt a biotermékeknél Nem mindegyikből a legolcsóbbat vettem. 500 g – 394 Ft 1 kg – 788 Ft 500 g – 169 Ft 1 kg – 338 Ft Próbavásárlás: Keszthely Spar, 2007. márc. 21.

Mennyi az indokolt árkülönbség? 50%-os árkülönbség reális (kockázat, terméseredmény) De: vidéken a pesti ár 50-60%-ért lehet vásárolni Meg kell látogatni a gazdát! forrás: Czeller Gábor előadása, Keszthely, 2008. november 29.

4. mítosz: „Átverés!” be kell jelentkeznie a Biokontroll Hungária Kht.-hoz főbb adataival együtt nyilván-tartásba vesszük megkötjük az ellenőrzési és tanúsítási szerződést A Biokontroll Kht. a gazdálkodó rendelkezésére bocsátja: Alap-feltételrendszer, az eltérések értékelő listája (szankciókatalógus), adat- és különböző bejelentő űrlapok, a felhasználható tápanyagok és növény-védőszerek listája, aktuális tájékoztatók stb. formájában. évente legalább egy - átállás alatt lévő gazdaságok esetén pedig kettő - átfogó ellenőrzést tart Amennyiben tiltott anyagok alkalmazásának gyanúja merül fel, kötelesek vagyunk mintát venni, és azt akkreditált laboratóriumban megvizsgáltatni váratlan ellenőrzéseket is végzünk

Figyelmeztetések és szankciók (2006) F1 (írásbeli figyelmeztetés): 363 F2 (szigorú figyelmeztetés): 383 F3 (szigorú figyelmeztetés): 262 SZ1 (az érintett tétel eltiltása a jelölés használatától): 92 SZ2 (az érintett tétel eltiltása a jelölés használatától, új átállási időszak előírása): 30 SZ3 (szerződés-bontás): 1 forrás: Biokontroll Hungária Kht.

III. A biotermékek fogyasztásának veszélyei

Biofagyi Hollandiából Biobanán a Dominikai Köztársaságból

Angol példa: Szabványok ‘röptetett’ bioélelmiszerre Az Angliába irányuló bioélelmiszer exportnak ugyan csak 1%-a jön repülővel Ám az 1% 80%-a szegény országokból Repülővel szállítani 177-szer több CO2-t eredményez, mint hajóval Ez messze ‘megeszi’ az ökológiai gazdálkodás összes előnyét www.theretailbulletin.com/news/soil_association_to_ensure_air_freighted_organic_food_benefits_poor_farmers_25-10-07/

Nem számít, honnan szállítják Nem számít, mibe csomagolják Nem számít, mennyibe kerül Nem számít, hogyan megyek érte

Ökoparanoia Ökománia Ökofúria „Minden tele van vegyszerrel, méreggel. Akkor mit együnk?” Ökománia „Pi vizet iszok, magam sütöm a kenyeret, csíráztatok, kúrálom magam.” Ökofúria „Mindennek a multik profithajhászása az oka. Az ember romlott, az állatok jobbak.”

A keskeny út

Biotermék – jó minőség – jó ár: Az ásványvíz dilemma Jómódúak a diszkontboltokban

Magyar vagy külföldi?

A saját zacskó dilemma Anna tudatos vásárló Márta néni könyvesbolti eladó

+ A keskeny út: Tudatos fogyasztás és önkéntes egyszerűség A helyi is 50%-ban öko A másik 50%-ban nagy segítség a józan ész Beszélgessünk! Törekedjünk az önkéntes egyszerűségre! Alakítsuk ki saját beszerzési csatornáinkat! Vigyünk szatyrot! Autóval bevásárolni bűn, bár bocsánatos

IV. Kitörési pont: a hatékonyság-halál

Modern és őshonos pulykák Forrás: Horn Péter előadása, 50. Georgikon Napok, 2008. szeptember 26.

Modern és őshonos pulykák Típus Élőtömeg (20 hetes korban) Takarmány hasznosítás (tak. kg/ élőtömeg kg) Mellfilé tömege (kg) Modern pulykahibrid 18,2 2,9 5,09 Bronzpulyka 6,4 3,3 0,83 Forrás: Horn Péter előadása, 50. Georgikon Napok, 2008. szeptember 26.

Modern és őshonos pulykák 1 kg mellfilé előállításához szükséges Típus Takarmány (kg) Ivóvíz (liter) Tak. előállítás vízigénye (kg) Modern pulykahibrid 10,5 21,0 10.500 Bronzpulyka 25,3 50,6 25.300 Forrás: Horn Péter előadása, 50. Georgikon Napok, 2008. szeptember 26.

Mi lenne, ha nőne az ökotermelés? Egyénileg: Egyéni utánajárást, több személyes kapcsolatot jelentene vagy drágább lenne Egészségesebbek lennénk testileg, lelkileg Többen végeznének értelmes munkát Rövid távú tranzakciós költségek – hosszú távú biztonság Makrogazdaságilag: Csökkenne a hatékonyság Javulnának az egészségügyi mutatók Kevésbé romlana a természet állapota Többen élnének mezőgazdaságból Kisebb lenne a kereskedelmi függés

Saját gyerek és túlnépesedés 0, 2 vagy sok? 22 vagy 39 évesen? Magyarországon vagy Kongóban? A tudatos fogyasztókból is túlnépesedés van? Környezetvédelem az emberért, vagy fordítva? Forrás: Ringier, Dabóczi Kálmán